Connect with us

Szerbia

MÉDIANYOMÁS: Törvényerőre emelkedett a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés Szerbiában

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

zakon eletfogytiglan
Listen to this article

Egy szerbiai napilap is közrejátszott abban, hogy bevezessék a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést Szerbiában. A belgrádi parlament májusban fogadta el a törvényjavaslatot, amely szerint megszűnik a 40 évig terjedő börtönbüntetés, helyette tényleges életfogytiglanit vezetnek be. A törvényjavaslat a 2014-ben meggyilkolt tizenöt éves Tijana Jurić édesapja és a Blic című napilap kezdeményezésére készült el, és került a parlament elé.

Tényleges életfogytiglani

December 1-én életbe lépett a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés Szerbiában.

Ezentúl életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélhetik a különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok végrehajtóit, a kiskorúak megrontóit, a legmagasabb állami méltóságok gyilkosait, az alkotmányos rend és a Szerbia biztonsága ellen súlyosan vétőket, valamint a népirtás, az emberiesség elleni bűncselekmények, a háborús bűnök vagy a terrorista cselekmények elkövetőit.

A törvény életbe lépésével megszűnt a korábbi, 40 évig terjedő börtönbüntetés, így csak életfogytig tartó szabadságvesztésre lesznek ítélhetők az előbb említett súlyos bűncselekmények elkövetői.

A törvénymódosítás szerint az elítéltek ezentúl legalább 27 letöltött év után lesznek feltételesen szabad lábra helyezhetők, kivéve a gyermekek, várandósok és magatehetetlenek gyilkosait, esetükben nem lesz mód a feltételes szabadon bocsátásra.

A gyilkosság, amely megrázta Szerbiát
Tijana Jurić 1999-ben született Szabadkán, ám a közeli Bajmokon rabolták el, ahol édesanyja szülei éltek, általában náluk töltötte a nyári szünetet. 

tijana juric

A kislány 2014. július 25-én tért haza Szabadkára a tengerről, és még aznap este Bajmokra utazott az ottani barátokhoz. Éjfél körül tűnt el, a barátai szinte azonnal keresni kezdték, de csak a tornacipőjét találták meg. A szerb rendőrség augusztus 7-én közölte, hogy letartóztatták a gyilkosát, és megtalálták Tijana holttestét egy szemétdombon a Bajmoktól 23 kilométerre lévő Csonoplyán. A gyilkosságot egy 34 éves hentes, Dragan Đurić követte el, és ő mutatta meg a rendőröknek, hogy hol temette el az áldozatát. A hentest a Belgrád közelében lévő szurcsini üzletében tartóztatták le, ahol a szerb belügyminiszter szerint békésen szeletelte a húsokat, amikor a rendőrök érte mentek, és semmiféle megbánást nem tanúsított, úgy viselkedett, mintha mi sem történt volna.

Civil kezdeményezés médiatámogatással

A törvényjavaslat a 2014-ben meggyilkolt tizenöt éves Tijana Jurić édesapja és a Blic című napilap kezdeményezésére készült el, és került a parlament elé.

Tijana Jurić gyilkosát 40 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A kislány édesapja azt mondta, elégedett a büntetéssel, később mégis petíciót indított az életfogytig tartó börtönbüntetés bevezetésére.

Szerbiában nem ez az első eset, hogy a sajtó politikacsináló szerepet játszik, ezúttal azonban bevallottan, a belgrádi Blic napilap ugyanis tevőlegesen felvállalta a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés bevezetésére tett kezdeményezés támogatását.

A petíciót több mint 160 ezren írtak alá, így a javaslat a parlament elé került.

Igor Jurić a Blic támogatásával gyűjtötte össze az aláírásokat, és a napilap segítségével juttatta el a törvényjavaslat tervezetet Maja Gojković parlamenti elnöknek.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava