Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Szerbia

MÉDIANYOMÁS: Törvényerőre emelkedett a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés Szerbiában

zakon eletfogytiglan
Olvasási idő: 2 perc

Egy szerbiai napilap is közrejátszott abban, hogy bevezessék a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést Szerbiában. A belgrádi májusban fogadta el a törvényjavaslatot, amely szerint megszűnik a 40 évig terjedő börtönbüntetés, helyette tényleges életfogytiglanit vezetnek be. A törvényjavaslat a 2014-ben meggyilkolt tizenöt éves Tijana Jurić édesapja és a című napilap kezdeményezésére készült el, és került a parlament elé.

Tényleges életfogytiglani

December 1-én életbe lépett a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés Szerbiában.

Ezentúl életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélhetik a különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok végrehajtóit, a kiskorúak megrontóit, a legmagasabb állami méltóságok gyilkosait, az alkotmányos rend és a biztonsága ellen súlyosan vétőket, valamint a népirtás, az emberiesség elleni bűncselekmények, a vagy a terrorista cselekmények elkövetőit.

A törvény életbe lépésével megszűnt a korábbi, 40 évig terjedő börtönbüntetés, így csak életfogytig tartó szabadságvesztésre lesznek ítélhetők az előbb említett súlyos bűncselekmények elkövetői.

A törvénymódosítás szerint az elítéltek ezentúl legalább 27 letöltött év után lesznek feltételesen szabad lábra helyezhetők, kivéve a gyermekek, várandósok és magatehetetlenek gyilkosait, esetükben nem lesz mód a feltételes szabadon bocsátásra.

A , amely megrázta Szerbiát
Tijana Jurić 1999-ben született Szabadkán, ám a közeli Bajmokon rabolták el, ahol édesanyja szülei éltek, általában náluk töltötte a nyári szünetet.  tijana juricA kislány 2014. július 25-én tért haza Szabadkára a tengerről, és még aznap este Bajmokra utazott az ottani barátokhoz. Éjfél körül tűnt el, a barátai szinte azonnal keresni kezdték, de csak a tornacipőjét találták meg. A rendőrség augusztus 7-én közölte, hogy letartóztatták a gyilkosát, és megtalálták Tijana holttestét egy szemétdombon a Bajmoktól 23 kilométerre lévő Csonoplyán. A gyilkosságot egy 34 éves hentes, Dragan Đurić követte el, és ő mutatta meg a öknek, hogy hol temette el az áldozatát. A hentest a közelében lévő szurcsini üzletében tartóztatták le, ahol a szerint békésen szeletelte a húsokat, amikor a érte mentek, és semmiféle megbánást nem tanúsított, úgy viselkedett, mintha mi sem történt volna.

Civil kezdeményezés médiatámogatással

A törvényjavaslat a 2014-ben meggyilkolt tizenöt éves Tijana Jurić édesapja és a Blic című napilap kezdeményezésére készült el, és került a parlament elé.

Tijana Jurić gyilkosát 40 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A kislány édesapja azt mondta, elégedett a büntetéssel, később mégis petíciót indított az életfogytig tartó börtönbüntetés bevezetésére.

Szerbiában nem ez az első eset, hogy a sajtó politikacsináló szerepet játszik, ezúttal azonban bevallottan, a belgrádi Blic napilap ugyanis tevőlegesen felvállalta a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés bevezetésére tett kezdeményezés támogatását.

A petíciót több mint 160 ezren írtak alá, így a javaslat a parlament elé került.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Igor Jurić a Blic támogatásával gyűjtötte össze az aláírásokat, és a napilap segítségével juttatta el a törvényjavaslat tervezetet Maja Gojković parlamenti elnöknek.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: