Connect with us

Horvátország

Vak Index is talál szemet, a Zsidó Világkongresszus végrehajtó bizottsága Zágrábban ülésezett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

index
Balról Senad-ef. Hevešević, az Eszéki Iszlám Közösség medzsliszének főimámja, jobbról Ognjen Kraus, a Zágrábi Zsidó Közösség elnöke
play icon A cikk meghallgatása

Mint azt nem egyszer elmondtam, nem tartozom a horvát Index rajongói közé – főleg szakmai okok miatt -, viszont néha jó dolgot is tudnak csinálni. Így egyedüliként Horvátországban felkeresték a zsidó és a muzulmán közösséget, és az izraeli helyzetről vonatkozó véleményük iránt érdeklődtek. Mielőtt továbblépnénk, nyilvános dicséretben részesítem Vedran Salvia ifjú kollégát, aki bebizonyította, hogy az újságírás még mindig élő fogalom Horvátországban.

Amit a Hamász csinál, túl van a szélsőségeken

Ognjen Kraus, a Zágrábi Zsidó Közösség elnöke és a Horvátországi Zsidó Közösségek koordinátora elöljáróban meglepetésének adott hangot, hogy egy ilyen nagyszabású terrortámadás egyáltalán megtörténhetett, tekintettel mindarra, amit Izrael tesz polgárai biztonságának megőrzésére.

– Amikor valami ilyesmi elkezdődik, amikor valaki a tévében arról számol be, hogy embereket ölnek, akkor azt mondják, hogy gyilkos állatok. Ezzel szerintem sértegetik az állatokat, mert az állatok csak akkor ölnek, amikor éhesek. Izrael a Hamásszal áll szemben, amit nem tudok, minek nevezni. Ez még csak nem is szélsőség, hanem valami annál is rosszabb. Ha valakinek egy egész nemzet kiirtása a célja, akkor nem tudom, miről beszéljek még

– mondta Kraus. A gázai helyzetről úgy nyilatkozott, hogy személy szerint nem támogat semmilyen háborút, ám ugyanakkor nem lehet tétlenül nézni, ahogy valaki ilyen módon megtámad egy országot, és az ott élő embereket.

– Most nem mennék bele a részletekbe, tudjuk, hogy milyen képsorokat sugárzott a televízió, és mi rémítette meg a világot

– mondta a Zágrábi Zsidó Közösség elnöke, arra a kérdésre válaszolva pedig, hogy mit kellene tenni a béke érdekében, Kraus nem volt bizakodó. Szerinte, amíg egy terrorszervezet kezében tartja a lakosságot, és élő pajzsként állítja maga és a támadók közé, nehéz lesz bármilyen megoldást is találni.

– Végül is voltak tárgyalások a múltban, de hosszú távon semmit sem értünk el, pontosan a szélsőségesek miatt. Sajnos a tárgyalások soha nem vezettek eredményre

– fogalmazta meg a véleményét Ognjen Kraus. A történtek utáni nyilvános polarizációt és a sokszor a jó érzéssel ellenkező megnyilvánulásokat Kraus tipikus emberi reakcióknak tartja. Szerinte a szörnyűségek ünneplése, a káröröm olyan emberekről szól, akiket még egy állathoz sem lehet hasonlítani.

– És sajnos egy emberi lény rosszabb lehet, az állatnál. Ezt a történelem folyamán nemegyszer láthattuk. Ennek első és alapvető oka a tudatlanság, de a primitivizmus, a szegénység is hatással van rá. Az ilyen embereket a legkönnyebb manipulálni

– mondta Kraus, aki itt nyilvánvalóan a palesztinokról beszélt.

A vádaskodás olcsó

Az iszlám tudományok magisztere Senad-ef. Hevešević, az Eszéki Iszlám Közösség medzsliszének (területi szervezeti egység, hét dzsematot/kösséget foglal magába) főimámja elmondta a horvát Indexnek, hogy a Hamász támadása után az első gondolata az volt, hogy mi fog történni ezután.

– Lehetetlen elkerülni, hogy ne érezzük át az emberi életek tragikus elvesztését és egy rendkívül bonyolult kérdésben bekövetkező új eseménysorozat súlyát. Ez a súlyos következményektől való félelem kerekedik felül, mert a természetes emberi impulzus a gyors és egyszerű megoldás keresésére való hajlandóság, de ez most sajnos nem lehetséges

– jelentette ki Hevešević. A főimám szerint ilyen nehéz helyzetben az lenne a természetes, hogy visszatérünk azokhoz az alapvető erkölcsi normákhoz, amelyek az emberi élet megőrzéséről: minden ember jogának és becsületének megőrzéséről szólnak. Hozzátette, hogy olcsó a felszínes, vádaskodás, különösen leegyszerűsítve, két-három rövid mondat formájában.

– A felelősség elsősorban azoké, akik közvetlenül érintettek, egymás mellett élnek. A negatív eseményekért való felelősség szintje attól függ, hogy miként töltik el az életüket, és mit tesznek egymással. Úgy vélem, hogy Antonio Guterres ENSZ-főtitkár nyilatkozatai szilárd alapot jelentenek a jelenlegi helyzet megértéséhez, és a feszültségek fokozatos megoldásának megkezdéséhez

– mondta Senad-ef. Hevešević, aki annak a véleményének is hangot adott, hogy ebben a helyzetben, nem ajánlatos bíráskodni, pálcát törni, különösen most, amikor óráról órára változik a helyzet, amelyek minden korábbi állásfoglalást feleslegessé tehetnek. Mindazonáltal szükségesnek tartotta kiemelni, hogy általában a legnehezebb pillanatok kínálják a leginkább megfelelő időpontot a legmagasabb eszmék megidézésére.

Ezek az eszmények az emberi élet megőrzése (minden ember olyan értékes, mint az egész világ), az emberi becsület megőrzése az elembertelenedés félelmetes retorikája nélkül, és végül a párbeszédre való készség.

Bármennyire közhelynek hangzik is, ennek a megközelítésnek nincs alternatívája, és az erkölcsi elvek a legnehezebb pillanatokban kerülnek előtérbe. A főimám annak a reményének adott hangot, hogy elegendő számú embert lehet majd találni ehhez a megközelítéshez, ami lehetővé teszi a tárgyalásokat.

– Bár ez szinte utópisztikus a jelenlegi légkörben

– adott hangot a félelmeinek Hevešević.

Szinte inkognitóban ülésezett a Zsidó Világkongresszus Zágrábban

Nyilván biztonsági megítélések is közrejátszottak abban, hogy a Zsidó Világkongresszus keddi (október 17.) ülését nem kísérte rivaldafény. A médiák nagyon röviden számoltak be az eseményről, még a Horvát Televízió központi híradója is.

A tudósítások arra szorítkoztak, hogy Zágrábban ülést tartott a Zsidó Világkongresszus (WJC) végrehajtó bizottsága amely a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) horvát soros elnökségét volt hivatott támogatni. Megtudhattuk azt is, hogy a WJC elnöke, Ronald Lauder, Horvátországot “az egyik legjobb barátnak” nevezte, és hogy a munkajellegű ebéden Andrej Plenković miniszterelnök mellett a horvát politika és közélet számos tagja vett részt.

A horvát miniszterelnök rövid nyilatkozatában kijelentette, hogy a WJC zágrábi ülésének elsősorban az volt a célja, hogy erős támogatást nyújtson Horvátországnak, mint olyan országnak, amely jelenleg az IHROM elnökségét tölti be.

index

Andrej Plenković horvát miniszterelnök a Zsidó Világkongresszus Végrehajtó Bizottságának zágrábi ülésén (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)

Hozzátette, hogy amikor a látogatás időpontjáról megállapodtak, “nem is sejthették, hogy erre csak tíz nappal a Hamász Izrael elleni terrortámadása után kerül sor, ezért a találkozó témái is módosultak.

– Elítéltük a Hamász terrortámadását, megismételtük Izrael jogát a biztonsághoz és az önvédelemhez, de egyúttal kifejtettük a humanitárius és nemzetközi jogi normák betartásának fontosságát is

– mondta a kormányfő s meggyőződését fejezte ki, hogy a WJC látogatása rendkívül hasznos volt nemcsak Horvátország és Izrael kapcsolatai, de a világszerte található számos zsidó szervezettel fenntartott kapcsolatok szempontjából is.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava