Connect with us

Horvátország

Leállították a krškói atomerőművet, térnek haza a horvátok Izraelből

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

atomerőmű, Izrael
A hiba elhárítása várhatóan több hetet vesz igénybe a szlovén-horvát közös tulajdonú atomerőműben (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása

Miután a hétvégén szivárgást észleltek a Ljubljanától körülbelül 100 kilométerre délre elhelyezkedő szlovén-horvát tulajdonban lévő krškói atomerőműben (NEK), és a biztonsági protokollal összhangban ún. “forró leállást” kezdeményeztek. Ma (hétfőn, október 9-én) az illetékesek közölték, hogy az erőmű jelen pillanatban a “hideg leállás” állapotában van, és hogy megtalálták a szivárgás helyét.

Szivárgott a krškói atomerőmű

A hideg leállás, azaz a másodlagos hővezeték leállítása (a reaktor elsődleges – zárt hővezetékében – a nukleáris reakció által létrejövő hőt víz melegítésére használják, innen a hő a másodlagos vezetékbe kerül, ahol pára fejlődik, és ez hajtja meg az erőmű turbináját) lehetővé tette a karbantartók számára, hogy meghatározzák a szivárgás helyét a csatlakozórendszerben.

Izrael atomerőmű A boszniai szerb elnöki palota az izraeli zászló színeiben

Kapcsolódó cikk

DODIK IZRAELRŐL: A terrorizmust le kell győzni!

A hiba elhárítása várhatóan több hétig tart. Az atomerőmű vezetőinek nyilatkozata értelmében a nukleáris biztonság egyetlen pillanatbra sem volt veszélyben, az atomerőmű védőburkán a szivárgás értéke nem haladta meg az előírt határértéket.

Goražd Pfeifer, a NEK (Nuklearna Elektrana Krško) igazgatótanácsi elnök nyilatkozata értelmében a szlovén nukleáris biztonsági hivatal ellenőrzést kezd az erőműben.

A 700 MW teljesítményű atomerőmű Szlovéniában a villamosenergia-fogyasztás 20%-át, Horvátországban pedig 14%-át fedezi. A két ország közösen birtokolja a létesítményt, amelyet a kormány által ellenőrzött Gen Energija és a Horvát Villanygazdaság (Hrvatska Elektroprivreda, HEP) vállalat üzemeltet.

Térnek haza a horvátok Izraelből

Andrej Plenković horvát miniszterelnök többedik alkalommal elítélte a Hamász Izrael elleni terrortámadásait, és arról számolt be, hogy ma több mint 50 horvát állampolgárt várnak haza, a zarándokok visszatérésére pedig holnap lehet számítani.

Plenković varasdi (Varaždin) sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Horvátország izraeli nagykövetsége gondoskodik a horvát állampolgárokról.

– Ezek elsősorban zarándokok és turisták, de vannak közöttük olyan horvát állampolgárok is, akik ott élnek. Adataink szerint mindenki biztonságban van. Tegnap hat horvát állampolgár tért vissza, 53-an jelenleg úton vannak Bécs felé, holnap pedig a zarándokok második része tér haza

– mondta a horvát miniszterelnök. Közben a kül- és európai ügyek minisztériuma megerősítette, hogy 180 horvát állampolgár tartózkodik Izraelben.

A horvát miniszterelnök egyúttal emlékeztetett arra, hogy Horvátország és ő személyesen is, azonnal elítélte az Izrael elleni szombati támadásokat.

– Határozottan, azonnal elítéltük a Hamász Izrael elleni terrortámadásait. Ezek brutális akciók, példátlan támadások, szó szerint civilek kivégzéséről volt szó

– mondta, aggodalmát fejezve ki amiatt, hogy a konfliktus átterjedhet az egész közel-keleti régióra.

– Úgy gondoljuk, hogy ez egy rendkívül rossz lépés a Hamász részéről, amely most destabilizálja a helyzetet az egész térségben, ami nyilvánvaló a közel-keleti szereplők reakcióiból

– figyelmeztetett Plenković varasdi sajtótájékoztatóján.

Borúra derű

Feltételezve, hogy a BALK olvasóinak ugyanúgy tele van a hócipője a rossz, aggasztó hírekkel, mint nekem, következzék némi csacskaság, azaz borúra derű.

Mint ahogy ezt a Slobodna Dalmacja napilap a belgrádi Mondora hivatkozva hírül adta, az ex-jugoszláv térség egyik legnagyobb műnépzene-sztárja Lepa Brena (Szép Brena) egy Mallorcán megtartott horvát-szerb lagziban énekelt.

atomerőmű, Izrael

LEPA BRENA UTÓVIRÁGZÁSA: Másfél órát énekelt a “művésznő”, az ifjú pár az énekesnőre bízta a repertoár, összeállítását, mert imádják az összes slágerét

A két fiatalúr egybekelését követő buli folyamán a szerb sztár és zenekara szórakoztatta a vendégeket. A belgrádi vőlegény (?), aki karrierjét a nagyvilág divatszínterén építi, gyerekkora óta nagy rajongója Brenának, és régi kívánsága volt, hogy ő énekeljen neki az esküvőjén.

Ő és partnere, egy horvát műépítész, tízéves kapcsolatukat egy Brena-koncerttel egybekötött esküvővel koronázták meg, és nem verték fogukhoz a garast: nemcsak hogy szemrebbenés nélkül kifizették a művésznő 30 ezer eurós gázsiját, de ezenfelül még magánrepülőgépet is küldtek érte, ami az elszállásolással együtt további 20 ezer euróba fájt.

Az esküvőn családtagjaik és barátaik vettek részt a világ minden tájáról, és ahogy azt feltételezni lehet, csak léféle, volt hétféle.

A belgrádi divatguru néhány hónappal ezelőtt fogadta fel Lepa Brenát, és készen állt arra, hogy elhalassza az esküvőt, ha a tervezett időpontban szerb műdal- , vagyis “hegyi tangó” énekes hölgy foglalt.

De minden egybeesett, Brena örömmel tett eleget az ifjú házasok meghívásának, az előadás után pedig együtt szórakozott velük.

A család szeme fényéről, a tündéri csivaváról nem esett szó, és az sem derült ki, hogy az ifjú pár Szerbiában, Horvátországban vagy esetleg valahol másutt szeretne letelepedni, viszont most merje valaki azt mondani, hogy egy szerb és egy horvát férfi nem jön ki egymással.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava