Connect with us

Szlovákia

Pozsonyban is százával vannak migránsok, az újabb határzár illuzórikusnak tűnik

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

határ Pozsony
SZLOVÁKIA NEM AFRIKA: Vajon előkerül-e a régi tábla 2015-ből? (Forrás: X-platform)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Pozsonyban is nagy fej- és orrfájást okoz a migránskérdés, ezért egyre kiélezettebbé válik a helyzet a hónap végi választásokra készülő Szlovákiában. Figyelmeztető lövések, jogellenes fogva tartás, tettlegességig fajuló politikusi nézeteltérések kísérik azt a mintegy 30 000 Szlovákiába érkező embert, akik közül 29 000 már tovább is állt. Annak ellenére, hogy naponta ezrével érkeznek illegális módon Szlovákiába, a rendőrség sajtótájékoztatóin minden alkalommal elmondja, hogy a migránsok eddig nem zavarták meg a közrendet, nem követtek el bűncselekményt, egyben rendszeresen figyelmeztet a közösségi médiában terjedő manipulatív videókra, amelyek célja a félelemkeltés. Közben a kormány azzal vádolta meg a képviselőket, hogy nem akarják megnyitni a migránskérdést a parlamentben, mert a választási kampányban remekül lehet vele riogatni.

Elsült a fegyver

A szlovák sajtóban nagy nézettségre tett szert például egy szeptember 11-i videó, amely nem messze a cseh-osztrák-szlovák hármashatártól, a Malackai járásban fekvő Nagylévárdon (Veľké Leváre) készült.

A felvételen lövések dördültek, miközben bevetésen lévő rendőrségi autók és menekülők láthatók. A rendőrség nem sokkal később pontos leírást adott az eseményekről.

Eszerint két migránsokat szállító autó tartott a szlovákiai autópályán Magyarországról Csehország felé, majd az egyik letért az egy főútra. A rendőrök a saját járműveikkel útzárat képeztek, mire a sofőr félrerántotta a kormányt és az autó nekiütközött egy kerítésnek.

A balesetet szenvedőautóban 11-en utaztak, köztük egy nő és két gyermek. Az egyik férfi menekülőre fogta, ekkor dördültek el a figyelmeztető lövések. Az eset krónikájához tartozik, hogy a másik autót is megállították a rendőrök.

Ma már Pozsonyban is százával találhatók illegális migránsok, főleg a pályaudvarok környékén, de sokan taxival folytatják az útjukat Csehország felé, bár nem mindenki jut el zökkenőmentesen a fővárosba.

A rendőrség szerint legfeljebb 24 órára korlátozzák a migránsok mozgási szabadságát, de ha mégis tovább maradnak a gyűjtőhelyeken, azt önként teszik, ám az ombudsman egy előre be nem jelentett ellenőrzésen mást tapasztalt.

A migránsok elmondása szerint 4-7 napig tartják őket fogva a kerítéssel, őrkutyákkal és fegyveres rendőrökkel őrzött gyűjtőhelyeknek kinevezett termekben. Az ügyben az ombudsman a főügyészhez fordult.

A politika visszavág

Egy augusztusi felmérés szerint a lakosság 77%-a azt várja a következő kormánytól, hogy keményebben lépjen fel a migránsokkal szemben. A kampányban a pártok retorikája ennek megfelelően változott, bár nem a megoldásra helyezték a fókuszt.

A szakértői kormány ugyanis kidolgozta a Robert Ficoék által elfogadott 2018-as törvény módosítását, és ezzel csupán lehetőséggé szelídítették volna a Szlovákiába érkezők regisztrálását, csökkentve az ország vonzerejét a migránsútvonalak megrajzolásakor.

A parlament ülését azonban háromszori nekifutásra sem tudták megnyitni. Ódor Lajos miniszterelnök szerint a képviselők nem akarják megoldani a migránskérdést, hiszen a kampányban remekül lehet vele riogatni.

határ Pozsony

Fico kilépne a saját árnyékából (Forrás: X-paltform)

A kormány egy másik, hatáskörébe tartozó problémát közben megoldott. A Covid-járvány miatt 2020. március 12-én rendkívüli helyzetet hirdettek ki, amely miatt senkit nem lehetett az országból kitoloncolni. Például azt a két terroristagyanús elemet is, akiket a rendőrök beazonosítottak az elmúlt hetekben.

A kormány szeptember 13-án bejelentette, hogy szeptember 15-én reggel 6 órakor megszűnik a rendkívüli helyzet. Ódor szerint ez több tucatnyi ember kiutasítását jelenti, viszont a háború elől menekülőkre nem vonatkozik.

Mellbe rúgták, orrba verték

Mindennek folyományaként banánköztársaságokra jellemző jelenetsor játszódott le szeptember 13-án a kormányhivatal előtt.

A legerősebb ellenzéki párt elnöke, a korábbi háromszoros miniszterelnök, Robert Fico ugyanis itt kívánt sajtótájékoztatót tartani az illegális migrációról, miközben a 2020-as választások győztese, az azóta megbukott Igor Matovič egy terepjáróból megafonon keresztül kiabálva zavarta meg a sajtóeseményt.

A nézeteltérés odáig fajult, hogy a Fico jobbkezének számító Robert Kaliňák, volt belügyminisztert Matovič a terepjáró ajtaján keresztül mellbe rúgta, mire egy lelkes fiatal párttag Kaliňák segítségére sietve többször is orrba vágta Matovičot.

Fico nem kívánta kommentálni az eseményeket, Kaliňák, feljelentést tett Matovič ellen, egyebek között azt kifogásolta, hogy szabálytalanul parkolt a járdán.

A Smer vezetője a végül megtartott sajtótájékoztatón a szlovák–magyar határ lezárását javasolta anélkül, hogy Orbán felelősségét firtatta volna.

Fico azzal érvelt, hogy ha a rendőrség a Covid idején le tudta zárni az országon belüli, egyébként teljesen légies járási határokat, akkor a kérdéses 200 km-nyi zöldhatárt is ellenőrizni tudja.

Határzár és matematika

Fico szerint a kormányból szervezett bűnözői csoport lett, amely az illegális migránsok átvonulását irányítja.

A határlezárás témája már jó ideje a levegőben lógott, miután Hamran István országos rendőrfőkapitány már napokkal korábban beszélt az ötlet kivitelezhetetlenségéről, de újra meg kellett szólalnia az ügyben.

Hamran először is felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy a szlovák–magyar határ összesen 655 km hosszú, de ha kivonjuk belőle a Dunát mint határfolyót, akkor is 517 km-ről beszélünk.

A rendőrfőkapitány számításai szerint összesen 113 000 rendőrre lenne szükség ahhoz, hogy tisztességesen el tudják látni a határőrzés feladatát, ami azt jelenti, hogy még a 15 000 fős szlovák hadsereg sem tudna érdemi segítséget nyújtani ebben.

A honvédelmi miniszter megerősítette, hogy a teljes határzár illuzórikus, mindenesetre a korábban beígért, rendőröknek rendfenntartási segítséget nyújtó 500 rendőrből 360 kiküldését a kormány már jóvá is hagyta szeptember 13-i ülésén.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország14 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava