Connect with us

Szlovákia

A választások közeledtével migrációs hullám érte el Szlovákiát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

migráció hullám
A szlovák miniszterelnök szerint egyelőre ellenőrzés alatt tartják a helyzetet, de a migránsok sokan vannak (Forrás: Facebook)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szlovákia pár hónapja a legkedveltebb migrációs útvonalak részévé vált. A szeptember 30-i választások előtt a szélsőséges erők az emberek félelmeire alapoznak, holott éppen a leghangosabb riogatónak köszönhető, hogy a menekültek egyre nagyobb számban érkeznek az országba. A leginkább érintett terület a dimbes-dombos nagykürtösi járás lett, ahol rendkívüli helyzetet hirdetettek a nagyszámú bevándorló miatt.

Véget ért a vakáció, kezdődik a migráció

Nyár elején elvétve már lehetett hallani illegális határátlépők csoportjairól Szlovákiában, különösen Komárom környékén. A magyar kormánnyal szoros kapcsolatot építő Szövetség pártnak nem kellett sok, máris gyilkolni készülő hordákról kezdett beszélni.

A félelemkeltés odáig fajult, hogy júniusban Hamran István országos rendőrfőkapitánynak kellett megnyugtatnia a kedélyeket. Hamran arról beszélt, hogy egyes politikai szubjektumok politikai célokra, a közvélemény befolyásolására használják fel a migránstémát, s akár a szándékos félretájékoztatására és pánikkeltésre is képesek lesznek.

Augusztus végére azonban kezdett komolyra fordulni a helyzet. A leginkább érintett terület a dimbes-dombos nagykürtösi járás lett, ahol a járási hivatal az állami ünnep dacára szeptember 1-jén rendkívüli helyzetet hirdetett a növekvő illegális migráció miatt.

Nem hivatalos adatok szerint mintegy 700 menekült tartózkodik jelenleg is a nagykürtösi járásban, túlnyomó többségük aktív korú férfi.

Atrocitásra nem került sor a helyiekkel, de többen panaszkodtak, hogy a gyümölcsöt leszedték a fákról, és éjszaka nem tudnak tőlük aludni. A helyiek napnyugta utáni járőrözésbe kezdtek, egyrészt a lakosok vagyona védelmében, másrészt segíteni próbálják a falvak mentén elhaladó csoportokat.

A közösségi hálón terjedő információk szerint az embercsempészek tiktokos videókkal igazolják, hogy sikeresen zárult egy-egy török–német út, amely mintegy 6000 euróba kerül.

Szlovákia azért lett közkedvelt migrációs állomás, mert 2018-ban Robert Fico miniszterelnök olyan jogszabálycsomagot fogadtatott el a parlamenttel, amelynek köszönhetően az illegálisan Szlovákiába érkezők a környéken egyedi módon automatikusan „kiutasítási dokumentumokat” kapnak, ami alapján aztán a nyugati országok a dublini szerződés alapján Szlovákiába küldhetik vissza a migránsokat.

Kampánytémává lesz?

Éppen a Fico vezette Smer gondolta úgy először, hogy megpróbál hasznot húzni a migránsoktól való félelemből. A pártvezetés a nagykürtösi járásba utazva a helyszínről kezdett üzengetni a kormánynak, hogy azonnal kezdjen foglalkozni a problémával, ehhez a felszólításhoz aztán több párt is csatlakozott.

migráció hullám

Fico a nagykürtösi befogadó központnál (Forrás: Screenshot)

Fico meggyőződése szerint a kormány mindent megtesz azért, hogy minél több migráns jöjjön Szlovákiába és ahelyett, hogy védené Szlovákia területét, legalizálja a migránsok ottlétét.

Azt is kétségbe vonta, hogy minden migráns a háború elől menekülne, de felhívta a figyelmet a menekültek átmeneti szállásának tarthatatlan körülményeire is, és növekvő számuk miatt humanitárius válságot emlegetett.

A demokratikus pártok politikusai természetesen elutasították a félelmekre építő politizálást. Közülük először Sólymos László, a Híd elnöke vetette fel a magyar kormány felelősségét, mert szerinte Orbánék tevékenységükkel Robert Ficót, valamint a Republika és a Szövetség pártokat segítik.

Megnyilatkozásában utalt például arra az 1400 embercsempészre, akiket az Orbán-kormány szélnek eresztett a börtönökből azzal a feltétellel, hogy elhagyják az országot. Később Zuzana Čaputová köztársasági elnök is felemlítette ezt a körülményt, és azt ígérte, beszélni fog Novák Katalin magyar államfővel az illegális migrációról.

Ódor Lajos miniszterelnök, aki egyúttal a belügyminiszteri posztot is ellátja, csak szeptember 4-én nyilatkozott először a témában. Elmondása szerint nyáron emelkedett a migránsok száma, és kezdtek megmutatkozni a kapacitással kapcsolatos gondok.

A migrációval foglalkozó hivatalokat kihelyezték a települések központjából a perifériára, hogy ne a központban intézzék az szükséges ügyeket.

A nagykürtösi ipari csarnok belülről, ahol a migránsok állítólag három napig a földön alszanak, majd kapnak egy dokumentumot, amelynek birtokában szabadon kószálhatnak Szlovákiában, ahonnan Csehországba, majd a hőn óhajtott Németországba mennek tovább. (Forrás: X-platform)

Megnyugtatásképpen közölte, egyelőre ellenőrzés alatt tartják a helyzetet, de mivel a migránsok sokan vannak, problémák is akadnak. Az államnak azonban megvan a megfelelő kapacitása, amit szükség esetén igénybe vehet.

A Fico-féle 2018-as javaslat kapcsán hozzátette, a kormány vizsgálja annak lehetőségét, hogy az illegális migránsok regisztrációjának kötelezettségét jogszabálymódosítással lehetőséggé szelídítsék, hogy Szlovákia ne vonzza feleslegesen a migránsokat erre az útvonalra.

Összességében megjegyezte, hogy európai szintű megoldásra van szükség.

Terroristákat szűrtek ki

Szlovákia eddig még nem szembesült az augusztusban tapasztalhatóhoz hasonló menekülthullámmal. Míg 2015-ben összesen csak 779, 2023-ban eddig már 24 520 migráns érkezett az országba. A helyzet súlyosbodása miatt Hamrannak ismét meg kellett szólalnia a témában.

A rendőrfőkapitány számításai szerint heti 2 millió euróba kerülne a 650 km-es határszakasz szigorú őrzése, és nem csak pénzzel, de emberrel sem nagyon bírnák ellátni a feladatot.

migráció hullám

Úton-útfélen migránsokba botlani Nagykürtös környékén (Forrás: X-platform)

A nehézségekre példaként hozta a 150 km-es magyar–szerb határszakaszt, ahol az 5 méter magas kerítés sem tartja vissza a migránsokat, a megnyitott réseken ugyanis naponta több ezren kelnek át. Hamran szerint a magyar rendőrség tehetetlen.

Az országos rendőrfőkapitány arra is emlékeztetett azonban, hogy magyar kollégájával, Balogh Jánossal nemrég megállapodtak, hogy közös járőrözésbe kezdenek a szlovák–magyar határ mentén.

A szlovákiai helyzetről elmondta, hogy a menekültek eddig még egy szabálysértést sem követtek el. A rendőrség a lakosság türelmét kéri, mivel az illegális migránsok csak annyi ideig maradnak Szlovákiában, amennyi feltétlenül szükséges az eljárások és a regisztráció miatt.

Mindenesetre az ellenőrzések során két terroristát már azonosítottak a szlovák hatóságok, vagyis még szabálysértést sem követtek el a migránsok, de terroristákat máris szűrtek ki közülük.

A nagykürtösi járásban szerdán ülésezik újra a válságstáb, amely során értékelik a meghozott intézkedések eredményességét.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava