Connect with us

Horvátország

A horvátok 600 migránst fordítottak vissza a határról, a nemzeti bank recessziót sejtet

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

migráns
Davor Božinović horvát belügyminiszter (középen) rámutatott, hogy egyre több migráns érkezik Horvátországba, ezért az Európai Unión kívül is szükséges lenne tevékenységeket szervezni, vagyis tenni valamit (Forrás: X-paltform, Davor Božinović)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Davor Božinović horvát belügyminiszter a rendőrségi antiterrorista egység megalapításának 33. évfordulója alkalmából megrendezett megemlékezésén kijelentette, hogy a horvát határrendőrség szerdáról csütörtökre virradóra 600 migránst fordított vissza a határról. Božinović szerint ez a szám precedensértékű, és ékesen szemlélteti azt a nagy migrációs nyomást, amely Európára nehezedik. Az Afrikából és a Közel-Keletről származó emberek milliói látják a jövőjüket az európai kontinensen, mondta a horvát belügyminiszter, és hozzáfűzte, hogy nem csak a migránsok száma növekedett meg mindegyik Nyugat-Európába vezető útvonalon, de egyben az embercsempészek száma is, akik közül csak a horvát rendőrség 850-et tartoztatott le idén.

Migránsjogok léteznek, a szabályozás viszont a mi jogunk

Božinović kifejtette, hogy azoknak a migránsoknak, akiknek sikerül bejutniuk az ország területére, az európai törvényhozás értelmében bizonyos jogaik vannak, amelyeket Horvátország tiszteletben tart.

Ugyanakkor az ország fenntartja magának a jogot, hogy a folyamatokat szabályozza, azaz a migránsokat szervezetten kísérik a fogadóközpontokba, és azokból ugyancsak szervezett módon fognak majd tudni távozni.

Itt a belügyminiszter hangsúlyozta, hogy mindenkinek közös érdeke, hogy a migránsokat kiköltöztessék a városközpontokból és a parkokból.

migráns

Krnjak térségében tiltakozik a lakosság, hogy az elhagyatott katonai támaszponton migránstábor nyíljon (Forrás: Jutarnji list)

Božinović szerint a Krnjak (Károlyváros melletti település – K.R.) feletti létesítményekben a migránsokkal kapcsolatos minden adminisztratív feladatot el tudnak majd végezni, amelyeket az európai és nemzeti jogszabályokkal összhangban a horvát hatóságoknak el kell végezniük, és ezzel megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy a lakosság a lehető legkevésbé érezze a migráció súlyát.

Horvát sajtójelentések szerint ugyanakkor Krnjak térségében tiltakozik a lakosság, hogy a közeli katonai bázison befogadó központ nyíljon a migránsok számára, de a belügyminiszter fenti nyilatkozatából mintha az derülne ki, hogy ez eldöntött ténynek számít.

Perica Matijević, Krnjak polgármestere egy héttel ezelőtt még arra panaszkodott, hogy hivatalosan semmit sem tudnak, senkitől sem kaptak értesítést, információt, nem hivatalosan viszont úgy tudják, hogy a kormányzat migránstábort készül létrehozni a falu mellett, ami ellen az emberek tiltakoznak.

migráns

A százéves horvát pagonyban a jugoszláv időkből visszamaradt kaszárnyán tiszta rozsda a szögesdrót (Forrás: Jutarnji list)

A HNB recessziót enged sejteni

A Horvát Nemzeti Bank legfrissebb közleményében az uniós gazdaság lassulásának új jeleire figyelmeztetett, ami a horvát gazdaságban is lassulást okozhat.

Horvátország idei várható GDP-növekedését alacsonyabbra, 2,9%-ról 2,5%-ra módosították. Ha a végleges adatok a GDP csökkenését mutatják a harmadik negyedévben, és ez folytatódik a negyedik negyedévben is, akkor Horvátország technikailag recesszióban lesz (két egymást követő negyedévben csökken a GDP).

A HNB közleményéből megtudhatjuk azt is, hogy idén az év első felét Horvátország GDP-jének meglehetősen erőteljes növekedése jellemezte.

A jelentés szerint a második negyedévben a gazdasági aktivitás 1,1%-kal nőtt az előző negyedévhez képest, és 2,7%-kal volt magasabb 2022 azonos időszakához viszonyítva.

migráns

A Horvát Nemzeti Bank épülete Zágráb központjában (Forrás: X-platform, HNB)

A növekedéshez a legnagyobb mértékben a személyi fogyasztás és a szolgáltatások exportja (főként az idegenforgalom) és a reáljövedelem növekedése (az árak növekedése tavaly magasabb volt, mint a bérnövekedés) járult hozzá, míg más összetevők viszonylag semlegesek voltak a növekedés vagy csökkenés szempontjából.

Persze, a statisztika az már csak ilyen fura dolog, a gyakorlatban ugyanis az történt, hogy a személyi fogyasztás lényegében azért növekedett, mert a jelentős mértékben emelkedő árak miatt a lakosság többet kényszerült költeni, és nem duhaj jó kedvében szórta a pénzt a bevásárlóközpontokban.

Rogyásig tele az államkassza

Logikusan, a szolgáltatások és kiskereskedelmi árak egekbe történő szökkenése az ÁFÁ-ból származó bevételeket is jelentős mértékben megnövelte. Ezt bürokrata nyelven valahogy úgy szokás mondani, hogy “jól telt a költségvetés”, minek hallatán kinyílnak a kisbicskák a sarki kocsmák törzsvendégeinek a zsebében.

Viszont a kormány másként igyekszik beállítani a dolgot, és ezért a 2024-es szuperválasztási évre való tekintettel (egyazon évben lesznek a parlamenti, a köztársasági elnöki és az EU parlamenti választások) a kormány újabb adóreformmal és szociális segélycsomaggal igyekszik meggyőzni a lakosságot, hogy szívügyének tartja az ország jólétét.

Az adóreformról csak annyit, hogy ennek végeredményeként a fizetések minimálisan emelkednek havonta 6 és 40 eurónyi összeg között mozogva.

Az adóreform további érdekessége, hogy eltörölte a helyi járulékot, ami eddig az önkormányzatok bevételét képezte, viszont lehetővé tette számukra, hogy ezt megnövelt jövedelmi adóval kompenzálják.

Ez a csiki-csuki egyértelműen a kormány/kormánypárt malmára hajtja a vizet, főként a nagyvárosokban, ahol az ellenzék van hatalmon. Tomašević zágrábi főpolgármester máris rábukott a csalétekre, és meghirdette, hogy a főváros maximális adót vet ki.

Igaz, azt is hozzátette, hogy a zágrábiaknak nem kell aggódniuk, mert így is növekszik a megkeresett pénzük értéke, de ez nem valószínű, hogy bárkit is meghatott volna.

A helyzet, illetve a látszat továbbra is az, hogy a jó kormány pénzhez szerette volna juttatni az embereket, a gonosz ellenzéki polgármester pedig ezt megakadályozta.

Elvégre jön a választási szuperév, lesz itt még minden.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Szlovénia ellenőrzést vezet be a horvát határon a megszaporodott migránsok miatt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

ellenőrzés
A cikk keletkezésekor tudósítónk még csak sejtette, azóta viszont hivatalosan megerősítést nyert, hogy Brüsszelben összefutott a szlovén és a horvát belügyminiszter, és közös migránsellenes intézkedésekről egyeztetett. A képen balról Boštjan Poklukar szlovén, jobbról Davor Božinović horvát belügyminiszter (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szlovén 24 óra, azaz a 24ur kiszimatolta, hogy a szlovén rendőrség az ellenőrzések fokozása végett ellenőrző pontokat létesít a szlovén-horvát határon, miután idén drámaian megugrott az országba érkező illegális migránsok száma. A szlovén belügy szerint, az év elejétől augusztus végéig a rendőrség 36 137 illegális határátlépést észlelt Szlovénia és Horvátország között, szemben a tavalyi 13 601 illegális behatolással.

Szárnyas kapu á la Szlovénia

Boštjan Poklukar szlovén belügyminiszter nyilatkozatában ezt felkerekítette 40 ezerre, azt ígérve, hogy a rendőrség az operatív tervek szellemében jár el. Ennek értelmében máris fokozták a munkát a horvát határ legkritikusabb részein. Jelenleg ezek a Novo mesto és a Koperi Rendőrkapitányság azon területei, ahol az adatok és elemzések a legnagyobb terhelést mutatják.

Mint ahogy annó az osztrák sógorok sem kerítést, hanem csak “szárnyas kaput” telepítettek a határra, Poklukar szerint sincs arról szó, hogy belső ellenőrzést hoznának létre: ezek kizárólag “kompenzációs intézkedések” amelyeket “fokoznak” a horvát határ menti területeken.

– A rendőrök tevékenysége továbbra is az embercsempészek és a határokon átnyúló bűnözés felderítésére összpontosít

– mondta Poklukar, vastag ecsetvonalakkal vázolva a helyzetet. Még nem teljesen világos, hogy miért kerülnek a “szárnyas fejvadászok” a szlovén-horvát határ közelébe, ugyanis nyolc nappal ezelőtt a szlovén kormány még azt mondta, hogy nem fontolgatja a határellenőrzés bevezetését a horvát határon. Egészen pontosan ezt Marko Štucin, a szlovén külügyminisztérium államtitkára jelentette ki a ljubljanai kormány ülése után.

Úgy tűnik, időközben valami történt, mert hirtelen meggondolták magukat.

ellenőrzés

Egy szlovén rendőr figyel a horvát határ mentén lévő Rigoncéban, ahova közúton és vasúton is érkezhetnek a migránsok (Forrás: Dnevnik.si)

A horvátok nyugodtan fogadták a hírt

A szlovén és a horvát kormány úgy tetszik egyeztetett az intézkedések bevezetése előtt, mert a horvát fél nyugodtan fogadta a hírt. Davor Božinović horvát belügyminiszter például így kommentálta Szlovénia lépését:

– Az, hogy Szlovénia rendőrségi ellenőrző pontokat vezetett be a horvát határ mentén, nem a schengeni övezet megszüntetését jelenti, hanem fokozott megfigyelést az embercsempészek tevékenysége miatt.

Božinović szerint a határforgalom az ellenőrzés ellenére, továbbra is a schengeni rendszer szerint, fennakadás nélkül folytatódik.

A horvát belügyminiszter elmondta, hogy Horvátország is hasonló rendszert vezetett be a határátlépések megszüntetése után életbe léptetett kompenzációs intézkedésekkel, amelyek a forgalomban lévő járművek szúrópróbaszerű ellenőrzését jelentik.

Gordan Jandroković, a horvát parlament elnöke – aki éppen az Európai Néppárt spliti ülésén vett részt -, úgy találta, hogy ez nem a bizalmatlanság jele szlovén részről, hanem az Európát fenyegető jelenségre adott válasz.

A renitens polgárok által kizárólag Nyónyónak – Njonjo – titulált házelnök úr azt is el tetszett mondani, hogy ez az intézkedés várható volt, és csakis ideiglenes jellegű, de ugyanakkor nincs semmi gáz, mert ezzel nem állt le az emberek és áruk szabad áramlása.

Jandroković ugyanakkor azt is elárulta, hogy a horvát fél beszélni kíván szlovén kollégáival és barátaival, akikkel “nyílt párbeszédet” folytatnak.

– Nem titkolunk el semmit egymás elől, van egy közös problémánk, amit együtt kell megoldanunk. Horvátországban több mint 6000 rendőr van a határokon, meglátjuk, szükség van-e a határellenőrzés fokozására

– jelentette ki Nyónyó, akinek van becsületes neve is, de azt már föntebb említettük.

Rendkívüli körülmények, drasztikus megoldások

A horvát házelnök arról beszélt, hogy ezek rendkívüli körülmények, ezért úgy gondolta, hogy a mostani intézkedések ideiglenesek, és addig tartanak, amíg nem állítják meg ezt a megnövekedett migrációs hullámot.

Jandroković hozzátette, hogy a közelgő európai választások mindenképpen szerepet játszhatnak az újkeletű intézkedések meghozásában, a hatóságok ugyanis egyértelműen meg akarják mutatni az állampolgároknak, hogy “szilárdan kézben tartják az irányítást”.

Nyónyó hangsúlyozta, hogy ma az illegális migráció ellenőrzése sokkal szervezettebb mint 2015-ben. Ám a migrációs nyomás ismét erősödik, amiért is Jandroković szerint nem kizárt, hogy amennyiben ez szintet lép, “drasztikus megoldásokat” kell foganatosítani.

– Európának meg kell védenie magát, biztosítani a túlélését, meg kell védenie az értékeit. Az ideérkező embereket szocializálni kell. El kell fogadniuk az európai értékeket, nem változtathatják meg Európát ezek lerombolásával. A bevándorlókat be kell fogadni, de ennek a mikéntjére nincs gyors és egyértelmű válasz.

Ehhez mi csak annyit tennénk hozzá, hogy: No, ugye!

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava