Connect with us

Szerbia

ÚJ DIASZPÓRA: Saját egyesületet hoztak létre a Szerbiába menekült oroszok

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

orosz templom ujvidek
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Az ukrajnai háború kezdete óta Szerbiába költöző orosz állampolgárok megalapították az „Orosz Demokratikus Társaság” (Российское демократическое общество) nevet viselő egyesületet. Az új szervezetet háborúellenes és antifasiszta társulásként pozícionálták, amely nem kíván beavatkozni a szerbiai belpolitikába.

Az Orosz Demokratikus Társaság közleményében úgy fogalmaz, hogy az év eleje óta oroszok tízezrei költöztek Szerbiába.

– Ennek az új kivándorlási hullámnak a keretében érkezők túlnyomó többsége demokratikus beállítottságú személy, aki nem akar katonai-rendészeti diktatúrában élni, amilyenné Oroszország vált

– olvasható az általuk kiadott közleményben, amelyben megjegyzik, hogy a most létrejött szervezet háborúellenes és antifasiszta nézeteket vall, és elítéli a katonai erő alkalmazását a nemzetközi és belső viták megoldására.

Ennek szellemében a szervezet úgy foglalt állást, hogy szolidaritást vállalnak az ukrán állampolgárokkal, „akik országuk szabadságáért és függetlenségéért küzdenek”.

A közlemény szerint a társaság célja, hogy hangot adjon az új diaszpórának, valamint hogy találkozókkal, rendezvényekkel, összejövetelekkel és sétákkal védje érdekeit, miközben jó kapcsolatok építésére törekszik Szerbiával, ugyanakkor szükség esetén kész védelmezni az orosz érdekeket a és a nemzetközi bíróságokon.

A társaság tagjai köszönetüket fejezték ki Szerbiának azért a lehetőségért, hogy segítséget nyújt az oroszoknak az „új otthon” létesítésében, egyúttal közölték, hogy készek együttműködni a szerbiai hatóságokkal és polgárokkal, viszont nem kívánnak beavatkozni a szerbiai belpolitikába.

A közlemény megjelent a 021.rs újvidéki portálon is, ahol többen hozzászóltak a bejelentéshez.

Az egyik bejegyzés azt firtatja, hogy vajon mit szól mindehhez Whoolin, vagyis Aleksandar Vulin, volt belügyminiszter, most titkosszolgálati vezető, és a többi szerbiai russzofil. A bejegyzés szerzője egyúttal hozzátette, hogy cserébe Whoolint és a szerbiai russzofilokat kellene Oroszországba küldeni, hogy ott hódoljanak Putyinnak.

Egy másik hozzászóló arra figyelmeztette az új orosz egyesület tagjait, hogy ne nagyon mozgolódjanak, mert Vulin egy kitüntetésért cserébe eladja őket az oroszoknak.

– Azt hiszem, ha disszidensek vagy dezertőrök volnátok, fel is pakolna benneteket egy repülőre

– tette még hozzá a kommentelő.

Egy harmadik hozzászóló szerint az idén érkezett oroszok csak addig maradnak Szerbiában, amíg a nyugat nem vezet be szankciókat az ország ellen, és azonnal továbbállnak, ha Szerbiából nem tudnak tovább nyugati cégeknek dolgozni, mások viszont azon a véleményen voltak, hogy az új szervezet a KGB kirendeltsége.

Egy ötödik hozzászóló szerint, ha valóban 120 ezer orosz érkezett Szerbiába, akkor az oroszok alkothatják a harmadik legnagyobb kisebbséggé a balkáni országban a bosnyákok és a magyarok mellett/után.

Koszovó

Gyanús albán ellentüntetés és Wagner-pólós férfiak Koszovóban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Wagner
Nagy-Albánia és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg zászlaját terítették magukra (Forrás: KosSev)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A koszovói albánok is demonstráltak a megosztott Mitrovica déli részén. A megmozdulást a világháló felhasználásával készítették elő, és annak ellenére megtartották, hogy a koszovói belügyminisztérium „szükségtelennek” minősítette a demonstrációt, mert állítólag rosszindulatú portálok szervezték. Közben a koszovói portálok arról számoltak be, hogy a Wagner Csoport szimbóluma is feltűnt a szerbek lakta észak-koszovói területeken.

Az interneten szervezték a „szerbezést”

Annak ellenére, hogy a koszovói rendőrség felszólította a koszovói albánokat, hogy ne reagáljanak a közösségi médiában közzétett „szükségtelen gyülekezésre” vonatkozó felhívásra, csütörtökön mégis kisebb tüntetés volt Mitrovicában (Kosovska Mitrovica), az Ibar folyó déli oldalán.

Mitrovicát az Ibar folyó szeli ketté, az északi, dombosabb oldalon a szerbek élnek, a déli, jóval simább terület lakossága ugyanakkor albán.

A délben kezdődött és körülbelül egy órás megmozduláson mintegy száz személy, többnyire fiatal férfi vett részt, akik kifejezték támogatásukat Albin Kurti koszovói miniszterelnöknek, és azt üzenték neki, hogy megvédik Koszovót, ha arra szükség mutatkozna.

A hét elején Zvečanban, Mitrovica észak-nyugati szomszédságában, a szerbek és a KFOR-csapatok tagjai csaptak össze, ennek következtében a közösségi médiában szerdától felhívások jelentek meg, amelyek a „Menetelés Északért” elnevezésű megmozdulásra szólítottak fel.

A tiltakozásokat Koszovóban is be kell jelenteni a rendőrségnek ahhoz, hogy jogszerűek legyenek, erre a tiltakozásra senki nem kért, és nem is kapott engedélyt.

A koszovói belügyminiszter közlése szerint a megmozdulással kapcsolatos információkat megosztó profilok közül több is „rosszindulatúnak” tekinthető.

– A dél-mitrovicai tüntetésre és az ország északi részébe történő menetelésre vonatkozó felhívások szükségtelenek, és nem segítik Koszovót

– jelentette ki Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter, aki szerint a felhívásokat ismeretlen személyek tették közzé és osztották meg a közösségi médiában különböző „gyanús profilokon”, amelyek külföldi csoportok befolyása alatt állnak.

A belügyminiszter a közösségi médiában, vagyis a Facebookon, felszólított minden állampolgárt, hogy ne üljön fel ezeknek a gyanús felhívásoknak.

A helyszínen készült riportokból kiderült, hogy a résztvevőknek fogalmuk sincs arról, hogy ki szervezte a megmozdulást, viszont közölték, hogy ők mindig készen állnak, ha hív a haza.

Wagner

Fáklyát is gyújtottak a mitrovicai „gyanús” tüntetésen résztvevő albánok (Forrás: N1)

Fokozott rendőri jelenlét

A tüntetésen fokozott rendőri és KFOR-jelenlét volt, talán úgy is lehetne fogalmazni, hogy több volt a rendőr, mint a résztvevő.

A demonstráción megjelenők azt kiabálták, hogy „a rendőrség a miénk”, és időnként szitkozódások és szerbeket becsmérlő szavak is elhangzottak.

A megmozdulás résztvevői albán zászlót, valamint Nagy-Albánia és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) zászlaját lengették vagy feszítették ki.

A tiltakozók felszólították Koszovó szövetségeseit, hogy állítsák helyre a „normális állapotokat” északon.

Énekeltek és skandáltak, de nem indultak el a két városrészt elválasztó híd felé, amelyet a KFOR olasz tagjai egy időre teljesen lezártak.

A BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) oknyomozó civilszervezet szerint a koszovói rendőrség nyomozást indított annak kiderítésére, hogy valójában ki kezdeményezte a megmozdulást.

A Wagner Csoport is jelen van?

A koszovói szerbek három helyszínen tüntetnek, a Leposavićban készült felvételek szerint az ottani megmozduláson négy olyan személy is megjelent, akik az orosz Wagner Csoporthoz kapcsolódó szimbólumokkal ellátott pólót viseltek.

A felvételeket szerdán készítették a BIRN munkatársai.

Adelina Ahmeti, a BIRN újságírója az esettel kapcsolatban elmondta, hogy négy személyre lettek figyelmesek, akik a Wagner Csoport jelvényeivel ellátott ruházatot viseltek.

– Egy belgrádi rendszámú autóból szálltak ki a leposavići önkormányzat közelében, ott sikerült kettőt közülük lencsevégre kapni

– jelentette ki a BIRN munkatársa.

wagner

Wagner-pólós férfiak Koszovóban

Kreshnik Gashi, a koszovói Kallxo hírportál főszerkesztője arra figyelmeztetett, hogy a Wagner Csoportot az Egyesült Államokhoz hasonlóan a koszovói is terrorista szervezetnek minősítette, ezért a jelképével ellátott pólót viselő személyeket le kellene tartóztatni.

A másik – kevésbé erőteljes megoldásként Gashi azt ajánlotta, hogy a rendőröknek legalább igazoltatniuk kellene a Wagner Csoport jelvényeit viselő személyeket, és meg kellene kérniük őket arra, hogy a szóban forgó jelvényeket távolítsák el a ruházatukról.

A hétfői összecsapások helyszínén a korábbi szerb polgármester Dragiša Milović elutasította azokat a feltételezéseket, hogy a szerbek között a Wagner Csoport tagjai is ott vannak.

– Nincsenek itt közöttetek illegális struktúrák, nincsenek szervezett bűnbandák, és az úgynevezett Wagner Csoport tagjai, fiatal férfiak, akik – ahogy Pristinában állítják – mindent fel akarnak égetni, ami nem szerb

Wagner

Dragiša Milović korábbi polgármester azt bizonygatja, hogy a demonstrációnak nincs „wagneros” résztvevője

– mondta a szerdán, a hétfőitől sokkal békésebb szerb megmozdulás résztvevőihez szólva a volt polgármester, aki a tavalyi „nagy szerb lemondások” alkalmával távozott posztjáról.

Milović szerint Zvečanban csak azok a helyi polgárok demonstrálnak, akik évek, évszázadok óta ott élnek, no meg az észak-mitrovicai testvérek.

A volt polgármester – a szerb elnökhöz hasonlóan – azt üzente, hogy a tiltakozások nem a KFOR és a NATO ellen irányulnak, és sajnálja, hogy nekik tulajdonítják a konfliktus előidézését.

Most már csak az a kérdés, hogy akkor hétfőn ki verte a KFOR-katonákat, akik a szerbiai udvari sajtó szerint rátámadtak a védtelen szerbekre, vagyis a „meztelen kezű népre” (goloruki narod)?

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava