Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Szerbia

ÚJ DIASZPÓRA: Saját egyesületet hoztak létre a Szerbiába menekült oroszok

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

orosz templom ujvidek
Az újvidéki Nikolajevska (orosz) templom (Forrás: Flickr)
A cikk meghallgatása

Az ukrajnai háború kezdete óta Szerbiába költöző orosz állampolgárok megalapították az “Orosz Demokratikus Társaság” (Российское демократическое общество) nevet viselő egyesületet. Az új szervezetet háborúellenes és antifasiszta társulásként pozícionálták, amely nem kíván beavatkozni a szerbiai belpolitikába.

Az Orosz Demokratikus Társaság közleményében úgy fogalmaz, hogy az év eleje óta oroszok tízezrei költöztek Szerbiába.

– Ennek az új kivándorlási hullámnak a keretében érkezők túlnyomó többsége demokratikus beállítottságú személy, aki nem akar katonai-rendészeti diktatúrában élni, amilyenné Oroszország vált

– olvasható az általuk kiadott közleményben, amelyben megjegyzik, hogy a most létrejött szervezet háborúellenes és antifasiszta nézeteket vall, és elítéli a katonai erő alkalmazását a nemzetközi és belső viták megoldására.

Ennek szellemében a szervezet úgy foglalt állást, hogy szolidaritást vállalnak az ukrán állampolgárokkal, “akik országuk szabadságáért és függetlenségéért küzdenek”.

A közlemény szerint a társaság célja, hogy hangot adjon az új diaszpórának, valamint hogy találkozókkal, rendezvényekkel, összejövetelekkel és sétákkal védje érdekeit, miközben jó kapcsolatok építésére törekszik Szerbiával, ugyanakkor szükség esetén kész védelmezni az orosz érdekeket a szerb és a nemzetközi bíróságokon.

A társaság tagjai köszönetüket fejezték ki Szerbiának azért a lehetőségért, hogy segítséget nyújt az oroszoknak az “új otthon” létesítésében, egyúttal közölték, hogy készek együttműködni a szerbiai hatóságokkal és polgárokkal, viszont nem kívánnak beavatkozni a szerbiai belpolitikába.

A közlemény megjelent a 021.rs újvidéki portálon is, ahol többen hozzászóltak a bejelentéshez.

Az egyik bejegyzés azt firtatja, hogy vajon mit szól mindehhez Whoolin, vagyis Aleksandar Vulin, volt belügyminiszter, most titkosszolgálati vezető, és a többi szerbiai russzofil. A bejegyzés szerzője egyúttal hozzátette, hogy cserébe Whoolint és a szerbiai russzofilokat kellene Oroszországba küldeni, hogy ott hódoljanak Putyinnak.

Egy másik hozzászóló arra figyelmeztette az új orosz egyesület tagjait, hogy ne nagyon mozgolódjanak, mert Vulin egy kitüntetésért cserébe eladja őket az oroszoknak.

– Azt hiszem, ha disszidensek vagy dezertőrök volnátok, fel is pakolna benneteket egy repülőre

– tette még hozzá a kommentelő.

Egy harmadik hozzászóló szerint az idén érkezett oroszok csak addig maradnak Szerbiában, amíg a nyugat nem vezet be szankciókat az ország ellen, és azonnal továbbállnak, ha Szerbiából nem tudnak tovább nyugati cégeknek dolgozni, mások viszont azon a véleményen voltak, hogy az új szervezet a KGB kirendeltsége.

Egy ötödik hozzászóló szerint, ha valóban 120 ezer orosz érkezett Szerbiába, akkor az oroszok alkothatják a harmadik legnagyobb kisebbséggé a balkáni országban a bosnyákok és a magyarok mellett/után.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava