Connect with us

Bosznia

BOSZNIA A SZOMSZÉDUNK: Orbán Szarajevóban sorsközösségen alapuló testvéri kapcsolatról beszélt
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szarajevó, Borjana Krišto
VIRTUS: A magyar miniszterelnök Szarajevóban is kézcsókkal nyitott (Forrás: Twitter, Borjana Krišto)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Orbán Viktor miniszterelnök egynapos látogatásra érkezett Bosznia-Hercegovinába, amelynek nagyobbik felét Szarajevóba, kisebbik felét Banja Lukában tölti. A Borjana Kirštoval folytatott találkozót követő sajtótájékoztatón Orbán Szarajevóban állást foglalt a két ország közötti együttműködés elmélyítése mellett, és már a csatlakozás előtt odaadná a tagjelölt Bosznia-Hercegovinának az EU felzárkóztatási forrásait.

Az egész ország várta

Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter Szarajevóban tárgyal a mai napon a bosznia-hercegovinai kormány szerepét betöltő Miniszterek Tanácsa (Vijeća Ministara) tagjaival.

A magyar miniszterelnököt Borjana Krišto, a Miniszterek Tanácsának elnöke fogadta a boszniai parlament épülete előtt leterített vörös szőnyegen. A két vezető négyszemközti egyeztetése majd egy órán át tartott, amit követően rövid, de velős sajtótájékoztatót produkált a két érintett.

A helyi média képviselőit sokkal inkább a magyar miniszterelnök közlendője érdekelte, tekintettel arra, hogy a korábbi években a boszniai sajtóban visszatérően az a vád érte Magyarországot és a magyar külügyet, hogy egyoldalú kiállást tanúsít a boszniai szerb közösség mellett, míg a helyben élő bosnyák és horvát nemzetiség politikai vezetőivel elhanyagolja a kapcsolatok elmélyítését.

Így a bosnyák és horvát politikai elit a mai találkozótól ki nem mondottan azt várta, hogy a magyar kormány feléjük is tegyen lépéseket. Kis túlzással kijelenthetjük, hogy a boszniai szerbek mellett a másik két nemzetiség is várta Orbán érkezését.

Vélelmezhetően ennek a felfokhozott várakozásnak volt köszönhető, hogy a sajtótájékoztatóra valamennyi országos boszniai televízió csatorna akkreditáltatta magát. A két miniszterelnök közül a házigazda Borjana Krišto fejtette ki elsőnek az álláspontját.

Ezen a szokásosnak mondható protokolláris köszöntésen túl, Krišto sokkal többet beszélt a kormánya első féléves eredményeiről, mint a magyar delegációval folytatott egyeztetésen elhangzottakról.

A bosznia-hercegovinai Horvát Demokratikus Közösség Pártjának (Hrvatska Demokratska Zajednica, HDZ BiH) soraiba tartozó Kiršto hangsúlyozta, hogy a Daytoni Egyezmény keretei között, a három államalkotó nemzet egyenlőségét szem előtt tartva akarja a kormánya vezetni Boszniát.

A tavaly október 22-i országos választást követően rekord gyorsasággal megalakult koalíciós kormány elkötelezett az európai uniós csatlakozás mellett, aminek kapcsán megköszönte a magyar kormány tagjelölti státusz elnyeréséhez nyújtott támogatását.

Magáról az Orbánnal folytatott egyeztetésről mindössze annyit árult el, hogy hosszabb ideje különböző tárgyú megállapodásokat készítenek elő a magyar féllel. Ezek megkötését a felek fel akarják gyorsítani a közeljövőben.

Ezt követően a két ország közti baráti együttműködés fontoságát hangsúlyozta, majd kifejezte abbéli reményét, hogy a mai látogatás előrelépést tesz lehetővé a két ország közti kapcsolatok elmélyítésében.

Vörös szőnyeg és kék háttér, Orbán Viktor Borjana Kirštóval (Forrás: Twitter, Borjana Kiršto)

Magyar-boszniai sorsközösség

A magyar miniszterelnök izgalmasnak és egyben nagyszerűnek minősítette a boszniai féllel folytatott tárgyalást. Elmondása szerint „várta, hogy végre Boszniába jöhessen, és megismerkedhessen az új kormány tagjaival.” A felek közti kommunikáció kapcsán többször is kiemelte, hogy barátságot és tiszteletet tapasztalt.

A magyar kormány boszniai politikájáról elmondta, hogy azt három tényező határozza meg. Az első, hogy politikai és gazdasági értelemben Bosznia-Hercegovina Magyarország szomszédja. Így olyan fokú felelősséggel figyeli a magyar kormány a boszniai eseményeket, ahogyan az egy szomszédtól elvárható.

Ebből kiindulva a boszniai kormány a jövőben számíthat arra, hogy a magyar fél felelős szomszédságpolitikát fog folytatni.

A második tényező, hogy Bosznia-Hercegovinának van az egyik legbonyolultabb politikai rendszere, így a magyar miniszterelnök gratulált is a mellette álló Krištonak, hogy ezt a boszniai politikai elit működtetni tudja.

A magyarországi viszonyokkal párhuzamba állítva a Daytoni Egyezményen alapuló rendszert, Orbán megjegyezte, hogy Magyarországon még egy lényegesen kisebb koalíció működtetése is komoly nehézségekkel járna.

A harmadik pontként Orbán a magyarság és a balkáni népek közti sorsközösséget említett meg, aminek az alapja, hogy a kommunizmus különböző fajtáji alatti elnyomásban élt mindegyik nép, és az abból való átmenetet mindegyik megszenvedte.

Orbán szerint ez a folyamat egyfajta képen még ma is tart. Így Magyarország és Bosznia-Hercegovina nem idegenek, hanem egy családot alkotnak.

Boszniába invesztálna

A magyar miniszterelnök a továbbiakban kifejtette, hogy az EU-ban gazdasági és biztonságpolitikai tekintetben is komoly változások várhatók, amik mind az orosz-ukrán háború következményei.

Ezek miatt a folyamatok miatt az EU-nak minden energiájára és tartalékjára szüksége van, így a nyugat-balkáni régióra is, ahhoz, hogy a közösség növelni tudja a hanyatló versenyképességét.

Orbán szerint új dinamika kell, ami miatt a Balkánt nem problémaként, hanem az EU utolsó tartalékjaként kell felfogni. Szerinte az EU-nak már most nagyobb szüksége van a nyugat-balkáni régióra, mint annak az EU-ra.

Ehhez kötődően Orbán kiemelte, hogy „a magyar külpolitika, szuverén külpolitika.” Ennek keretében a magyar kormány továbbra is támogatja Bosznia uniós csatlakozását.

Orbán egyik legfigyelemre méltóbb megjegyzése azonban ez után következett, amikor megjegyezte, hogy az uniós csatlakozás felgyorsítása érdekében már most, a csatlakozás előtt megnyitná a tagjelölt nyugat-balkáni államoknak az EU-s felzárkóztatási forrásokat.

Ezt azzal indokolta, hogy nem tartja helyesnek, hogy ezeknek a forrásoknak egy jelentős része Ukrajnába megy.

Utalva arra, hogy az USA és Nagy-Britannia a tavalyi évben több boszniai politikust helyezett szankciós listára, hangsúlyozta, hogy a magyar fél elutasítja a szankciós politikát, mert az szerinte nem vezet eredményre.

A boszniai politikai életbe rendre nagy elánnal beavatkozó angolszász hatalmaknak a tevékenységére utalva pedig kifejtette, hogy „a hosszú távú megoldás az itt élők kezében van, nem pedig az idegenek jelenlétében.”

Zárásként Orbán jelezte, hogy a magyar fél készen áll arra, hogy jelentős befektetéseket eszközöljön Bosznia-Hercegovinában. Mind kormányzati, mind pedig a magánszektorhoz köthető szerepvállalására utalt. Konkrét ágazatokat azonban nem nevezett meg.

Az EUFOR ALTEA katonai misszióban való szerepvállalás kapcsán elmondta, hogy a Magyar Honvédség abban továbbra is részt fog venni, és amennyiben helyi szinten erre igény lesz, akkor a magyar fél ezt a szerepvállalást bővíteni is tudja a jövőben.

Végül kifejezte abbéli reményét, hogy a mai tárgyalás egy jó kezdet is egyben.

Feszes a program

Orbán Viktor a Miniszterek Tanácsát követően a boszniai törvényhozás alsó és felső házának vezetőivel és az Államelnökség tagjaival egyeztetett, majd a bosnyák horvát Föderáció elnökével, Nermin Nikšićtyel tárgyal.

A feszített tempójú egyeztetéseket követően a magyar delegáció Szarajevóból Banja Lukába repül, ahol a boszniai Szerb Köztársaság kormányával és Milorad Dodikkal, a szerb entitás elnökével találkozik.

A banjalukai eseményekről külön cikkben számolunk be az esti órákban.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia17 óra telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (6)

TartalomjegyzékAz egész ország várta Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter Szarajevóban tárgyal a mai napon a bosznia-hercegovinai kormány szerepét...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava