Connect with us

Bosznia

A magyar miniszterelnök a jövő héten Szarajevóba és Banja Lukába látogat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szarajevó
Ez a felvétel 2021 novemberében készült, amikor Dodik elvitte Orbánt abba a laktaši szeszfőzdébe, amelyben a Đedova rakija, azaz a Nagyapa pálinkája nevet viselő italt állítják elő

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Szarajevóban megerősítették azokat a híreszteléseket, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök a jövő héten felkeresi Bosznia-Hercegovinát. Az információt egyelőre meg nem nevezett források erősítették meg a szarajevói Vijesti.ba hírportál számára.

Szarajevóban és Banja Lukában is tárgyal

A szarajevói látogatásra várhatóan június 22-én kerül sor, bár a Vijesti.ba úgy tudja, hogy a látogatás részleteiről még folyik az egyeztetés.

A feltételezések szerint Orbán a bosznia-hercegovinai fővárosban találkozik az ottani elnökség tagjaival és a bosznia-hercegovinai kormány szerepét betöltő minisztertanács vezetőivel, bár nem kizárt, hogy ekörül még adódnak bonyodalmak.

A magyar miniszterelnök másfél évvel ezelőtt, egészen pontosan 2022. január 25-én látogatott volna Szarajevóba, de látogatását lemondták a Magyarországon akkortájt “erősen dúló” koronavírusra hivatkozva, amit a bosnyák fővárosban általában csak kifogásnak tartottak, mert az út lemondása mögött a helyzetismerők sokkal mélyebb okokat véltek felfedezni.

Sokan biztosra vették Szarajevóban, hogy a magyar miniszterelnök útjának lemondásához az az orbáni kijelentés vezetett, miszerint a “Bosznia-Hercegovinában élő kétmillió muszlim miatt az ország integrálása kihívást jelent az Európai Unióba”.

Azóta a konzervatív muszlim Demokratikus Akciópárt (Stranka demokratske akcije, SDA) kibukott a kormányból és az államelnökségből is, az utóbbiban pedig most éppen a szerb Željka Cvijanović elnököl, tehát sokkal kedvezőbb a pillanat a magyar miniszterelnök szarajevói látogatására, mint másfél évvel ezelőtt.

Talán mondani sem kell, hogy Orbán Viktor természetesen felkeresi Banja Lukát is, amit Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság (RS) elnöke is megerősített. Dodik rámutatott, hogy Szarajevó után Orbán Banja Lukába is ellátogat, ahol hivatalos megbeszéléseket folytat az RS illetékeseivel.

Orbán és Dodik az elmaradt tavaly januári látogatást követően többször is találkozott vagy Budapesten, vagy Belgrádban, de a közelmúltban “véletlenül összefutottak” Recep Tayyip Erdoğan török elnök ankarai beiktatásán is, miközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is járt Banja Lukában, és találkozott Dodikkal, akivel egyebek között a boszniai szerb vállalkozásoknak nyújtandó magyar támogatásokról tárgyalt.

A BALK nemrégiben többször is írt arról, hogy a Milorad Dodik általa vezetett entitás komoly pénzzavarba került, ezért nem kizárt, hogy finanszírozási kérdések is szóba kerülnek Orbán mostani látogatása során, és az is előfordulhat, hogy Dodik megint pénzt kér a magyar miniszterelnöktől.

Szarajevó

A boszniai szerb vezetők – főleg Dodik – gyakran találkoznak Igor Kalabuhov orosz nagykövettel is, amitől teljesen átszellemülnek, ezt a fényképet június 12-én tette közzé a Twitterem Milorad Dodik

Ezt mire alapozzuk?

A Milorad Dodik internetes szócsövének tekinthető Dodik.net hírportál csütörtöki keltezésű cikkében azt írta, hogy a boszniai Szerb Köztársaság annak ellenére teljesíti fizetési kötelezettségeit, hogy az amerikai és brit nagykövetség blokád alá vette a boszniai szerb entitást.

Dodik jelezte, hogy a boszniai Szerb Köztársaság egy nap alatt 330 millió KM (62,4 milliárd forint) adósságot fizet vissza a Bécsi Értéktőzsdén bevezetett kötvényekre, és nem lesz probléma a törlesztést illetően, arról azonban nem beszélt a nevét viselő honlapnak, hogy erre honnan teremti elő a pénzt.

Dodik megjegyezte, hogy Európában a kamatok öt és kilenc százalék között mozognak, a boszniai Szerb Köztársaság pedig hat százalék körüli kamattal tudja biztosítani a szükséges forrásokat a piacon, ami nem is olyan gyenge utalás arra, hogy esetleg újabb hitelt vesz fel.

A boszniai szerb elnök a maga sajátos stílusában arra kérte a pénzügyi kérdéseket feszegető ellenzéki vezetőket, hogy még véletlenül se hagyják abba a politizálást, mert ő és a pártja szeretné megnyerni a következő általános választásokat is, és az újabb mandátumot megszerzésében a mostani ellenzék nagyon sokat segíthet nekik.

A boszniai szerb elnök elutasította azokat az állításokat, hogy az általa vezetett Szerb Köztársaság válságban van, vagy hogy a csőd szélére került, és hozzátette, hogy eddig is kifizették a nyugdíjakat, és hogy a nyugdíjasok június 28-án is megkapják a következő juttatást.

Elmondása szerint a tervezett beruházások sem maradtak el, ezzel kapcsolatban egyebek között megjegyezte, hogy tíz napon belül megkezdődik a “Mrsovo” vízerőmű építése Rudóban, majd rá tíz napra a “Gornji horizonti” vízerőmű építése Nevesinje térségében.

Dodik hangsúlyozta, hogy a boszniai Szerb Köztársaság nem lépett ki a nyílt piacra, nem végzett külső hitelfelvételt, hanem a bankokkal működik együtt, ami szerinte teljesen normális.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia10 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava