Connect with us

Bosznia

IDŐ KÉRDÉSE VOLT: Újabb iskolai lövöldözés, ezúttal Bosznia-Hercegovinában 18+
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

lövöldözés, iskolai
A Tuzla közelében fekvő Lukavac általános iskolájában lövöldöző diák elfogásáról készült felvétel, az intézkedő rendőr mellett látható egy lőfegyver is, gyanítjuk, hogy egy Crvena Zastava típusú pisztoly (Forrás: Klix.ba )
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A bosznia-hercegovinai Föderációban található Lukavac általános iskolájában az intézményből korábban eltanácsolt diák lőfegyverrel sebesített meg egy tanárt ma reggel, délelőtt kilenc óra körül. Az illetékesek túl sokat ugyan nem közöltek, de szinte mindenki egyetért azzal, hogy a mai eset bizonyos értelemben a május eleji belgrádi iskolai lövöldözés egyenes következménye.

Az eltanácsolt diák bosszúja

A tuzlai rendőrség közleményében G.M. monogrammal jelölt, 2009-ben született diák reggel kilenc órakor lőfegyveres támadást hajtott végre a lukavaci általános iskolában.

A pisztolyból leadott lövések következtében az iskola egyik angol szakos tanára súlyosan megsebesült.

A rendőrség megerősítette, hogy a sértett életben van, állapota azonban súlyos, az egyik lövedék ugyanis a nyakán találta el. A tuzlai kórházba történő szállításakor még életveszélyes állapotban volt.

iskolai lövöldözés

A lukavaci iskola, ahol a lövöldözés történt (Forrás: Depo.ba)

Edin Delić polgármester az eset kapcsán elmondta, hogy a lövések leadását követően többen is riasztották a rendőrséget.

A helyszínre érkező járőrök elfogták az elkövetőt, és lefoglalták az általa használt maroklőfegyvert. A polgármester a tettes személyével kapcsolatban megerősítette, hogy a korábbi szerbiai lövöldözéshez hasonlóan, ebben az esetben is kiskorú volt az elkövető.

A diák vélhetően azért támadt a pedagógusra, mert nemrég eltanácsolták az intézményből rossz magaviselete miatt.

Delić polgármester első nyilatkozatában még több sérültről számolt be, akiknek a személyét nem nevezte meg. Utóbb azonban tisztázódott, hogy csak az említett tanár sérült meg a lövésektől. A polgármester a szülők megnyugtatása végett igyekezett hangsúlyozni, hogy a sérültek között diákok nincsenek.

Irfan Hlilagić Tuzla Kanton kormányának miniszterelnöke elmondta, hogy a sérült pedagógus, 1985-ben született, és alig egy hónapja nevezték ki az intézmény igazgató-helyettesévé. Állítása szerint a rendőrök a tettes elfogásakor több lőfegyvert és egyéb fegyvereket foglaltak le, ezekről részletesebb információkat azonban nem közölt.

A politika is érintett

A boszniai N1 televíziónak röviden nyilatkozott az áldozat apja Ismet Osmanović, aki megerősítette, hogy Nedim nevű fiát érte a támadás. Az édesapa közleménye alapján a sérült állapota stabil, cikkünk írásakor azonban a tanár műtétje még folyamatban volt a tuzlai kórházban.

Az esetet a boszniai média nem csak a közelmúltbeli szerbiai iskolai lövöldözés, hanem a sértett személye miatt is kiemelt figyelemmel kíséri.

A fia állapotáról nyilatkozó Ismet Osmanagić ugyanis több cikluson keresztül volt a legnagyobb bosnyák jobboldali pártnak számító Demokratikus Akció Párt (Stranka Demokartske Akcije, SDA) képviselője a boszniai Föderáció parlamentjének alsóházában.

A tettes elfogását követően Nenad Nešić boszniai biztonsági miniszter okozott némi kommunikációs zavart azzal, hogy az eset mostanra ismertté vált tényein túllépve, azokhoz csak nehézkesen igazodó tartalmú nyilatkozatot tett közzé.

Ebben ugyanis Nešić hosszasan fejtegette a preventív rendőri munka fontosságát, majd ilyen jellegű, azonban konkrétan meg nem nevezett lépésekre utasította a rendőri szerveket.

Ezt követően, mintha politikai indíttatású bűncselekmény történt volna, kijelentette, hogy a boszniai társadalomban nagy a feszültség a korábbi időszak politikai vitái miatt, és a lakosság széles tömegei aggodalommal figyelik az eseményeket.

Ilyen helyzetben elvárja a gyors és megelőző jellegű fellépést valamennyi általa irányított rendőri szervtől.

Végül elővette a boszniai politikusok által leginkább kedvelt frázist, miszerint gyors egyeztetést kezdeményez az eset kapcsán a nemzetközi partnerekkel, amelyek jártassággal bírnak az ilyen cselekmények megelőzésében.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava