Connect with us

Szerbia

TISZTA AMERIKA: Lövöldözés egy belgrádi általános iskolában, kilenc halott

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

01
Rendőrök a belgrádi elitiskola előtt, ahol a tragédia történt, háttérben az iskola épülete (Forrás: szerb belügyminisztérium)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Délelőtt lövöldözés volt a központjában lévő Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, ahol egy diák nyitott tüzet a biztonsági őrre, majd a diáktársaira. A hivatalosan is megerősítette, hogy a lövöldözésben kilenc személy vesztette életét, nyolc diák és a biztonsági őr. További hat gyereket és egy tanárt kórházba szállítottak. Nem hivatalos értesülések szerint közülük többen súlyos, életveszélyes állapotban vannak. A közlemény azt is tudatja, hogy az elkövető a 2009-ben született K.K. volt, akit az iskola udvarán elfogtak.

Diáktársaira nyitott tüzet

A kiskorú elkövető fél kilenc körül lépett be az iskola épületébe, ahol pisztollyal támadt rá a biztonsági őrre, majd a diáktársaira.

lövöldözés

A rendőrök elvezetik az elkövetőt (Forrás: )

A Telegraf hírportál értesülései szerint a 14 éves fiú – aki az iskola hetedik osztályos tanulója volt – először megölte a biztonsági őrt, majd megsebesített egy tanárnőt, akit állítólag megműtöttek, bár korábban már a halálhírét keltették.

A helyszínre több mentőautó érkezett, Az jelentése szerint egy lányt újra kellett éleszteni, két fiúnak pedig lőtt sebei vannak.

Egy sebesültet fejlövéssel szállítottak kórházba, az orvosok az életéért küzdenek, egy 13 éves fiút eszméletlen állapotban vittek be a sürgősségire.

Az apa felelősségét firtatják

A elitiskola környékét a rendőrség lezárta, a szülők jóideig az iskola előtt várakoztak a gyerekeikre.

lövöldözés

A feltételezett elkövető, a szerb közösségi médiában már a nevét is közzétették

Az egyik szülő elmondta, hogy a lányától kapott információk szerint történelemórán voltak, amikor az osztálytársuk – aki kitűnő tanuló volt – belépett a tanterembe.

A fiú először a tanárnőre nyitott tüzet, majd az asztalok alá bújó gyerekekre kezdett lövöldözni, miközben néhányan megpróbálták lefogni, és a földre teperték.

A támadó ezalatt is lövöldözött, aminek következtében a mennyezetben több golyónyom is látható.

Kiszivárgó hírek szerint a fiú tegnap este egy születésnapi bulin volt, a társai semmi különlegeset nem tapasztaltak a viselkedésében.

Az elkövető szülei egészségügyi dolgozók, az apja orvos.

A szerbiai média most az ő felelősségét firtatja, feltételezik ugyanis, hogy nem az előírásoknak megfelelően tartotta a fegyvereket, a fia állítólag két pisztollyal hajtotta végre a támadást, és három Molotov-koktél is volt nála.

Szakértők szerint ez azt jelzi, hogy a támadó hosszabb ideje készült az végrehajtására, de a környezete nem figyelt rá.

Az esetet követően a helyszínre sietett Danica Grujičić szerb egészségügyi és Branko Ružić .

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Jézus sírjánál imádkozott a legfőbb szerb titkosszolga, miközben Koszovóban dúl a válság

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Jézus Szent Sír
Jézus sírjánál imádkozott a BIA vezetője, elvégre ő is keresztény, ha a keresztényi erényeit nem is nagyon csillogtatja (Forrás: Nova.rs)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi nagyon ellenzéki hírportál, a Nova fedezte fel, hogy Aleksandar Vulin, a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója Jézus sírjához zarándokolt, miközben Koszovóban igencsak komoly válság alakult ki. A BIA ezt követően közleményt adott ki, amely szerint a főkém valójában egy napos “hivatalos és hivatali” látogatáson tartózkodott Izraelben. Elképzelhető, hogy meghívása volt Jézus sírjához?

A BIA igazgatója Jézus sírjánál

Három nappal a koszovói vérontás után, ahol három szerb és egy albán rendőr vesztette életét, Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója Jeruzsálembe zarándokolt.

Az értesülést a Nova.rs hírportál több fotóval is alátámasztotta, amelyen Vulin a Szent Sír-templomban látható, úgy hogy ezt cáfolni sem lehet.

A “hírportál kémei” a jeruzsálemi Szent Sír-templomból azt jelenttették, hogy a szerb világ ügyeit más alkalommal egyébként a lelkén viselő Vulin biztonsági embereinek a kíséretében érkezett a szent helyre.

– Megállítottak minden zarándokot, hogy soron kívül tudjon bemenni. Körülbelül 20 percig volt ott, majd távozott

– mondta az ellenzéki portálnak egy zarándok, aki a nevét nem árulta el, de a BIA már biztosan nyomoz utána.

A Nova megjegyezte, hogy Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatást tett a Szentföldön” mindössze három nappal a banjskai fegyveres konfliktus után, amelyben három szerb és egy koszovói albán rendőr vesztette életét.

A Koszovó északi részén történt fegyveres konfliktust követően az egyik kulcskérdés mindenképpen az, hogy mit tett a lövöldözés előtt és után a BIA, és hogy a szerb titkosszolgálatnak voltak-e információi arról, hogy leszámolás, más értelmezés szerint terrortámadás készül a Banjska kolostor környékén.

Vulin – aki belügyminiszter volt – tavaly december 2-án került a BIA (Bezbednosna Informativna Agencija) élére, ahol Bratislav Gašićtól vette át az irányítást, ezzel Aleksandar Vučić szerb elnök két elnyűhetetlen munkatársa tulajdonképpen pozíciót váltott a “helycserés kormányalakítás” során.

Vulin eddigi “áldásos tevékenységét” az Egyesült Államok szankciókkal jutalmazta.

Jézus Szent Sír

A fotók annyire egyértelműek, hogy cáfolni nem lehetett (Forrás: Nova.rs)

A BIA kármentésbe kezdett

Miután Aleksandar Vulin így lelepleződött, a BIA nem tehetett mást, mint hogy kármentésbe kezdjen, a fotók ugyanis annyira egyértelműek, hogy az értesülés cáfolásának semmi értelme sem volt.

A Politika kormánypárti lap és hírportál egy nappal később, tehát csütörtökön tette közzé a Biztonsági Információs Ügynökség közleményét, miszerint Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója régóta tervezett egynapos hivatalos látogatáson volt Izrael Állam partnerszolgálatánál.

A közlemény megjegyezte, hogy Vulin látogatása a házigazdák kíséretében zajlott Jeruzsálemben és Tel-Avivban, és hogy A BIA ezt egy bizonyos médiában megjelent cikkre reagálva teszi közzé, miután a “bizonyos média” azt vélelmezte, hogy a BIA igazgatója, Aleksandar Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatáson tartózkodott Jeruzsálemben”.

A rövidke közlemény szerint a BIA a politikusok vagy a média hazugságaitól és trükkjeitől függetlenül nem teszi közzé, hogy vezetői milyen tevékenységet folytatnak, de a pillanat miatt, amikor egyesek megpróbálnak ártani Szerbiának, a BIÁ-nak és a BIA igazgatójának, kénytelen reagálni.

Amiből egyértelműen következik, hogy Vulin Szerbia érdekében ment imádkozni a Szent Sírhoz, és aki azt gondolja, hogy itt már ez sem segít, az biztosan a szerb nép ellensége.

A BIA szempontjából talán jobb lett volna, hogy ha most sem nyilvánul meg, mert a közleményből nem csak az derül ki, hogy a szervezet igazgatója valóban Jeruzsálemben járt, hanem az is, hogy egy korábban tervezett utat annak ellenére nem mondott le, hogy “forró a helyzet”, mint ahogy azt a legfőbb szerb, Aleksandar Vučić éppen aznap este állapította meg, amikor Vulin a “házigazdák társaságában” a Szent Sír-templomban fordult elő.

Az is kényelmetlen lehet – bár ebből a Balkánon általában nem csinálnak ügyet – hogy a “hivatalos és hivatali” látogatásokat magáncélokra, esetleg zarándoklatokra használják fel, vagyis közpénzen mennek el imádkozni Jézus sírjához, vagy mondjuk Bosznia esetében a Kába kövéhez, mint ahogy erre már volt példa bizonyos bosnyák vezetők esetében.

Hiába, Isten és a politikai útjai néha összefonódnak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava