Connect with us

Szerbia

Holnap talán megkezdődik a tanítás a Ribnikarban, már 32 ezer fegyvert gyűjtöttek be

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tanítás
Nem biztos, hogy holnap megkezdődik a tanítás a lövöldözés által sújtott belgrádi iskolában, bár a hatóságok erre készülnek
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Hatósági bejelentés szerint tizenkilenc nappal a tragédia után megkezdődik a tanítás a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, vagyis a diákok visszatérnek az iskolapadba. A legfrissebb fejlemények szerint ugyanakkor a bejelentés ellenére sem biztos, hogy a gyerekek holnaptól mennek iskolába, a szülők egy része ugyanis követeli, hogy ne kelljen visszamenniük abba az épületbe, ahol a tragikus események történtek. Május harmadikán egy diák 8 társát és az iskolaőrt lőtte le, egy kislány a napokban halt bele a sérüléseibe.

Sok lesz a rendőr

Danilo Stevandić a szerbiai belügyminisztérium államtitkára a szerbiai állami televízióban kijelentette, hogy az iskolai lövöldözést követően fokozták a rendőrök “látható jelenlétét” a közterületeken, a Ribnikarban pedig különösen erős lesz a tanítás újbóli beindulását követően a rendőri felügyelet.

Stevandić szerint az iskola minkét bejáratánál fokozottan jelen lesznek a rendőrök, két műszakban, vagyis a délelőtti és a délutáni órák idején is.

– Összesen hat rendőr lesz egy-egy műszakban. Rajtuk kívül a parancsnokok gyakran bejárják az iskolát, és ellenőrzik a rendőröket

– mondta a szerb államtitkár, aki szerint a parancsnokoknak, vagyis a rendőri vezetőknek az lesz a feladatuk, hogy az iskola vezetésével összehangolják a biztonsági prioritásokat, és ráirányítsák a figyelmet a lehetséges kockázatok és fenyegetések korai felismerésére.

tanítás

“Jól csak a szívével lát az ember.” A Kis herceg szavai sem segítettek, a Vladislav Ribnikar iskola falán látható murál a francia nagykövetség ajándéka volt 2016-ban

Ugyanakkor mégsem biztos, hogy megkezdődik a tanítás a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, a szülők jelentős része ugyanis támogatja a kezdeményezést, hogy a gyerekeknek ne kelljen visszamenniük abba az épületbe, ahol a lövöldözés történt, illetve hogy az érintett gyerekek számára május harmadikával, vagyis a gyilkosság napjával fejeződjön be a tanítás.

A szülők állítása szerint annak a válságtervnek, “amelyet az iskolavezetés mindenáron igyekszik végigvinni”, az egyetlen célja, hogy elfedje az iskolai lövöldözés következményeit.

-A tanév május 3-án tragikus körülmények között véget ért. Az utána következő napok nem a tanév folytatását, hanem annak a mesterséges színlelés jelenti, hogy semmi sem történt. De megtörtént: megölték a gyerekeinket az iskolában

– olvasható abban a közleményben, amelyet több, mint százötven szülő írt alá.

Több tízezer bombariadó

Visszatérve a belügyi államtitkár interjújához, Stevandić arról is beszámolt, hogy május 17-e és 20-a között 337 szerbiai iskolát és 16 további intézményt ért bombafenyegetés, de az ellenőrzések során megállapították, hogy ezek minden esetben hamisak voltak.

Az államtitkár szerint a cselekmények feltárására irányuló operatív munka folyamatban van.

– A fenyegetések külföldi telefonszámokról, illetve szerverekről érkeztek, ami az anonimitást és az adatok elrejtését teszi lehetővé a felhasználók számára

– közölte a szerb illetékes, és egyúttal jelezte, hogy felvették a kapcsolatot a külföldi partnerekkel az elkövetők leleplezése érdekében.

Eddig négy elkövetőt azonosítottak be, három ellen büntetőeljárás indult, egy ellen pedig elfogatási parancsot adtak ki, további négy esetben pedig megállapították, hogy az elkövetők 14 év alatti gyerekek, vagyis jogi értelemben nem büntethetők.

Elmondása szerint az elmúlt években több tízezer hamis bejelentést tartalmazó e-mailt kaptak.

Mennyi fegyvert gyűjtöttek be?

A szerb belügyi államtitkár beszélt arról is, hogy mi a helyzet a fegyverleadási amnesztia terén, amely során május 8-a és június 8-a között bárki büntetlenül beszolgáltathatja az otthon tartott fegyverét.

A fegyverbegyűjtés során eddig 32 427 fegyvert és robbanószerkezetet adtak le az emberek a rendőrségen, ebből 26 094 kézifegyvert és 6 333 aknát, de beszolgáltatásra került 1,35 millió különböző kaliberű lőszer is.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava