Connect with us

Szerbia

Holnap talán megkezdődik a tanítás a Ribnikarban, már 32 ezer fegyvert gyűjtöttek be

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tanítás
Nem biztos, hogy holnap megkezdődik a tanítás a lövöldözés által sújtott belgrádi iskolában, bár a hatóságok erre készülnek

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Hatósági bejelentés szerint tizenkilenc nappal a tragédia után megkezdődik a tanítás a belgrádi Vladislav Általános Iskolában, vagyis a diákok visszatérnek az iskolapadba. A legfrissebb fejlemények szerint ugyanakkor a bejelentés ellenére sem biztos, hogy a gyerekek holnaptól mennek iskolába, a szülők egy része ugyanis követeli, hogy ne kelljen visszamenniük abba az épületbe, ahol a tragikus események történtek. Május harmadikán egy diák 8 társát és az iskolaőrt lőtte le, egy kislány a napokban halt bele a sérüléseibe.

Sok lesz a rendőr

Danilo Stevandić a szerbiai belügyminisztérium államtitkára a szerbiai állami televízióban kijelentette, hogy az iskolai lövöldözést követően fokozták a rendőrök „látható jelenlétét” a közterületeken, a Ribnikarban pedig különösen erős lesz a tanítás újbóli beindulását követően a rendőri felügyelet.

Stevandić szerint az iskola minkét bejáratánál fokozottan jelen lesznek a rendőrök, két műszakban, vagyis a délelőtti és a délutáni órák idején is.

– Összesen hat rendőr lesz egy-egy műszakban. Rajtuk kívül a parancsnokok gyakran bejárják az iskolát, és ellenőrzik a rendőröket

– mondta a szerb államtitkár, aki szerint a parancsnokoknak, vagyis a rendőri vezetőknek az lesz a feladatuk, hogy az iskola vezetésével összehangolják a biztonsági prioritásokat, és ráirányítsák a figyelmet a lehetséges kockázatok és fenyegetések korai felismerésére.

tanítás

„Jól csak a szívével lát az ember.” A Kis herceg szavai sem segítettek, a Vladislav Ribnikar iskola falán látható murál a francia nagykövetség ajándéka volt 2016-ban

Ugyanakkor mégsem biztos, hogy megkezdődik a tanítás a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, a szülők jelentős része ugyanis támogatja a kezdeményezést, hogy a gyerekeknek ne kelljen visszamenniük abba az épületbe, ahol a lövöldözés történt, illetve hogy az érintett gyerekek számára május harmadikával, vagyis a gyilkosság napjával fejeződjön be a tanítás.

A szülők állítása szerint annak a válságtervnek, „amelyet az iskolavezetés mindenáron igyekszik végigvinni”, az egyetlen célja, hogy elfedje az iskolai lövöldözés következményeit.

-A tanév május 3-án tragikus körülmények között véget ért. Az utána következő napok nem a tanév folytatását, hanem annak a mesterséges színlelés jelenti, hogy semmi sem történt. De megtörtént: megölték a gyerekeinket az iskolában

– olvasható abban a közleményben, amelyet több, mint százötven szülő írt alá.

Több tízezer bombariadó

Visszatérve a belügyi államtitkár interjújához, Stevandić arról is beszámolt, hogy május 17-e és 20-a között 337 szerbiai iskolát és 16 további intézményt ért bombafenyegetés, de az ellenőrzések során megállapították, hogy ezek minden esetben hamisak voltak.

Az államtitkár szerint a cselekmények feltárására irányuló operatív munka folyamatban van.

– A fenyegetések külföldi telefonszámokról, illetve szerverekről érkeztek, ami az anonimitást és az adatok elrejtését teszi lehetővé a felhasználók számára

– közölte a szerb illetékes, és egyúttal jelezte, hogy felvették a kapcsolatot a külföldi partnerekkel az elkövetők leleplezése érdekében.

Eddig négy elkövetőt azonosítottak be, három ellen büntetőeljárás indult, egy ellen pedig elfogatási parancsot adtak ki, további négy esetben pedig megállapították, hogy az elkövetők 14 év alatti gyerekek, vagyis jogi értelemben nem büntethetők.

Elmondása szerint az elmúlt években több tízezer hamis bejelentést tartalmazó e-mailt kaptak.

Mennyi fegyvert gyűjtöttek be?

A szerb belügyi államtitkár beszélt arról is, hogy mi a helyzet a fegyverleadási amnesztia terén, amely során május 8-a és június 8-a között bárki büntetlenül beszolgáltathatja az otthon tartott fegyverét.

A fegyverbegyűjtés során eddig 32 427 fegyvert és robbanószerkezetet adtak le az emberek a rendőrségen, ebből 26 094 kézifegyvert és 6 333 aknát, de beszolgáltatásra került 1,35 millió különböző kaliberű lőszer is.

Szerbia

Szerbiában már megint választások lesznek, a miniszterelnök lemondása az asztalon

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
A szerb miniszterelnök bármelyik pillanatban benyújthatja a lemondását (Forrás: Szerb Haladó Párt, Twitter)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök szerint most már világos, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak Szerbiában, Aleksandar Vučić pontos időpontot azonban nem mondott, csak annyit árult el, hogy ez mindössze hónapok kérdése. Ana Brnabić miniszterelnök, akivel Vučić közösen tartott „nemzeti sajtótájékoztatót”, bejelentette, hogy bármely pillanatban hajlandó benyújtani a lemondását, és hozzátette, hogy a választásokat az év végéig mindenképpen megtartják.

Megint egy „nemzeti sajtótájékoztató”

Szerbiában egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szerb elnök meghívja az elnöki palotába az újságírókat, ahol sajtótájékoztatót tart valami nagy bejelentést ígérve, amire kicsődül az összes tévé, hogy élőben közvetítse az elnöki mondókát.

Ez történt szerdán este is, amikor legalább hat csatorna közvetítette a sajtótájékoztatónak nevezett szeánszot, ezek közül több is országos frekvenciával rendelkezik, vagyis egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogy Vučić „nemzeti sajtótájékoztatót” tartott.

A napokban előfordult, hogy a szerb államfő 24 óra leforgása alatt két-három televízióban vendégeskedett, a „nemzeti sajtótájékoztató” azonban sokkal jobb módszer arra, hogy Vučić megsokszorozza magát, és megsokszorozza Ana Brnabićot, merthogy szerdán este őt is kiültette maga mellé.

A „nemzeti sajtótájékoztatót” legalább hat csatorna közvetítette, a Pink, a Prva, a Happy, a Studio B, a közszolgálati RTS, valamint az ellenzéki N1, de itt valószínűleg nem fejeződik be a sor.

Elnöki szempontból az nagyon jó, mert Vučićnak nem egy nap alatt kell hat, vagy annál is több stúdióba befáradnia ahhoz, hogy üzenjen a mindenféle nézőknek, ráadásul a tévécsatornák házhoz jönnek, hogy lessék a szavait.

A „nemzeti sajtótájékoztatók” további haszna, hogy a néző nem tud elugrani elölük, mert bármelyik csatornára kapcsol, mindegyiken Vučićot látja, a szerb elnök egyszere folyik a csapból, lép ki a hűtőszekrényből, ugrik elő a mosógépből és bújik elő a lerniből, ennél tökéletesebb médiadiktatúrát kitalálni sem nagyon lehet.

Jönnek a választások

A szerb elnök az utóbbi napokban többször is tárgyalásokra hívta az ellenzéket, de eddig senki sem akadt, aki hajlandó lett volna szóba állni vele, ami miatt Aleksandar Vučić nagyon egyedül érezhette magát.

Ezért a szerda esti nemzeti sajtótájékoztatón a szerb államfő nagy szomorúságában arra fanyalodott, hogy meglebegtette az új választások kiírását, mert szerinte kormányt csakis választásokkal lehet váltani, ezt az utca nem teheti meg.

Lehet, hogy felderengett előtte a nagy előd, Slobodan Milošević esete, de azért ott még nem tartunk, ha abba az irányba is haladunk, merthogy egyre többen és többen elégelik meg a káoszt.

– Várunk még egy kicsit, hogy valaki jöjjön tárgyalni, de mivel tisztában vagyunk azzal, hogy ők olyasmiben bíznak, ami nem fog bekövetkezni, merthogy soha nem fog megtörténni, hogy az utca vegye át a hatalmat… bár remélem hogy lesznek olyanok, akik érzik a maguk felelősségét, és bejönnek tárgyalni, de ha nem, akkor megyünk a választásokra

– mondta a szerb államfő, aki általában a választásokat arra használja , hogy elmeneküljön a tornyosuló problémák elől, a választási időszakban az ország a „béna kacsa” állapotában leledzik, nincs parlament, a kormány ügyvivő üzemmódban működik, így államfőként ő az egyetlen választott közjogi méltóság, aki az ország nevében dönthet, mondjuk Koszovó esetében, vagy éppen nem dönt, mert netalán nem akar dönteni a kormány és a parlament hiányában.

A választások arra is jók, hogy lerázza magáról az egyre inkább hangoskodó ellenzéket, Szerbiában ugyanis régi gyakorlat, hogy az ellenzéki pártok egymás torkát is szorongatják, és amíg egymás fojtogatásával vannak elfoglalva, addig sem az ő lemondását követelik.

– Ez azt jelenti, hogy hamarosan feloszlatjuk a parlamentet, mert vannak törvényes határidők. Ha Ana Brnabić benyújtja a lemondását, akkor nekem harminc napom van arra, hogy valakit kormányalakítással bízzak meg, aki biztosítani tudja a többséget a parlamentben

– mondta a szerb elnök, aki ugyanakkor biztos abban, hogy a Szerb Haladó Párt nem akar új kormányfőt jelölni, mert elégedett Ana Brnabić tevékenységével.

Ne feledjük, hogy Vučić a múlt hónap végén lemondott az említett párt éléről, ami persze nem jelent semmit, merthogy továbbra is a párt nevében beszél, arra viszont ne is számítsunk, hogy a Szerb Haladó Párt névleges elnöke, Miloš Vučević, akit mi csak Kisfarkasnak nevezünk, megrója emiatt a Nagyfarkast, vagyis Aleksandar Vučićot.

választás

A Kisfarkas (Forrás: Szerb Haladó Párt)

Átmeneti kormány nem lesz

A szerb elnök elmagyarázta, hogy miután Ana Brnabić helyett nincs, aki kormányt alakítson, ezért nem marad más hátra, minthogy legfeljebb hatvan napon belül új választásokat tartsanak, így jön ki a három hónap, vagyis Szerbiában legkorábban szeptemberben, vagy esetleg októberben választások lehetnek, ami attól függ, hogy a szerb elnök mikor fogadja el a miniszterelnök lemondását.

– Most már világos, hogy előrehozott választások lesznek Szerbiában, már csak az a kérdés, hogy melyik hónapban, mert – ahogy Ana is mondta – a társadalomban uralkodó feszültségeket mindig választásokkal kell megoldani

– állapította meg a szerb államfő, aki úgy fogalmazott, hogy az iskolai erőszak okán tüntető ellenzéknek egyetlen olyan követelése sincs, ami a gyerekekkel vagy a tanárokkal lenne kapcsolatos, mert minden ellenzéki követelés hátterében egy szerb oligarcha, illetve médiamágnás, Dragan Šolak áll, akit nyugodtan nevezhetünk a szerb Soros Györgynek, vele riogatják a jóravaló és kevésbé jóravaló embereket.

Vučić egyúttal elutasította az átmeneti kormány megalakítására vonatkozó ellenzéki követeléseket, szó szerint azt mondta ugyanis, hogy átmeneti kormány nem lesz, mert ahhoz az ő beleegyezésére volna szükség, ő pedig ilyen döntést nem hoz, mert az Szerbia lerombolásához és megsemmisítéséhez vezetne.

A szerb elnök ezt részletezve annak a véleményének adott hangot, hogy az átmeneti kormány engedélyezése azt jelentené, hogy Szerbia felett egy oligarcha és több külföldi hatalmi központ venné át az irányítást a nép választott képviselőitől.

Az előre hozott választások kiírása, illetve mindaz, amit fent leírtunk, arra enged következtetni, hogy az új szerb kormány jó esetben valamikor jövő tavaszra alakul meg, természetesen csak akkor, ha addig minden simán megy.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava