Connect with us

Szerbia

Tüntetés az erőszak ellen és a valóságshow jellegű műsorok felszámolása érdekében +18
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tüntetés
Az ellenzéki tüntetés résztvevői a szerbiai kormány épülete felé tartanak, állítólag legfeljebb kilencezer ember látható a képen(Forrás: Twitter, Dragan Djilas)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Rendőrségi becslések szerint mintegy ötvenezren vettek részt azon a belgrádi tüntetésen, amelyet az ellenzék szervezett az erőszak és a kormány ellen. A békés felvonuláson kétszer is felolvasták az ellenzéki követeléseket, amelyek végrehajtására öt napot adtak a kormánynak, ez azt jelenti, hogy a hétvégén újabb demonstrációk várhatók. A szerb elnök a tüntetést követően a Happy televízióból gyalázta az ellenzéket, azt állítva, hogy a hétfői felvonuláson kilencezren vettek részt. A vidéki városokban is voltak kormányellenes megmozdulások.

Ellenzéki összefogás

Több ellenzéki párt fogott össze főleg a balközép oldalról, a megmozdulást a Demokrata Párt (Demokratska stranka), a Néppárt (Narodna stranka), a Baloldali Zöld Front (Zeleno levi front), a Nem fojtogatjuk Belgrádot mozgalom (Ne davimo Beograd), az Együtt párt (Zajedno), a Szabadság és Igazságosság Pártja (Stranka slobode i pravde), a Szabad Polgárok Mozgalma (Pokret slobodnih građana), az Egyetértés Szakszervezet (Sindikat Sloga) és Mozgalom a változáskért (Pokret za preokret) nevű szervezet szervezte.

A demonstráció alkalmával nem tartottak beszédeket, és transzparensek sem igen voltak, a megmozdulás inkább egy tömeges tavaszi sétához hasonlított, és nem igazi tüntetéshez.

A felvonulók a szerbiai képviselőház, és az attól körülbelül egy kilométerre lévő szerbiai kormány épülete előtt felolvasták az ellenzéki követeléseket, amelyek a média megregulázását, az erőszak népszerűsítésének leállítását és három miniszter lemondását tartalmazták.

A legfőbb követelések a baráti és udvari média kordában tartására, más értelmezések szerint felszámolására vonatkoztak, beleértve ebbe a szerbiai médiatanács (Regulatorno telo za elektronske medije, REM) tagjainak leváltását és a valóságshow jellegű műsorok megszüntetését.

A követeléseknek több szervező lévén több megfogalmazásuk van, de lényegében az álhíreket közlő és az újságírói kódexet folyamatosan megszegő nyomtatott sajtó, különösen pedig a bulvárlapok felszámolására, illetve betiltására vonatkoznak.

A megmozdulás szervezői követelték a szerbiai közmédia vezetőinek leváltását az erőszakot, bűnözést és agressziót terjesztő és gerjesztő műsorok sugárzása miatt, valamint az országos sugárzási jog megvonását a Pink és a Happy televíziótól, ez nyerte el leginkább a felvonulók tetszését.

Az országos frekvenciával rendelkező Pink televízió műsorsémája jóformán Aleksandar Vučić szerb elnök dicsőítését szolgálja, amit időnként a Szövetkezet (Zadruga) nevű valóságshow szakít meg, egyikkel népszerűsítik a másikat, és a másikkal az egyiket; igazi műsorként értelmezhető adás alig van a Pinken, ha csak nem tekintjük annak a reggeli műsornak álcázott Vučić-eposzokat.

Az ellenzéki követelések másik fő vonulata az intézményes felelősség megállapítása, ennek értelmében a szerbiai ellenzék követeli Bratislav Gašić belügyminiszter és Branko Ružić oktatási miniszter távozását, valamint Aleksandar Vulinnak, a Biztonsági Információs Ügynökség (Bezbednosna Informativna Agencija, BIA) vezetőjének menesztését. Ružić esetében ez okafogyottá vált, miután az oktatási miniszter lemondott.

Miroslav Aleksić, a Néppárt alelnöke és parlamenti képviselője szerint az ellenzék szeretné a szerb parlament ülésének összehívását elérni, amelynek egyetlen pontja lenne a szerb kormány felelősségének megállapítása, a második egyetlen pont pedig az országban uralkodó biztonsági helyzet megvitatása.

A belgrádi megmozduláson a vártnál jóval többen jelentek meg, ami még az ellenzéket is meglepte, ugyanakkor Sergej Trifunović a Szabad Polgárok Mozgalmának volt elnöke szerint ez is kevés mindahhoz képest, ami a múlt héten a szerb társadalommal történt.

Hasonló megmozdulások voltak Szerbia számos városában, egyebek között Újvidéken, Kragujevácban és Valjevóban is. Az újvidéki megmozdulások résztvevői a péterváradi hídról virágokat dobtak a Dunába az áldozatokra emlékezve, mondván, hogy a “virágok Belgrádba mennek”, vagyis oda viszi őket a víz.

Az ellenzék gyalázása

Aleksandar Vučić szerb elnök ismét, már ki tudja hányadik alkalommal, a Happy tévé Ćirilica (Cirill írás) címet viselő műsorának visszajáró vendége volt, amelynek egyik jellegzetessége, hogy a műsorvezető folyamatosan tegezi őt. Az “udvari” Informer hírportál közlése szerint az egész Szerbia ezt a műsort nézte, illetve a szerb elnököt nézte ebben a műsorban.

A műsor egy videókompilációval kezdődött, amelyben azokat a pillanatokat elevenítették fel, amikor az ellenzék egyes tagjai bizonyos helyzetekben erőszakosan léptek fel, beleértve ebbe a Koszovóval kapcsolatos parlamenti tobzódást is, ami annak bizonyítását szolgálta, hogy az “erőszakos ellenzék” követeli az erőszak felszámolását.

tüntetés, ellenzéki tüntetés

A szerb elnök a Happy televízió műsorában (Forrás: Screenshot)

Miután az ellenzéki tüntetés apropóját a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt vérontás adta, a műsor fő gondolatvonalát ez a két téma képezte, de felmerült már Koszovó is, azt jelezvén, hogy a szerbiai politikai purparléban hamarosan minden ott folytatódik, ahol a két tragikus esemény miatt félbeszakadt.

A szerb elnök közölte, hogy a kormány felújítja a szóban forgó iskola épületét, amire hét millió eurót költ. Egyúttal megjegyezte, hogy ötleteket várt az ellenzéktől, amely már pénteken, a nemzeti gyász első napján összeült, hogy megszervezze a hétfői megmozdulást, ebből pedig azt a következtetést vonta le, hogy az ellenzék az emberek érzelmeire apellál, ez a működési elve.

– Egyazon tulajdonosról van szó (Dragan Šolak), együtt működnek a United Mediával, azzal a bűnözővel, aki Szerbiát akarta kifosztani. Ha azok valamit írnak, a mieink átveszik. Aztán azt mondják, hogy ezt írják a régióban. Hát nem éppen a régióban, mert mindent ugyanaz a kéz ír

– vázolta fel a szerbiai médiahelyzetet a szerb elnök, aki mindezt a hazai és a külföldi finanszírozású média között harcra egyszerűsítette le: azok és a mieink, hogy mindenki megértse, még az is, aki nincs beavatva a médiatitkokba.

Ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy a United Media féle kosárba tartozik a zágrábi Index és a Jutarnji list, valamint a szarajevói klix.ba is.

Aztán arra is kitért, hogy hülyének nézték a 88-as számmal kapcsolatos kijelentése miatt, amelyet az Informer egyik fejtegetésére, vagy inkább spekulációjára alapozott, és amely szerint ez a szám arra utal, hogy a Mladenovac környéki gyilkosságok elkövetője a hitleristák követője.

– Tudja, hogy csinálják ezt a gyerekek annak kifejezésére, hogy Hitler támogatják. Azt mondják, hogy a nagyapám most töltötte be a 88. életévét

– vette védelmébe saját, illetve az Informer álláspontját a szerb államfő, bár arra nem utalt, hogy aki megéri a 88. életévét, az már igazi náci.

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy mindig a baloldali anarcho-liberális csoportok, és a hozzájuk tartozó civil aktivisták a legagresszívebbek – a legrosszabb jobboldaliaknál is agresszívebbek, és ezzel kapcsolatban még megjegyezte, hogy a hétfői ellenzéki tüntetés résztvevői valójában “lecsupaszított keselyűk”.

Szijjártó megint Belgrádba megy

Idézhetnénk még hasonló “verbális nyalánkságokat” a szerb elnök maratoni interjújából, de a hosszúra nyúlt – egész estét betöltő – beszélgetés tartalmazott más, nem éppen nyelvi fordulatokat is.

Annak viszont örülhetünk, vagy nem örülhetünk – hozzáállás kérdése -, hogy a szerb elnök ismét Szerbia barátai közé sorolta Magyarországot, és bejelentette, hogy Szijjártó Péter szerdán felkeresi Belgrádot.

– Együtt fogunk ebédelni és vacsorázni, függetlenül attól, hogy nem ugyanaz a szint, de ez a legnagyobb barátság szintje, így épülnek a kétoldalú kapcsolatok, ezek a mi prioritásaink. És a spanyol vendégek. És ez ezentúl is így lesz. Mások esetében nem fogom az életemet kockáztatni, hogy eljussak a találkozóra

– mondta a szerb elnök miután már korábban annak a várakozásának adott hangot, hogy Spanyolország mellett Magyarország is kiveszi részét Koszovó NATO-tagságának megakadályozásából, ami bizonyára egyeseket örömmel, másokat viszont szomorúsággal tölt el.

És aztán a végére hagytuk az igazi csavart, a szerb elnök ugyanis bejelentette, hogy miután az Európa Tanács védelmezi Ukrajna, Moldova és Grúzia integritását, Szerbia módosítást dolgozott ki, amely szerint tiszteletben kell tartani a tanács többi tagállamának integritását is.

Vučić ehhez még hozzátette, hogy ha ez a módosítás nem kerül elfogadásra, akkor nem megy el az Európa Tanács állam- és kormányfőinek negyedik csúcstalálkozójára, amelyet május 16–án és 17-én tartanak az izlandi fővárosban.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia1 nap telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (6)

TartalomjegyzékEllenzéki összefogásAz ellenzék gyalázásaSzijjártó megint Belgrádba megy A csillagok segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 6 Átlag: 5] Hallgasd meg ezt...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava