Connect with us

Szlovákia

Hogy lett magyar nemzetiségű kormányfője Szlovákiának?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nemzetiség, magyar, Szlovákia
Magyar hármasfogat a szlovák kormányban: Ódor Lajos, Horvát Mihály és Barczi Gyula
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

A legfőbb közjogi méltóságok közül eddig a parlamenti elnöki poszthoz került legközelebb szlovákiai magyar nemzetiségű politikus, de akkor Bugár Béla lemondott róla a Selye János Egyetem létrehozásáért cserébe. Ódor Lajos kormányfővé nevezésével összetörhet az üvegplafon. Míg Bugár Béla 2002-ben a második legerősebb kormánypárt elnökeként volt a házelnöki poszt várományosa, addig Ódor Lajos miniszterelnöksége mögött nincs tömegpárt. A szlovák államfő, Zuzana Čaputová a belpolitikai válság közepette találta meg a Szlovák Nemzeti Bank alelnökét arra a nem könnyű feladatra, hogy egy szakértői kormány fejeként elvezesse az országot a következő előrehozott választásokig.

This is the road to hell

A belpolitikai válság gyakorlatilag a 2020-as választások után elkezdődött, mert hiába indult alkotmányos többséggel az új kormány, hiába cserélt miniszterelnököt, 2022 szeptemberében kisebbségbe került, decemberben pedig a parlament bizalmát is elveszítette. Megbízott kormányként folytatták működésüket, mivel a köztársasági elnök az előrehozott választásokig nem akarta új kormány kinevezésével tovább hergelni a közhangulatot.

Čaputová még a nyári szünet előtt szerette volna letudni az előrehozott választásokat, de a korábbi kormánykoalíció abban még meg tudott egyezni, hogy csak szeptember 30-án járuljon az urnák elé az ország.

Úgy tűnt, hogy a megbízott kormány el tud evickélni 2023 őszéig, de a belpolitikai mozgások és a korrupciós ügyek mégiscsak bedöntötték a megalakulása óta folyamatosan agonizáló szlovák kormányt.

Szinte mellékszál a történetben, hogy a legnagyobb kormánypárt kettészakadt, és ennek megfelelően a párt által jelölt miniszterek is megoszlottak az utódpártok között. Az új párt gründolása közben Eduard Heger miniszterelnök kezei közül kezdtek kicsúszni a szálak.

Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter lemondásra kényszerült, miután kiderült, hogy cége 1,4 millió eurós támogatást kapott a környezetvédelmi minisztériumtól, és ennek kapcsán Ján Budaj környezetvédelmi miniszter távozását is követelni kezdték, akinek nem sokkal korábban kommunista ügynöki múltját kezdték újra pedzegetni.

Az ügyre az a Smer hívta fel a figyelmet, amely ellen a 2020-ban győztes pártok keresztes hadjáratot indítottak, a kocka tehát fordulni látszik. Az is már csak díszítőelem, hogy a külügyminiszter, az Orbán-ellenes kijelentéseiről elhíresült Rastislav Káčer is elküldte lemondását a köztársasági elnöknek.

Eduard Heger kormányfő a botrányok közepette szózatot intézett a néphez a közszolgálati televízióban, amelyben még elképzelhetetlennek tartotta egy szakértői kormányt kinevezését, ám ezzel csak olajat öntött a tűzre, mert politikai ellenfelei szerint saját pártpolitikai céljaira használta ki az alkalmat.

A csütörtöki beszéde után vasárnap bejelentette lemondását, és szomorúan vette tudomásul, hogy a köztársasági elnök már nem benne látja a helyzet megoldásának kulcsát. Čaputová szakértői kormányában olyan szakembereket szeretne látni, akiknek nincsenek politikai ambíciói az előrehozott választásokon.

A köztársasági elnök stabilitást, rendet és szakmaiságot szeretne, szerinte a tisztességes politika visszatérésére olyan szükség lenne, mint a sóra.

Ódor, a szlovák euró egyik atyja

A komáromi születésű, a helyi magyar tanítási nyelvű Selye János Gimnáziumban érettségiző Ódor Lajos kormányfőségét már régóta rebesgetik, hiszen már 2022 decemberében is felmerült egy szakértői kormány kinevezése, de egy aktuális kormány-mélypont kapcsán 2023 februárjában is emlegették a nevét.

A pozsonyi Comenius Egyetemen végzett matematika-fizika szakon, de a későbbiekben pénzügyi elemzőként és közgazdászként foglalkoztatták kezdetben a kereskedelmi bankok, majd állami pénzügyekkel kezdett foglalkozni.

nemzetiség, magyar, Szlovákia

Máris kikezdte Ódor Lajost egy francia jobboldali politikus. François Asselineau volt “egy százalékos” francia elnökjelölt a Twitteren “szerencsés egybeesésnek” nevezte, hogy Ódor a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem (CEU) professzora is!

A Híd első kormányzati szerepvállalása idején 2010 és 2012 között a Radičová-kormány a miniszterelnök és a pénzügyminiszter tanácsadójaként működött, illetve részt vett a pénzügypolitikai intézet, a költségvetési felelősség tanácsa és a pénzügyminisztérium értéket a pénzért osztályának megalapításában.

Az Európai Unió Független Költségvetési Tanács Szövetségének alelnöke is volt, 2018-tól pedig a Híd nominánsaként a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke, ahol korábban már kutatásért felelős igazgatóként is dolgozott.

Tevékenyen hozzájárult a szlovák gazdasági csodát megalapozó egységes adókulcs bevezetéséhez, az államháztartás irányításának pénzügyi reformjához, a nyugdíjrendszer első és második pillérének megreformálásához, részt vett az adósságfékről szóló törvény megalkotásában, de az euró bevezetésének stratégiája is az ő nevéhez fűződik.

2016 óta a CEU vendégprofesszora. Saját magát pragmatistának tartja, talán ezért is írt több pénzügyi ismeretterjesztő könyvet.

Magyarok sohasem látott posztokon?

Ódor neve már biztos, hiszen nevét maga a köztársasági elnök jelentette be, de Ódor kormányának névsora még nem ismert, és azt sem tudni, mennyi beleszólása lesz az egyes miniszterek kiválasztásában.

A folyosói híresztelések szerint nem ő lesz az egyetlen magyar tagja a kormánynak, ráadásul olyan tárcák élén jelenhetnek meg magyar származású szakemberek, amelyek vezetését eddig nem kapták meg a kormánykoalíciókon belül a magyar pártok.

A pénzügyminiszteri székbe Horváth Mihály érkezhet szintén a Szlovák Nemzeti Bankból, aki jelenleg a gazdasági és monetáris elemzések osztályának igazgatója, de a kulturális minisztérium élén is egy magyar művészettörténészt, Barczi Gyulát vélik látni a folyosói pletykák.

Kormány program nélkül?

Ódor kinevezése a köztársasági elnök feladata, ehhez jelen esetben nincs szükség a parlament jóváhagyására. Azonban mint minden kormánynak, az Ódor-kormánynak is el kell fogadtatnia a kormány programját a parlamenttel, amely alapján később nekiállhat a munkának, de egyáltalán nem biztos, hogy ez zökkenőmentesen megtörténik.

A legerősebb ellenzéki párt, a Smer elnöke, Robert Fico máris kijelentette, hogy csak abban az esetben támogatja a szakértői kormány programjának elfogadását, ha még júliusban megtartják az előrehozott választásokat. Ennek időpontját ugyanis még mindig nem hirdették ki, hiába emlegeti mindenki a szeptember 30-i időpontot.

A várhatóan május 15-én kinevezendő Ódor-kormány elfogadott kormányprogrammal vagy anélkül, de valószínűleg októberig hivatalban marad, és akár tovább is húzhatja, ha elhúzódik a kormányalakítás, ha egyáltalán meg tud alakulni egy parlamenti többséggel rendelkező kormány.

Ódorék egyik legfontosabb feladata a Helyreállítási Terv megvalósítása lesz, amely az utóbbi időben botrányok melegágya volt.

Čaputová ezzel a húzásával elvonhatja a rivaldafényt úgy a leköszönő (Heger), mint a már korábban megbukott miniszterelnökökről (Matovič, Fico), akik populizmustól sem mentes kampányt folytattak, és ez esélyt adhat nem csak az őt a köztársasági elnöki székbe jelölő Progresszív Szlovákia pártnak, hanem más demokratikus erőknek is, hogy magukra találjanak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szlovákia

Pozsonyban is százával vannak migránsok, az újabb határzár illuzórikusnak tűnik

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

határ Pozsony
SZLOVÁKIA NEM AFRIKA: Vajon előkerül-e a régi tábla 2015-ből? (Forrás: X-platform)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Pozsonyban is nagy fej- és orrfájást okoz a migránskérdés, ezért egyre kiélezettebbé válik a helyzet a hónap végi választásokra készülő Szlovákiában. Figyelmeztető lövések, jogellenes fogva tartás, tettlegességig fajuló politikusi nézeteltérések kísérik azt a mintegy 30 000 Szlovákiába érkező embert, akik közül 29 000 már tovább is állt. Annak ellenére, hogy naponta ezrével érkeznek illegális módon Szlovákiába, a rendőrség sajtótájékoztatóin minden alkalommal elmondja, hogy a migránsok eddig nem zavarták meg a közrendet, nem követtek el bűncselekményt, egyben rendszeresen figyelmeztet a közösségi médiában terjedő manipulatív videókra, amelyek célja a félelemkeltés. Közben a kormány azzal vádolta meg a képviselőket, hogy nem akarják megnyitni a migránskérdést a parlamentben, mert a választási kampányban remekül lehet vele riogatni.

Elsült a fegyver

A szlovák sajtóban nagy nézettségre tett szert például egy szeptember 11-i videó, amely nem messze a cseh-osztrák-szlovák hármashatártól, a Malackai járásban fekvő Nagylévárdon (Veľké Leváre) készült.

A felvételen lövések dördültek, miközben bevetésen lévő rendőrségi autók és menekülők láthatók. A rendőrség nem sokkal később pontos leírást adott az eseményekről.

Eszerint két migránsokat szállító autó tartott a szlovákiai autópályán Magyarországról Csehország felé, majd az egyik letért az egy főútra. A rendőrök a saját járműveikkel útzárat képeztek, mire a sofőr félrerántotta a kormányt és az autó nekiütközött egy kerítésnek.

A balesetet szenvedőautóban 11-en utaztak, köztük egy nő és két gyermek. Az egyik férfi menekülőre fogta, ekkor dördültek el a figyelmeztető lövések. Az eset krónikájához tartozik, hogy a másik autót is megállították a rendőrök.

Ma már Pozsonyban is százával találhatók illegális migránsok, főleg a pályaudvarok környékén, de sokan taxival folytatják az útjukat Csehország felé, bár nem mindenki jut el zökkenőmentesen a fővárosba.

A rendőrség szerint legfeljebb 24 órára korlátozzák a migránsok mozgási szabadságát, de ha mégis tovább maradnak a gyűjtőhelyeken, azt önként teszik, ám az ombudsman egy előre be nem jelentett ellenőrzésen mást tapasztalt.

A migránsok elmondása szerint 4-7 napig tartják őket fogva a kerítéssel, őrkutyákkal és fegyveres rendőrökkel őrzött gyűjtőhelyeknek kinevezett termekben. Az ügyben az ombudsman a főügyészhez fordult.

A politika visszavág

Egy augusztusi felmérés szerint a lakosság 77%-a azt várja a következő kormánytól, hogy keményebben lépjen fel a migránsokkal szemben. A kampányban a pártok retorikája ennek megfelelően változott, bár nem a megoldásra helyezték a fókuszt.

A szakértői kormány ugyanis kidolgozta a Robert Ficoék által elfogadott 2018-as törvény módosítását, és ezzel csupán lehetőséggé szelídítették volna a Szlovákiába érkezők regisztrálását, csökkentve az ország vonzerejét a migránsútvonalak megrajzolásakor.

A parlament ülését azonban háromszori nekifutásra sem tudták megnyitni. Ódor Lajos miniszterelnök szerint a képviselők nem akarják megoldani a migránskérdést, hiszen a kampányban remekül lehet vele riogatni.

határ Pozsony

Fico kilépne a saját árnyékából (Forrás: X-paltform)

A kormány egy másik, hatáskörébe tartozó problémát közben megoldott. A Covid-járvány miatt 2020. március 12-én rendkívüli helyzetet hirdettek ki, amely miatt senkit nem lehetett az országból kitoloncolni. Például azt a két terroristagyanús elemet is, akiket a rendőrök beazonosítottak az elmúlt hetekben.

A kormány szeptember 13-án bejelentette, hogy szeptember 15-én reggel 6 órakor megszűnik a rendkívüli helyzet. Ódor szerint ez több tucatnyi ember kiutasítását jelenti, viszont a háború elől menekülőkre nem vonatkozik.

Mellbe rúgták, orrba verték

Mindennek folyományaként banánköztársaságokra jellemző jelenetsor játszódott le szeptember 13-án a kormányhivatal előtt.

A legerősebb ellenzéki párt elnöke, a korábbi háromszoros miniszterelnök, Robert Fico ugyanis itt kívánt sajtótájékoztatót tartani az illegális migrációról, miközben a 2020-as választások győztese, az azóta megbukott Igor Matovič egy terepjáróból megafonon keresztül kiabálva zavarta meg a sajtóeseményt.

A nézeteltérés odáig fajult, hogy a Fico jobbkezének számító Robert Kaliňák, volt belügyminisztert Matovič a terepjáró ajtaján keresztül mellbe rúgta, mire egy lelkes fiatal párttag Kaliňák segítségére sietve többször is orrba vágta Matovičot.

Fico nem kívánta kommentálni az eseményeket, Kaliňák, feljelentést tett Matovič ellen, egyebek között azt kifogásolta, hogy szabálytalanul parkolt a járdán.

A Smer vezetője a végül megtartott sajtótájékoztatón a szlovák–magyar határ lezárását javasolta anélkül, hogy Orbán felelősségét firtatta volna.

Fico azzal érvelt, hogy ha a rendőrség a Covid idején le tudta zárni az országon belüli, egyébként teljesen légies járási határokat, akkor a kérdéses 200 km-nyi zöldhatárt is ellenőrizni tudja.

Határzár és matematika

Fico szerint a kormányból szervezett bűnözői csoport lett, amely az illegális migránsok átvonulását irányítja.

A határlezárás témája már jó ideje a levegőben lógott, miután Hamran István országos rendőrfőkapitány már napokkal korábban beszélt az ötlet kivitelezhetetlenségéről, de újra meg kellett szólalnia az ügyben.

Hamran először is felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy a szlovák–magyar határ összesen 655 km hosszú, de ha kivonjuk belőle a Dunát mint határfolyót, akkor is 517 km-ről beszélünk.

A rendőrfőkapitány számításai szerint összesen 113 000 rendőrre lenne szükség ahhoz, hogy tisztességesen el tudják látni a határőrzés feladatát, ami azt jelenti, hogy még a 15 000 fős szlovák hadsereg sem tudna érdemi segítséget nyújtani ebben.

A honvédelmi miniszter megerősítette, hogy a teljes határzár illuzórikus, mindenesetre a korábban beígért, rendőröknek rendfenntartási segítséget nyújtó 500 rendőrből 360 kiküldését a kormány már jóvá is hagyta szeptember 13-i ülésén.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava