Connect with us

Szlovákia

Hogy lett magyar nemzetiségű kormányfője Szlovákiának?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nemzetiség, magyar, Szlovákia
Magyar hármasfogat a szlovák kormányban: Ódor Lajos, Horvát Mihály és Barczi Gyula

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A legfőbb közjogi méltóságok közül eddig a parlamenti elnöki poszthoz került legközelebb szlovákiai magyar nemzetiségű politikus, de akkor Bugár Béla lemondott róla a Selye János Egyetem létrehozásáért cserébe. Ódor Lajos kormányfővé nevezésével összetörhet az üvegplafon. Míg Bugár Béla 2002-ben a második legerősebb kormánypárt elnökeként volt a házelnöki poszt várományosa, addig Ódor Lajos miniszterelnöksége mögött nincs tömegpárt. A szlovák államfő, Zuzana Čaputová a belpolitikai válság közepette találta meg a Szlovák Nemzeti Bank alelnökét arra a nem könnyű feladatra, hogy egy szakértői kormány fejeként elvezesse az országot a következő előrehozott választásokig.

This is the road to hell

A belpolitikai válság gyakorlatilag a 2020-as választások után elkezdődött, mert hiába indult alkotmányos többséggel az új kormány, hiába cserélt miniszterelnököt, 2022 szeptemberében kisebbségbe került, decemberben pedig a parlament bizalmát is elveszítette. Megbízott kormányként folytatták működésüket, mivel a köztársasági elnök az előrehozott választásokig nem akarta új kormány kinevezésével tovább hergelni a közhangulatot.

Čaputová még a nyári szünet előtt szerette volna letudni az előrehozott választásokat, de a korábbi kormánykoalíció abban még meg tudott egyezni, hogy csak szeptember 30-án járuljon az urnák elé az ország.

Úgy tűnt, hogy a megbízott kormány el tud evickélni 2023 őszéig, de a belpolitikai mozgások és a korrupciós ügyek mégiscsak bedöntötték a megalakulása óta folyamatosan agonizáló szlovák kormányt.

Szinte mellékszál a történetben, hogy a legnagyobb kormánypárt kettészakadt, és ennek megfelelően a párt által jelölt miniszterek is megoszlottak az utódpártok között. Az új párt gründolása közben Eduard Heger miniszterelnök kezei közül kezdtek kicsúszni a szálak.

Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter lemondásra kényszerült, miután kiderült, hogy cége 1,4 millió eurós támogatást kapott a környezetvédelmi minisztériumtól, és ennek kapcsán Ján Budaj környezetvédelmi miniszter távozását is követelni kezdték, akinek nem sokkal korábban kommunista ügynöki múltját kezdték újra pedzegetni.

Az ügyre az a Smer hívta fel a figyelmet, amely ellen a 2020-ban győztes pártok keresztes hadjáratot indítottak, a kocka tehát fordulni látszik. Az is már csak díszítőelem, hogy a külügyminiszter, az Orbán-ellenes kijelentéseiről elhíresült Rastislav Káčer is elküldte lemondását a köztársasági elnöknek.

Eduard Heger kormányfő a botrányok közepette szózatot intézett a néphez a közszolgálati televízióban, amelyben még elképzelhetetlennek tartotta egy szakértői kormányt kinevezését, ám ezzel csak olajat öntött a tűzre, mert politikai ellenfelei szerint saját pártpolitikai céljaira használta ki az alkalmat.

A csütörtöki beszéde után vasárnap bejelentette lemondását, és szomorúan vette tudomásul, hogy a köztársasági elnök már nem benne látja a helyzet megoldásának kulcsát. Čaputová szakértői kormányában olyan szakembereket szeretne látni, akiknek nincsenek politikai ambíciói az előrehozott választásokon.

A köztársasági elnök stabilitást, rendet és szakmaiságot szeretne, szerinte a tisztességes politika visszatérésére olyan szükség lenne, mint a sóra.

Ódor, a szlovák euró egyik atyja

A komáromi születésű, a helyi magyar tanítási nyelvű Selye János Gimnáziumban érettségiző Ódor Lajos kormányfőségét már régóta rebesgetik, hiszen már 2022 decemberében is felmerült egy szakértői kormány kinevezése, de egy aktuális kormány-mélypont kapcsán 2023 februárjában is emlegették a nevét.

A pozsonyi Comenius Egyetemen végzett matematika-fizika szakon, de a későbbiekben pénzügyi elemzőként és közgazdászként foglalkoztatták kezdetben a kereskedelmi bankok, majd állami pénzügyekkel kezdett foglalkozni.

nemzetiség, magyar, Szlovákia

Máris kikezdte Ódor Lajost egy francia jobboldali politikus. François Asselineau volt “egy százalékos” francia elnökjelölt a Twitteren “szerencsés egybeesésnek” nevezte, hogy Ódor a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem (CEU) professzora is!

A Híd első kormányzati szerepvállalása idején 2010 és 2012 között a Radičová-kormány a miniszterelnök és a pénzügyminiszter tanácsadójaként működött, illetve részt vett a pénzügypolitikai intézet, a költségvetési felelősség tanácsa és a pénzügyminisztérium értéket a pénzért osztályának megalapításában.

Az Európai Unió Független Költségvetési Tanács Szövetségének alelnöke is volt, 2018-tól pedig a Híd nominánsaként a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke, ahol korábban már kutatásért felelős igazgatóként is dolgozott.

Tevékenyen hozzájárult a szlovák gazdasági csodát megalapozó egységes adókulcs bevezetéséhez, az államháztartás irányításának pénzügyi reformjához, a nyugdíjrendszer első és második pillérének megreformálásához, részt vett az adósságfékről szóló törvény megalkotásában, de az euró bevezetésének stratégiája is az ő nevéhez fűződik.

2016 óta a CEU vendégprofesszora. Saját magát pragmatistának tartja, talán ezért is írt több pénzügyi ismeretterjesztő könyvet.

Magyarok sohasem látott posztokon?

Ódor neve már biztos, hiszen nevét maga a köztársasági elnök jelentette be, de Ódor kormányának névsora még nem ismert, és azt sem tudni, mennyi beleszólása lesz az egyes miniszterek kiválasztásában.

A folyosói híresztelések szerint nem ő lesz az egyetlen magyar tagja a kormánynak, ráadásul olyan tárcák élén jelenhetnek meg magyar származású szakemberek, amelyek vezetését eddig nem kapták meg a kormánykoalíciókon belül a magyar pártok.

A pénzügyminiszteri székbe Horváth Mihály érkezhet szintén a Szlovák Nemzeti Bankból, aki jelenleg a gazdasági és monetáris elemzések osztályának igazgatója, de a kulturális minisztérium élén is egy magyar művészettörténészt, Barczi Gyulát vélik látni a folyosói pletykák.

Kormány program nélkül?

Ódor kinevezése a köztársasági elnök feladata, ehhez jelen esetben nincs szükség a parlament jóváhagyására. Azonban mint minden kormánynak, az Ódor-kormánynak is el kell fogadtatnia a kormány programját a parlamenttel, amely alapján később nekiállhat a munkának, de egyáltalán nem biztos, hogy ez zökkenőmentesen megtörténik.

A legerősebb ellenzéki párt, a Smer elnöke, Robert Fico máris kijelentette, hogy csak abban az esetben támogatja a szakértői kormány programjának elfogadását, ha még júliusban megtartják az előrehozott választásokat. Ennek időpontját ugyanis még mindig nem hirdették ki, hiába emlegeti mindenki a szeptember 30-i időpontot.

A várhatóan május 15-én kinevezendő Ódor-kormány elfogadott kormányprogrammal vagy anélkül, de valószínűleg októberig hivatalban marad, és akár tovább is húzhatja, ha elhúzódik a kormányalakítás, ha egyáltalán meg tud alakulni egy parlamenti többséggel rendelkező kormány.

Ódorék egyik legfontosabb feladata a Helyreállítási Terv megvalósítása lesz, amely az utóbbi időben botrányok melegágya volt.

Čaputová ezzel a húzásával elvonhatja a rivaldafényt úgy a leköszönő (Heger), mint a már korábban megbukott miniszterelnökökről (Matovič, Fico), akik populizmustól sem mentes kampányt folytattak, és ez esélyt adhat nem csak az őt a köztársasági elnöki székbe jelölő Progresszív Szlovákia pártnak, hanem más demokratikus erőknek is, hogy magukra találjanak.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország2 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava