Connect with us

Albánia

Az albán fővárosban 42%-os az inaktív lakosság aránya, Tirana ezzel listavezető lett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Tirana, inaktivitás, munkanélküliség
NYUGTÁVAL A NAPOT: A munkanélküliek és az inaktívak Albánia lakosságának mintegy 50%-át teszik ki, vagyis az ország fele nem dolgozik, ez a kép Tiranában készült, és a Twitterről származik

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Az albániai Földrajzi és Statisztikai Intézet (INSTAT) szerint első alkalommal vezeti az ország 12 régióját a munkaerőpiacon az inaktív lakosság tekintetében. Az inaktív lakosok közzé azokat számolják, akik nem dolgoznak és nem is keresnek munkát. A munkanélküliek és az inaktívak Albánia lakosságának mintegy 50%-át teszik ki, vagyis az ország fele nem dolgozik.

A „lustaság szintje”

Az INSTAT adatai azt mutatják, hogy 2022 utolsó 3 hónapjában az inaktivitás aránya Tiranában 42 százalék volt, ezzel az albán főváros maga mögé utasította Lezhát, amely évekig vezette a munkaerőpiacon nem aktív népesség rangsorát.

Bár a gazdasági tevékenység mintegy 60 százaléka a fővárosban és a környékén összpontosul, Tirana lakosságának majdnem fele nem akar dolgozni, pedig egyes iparágak szenvednek a munkaerőhiánytól.

Az Albanian Daily News szerint az albán főváros 2022 folyamán jól tükrözte a munkaerőpiacon jelentkező problémákat: az inaktív népesség magas száma alacsony foglalkoztatási szinthez vezetett.

Az ország 12 régiója közül Tirana után Lezha, Dibra és Vlora rendelkezik a legnagyobb inaktív lakossággal, vagyis 40 százalék feletti aránnyal.

Ezzel szemben Beratban, Korçában és Elbasanban a legkisebb az inaktív lakosság aránya.

Tirana

Az INSTAT adatai szerint az inaktív népesség 2022 végén mintegy 860 ezer fő volt országos szinten, beleértve ebbe az összes olyan személyt, aki nem minősül sem foglalkoztatottnak, sem munkakeresőnek, ezt az említett portál a „lustaság szintjének” nevezte.

Ha a tavalyi adatokat összevetjük az egy évvel korábbiakkal, akkor némi javulás tapasztalható, 2021-ben ugyanis 951 ezer volt az inaktívak száma, beleértve az összes olyan személyt, aki nem minősült sem foglalkoztatottnak, sem munkanélkülinek.

Kik az inaktívak?

Az inaktívak vagy a munkaerőpiacon kívül álló személyek azok, akik nem dolgoznak, nem keresnek munkát, vagy valamilyen okból nem szeretnének munkát vállalni, mert tanulnak, nyugdíjasok vagy rokkantak, esetleg háztartási feladatokat látnak el.

Ezek közé tartoznak azok is, akik csak azért nem keresnek munkát, mert úgy gondolják, hogy úgysem találnának. Mind az aktív, mind az inaktív (munkaerőpiacon kívüli) népesség együtt alkotja a munkaképes lakosságot.

A munkaerőpiacon kívüli inaktívak arányát úgy számította ki az albán statisztikai hivatal, hogy az inaktív népességet elosztotta az azonos összes munkaképes lakos számával, és felszorozta százzal.

Ez a mutató 2022-ben országos szinten mintegy 38% volt.

A felmérés a 15 éves vagy annál idősebb népességre vonatkozik, Albániában ez az életkor az, amely felett bárki jogszerűen munkát vállalhat.

Történelmi távlatban Albániában mindig magas volt az inaktív népesség aránya, ami az ország gyors demográfiai fejlődéséből, vagyis a lakosság gyors szaporodásából és a rugalmas gazdasági modell hiányából adódott.

Ezekután nem csoda, hogy a Nemzetközi Valutaalap tavalyi évre vonatkozó kimutatása alapján Albánia az egyik legszegényebb, ha nem a legszegényebb ország Európában.

Munkanélküliségi arány

A munkaerőpiaci mutatószám a média által leggyakrabban idézett adatok egyike.

Azt tükrözi, hogy egy gazdaság mennyire nem képes munkahelyeket teremteni azoknak, akik szeretnének dolgozni, de azt nem tudják megtenni, viszont rendelkezésre állnak és aktívan munkát keresnek.

Az albániai munkanélküliség tekintetében egyelőre 2021-es adatok állnak rendelkezésünkre, ezek szerint az albán munkanélküliek aránya 11,5% volt, vagyis mintegy 163 000 ember számított munkanélkülinek.

Ennyit tartottak számon, de ők nem tartoznak az inaktívak közé.

Tirana, inaktivitás, munkanélküliség

A munkanélküliség aránya Albániában (Forrás: albán Földrajzi és Statisztikai Intézet)

A munkanélküliségi ráta a férfiak esetében 11,3%, a nők esetében pedig 11,8% volt, ami szinte azonosnak tekinthető.

A fiatalok körében magasabb a munkanélküliségi ráta, mint más korcsoportoknál, de javuló tendencia figyelhető meg.

2021-ben a fiatalok munkanélküliségi aránya 27,1% volt, ami több, mint a kétszerese a teljes 15 és 24 év közötti népesség munkanélküliségi rátájának.

Tirana, inaktivitás

A munkanélküliek aránya a fiatalok és a teljes lakosság körében (Forrás: albán Földrajzi és Statisztikai Intézet)

A munkanélküliség az elmúlt években a fiatalok körében csökkent, bár 2021-ben enyhe visszaesés tapasztalható.

Miután nem minden fiatal van jelen a munkaerőpiacon, mert sokan közülük még tanulnak (vagyis az inaktívak számát növelik), így a fiatalok munkanélküliségi rátája teret adhat bizonyos félreértelmezéseknek.

A 30%-os ráta például nem azt jelenti, hogy a 15-24 évesek közel egyharmada munkanélküli, hanem azt, hogy a munkaerőpiacon lévő fiatalok közel egyharmadának nincs munkája, de ebbe nem tartoznak bele például az iskolába járók.

A fentieket összegezve megállapíthatjuk, hogy a munkanélküliek és az inaktívak Albánia lakosságának mintegy 50%-át teszik ki, vagyis az ország fele dolgozik, fele meg nem.

Albánia

BARÁTSÁG: Amerikai segítséggel fejlődik az albániai infrastruktúra és az energiaipar

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

barátság, energia
A tervezett skavicai erőmű (Forrás: albán energiaügyi minisztérium)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Az Egyesült Államok infrastrukturális és energiaipari nagyprojektekben jelenik meg Albániában. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara évkönyvében közzétett legújabb adatok szerint az elmúlt két évben jelentősen növekedett az amerikai befektetések száma a balkáni országban. A jelentős növekedés alatt azt kell érteni, hogy a befektetések száma több mint kétszeresére nőtt, ami az éves átlagos befektetések értékét mintegy 100 millió dollárról 250 millió dollárra emelte! A beruházási állomány 2020. év végén 89 millió euró volt, 2021-ben már elérte a 161 millió eurós értéket, a legfrissebb adatok szerint pedig tavaly decemberben az amerikai működőtőke-befektetések állománya 221 millió eurót tett ki Albániában.

Többszörös növekedés

Az amerikai kamara jelentése hangsúlyozta, hogy Albánia gazdasági növekedése és a gazdasági reformok jelentős mértékben hozzájárultak az amerikai érdeklődés növekedéséhez. A megfogalmazás szerint Albánia lendületesen fejlődő gazdasága vonzó befektetési lehetőségeket kínál az amerikai vállalatoknak, különösen az infrastruktúra, az energia és a turizmus terén.

De kik és mi áll az albániai amerikai „befektetések” megtöbbszöröződése mögött?

Bechtel Corporation

A Bechtel amerikai mérnöki, beszerzési, építőipari és projektmenedzsment cég, 2022-ben az Egyesült Államok második legnagyobb építőipari vállalata volt.

Belinda Balluku albán miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és energiaügyi miniszter bejelentette, hogy 2023. novemberében megnyitják a Skavica Erőmű építési területét.

A Drin folyón épülő vízerőmű projektje a becslések szerint körülbelül félmilliárd euróba kerül majd, és az erőmű várhatóan öt év alatt készül el.

barátság, energia

Andrew Patterson, a Bechtel nagyprojekt-fejlesztési vezetője Ergys Verdho, az albán elektromos művek KESH vezérigazgatója a Skavica-gát aláírási ünnepségén 2021-ben (Forrás: Bechtel)

Ez a kommunizmus 1991-es bukása óta Albánia legnagyobb építkezése, az előkészítő munkálatainak megkezdése pedig egybeesik azzal, hogy a nyugat-balkáni régió – Európa és a Nyugat mellett – megpróbálja csökkenteni az orosz gázimporttól való függőségét.

A skavicai erőmű várhatóan 20 százalékkal növeli Albánia energiatermelését annak reményében, hogy az ország a tiszta energia exportőrévé válik.

A Bechtelt az albán kérte fel, hogy készítsen tanulmányokat és tegyen javaslatokat a gát és az erőmű megépítésére.

A virginiai székhelyű cég egyik tagja volt annak a konzorciumnak, amely az 1930-as években Nevada és Arizona határán megépítette a Hoover-gátat a Colorado folyón. Ez hozzájárult Amerika délnyugati részének benépesedéséhez, a gát még ma is 20 millió ember (két Magyarország) áramellátását biztosítja.

Az albániai projekt megvalósításához szükséges munkálatok első szakasza – a geotechnikai tanulmány, valamint az építési útvonalak és a társadalmi hatások felmérése – még tavaly, október 2-án megkezdődött az infrastrukturális és energiaügyi miniszter, valamint Yuri Kim amerikai nagykövet jelenlétében.

Hill International

Az ismert amerikai építőipari cég, a Hill International 2016-ban megbízást kapott a TAP-gázvezeték (azeri-brit gázvezeték) megépítésére.

barátság, energia

Edi Rama albán miniszterelnök és Belinda Balluku energiaügyi miniszter a Llogara-alagút építkezét tekinti meg (Forrás: Hill International)

Raouf S. Ghali, a Hill International vállalat operatív irodájának vezetője szerint a projektben való részvételük nagy hatással lesz a dél-európai gázellátás biztosítására.

A Hill már most is jelen van Albániában, ahol egy 155 millió eurós projekt keretében felügyeleti szolgáltatásokat nyújt a Llogara-hágó alatt átvezető alagút építésében, amivel javítja a Jón-tenger partvidéke és a Vlora nemzetközi repülőtér megközelíthetőségét.

Lockheed Martin

Albánia 32 millió dolláros szerződést írt alá a Lockheed Martin nemzeti légtérrendszerének korszerűsítésére, ez a szerződés volt a legnagyobb megállapodás, amelyet az albán polgári repülési főigazgatóság egy amerikai vállalattal kötött.

A szerződés megkötését január 9-én jelentették be a washingtoni albán nagykövetségen tartott fogadáson.

Később az albán védelmi minisztérium és az amerikai hadiipari óriás megállapodást ír alá az Integrált Tengerészeti Felügyeleti Rendszer (SIVHD) irányításáról.

A szerződést Olta Xhaçka akkori albán védelmi miniszter jelenlétében a haditengerészeti erők helyettes főnöke, Artur Meçollari kapitány és a Lockheed Martin cég képviselője, Michael Stonernek írta alá.

Excelerate Energy

Az Excelerate vezérigazgatója, Steven Kobos egy interjújában elárulta, hogy cége várhatóan úszó erőműveket szállít Albániába. Az olajmilliárdos szerint ez egy jó energiaprojekt Albánia számára.

energia, barátság

LNG-terminál épül Vlorában (Forrás: Excelerate Energy)

Az Excelerate olyan hajókat biztosít majd, amelyek áramot termelnek, és megerősítik a villamosenergia-hálózatot Albániában, ehhez 384 millió dolláros ajánlatot tettek tavaly áprilisban, a nyereség egy részét pedig a tervek szerint a vlorai LNG-projektre fordítják.

Az úszó erőműről szóló megállapodásra hivatkozva Kobos azt reméli, hogy ez lehetőséget teremt a földgázszállításra és a cseppfolyós gáz értékesítésére Európában.

Tavaly júliusban vált ismertté az Excelerate Energy terve, amely szerint Vlorában LNG-terminál épül, és egyetértési nyilatkozat is született a terminálon keresztül „befolyó” gáz értékesítéséről.

A vezeték várhatóan összekapcsolódik a dél-európai gázfolyosó meglévő földgáz-infrastruktúrájával.

Politikai előnyök

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara rámutatott arra, hogy az albániai növekedést a tiranai kormány gazdasági reformjai teszik lehetővé, amelyek célja a gazdaság modernizálása és az üzleti környezet javítása. Az ország adóreformot vezetett be, javította az üzleti környezetet és az infrastruktúrát, valamint az elvárásokhoz igazította a jogi környezetet.

A kamara jelentése szerint az amerikai befektetők úgy vélik, hogy Albánia az egyik legígéretesebb befektetési piac Európában, és a jövőben komoly amerikai jelenlétet terveznek.

Albánia számára fontos, hogy az infrastruktúra és az energia terén történő befektetések jelentős előrelépést eredményeznek az ország modernizálása szempontjából, és hozzájárulnak Albánia és a régió versenyképességének javításához.

Ugyanakkor olitikai előnyt is jelent a kormányzó Szocialista Párt (PS) és annak vezetői számára az amerikai befektetések növekedése.

Az Egyesült Államok az elmúlt években már jelentős támogatást nyújtott Albániának, többek között az energia terén és a biztonsági ágazatban, és ezek a támogatások igen csak növelték a regnáló politikai vezetők imidzsét.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava