Connect with us

Montenegró

Új elnök Montenegróban, vesztett a délszláv térség legnagyobb politikai kaméleonja

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az új montenegrói elnök pezsgőt bontott
Az új montenegrói elnök pezsgőt bontott a győzelem megünneplésére, mellette zöld ruhában a felesége (Forrás: YouTube, screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Új elnöke lesz Montenegrónak, miután óriási különbséggel nyert Jakov Milatović, az Európa Most mozgalom jelöltje, aki a vasárnapi elnökválasztáson kemény 20%-os különbséggel győzte le az eddigi államfőt. A távozni kényszerülő Milo Đukanović a politikai jelenlét különböző formáit felhasználva a kilencvenes évektől nyomta rá a maga bélyegét a kis balkáni ország életére. Mostanság sokan próbálták meg őt Európa-barát reformernek feltüntetni, viszont közelebb áll a valósághoz egy olasz “maffiavadász” véleménye, amely szerint Milo Đukanović az a politikus (volt), akinek az értelmezése szerint “az állam és a szervezett bűnözés egy és ugyanaz”. Milatović győzelméhez gratulált Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos, bár ennek túl nagy jelentősége nincs.

Hatalmas előny

Minden emberi számítás és szavazatszámlálás szerint Milo Đukanović eddigi elnök a voksok közel negyven százalékát szerezte meg, kihívója, Jakov Milatović, az Európa Most mozgalom vezetője pedig a szavazatok mintegy 60 százalékát söpörte be Montenegróban, vagyis nincs az a csalási mechanizmus, amely képes ezt az eredményt Đukanović javára átfordítani.

Az Állami Választási Bizottság szerint a részvételi arány igen magas volt, este nyolc óráig a választásra jogosultak majdnem 70%-a adta le a voksát, tehát ebből a szempontból sem támadható az eredmény.

Ez egyébként sem történhet meg, mert este tíz óra körül Đukanović elismerte a vereségét, és gratulált Milatovićnak az elnökválasztásokon aratott győzelemhez.

– A választásoknak vége. Montenegró választott. Tiszteletben tartom ezt a választást. Gratulálok Jakov Milatovićnak. Kívánom, hogy sikeres elnök legyen. Ha ő sikeres lesz, akkor Montenegró is sikeres ország lehet

– mondta Đukanović az általa irányított Szocialisták Demokratikus Pártjának (Demokratska partija socijalista Crne Gore, DPS) podgoricai választási központjában, ezzel is arra utalva, hogy ő a politikát “one man show-nak” tekinti. Az említett párt egyébként ugyanúgy kommunistából vedlett át demokratává hajdanán, mint maga Đukanović.

új elnök

Jakov Milatović Rožajeban is kampányolt, a város lakosságának 84%-a bosnyák, és alig 2%-a montenegrói (Forrás: Facebook, Jakov Milatović)

A vereség elismerése után már semmi kétség nem fér ahhoz, hogy Montenegró új elnöke Jakov Milatović, az Európa Most mozgalom jelöltje lesz, akinek sikerült legyőznie a Montenegrót ilyen vagy olyan formában több mint 30 évig kormányzó Milo Đukanovićot, aki mindig elég pragmatikus volt ahhoz, hogy időben váltson.

A kihívó Montenegró összes régiójában több szavazatott kapott, mint elődje, ami azt jelzi, hogy az egész ország Đukanović távozására szavazott, de még mielőtt bárkit is elkapna az eufória, megjegyzendő, hogy ilyen nagyarányú győzelmet nem lehetett volna elérni a montenegrói szerbek támogatása nélkül.

A második forduló előtti kampány során sokszor elhangzott az a felvetés, hogy győzelme esetén Milatović nem Európa, hanem a “szerb világ” felé tereli az országot. Ezzel az inszinuációval maga Đukanović is élt, kiterjesztve Milatović meggyanúsítását az “orosz világ” montenegrói meghonosításával is.

Ugyanakkor az is látható, hogy nem csak a szerbek támogatták Milatovićot a második fordulóban, hanem szinte az összes újgenerációs montenegrói politikus, ami esélyt adhat egy “új konszenzus” kialakítására, ha ebbe Belgrádból (& Moszkvából) nem piszkálnak túlzottan bele.

Az összefogás ereje

A leginkább szembetűnő, hogy Jakov Milatović győzelmével mindenképpen generációváltás következik be, hiszen Milatović 5 éves sem volt, amikor Đukanović először miniszterelnök lett Montenegróban, amely akkor még a volt Jugoszlávia egyik tagköztársaságának számított.

A győzelmét ünneplő Milatović első beszédében ennek ellenére úgy fogalmazott, hogy “elérkezett az este, amelyre több mint 30 éve vártak”, illetve amelyre várt Montenegró, hiszen nehezen hihető, hogy Milatović már kisiskolás korában Đukanović megbuktatásáról álmodozott.

– Búcsút intünk a bűnözésnek és a korrupciónak, a következő öt évben bevisszük Montenegrót az Európai Unióba

– ígérte az ország megválasztott elnöke, miközben az őt ünneplő csapat azt skandálta, hogy “Milo,lopove”, vagyis hogy “Milo, tolvaj vagy”, ami arra utal, hogy a fiatal politikusgenerációban él a vágy a leváltott elnök elszámoltatása iránt.

új elnök

A képen balról Milo Đukanović, jobbról Slobodan Milošević, középen Momir Bulatović, aki ugyanúgy Milošević kiszolgálója volt, mint Đukanović (Forrás: Twitter)

A győzelmi ünnepségen felhangzott a “Gotov je!” (Vége van!) szlogen is, amely a kilencvenes években és a kétezres évek legelején Belgrádban volt népszerű, ezt skandálta a tömeg Slobodan Milošević volt jugoszláv és szerb diktátor megbuktatásakor.

Milatović beszédében az összefogás erejére mutatott rá, és hangsúlyozta, hogy ezért “nagyszerű és történelmi jelentőségű ez a győzelem”, és – nyilván a szerbek felé kacsintva – megjegyezte, hogy soha többé nem lesznek konfliktusok Montenegró és a többi nyugat-balkáni ország között, és ugyanezt jelezte a többi szomszédos ország felé is.

Az összefogás erejét jelzi, hogy a podgoricai egyetemi központban tartott ünneplésen részt vett Dritan Abazović, ügyvivő miniszterelnök, az URA Polgári Mozgalom vezetője, Aleksa Bečić, a montenegrói demokraták elnöke, Zdravko Krivokapić volt miniszterelnök, valamint a montenegrói szerbek vezetői, Andrija Mandić és Milan Knežević is.

Közben a helyi televíziók és portálok töviről-hegyire kielemezték Milatović győzelmének okait, körülményeit és következményeit, ennek során a legtöbb szó a június 11-re kiírt rendkívüli parlamenti választásokról esett, Đukanović utolsó említésre méltó “elnöki húzása” ezeknek a választásoknak a kiírása volt.

A volt montenegrói elnöknek ezt a lépését elemezve a BALK már akkor azt írta, hogy a bukásra álló Đukanović ezzel minden bizonnyal megásta saját pártjának a sírját is. A mostani összefogást látva az sem zárható ki, hogy a közelgő parlamenti választásokon a szavazók elemi erővel söprik el a Szocialisták Demokratikus Pártját.

Ezt követően már csak az a kérdés marad nyitva, hogy lesz-e elszámoltatás, nem is a volt jugoszláv idők, hanem a Đukanović-érára jellemző rablópolitika miatt.

Abból ítélve, hogy az ünnepségen mennyire egyöntetűen skandálták a jelenlévők a “Milo, lopove!” rigmust, még ez sem zárható ki, bár a Balkánon az elszámoltatás/felelősségre vonás nemigen divat.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Montenegró

Szerbiai állampolgárok ásták az alagutat Montenegróban, 19 fegyver tűnt el

Közzététel:

a megjelenés dátuma

alagút fegyver
A baloldali épületből kezdték ásni az alagutat, a jobboldali a bírósági épület Podgorica központjában (Forrás: Vijesti)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Név szerint három-négy szerbiai állampolgárt gyanúsítanak azzal, hogy alagutat ástak a podgoricai felsőbíróság raktáráig, ahonnan legalább 19 fegyver tűnt el. A harminc méteres földalatti járat ásásával kapcsolatban további személyek is gyanúba kerültek, mind a kilenc szerbiai állampolgár, akik valószínűleg Bosznia-Hercegovina irányából érkeztek Montenegróba, és ugyanabba az irányba is távoztak. A megbízott montenegrói rendőrségi vezető szerint azonban egyelőre nem tudni, hogy pontosan hányan vettek részt a nem mindennapi bűncselekmény elkövetésében, az viszont biztos, hogy a fenti szám még növekszik.

Menyasszonyi ruhaboltot készültek nyitni

Nikola Terzić, a montenegrói rendőrkapitányság megbízott igazgatója a TV Vijesti csatornának nyilatkozva azt mondta, hogy az akciót minden bizonnyal az egyik legismertebb montenegrói bűnözői csoport rendelte meg, és egyúttal finanszírozta is.

alagút fegyver

Nikola Terzić szerint szerbiai bányászok ásták az alagutat, tehát szakemberek voltak (Forrás: Vijesti)

A nyomozás csaknem tíz napja tart, miután a podgoricai felsőbíróság munkatársai szeptember 11-én egy leltározás során véletlenül egy lyukat fedeztek fel a raktárban, ahol a büntetőeljárások tárgyi bizonyítékait őrzik.

Az oda vezető alagút felfedezésének másnapján Boris Savić, a felsőbíróság elnöke nem akarta elárulni, hogy az alagút hová vezetett.

Azóta azonban már kiderült, hogy az egyik szemközti épület alagsori lakásához, amelyet egy Andrijana Marić névre szóló, hamis igazolvánnyal rendelkező nő bérelt ki július 23-án.

Montenegrói lapértesülések szerint a nő a tulajdonosnak azt mondta, hogy ruhaszalont szeretne nyitni, amelyben menyasszonyi ruhákat árulna, és kéthavi bérleti díj címén 2800 eurót fizetett ki.

alagút fegyver

A nő (fényképe) eredeti, az adatok hamisak (Forrás: Vijesti)

Az alagsori helyiség bérlésével kapcsolatban állítólag három évre szóló szerződést is aláírtak, amelyet azonban jegyző által nem hitelesítettek.

Terzić azt mondta, hogy a tulajdonos benyomása szerint a hamis okmányokkal rendelkező nő Szerbiából vagy Bosznia-Hercegovinából érkezhetett, amire a hanghordozásból következtetett.

Nem rekreáció gyanánt ástak

A felsőbíróság vezetője korábban azt állította, hogy a raktárból semmi sem hiányzik, a rendőrigazgató ezzel kapcsolatban viszont úgy fogalmazott, hogy szerinte az elkövetők nem rekreáció gyanánt ástak.

Ezt azzal támasztotta alá, hogy a rendelkezésére álló adatok szerint 13 pisztoly, három revolver és három puska tűnt el, ebből hat pisztoly, három revolver és két puska a már jogerősen lezárt ügyek bizonyítékai közé tartozott, a többi viszont értelemszerűen még folyamatban lévő ügyekhez kötődik.

Nikola Terzić szerint különösen érdekes az időpont gondos megválasztása, a bíróság épületébe történt behatolást ugyanis az évi szabadságolások ideje alatt hajtották végre, amikor elkezdődött az épület renoválása, így teljesen természetes volt, hogy bárki is munkaruhában járkált a környéken.

A rendőri vezető szerint nem könnyű megszervezni egy ilyen bűncselekmény elkövetését, végrehajtásához pedig komoly támogatásra, infrastruktúrára és nem kevés pénzre volt szükség, viszont megkönnyíthette az elkövetők dolgát, hogy ha valaki a bíróságon belülről segített nekik.

A raktár falán tátongó lyukat szinte műtéti pontossággal nyitották meg, két polc között található, és az ügyiratokat valószínűleg belülről helyezték vissza, így nem lehetett látni a nyílást, amíg valaki nem távolította el a regisztereket, ráadásul az ásás során keletkezett törmeléket is eltávolították.

Miért volt szükség az alagútra?

A Podgorica központjában található alagút ásásának indítékaival kapcsolatban csak találgatások léteznek, a földalatti járat szolgálhatta (volna) bizonyítékok ellopását, de egy bűnöző szökését vagy meggyilkolását is, amikor az a bíróság épületében tartózkodik.

A podgoricai Vijesti hírportál szerint a kavači klán elleni ügy volt az egyike azoknak, amelyeknek a bizonyítékait a raktárba bejutó személyek átkutattak, konkrétan a Slobodan Kašćelannal, a csoport egyik legfőbb vezetőjével kapcsolatos bizonyítékok érdekelték a hívatlan vendégeket.

A behatolók hozzányúltak ahhoz a drónhoz (drónokhoz) is, amely(ek) a kavači klán 17 tagja elleni vizsgálat részét képezik. A vizsgálat a škaljari klán két vezetőjének meggyilkolása miatt indult, az egyiküket, Jovan Vukotićot várandós felesége és kiskorú lánya szeme láttára ölték meg Isztambulban.

Ha viszont az átvitt és szó szerinti értelemben végzett földalatti tevékenységnek az volt a célja, hogy kokaint lopjanak a bírósági raktárból, akkor eltévesztették a helyiséget, így viszont nem merül fel, hogy volt valaki, aki belülről segítette ennek a bűncselekmény elkövetését.

A rendőri vezető úgy fogalmazott, hogy személy szerint ő sem tudja, hogy hol örzik a kokaint, de ha tudná, akkor sem mondaná meg.

A megbízott rendőrigazgató azt is kijelentette, hogy a podgoricai felsőbíróság telephelye alatti alagút ásásában gyanúsítottakat több bűncselekmény elkövetésével vádolhatják meg, mint például bűnszövetség létrehozása, nyomozás akadályozása és minősített lopás, a megbízók pedig – ha egyszer netalán a nyomukra jutnak – még súlyosabb vádakkal találhatják magukat szemben.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava