Connect with us

Montenegró

Új elnök Montenegróban, vesztett a délszláv térség legnagyobb politikai kaméleonja

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az új montenegrói elnök pezsgőt bontott
Az új montenegrói elnök pezsgőt bontott a győzelem megünneplésére, mellette zöld ruhában a felesége (Forrás: YouTube, screenshot)
A cikk meghallgatása

Új elnöke lesz Montenegrónak, miután óriási különbséggel nyert Jakov Milatović, az Európa Most mozgalom jelöltje, aki a vasárnapi elnökválasztáson kemény 20%-os különbséggel győzte le az eddigi államfőt. A távozni kényszerülő Milo Đukanović a politikai jelenlét különböző formáit felhasználva a kilencvenes évektől nyomta rá a maga bélyegét a kis balkáni ország életére. Mostanság sokan próbálták meg őt Európa-barát reformernek feltüntetni, viszont közelebb áll a valósághoz egy olasz “maffiavadász” véleménye, amely szerint Milo Đukanović az a politikus (volt), akinek az értelmezése szerint “az állam és a szervezett bűnözés egy és ugyanaz”. Milatović győzelméhez gratulált Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos, bár ennek túl nagy jelentősége nincs.

Hatalmas előny

Minden emberi számítás és szavazatszámlálás szerint Milo Đukanović eddigi elnök a voksok közel negyven százalékát szerezte meg, kihívója, Jakov Milatović, az Európa Most mozgalom vezetője pedig a szavazatok mintegy 60 százalékát söpörte be Montenegróban, vagyis nincs az a csalási mechanizmus, amely képes ezt az eredményt Đukanović javára átfordítani.

Az Állami Választási Bizottság szerint a részvételi arány igen magas volt, este nyolc óráig a választásra jogosultak majdnem 70%-a adta le a voksát, tehát ebből a szempontból sem támadható az eredmény.

Ez egyébként sem történhet meg, mert este tíz óra körül Đukanović elismerte a vereségét, és gratulált Milatovićnak az elnökválasztásokon aratott győzelemhez.

– A választásoknak vége. Montenegró választott. Tiszteletben tartom ezt a választást. Gratulálok Jakov Milatovićnak. Kívánom, hogy sikeres elnök legyen. Ha ő sikeres lesz, akkor Montenegró is sikeres ország lehet

– mondta Đukanović az általa irányított Szocialisták Demokratikus Pártjának (Demokratska partija socijalista Crne Gore, DPS) podgoricai választási központjában, ezzel is arra utalva, hogy ő a politikát “one man show-nak” tekinti. Az említett párt egyébként ugyanúgy kommunistából vedlett át demokratává hajdanán, mint maga Đukanović.

új elnök

Jakov Milatović Rožajeban is kampányolt, a város lakosságának 84%-a bosnyák, és alig 2%-a montenegrói (Forrás: Facebook, Jakov Milatović)

A vereség elismerése után már semmi kétség nem fér ahhoz, hogy Montenegró új elnöke Jakov Milatović, az Európa Most mozgalom jelöltje lesz, akinek sikerült legyőznie a Montenegrót ilyen vagy olyan formában több mint 30 évig kormányzó Milo Đukanovićot, aki mindig elég pragmatikus volt ahhoz, hogy időben váltson.

A kihívó Montenegró összes régiójában több szavazatott kapott, mint elődje, ami azt jelzi, hogy az egész ország Đukanović távozására szavazott, de még mielőtt bárkit is elkapna az eufória, megjegyzendő, hogy ilyen nagyarányú győzelmet nem lehetett volna elérni a montenegrói szerbek támogatása nélkül.

A második forduló előtti kampány során sokszor elhangzott az a felvetés, hogy győzelme esetén Milatović nem Európa, hanem a “szerb világ” felé tereli az országot. Ezzel az inszinuációval maga Đukanović is élt, kiterjesztve Milatović meggyanúsítását az “orosz világ” montenegrói meghonosításával is.

Ugyanakkor az is látható, hogy nem csak a szerbek támogatták Milatovićot a második fordulóban, hanem szinte az összes újgenerációs montenegrói politikus, ami esélyt adhat egy “új konszenzus” kialakítására, ha ebbe Belgrádból (& Moszkvából) nem piszkálnak túlzottan bele.

Az összefogás ereje

A leginkább szembetűnő, hogy Jakov Milatović győzelmével mindenképpen generációváltás következik be, hiszen Milatović 5 éves sem volt, amikor Đukanović először miniszterelnök lett Montenegróban, amely akkor még a volt Jugoszlávia egyik tagköztársaságának számított.

A győzelmét ünneplő Milatović első beszédében ennek ellenére úgy fogalmazott, hogy “elérkezett az este, amelyre több mint 30 éve vártak”, illetve amelyre várt Montenegró, hiszen nehezen hihető, hogy Milatović már kisiskolás korában Đukanović megbuktatásáról álmodozott.

– Búcsút intünk a bűnözésnek és a korrupciónak, a következő öt évben bevisszük Montenegrót az Európai Unióba

– ígérte az ország megválasztott elnöke, miközben az őt ünneplő csapat azt skandálta, hogy “Milo,lopove”, vagyis hogy “Milo, tolvaj vagy”, ami arra utal, hogy a fiatal politikusgenerációban él a vágy a leváltott elnök elszámoltatása iránt.

új elnök

A képen balról Milo Đukanović, jobbról Slobodan Milošević, középen Momir Bulatović, aki ugyanúgy Milošević kiszolgálója volt, mint Đukanović (Forrás: Twitter)

A győzelmi ünnepségen felhangzott a “Gotov je!” (Vége van!) szlogen is, amely a kilencvenes években és a kétezres évek legelején Belgrádban volt népszerű, ezt skandálta a tömeg Slobodan Milošević volt jugoszláv és szerb diktátor megbuktatásakor.

Milatović beszédében az összefogás erejére mutatott rá, és hangsúlyozta, hogy ezért “nagyszerű és történelmi jelentőségű ez a győzelem”, és – nyilván a szerbek felé kacsintva – megjegyezte, hogy soha többé nem lesznek konfliktusok Montenegró és a többi nyugat-balkáni ország között, és ugyanezt jelezte a többi szomszédos ország felé is.

Az összefogás erejét jelzi, hogy a podgoricai egyetemi központban tartott ünneplésen részt vett Dritan Abazović, ügyvivő miniszterelnök, az URA Polgári Mozgalom vezetője, Aleksa Bečić, a montenegrói demokraták elnöke, Zdravko Krivokapić volt miniszterelnök, valamint a montenegrói szerbek vezetői, Andrija Mandić és Milan Knežević is.

Közben a helyi televíziók és portálok töviről-hegyire kielemezték Milatović győzelmének okait, körülményeit és következményeit, ennek során a legtöbb szó a június 11-re kiírt rendkívüli parlamenti választásokról esett, Đukanović utolsó említésre méltó “elnöki húzása” ezeknek a választásoknak a kiírása volt.

A volt montenegrói elnöknek ezt a lépését elemezve a BALK már akkor azt írta, hogy a bukásra álló Đukanović ezzel minden bizonnyal megásta saját pártjának a sírját is. A mostani összefogást látva az sem zárható ki, hogy a közelgő parlamenti választásokon a szavazók elemi erővel söprik el a Szocialisták Demokratikus Pártját.

Ezt követően már csak az a kérdés marad nyitva, hogy lesz-e elszámoltatás, nem is a volt jugoszláv idők, hanem a Đukanović-érára jellemző rablópolitika miatt.

Abból ítélve, hogy az ünnepségen mennyire egyöntetűen skandálták a jelenlévők a “Milo, lopove!” rigmust, még ez sem zárható ki, bár a Balkánon az elszámoltatás/felelősségre vonás nemigen divat.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava