Connect with us

Bosznia

ūüí£: Magyarorsz√°g 10. a boszniai elad√°si list√°n, az ūüáļūüáł onnan is sz√°ll√≠t fegyvert Ukrajn√°ba – Boszniai fegyvergy√°rt√°s

Avatar photo

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

FA√ČKKEL A VIL√ĀGPIACRA: Komoly exportbev√©telt produk√°ltak a boszniai fegyvergy√°rt√≥k 2022-ben
FA√ČKKEL A VIL√ĀGPIACRA: Komoly exportbev√©telt produk√°ltak a boszniai fegyvergy√°rt√≥k 2022-ben
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvas√°si idŇĎ: 3 perc

A kor√°bbi √©vekben a boszniai fegyvergy√°rt√≥k √°ltal produk√°lt exportbev√©tel n√∂veked√©se nem t√∂rt meg 2022-ben sem. A bosny√°k-horv√°t F√∂der√°ci√≥ban 2012-ben ind√≠tott exportt√°mogat√°si program elsŇĎ eredm√©nyei mostanra √©rnek be, aminek √©rtelm√©ben m√°ra 45 orsz√°gba jut az ottani fegyverekbŇĎl √©s lŇĎszerekbŇĎl, amelyek term√©szetesen feltŇĪnnek a hozz√°nk legk√∂zelebb d√ļl√≥ h√°bor√ļban, vagyis Ukrajn√°ban is. Teh√°t a fegyvergy√°rt√°sban t√∂rt√©nt technikai lemarad√°s ilyen szempontb√≥l elŇĎnyŇĎs is lehet, Bosznia pedig profit√°l a h√°bor√ļb√≥l, mint az ebbŇĎl a cikkbŇĎl kider√ľl.

Ukrajn√°ba is juthat

A boszniai kereskedelmi kamara √°ltal √©vv√©g√©n k√∂zz√©tett adatok alapj√°n a 2022-es √©vben az orsz√°g fegyverexportb√≥l sz√°rmaz√≥ bev√©tele meghaladta a 140 milli√≥ eur√≥t. A legnagyobb fegyver √©s lŇĎszer v√°s√°rl√≥ az Egyes√ľlet √Āllamok volt a tavalyi esztendŇĎben.

A fegyver √©s lŇĎszergy√°rt√°s azon kev√©s gazdas√°gi √°gazat k√∂z√© sorolhat√≥, amely √©vtizedek √≥ta sikeres a balk√°ni csodaorsz√°gban.

Ennek az alapj√°t az k√©pezte, hogy a jugoszl√°v katonai konfliktus kirobban√°sa elŇĎtti √©vtizedekben jelentŇĎs gy√°rt√°si kapacit√°s ker√ľlt kialak√≠t√°sra a mai Bosznia-Hercegovina ter√ľlet√©n v√©delmi √©s strat√©gia okokb√≥l, a tit√≥i Jugoszl√°via ugyanis a hat√°rokt√≥l t√°volra telep√≠tette a fegyvergy√°rak t√ļlnyom√≥ t√∂bbs√©g√©t.

Az √ľzemek javar√©szt m√°r akkor is nehezen megk√∂zel√≠thetŇĎ, bunkerszerŇĪ √©p√ľletek m√©ly√©re ker√ľlt, √≠gy a gy√°rt√°si kapacit√°s jelentŇĎs m√©rt√©kben √°tv√©szelte az 1992 √©s 1995 k√∂z√∂tti h√°bor√ļt.


2022 szeptembere

Boszniai fegyverszállítások 2022 szeptemberében
Egy helyi szak√©rtŇĎ szerint Bosznia-Hercegovina csak tavaly szeptemberben 60 milli√≥ konvertibilis m√°rka (BAM), azaz 30 milli√≥ eur√≥ √©rt√©kben export√°lt fegyvereket, lŇĎszereket √©s robban√≥anyagokat a vil√°g sz√°mos t√°j√°ra, K√∂zel-Keletre, Amerik√°ba, Afrik√°ba √©s Eur√≥p√°ba is. Abban a h√≥napban a legnagyobb √ľgyf√©l Sza√ļd-Ar√°bia volt, beelŇĎzte m√©g a “tavalyi √©ves gyŇĎztes Egyes√ľlt √Āllamokat is, valamint Afrik√°b√≥l Egyiptomot, Eur√≥p√°b√≥l pedig Lengyelorsz√°got.


Az orosz‚Äďukr√°n konfliktus miatt fel√©l√©nk√ľlt az ig√©ny a hagyom√°nyos, orosz/szovjet licence alapj√°n gy√°rtott eszk√∂z√∂kre, vagyis ezek gy√°rt√°sa ma k√ľl√∂n√∂sen j√∂vedelmezŇĎ!

A boszniai lŇĎszergy√°rt√°s r√°ad√°sul amiatt lehet a j√∂vŇĎ √©v nagy nyertese, mert a NATO-szabv√°ny mellett tov√°bbra is nagy mennyis√©gben k√©pesek orosz ŇĪrm√©retez√©s szerinti lŇĎszert gy√°rtani, √≠gy az USA √©s N√©metorsz√°g innen el√©g√≠theti ki j√≥r√©szt az ukr√°n hadsereg ig√©nyeit.

Az USA √°ltal lek√∂t√∂tt beszerz√©sek √∂ssz√©rt√©ke m√°r 2022-ben is meghaladta a 33 milli√≥ eur√≥t. M√≠g a n√©metek 3,4 milli√≥ eur√≥√©rt, a csehek pedig 2,8 milli√≥ eur√≥√©rt v√°s√°roltak katonai felszerel√©st a bosny√°kokt√≥l. V√©lhetŇĎen ezeknek a t√©teleknek a felhaszn√°l√°sa is az ukrajnai hadsz√≠nt√©ren fog megt√∂rt√©nni.

A kamarai k√∂zl√©s szerint m√°sodik helyen a beszerz√©si √©rt√©k alapj√°n Sza√ļd-Ar√°bia v√©gzett 27 milli√≥ eur√≥val, m√≠g T√∂r√∂korsz√°g 18 milli√≥ eur√≥val a harmadik lett a k√©pzeletbeli dobog√≥n. A megk√∂t√∂tt szerzŇĎd√©sek √∂ssz√©rt√©ke alapj√°n Magyarorsz√°g a 10. helyet foglalja el a list√°n a boszniai fegyvergy√°rt√≥knak kifizetett 2,5 milli√≥ eur√≥val.

A k√©t orsz√°g k√∂zti fesz√ľlt politikai helyzet miatt minimum “√©rdekesnek” minŇĎs√≠thetŇĎ, hogy Szerbia mintegy 8,5 milli√≥ eur√≥ √∂sszegŇĪ boszniai fegyverbeszerz√©ssel a negyedik legfontosabb exportpiacot jelenti a jobb partj√°n mŇĪk√∂dŇĎ fegyvergy√°rt√≥k sz√°m√°ra.

A k√ľlf√∂ld√∂n √©rt√©kes√≠tett term√©kek 70%-a volt lŇĎszer √©s maroklŇĎfegyver.

A “fa√©k” egyszerŇĪ √©s olcs√≥

A bosny√°k-horv√°t F√∂der√°ci√≥ korm√°nya 2022-ben exportt√°mogat√°si programot ind√≠tott a fegyvergy√°rt√≥k piack√©pess√©g√©nek megŇĎrz√©s√©re. Ennek az alapj√°t az a felismer√©s adta, hogy a boszniai hadsereg alapvetŇĎen csek√©ly hazai ig√©nyei mellett a gy√°rt√≥k elsŇĎdlegesen exportra termelnek.

K√©sz√ľl a boszniai "csodafegyver" Novi Travnikban

K√©sz√ľl a boszniai “csodafegyver” Novi Travnikban


A F√∂der√°ci√≥ energetikai √©s ipari miniszt√©riuma t√≠z √©ves fejleszt√©si tervet fogadott el m√©g 2012-ben a fegyvergy√°rt√°s fejleszt√©s√©re. Az elsŇĎ komoly eredm√©ny az exportlehetŇĎs√©gek kiakn√°z√°sa mellett a boszniai neh√©zfegyvergy√°rt√°s √ļjra√©leszt√©se volt.

Ennek jegy√©ben sz√ľletett meg a nyit√≥k√©pen l√°that√≥ H1 √∂nj√°r√≥ tarack, amihez komoly rem√©nyeket fŇĪznek a fejleszt√©st √©s a gy√°rt√°st v√©gzŇĎ BNT c√©gn√©l.

A neh√©z t√ľz√©rs√©gi monstrum 155 mm-es l√∂vege 40 km t√°vols√°gban is eltal√°lja a lak√≥h√°z m√©retŇĪ c√©lt. Az eszk√∂z tervez√©se √©s gy√°rt√°sa teljes eg√©sz√©ben Novi Travnikban zajlik a l√∂veget sz√°ll√≠t√≥ teheraut√≥t lesz√°m√≠tva.

A H1 lenne a c√©g √©s egyben a boszniai fegyvergy√°rt√°s egyik legfontosabb exportterm√©ke a j√∂vŇĎben, ami ir√°nt eddig az Egyes√ľlt Arab Emir√°tusok √©s Pakiszt√°n is √©rdeklŇĎd√∂tt potenci√°lis vevŇĎk√©nt.

A H1 exportes√©lyeit amiatt nem szabad al√°becs√ľlni, mert a szerkezet fa√©k egyszerŇĪs√©ge mellett az √°ra kb. 25%-al alatta van a hat√©konys√°ga ter√©n vele hasonl√≥s√°got mutat√≥, azonban j√≥val komplik√°ltabban kezelhetŇĎ szerbiai Soko vagy Perun nevŇĪ t√≠pusoknak.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html

Bosznia

Megv√°lasztotta a parlament az √ļj bosznia-hercegovinai korm√°ny tagjait

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Megalakult az √ļj bosznia-hercegovinai korm√°ny
Megalakult az √ļj bosznia-hercegovinai korm√°ny (Screenshot)
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvas√°si idŇĎ: 3 perc

A bosznia-hercegovinai parlament als√≥ h√°za szerd√°n (janu√°r 25-√©n) megszavazta a Horv√°t Demokratikus K√∂z√∂ss√©g (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) sz√≠neiben korm√°nyfŇĎi tiszts√©get nyert Borjana KriŇ°to √°ltal k√©t hete beterjesztett miniszteri n√©vsort. A korm√°nyalak√≠t√°ssal v√©gk√©pp kiszorult a hatalomb√≥l Bosznia-hercegovin√°ban a bosny√°k konzervat√≠v Demokratikus Akci√≥p√°rt, amelyet az “√°llamalap√≠t√≥” Alija Izetbegovińá fia, Bakir Izetbegovińá vezet. Ezzel egy√ľtt val√≥sz√≠nŇĪleg cs√∂kken a t√∂r√∂k befoly√°s is, fŇĎleg ha valami csoda folyt√°n m√°jusban megbukik a t√∂r√∂korsz√°gi v√°laszt√°sokon Recep Tayyip Erdońüan t√∂r√∂k √°llamfŇĎ, alias T√∂r√∂k Szult√°n.

Végleges a névsor

Az elŇĎzetes v√°rakoz√°soknak megfelelŇĎen Borjana KriŇ°to m√°r nem v√°ltoztatott a bosznia-hercegovinai t√∂rv√©nyhoz√°snak k√©t hete beterjesztett kabinetlist√°j√°n. A kor√°bbi cikk√ľnkben √≠rtunk arr√≥l, hogy az √Āllami Nyomoz√≥ √©s V√©delmi Hivatal (DrŇĺavna Agencija za Istrage i ZaŇ°titu, SIPA) elv√©gezte a szavaz√°st megelŇĎzŇĎ biztons√°gi ellenŇĎrz√©st, √©s ennek sor√°n nem t√°rt fel semmilyen k√∂r√ľlm√©nyt, ami a jel√∂ltek parlament √°ltali megerŇĎs√≠t√©s√©nek akad√°ly√°t k√©pezte volna. A meglehetŇĎsen atipikus bosznia-hercegovinai korm√°nyalak√≠t√°si szab√°lyok miatt a mostani szavaz√°s kiterjedt egyben miniszterhelyettesekre is.

A k√©pviselŇĎ h√°zi szavaz√°son a tavaly okt√≥berben megv√°lasztott 42 r√©gi/√ļj honatya k√∂z√ľl – tart√≥zkod√°s √©s t√°voll√°t hi√°ny√°ban – a korm√°nykoal√≠ci√≥t alkot√≥ p√°rtokhoz tartoz√≥ 23 k√©pviselŇĎ t√°mogatta, m√≠g az ellenz√©ki blokk 19 tagja elutas√≠totta a jel√∂lteket. B√°r a biztons√°gi ellenŇĎrz√©s kapcs√°n kor√°bban √≠rt cikk√ľnkben szerepetek a nevek, indokoltnak tartjuk azonban a v√©gleges n√©vsort ism√©t k√∂z√∂lni:

 • eln√∂klŇĎ miniszter, vagyis korm√°nyfŇĎ: Borjana KriŇ°to (HDZ BiH)
 • igazs√°g√ľgyi miniszter: Davor Bunoza (HDZ BiH)
 • igazs√°g√ľgyi miniszter helyettes: Elvir Mahmuzińá (SDP)
 • civil√ľgyi miniszter: Dubravka BoŇ°njak (HDZ BiH)
 • civil√ľgyi miniszter-helyettes: Marijana Mojińá (US)
 • k√ľl√ľgyminiszter: Elmedin Konakovińá (NiP)
 • k√ľl√ľgyminiszter-helyettes: Josip Brkińá (HDZ BiH)
 • t√°vk√∂zl√©si √©s k√∂zleked√©si miniszter: Edin Forto (NasaStranka)
 • t√°vk√∂zl√©si √©s k√∂zleked√©si miniszter-helyettes: Ognjen Janjińá (DEMOS)
 • v√©delmi miniszter: Zukan Helez (SDP)
 • v√©delmi miniszter 1. helyettese: Slaven Galińá (HDZ BiH)
 • v√©delmi miniszter 2. helyettese: Aleksandar Goganovińá (SNSD
 • p√©nz√ľgyminiszter: Zoran Tegeltija (SNSD)
 • p√©nz√ľgyminiszter-helyettes: Muhamed Hasanovińá (SDP)
 • biztons√°gi miniszter: NenadN eŇ°ińá (DNS)
 • biztons√°gi miniszter-helyettes: Ivica BoŇ°njak (HDZ BiH)
 • k√ľlkereskedelmi miniszter: StaŇ°a KoŇ°arac (SNSD)
 • k√ľlkereskedelmi miniszter-helyettes: Ljiljiana Lovrińá (HNS)
 • emberi jogi √©s menek√ľlt√ľgyi miniszter: Sevlid Hurtińá (PokretzaDrŇĺavu)
 • emberi jogi √©s menek√ľlt√ľgyi miniszter-helyettes: DuŇ°ko JuriŇ°ińá (f√ľggetlen)

A horv√°t sz√°rmaz√°s√ļ Borjana KriŇ°to eln√∂klŇĎ miniszter elsŇĎ helyettese a bosny√°k Zukan Helez v√©delmi miniszter, m√≠g m√°sodik helyettese a Zoran Telegtija p√©nz√ľgyminiszter lesz a k√∂vetkezŇĎ ciklusban, az ut√≥bbi az elŇĎzŇĎ ciklusban a minisztereln√∂k posztot t√∂lt√∂tte be.

Zoki √©s Plenki is √∂r√ľlhet

A lakoss√°g 12%-√°t kitevŇĎ boszniai horv√°ts√°g befoly√°s√°nak megŇĎrz√©s√©re tett z√°gr√°bi k√≠s√©rlet eredm√©nyesen z√°rult a bosznia-hercegovinai korm√°ny megalakul√°s√°val.

A horv√°torsz√°gi vezet√©s √∂r√ľlhet, mert a boszniai szerbs√©g nacionalista politikai attitŇĪdj√©t t√°mogatva √ļthengerk√©nt s√∂p√∂rt√©k le kart-karba √∂ltve, a bosznia-hercegovinai alkotm√°nnyal kapcsolatban a bosny√°k √©s a multietnikus erŇĎk √°ltal a v√°laszt√°sok elŇĎtt beny√ļjtott m√≥dos√≠t√°sokat, amelyek ki akart√°k iktatni az etnikai alap√ļ kv√≥t√°kat.

Andrej Plenkovińá ezzel a fot√≥val gratul√°lt, √©s √∂r√∂m√©t fejezete ki, hogy hamarosan tal√°lkozik KriŇ°toval Z√°gr√°bban

Andrej Plenkovińá ezzel a fot√≥val gratul√°lt, √©s √∂r√∂m√©t fejezete ki, hogy hamarosan tal√°lkozik KriŇ°toval Z√°gr√°bban

A horv√°t r√©szrŇĎl √©let-hal√°l harck√©nt aposztrof√°lt politikai √ľtk√∂zet a bosznia-hercegovinai nacionalista szerb √©s horv√°t politikai csoportok gyŇĎzelm√©t hozta. Egyr√©szt kiszor√≠tott√°k a korm√°nyb√≥l a muszlim konzervat√≠v Demokratikus Akci√≥p√°rtot (SDA), annak ellen√©re, hogy az nemigen vesztett a t√°mogatotts√°g√°b√≥l. A miniszteri helyek kapcs√°n pedig a horv√°t nemzetis√©g megszerezte a korm√°nyfŇĎi poz√≠ci√≥ mellett az igazs√°g√ľgyi √©s a civil√ľgyi t√°rc√°kat is, amelyeknek komoly s√ļlyuk van.

Emellett √°rny√©k k√ľl√ľgyminiszterk√©nt tov√°bbra is stabilan tartja a poz√≠ci√≥j√°t Josip Brkińá miniszterhelyettes, aki a kor√°bbi ciklusban is komoly ellens√ļlyt tudott k√©pezni az SDA-s Bisera Turkovińá miniszterasszonnyal szemben. Ugyan√≠gy poz√≠ci√≥ban maradt a k√ľlkereskedelmi miniszter helyettesek√©nt Ljiljiana Lovrińá is a HNS sz√≠neiben.

V√°rhelyi egy√ľtt szeretne l√©pdelni

A bosznia-hercegovinai korm√°nyalak√≠t√°s k√ľl√∂n √©rdekess√©ge, hogy ahhoz m√°ris gratul√°lt V√°rhelyi Oliv√©r uni√≥s bŇĎv√≠t√©si √©s szomsz√©ds√°gpolitikai biztos, valamint Josep Borrell az Eur√≥pai Uni√≥ k√ľl√ľgyi √©s biztons√°gpolitikai biztosa.

V√°rhelyi szerint a gyors korm√°nyalak√≠t√°s, illetve az √ļj kabinet gyors parlamenti j√≥v√°hagy√°sa √ļjabb jele Bosznia-Hercegovina ŇĎszinte elk√∂telezŇĎd√©s√©nek az orsz√°g megv√°ltoztat√°sa √©s az Eur√≥pai Uni√≥hoz val√≥ k√∂zeled√©s ment√©n t√∂rt√©nŇĎ tov√°bbl√©p√©snek.

Az Eur√≥pai N√©pp√°rt is gratul√°lt az √ļj bosznia-hercegovinai minisztereln√∂knek (Forr√°s: EPP)

Az Eur√≥pai N√©pp√°rt is gratul√°lt az √ļj bosznia-hercegovinai minisztereln√∂knek (Forr√°s: EPP)

A bŇĎv√≠t√©si biztos “mad√°rk√°s bejegyz√©se” v√©g√©n arra sz√≥l√≠tott fel KriŇ°t√≥t, hogy “tegy√©k meg ezt a l√©p√©st egy√ľtt”.

Josep Borrell szintén a kormány gyors megalakítását emelte ki gratulációjában.

Az uni√≥s k√ľl√ľgyi √©s biztons√°gpolitikai biztos arr√≥l biztos√≠totta az √ļj bosznia-hercegovinai minisztereln√∂k√∂t, hogy sz√°m√≠that az uni√≥s t√°mogat√°sra a kulcsfontoss√°g√ļ reformok v√©grehajt√°s√°ra ir√°nyul√≥ “k√∂z√∂s munka” sor√°n.

“K√©pes√≠tett √ľzenetben” gratul√°lt KriŇ°tonka az √ļj korm√°ny megalakul√°s√°hoz az Eur√≥pai N√©pp√°rt is.

Mit lép az SDA?

K√©rd√©ses, hogy az ellenz√©kbe szorult nacionalista bosny√°k szavaz√≥kat k√©pviselŇĎ p√°rtok – fŇĎk√©nt az SDA √©s az azzal a se veled, se n√©lk√ľled viszonyt √°pol√≥ Stranka za BiH – mennyiben tudj√°k megerŇĎs√≠teni a t√°mogatotts√°gukat a ciklus k√∂vetkezŇĎ m√°sf√©l √©v√©ben, amikor √∂nkorm√°nyzati v√°laszt√°sra ker√ľl sor a nyugat-balk√°ni csodaorsz√°gban.

ElemzŇĎi v√©lem√©nyek s√∂t√©t j√∂vŇĎt j√≥solnak, amit a jelenleg nyolc p√°rt alkotta koal√≠ci√≥ stabilit√°s√°ra, helyesebben annak hi√°ny√°ra alapoznak.

K√©rd√©ses emellett, hogy a kedvezŇĎtlen gazdas√°gi helyzetben sz√ľks√©gszerŇĪen meghozand√≥ int√©zked√©sek kellŇĎ alapot √©s lend√ľletet szolg√°ltatnak-e az SDA-nak √©s a Stranka za BiH form√°ci√≥nak, hogy utc√°ra vigy√©k a szavaz√≥ik kem√©nymagj√°t, ami ak√°r utca √∂sszetŇĪz√©sekhez is vezethet.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Az olvas√°s folytat√°sa

Szerb Köztársaság

KALABUHOV: Oroszorsz√°g gyŇĎzni fog, hiszen a csevap is gyŇĎz√∂tt a “big mac” felett

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Igor Kalabuhov vezérével a háttérben (Forrás: Klix.ba)
Igor Kalabuhov vezérével, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnal a háttérben (Forrás: Klix.ba)
Kézzel festett farmerek
Olvas√°si idŇĎ: 8 perc

Igor Kalabuhov, az Oroszorsz√°gi F√∂der√°ci√≥ bosznia-hercegovinai nagyk√∂vete terjedelmes interj√ļt adott a szerb entit√°s k√∂ztelev√≠zi√≥jak√©nt mŇĪk√∂dŇĎ RTRS-nek. A riport fŇĎk√©nt az orosz-ukr√°n konfliktus kapcs√°n enged m√©lyebb betekint√©st az orosz k√ľl√ľgyben annak kapcs√°n ki√©rlelt kommunik√°ci√≥s panelekbe, de sz√≥ba ker√ľlt a boszniai szerb √©s orosz bilater√°lis kapcsolatok mellett Koszov√≥ is. Az interj√ļ sz√∂vege mag√°√©rt besz√©l, annak tartalm√°t nem komment√°ltuk, √©s csak erŇĎs idegzetŇĪeknek aj√°nljuk.

Igor Kalabuhov, az Oroszorsz√°gi F√∂der√°ci√≥ szarajev√≥i nagyk√∂vete a boszniai szerb entit√°s k√∂ztelev√≠zi√≥jak√©nt mŇĪk√∂dŇĎ RTRS-nek adott interj√ļt majd 40 perces interj√ļt. Az orosz politikai vezetŇĎket rendre kamera el√© b√≠r√≥ Nada Veletińá az illemtank√∂nyvbe illŇĎ k√∂sz√∂nt√©st k√∂vetŇĎen egy hatalmas √©s erŇĎs orsz√°g nagyk√∂vetk√©nt hivatkozott Igor Kalabuhovra, aki egy olyan orsz√°got k√©pvisel, amelyet a nyugat felelŇĎsnek tart az ukrajnai √∂sszecsap√°sok√©rt.

Mi volt az orosz intervenció célja Ukrajnában?

Az orosz nagyk√∂vet szerint egy speci√°lis katonai mŇĪvelet zajlik Ukrajn√°ban. Oroszorsz√°g egy olyan √°llam, amelyik mindig arra t√∂rekedett, hogy eredm√©nyes √©s biztons√°gos egy√ľttmŇĪk√∂d√©st folytasson m√°s √°llamokkal. Sajn√°lat√°t fejezte ki amiatt, hogy az USA √©s az EU vezetŇĎi ignor√°lt√°k az orosz f√©l √°ltal Ukrajna √©s Oroszorsz√°g viszonya kapcs√°n 2022. elŇĎtt tett javaslatokat. R√° kellett, hogy j√∂jjenek, hogy a t√°rgyal√°sokkal t√∂lt√∂tt idŇĎ alatt a nyugati hatalmak Oroszorsz√°g elleni t√°mad√°st k√©sz√≠tettek elŇĎ.

Kalabuhov ennek kapcs√°n k√∂d√∂sen, forr√°s megjel√∂l√©se n√©lk√ľl hivatkozott arra, hogy Angela Merkel kor√°bbi n√©met kancell√°r √©s Emmanuel Macron r√©gi/√ļj francia √°llamfŇĎ m√°r a Kr√≠m 2014-es annekt√°l√°sakor arra ir√°nyul√≥ kijelent√©seket tettek, amelyek egy Oroszorsz√°g elleni t√°mad√°sra utaltak.

Kalabuhov interj√ļt ad szerb nyelven

Kalabuhov interj√ļt ad szerb nyelven a boszniai szerb telev√≠zi√≥ban (Screenshot)

√ćgy Oroszorsz√°g k√©nytelen volt egy prevent√≠v akci√≥t v√©grehajtani Ukrajna ellen tavaly. Azok, akik csak az Ukrajna elleni fell√©p√©srŇĎl besz√©lnek, nem besz√©lnek arr√≥l, mi t√∂rt√©nt az elm√ļlt nyolc √©vben a Donyeck √©s Luhansk megy√©kben, ahol gyermekeket √©s b√©k√©s polg√°rokat gyilkoltak meg. √ćgy az Oroszorsz√°gi F√∂der√°ci√≥ arra k√©nyszer√ľlt, hogy megv√©dje ezeket az embereket. Kalabuhov szerint a jelenlegi katonai konfliktus t√©nylegesen nem Oroszorsz√°g, hanem a nyugati √°llamok politik√°ja miatt robbant ki.

Mi a nyugat célja azzal, hogy támogatást ad Ukrajnának?

A nyugat c√©lja, hogy veres√©get m√©rjen az Oroszorsz√°gi F√∂der√°ci√≥ra. Amennyiben nem kapna Ukrajna nyugati katonai seg√≠ts√©get, m√°r minden megold√≥dott volna. Oroszorsz√°g mindig t√∂rekedett a nemzetk√∂zi jog betart√°s√°ra, azonban a mostani helyzetbŇĎl azt a k√∂vetkeztet√©st kellett levoniuk az oroszoknak, hogy a nemzetk√∂zi jog szab√°lyai t√∂bb√© nem mŇĪk√∂dnek. P√©ldak√©nt hozta fel a Kr√≠mben √©s a kelet-ukrajnai megy√©kben megtartott referendumokat, amelyeket a legt√∂bb orsz√°g nem ismer le, azonban a m√°shol, m√°sok √°ltal ki√≠rt szavaz√°sokat a nyugat elismeri hasonl√≥ esetekben.

Az ukrajnai politikusok k√∂z√ľl t√∂bben maguk is elismerik, hogy Ukrajna csak egy eszk√∂z a nyugat kez√©ben, hogy technikai √©s egzisztenci√°lis veres√©get m√©rjen az orosz f√©lre. Ennek a c√©lja pedig, hogy sz√©tszak√≠ts√°k az Oroszorsz√°gi F√∂der√°ci√≥t, ami nem siker√ľlt a 90-es √©vekben.

Lehets√©ges, hogy legyŇĎzik Oroszorsz√°got?

Ez term√©szetesen nem lehets√©ges. A XII. sz√°zad √≥ta nem ez az elsŇĎ √∂sszecsap√°s a nyugati √©s az orosz civiliz√°ci√≥ k√∂z√∂tt. Az elsŇĎ orosz gyŇĎzelemk√©nt a Teutonok elleni gyŇĎzelmet eml√≠tette Kalabuhov. Majd megeml√≠tette Nap√≥leont, √©s Hitlert, mint az orosz n√©p √°ltal P√°rizsig, majd Berlinig visszavert h√≥d√≠t√≥kat.

Milyennek látja az európai diplomáciát azok után, hogy kilenc szankciós csomagot bevezettek Oroszország ellen?

Kalabuhov kijav√≠totta a riportert, mert kihangs√ļlyozta, hogy csak az ENSZ BT √©s az ENSZ K√∂zgyŇĪl√©s hozhat nemzetk√∂zi szankci√≥kat egyes √°llamok ellen, m√≠g az EU √°ltal bevezetett int√©zked√©sek kiz√°r√≥lag egyoldal√ļ szigor√≠t√°sk√©nt, korl√°toz√°sk√©nt √©rtelmezhetŇĎk. A korl√°toz√°sokat pedig kontraprodukt√≠vnak minŇĎs√≠tette, amelyektŇĎl csak erŇĎsebb lesz Oroszorsz√°g. A korl√°toz√°sok √©letbe l√©ptet√©s√©vel az EU a saj√°t l√°b√°ba lŇĎtt. A mostanra kialakult helyzetben megmutatkozott, hogy az EU az USA eszk√∂z√©v√© v√°lt. JelentŇĎs mennyis√©gŇĪ p√©nz √°ramlik az EU-b√≥l az USA-ba ebben a helyzetben. N√©metorsz√°g, ami az olcs√≥ orosz energiahordoz√≥k miatt v√°lhatott ipari nagyhatalomm√°, jelenleg szenved.

Hogyhogy az EU nem látja, mik az amerikai célok?

Az USA elsŇĎdleges c√©lja, hogy ne vesz√≠tse el a glob√°lis kontrollt. Mindent annak rendelnek al√° az USA vezetŇĎi, hogy elsŇĎsorban Oroszorsz√°got meggyeng√≠ts√©k Ukrajn√°t, mint eszk√∂zt felhaszn√°lva. Emellett vannak arra utal√≥ amerikai szak√©rtŇĎi megjegyz√©sek, hogy az USA a csendes-√≥ce√°ni t√©rs√©gben K√≠n√°val val√≥ √∂sszecsap√°sra k√©sz√ľl hibrid h√°bor√ļ keret√©ben.

Kalabuhov szerint az USA tudatosan t√∂rekszik a glob√°lis p√©nz√ľgyi √©s finansz√≠roz√°si rendszerek megv√°ltoztat√°s√°ra, mert annyi p√©nz ment Oroszorsz√°gba √©s K√≠n√°ba a kor√°bbi idŇĎszakban, hogy mostanra az USA glob√°lis dominanci√°j√°t biztos√≠t√≥ technikai elŇĎnye jelentŇĎsen cs√∂kkent. Emiatt akarj√°k r√°s√≥zni az EU-ra az oroszn√°l t√≠zszer dr√°g√°bb amerikai g√°zt. Ezzel szemben Oroszorsz√°g √©s elŇĎtte a Szovjetuni√≥ sohasem haszn√°lta nyom√°sgyakorl√°si eszk√∂zk√©nt a g√°zfegyvert.

Kalabuhov interj√ļt ad a boszniai szerb "√°llami" telev√≠zi√≥nak

Kalabuhov interj√ļt ad a boszniai szerb “√°llami” telev√≠zi√≥nak (Screenshot)

Az EU magatart√°sa kapcs√°n Kalabuhov egyfajta ‚Äěm√°gneses vonzalmat‚ÄĚ v√©l felfedezni az USA ir√°ny√°ba. Az EU hanyatl√°s√°nak a kezdet√©t jelentette szerinte, amikor az √∂n√°ll√≥ nagyhatalmi k√ľlpolitikai szerepet kezdett k√∂vetelni mag√°nak, √©s m√°r t√ļll√©pett azon, hogy a tag√°llamok gazdas√°ga √©s lakoss√°ga k√∂zti egyenlŇĎs√©get √©s jogokat biztos√≠tsa.

Oroszosan megjegyezte, hogy a NATO m√°r kor√°bban elvesztette az esz√©t, de most az EU is elvesztette az esz√©t √©s a sz√≠v√©t is. Az uni√≥ m√°ra egy t√ļlb√ľrokratiz√°lt int√©zm√©ny lett, ami nem foglalkozik az √°tlagos emberek √©rdekeivel.

Az USA √°ltal gener√°lt globaliz√°ci√≥s folyamatok vesz√©lyeztetik a kis l√©leksz√°m√ļ n√©pek identit√°s√°t. Hogyan lehet ez ellen v√©dekezni?

Kalabuhov szerint a globaliz√°ci√≥s gazdas√°gi folyamatok √©s az ultraliber√°lis ideol√≥gi√°k v√©gsŇĎ c√©lja, hogy az egyes emberi csoportokb√≥l egy ‚Äěmassz√°t‚ÄĚ hozzanak l√©tre nem csak kultur√°lis, hanem biol√≥giai √©rtelemben is. Erre ellenp√©ldak√©nt hozta, hogy Bosznia-Hercegovin√°ban is a hagyom√°nyos csevap gyŇĎz√∂tt a big mac felett, utalva arra, hogy a bosny√°k tulajdonosi k√∂r p√©nz√ľgyi machin√°ci√≥i miatt a k√∂z√©p-eur√≥pai Mc‚ÄôDonalds vezet√©se p√°r hete bez√°rta a boszniai √©ttermeit. Azonban a hasonlatot k√©pes volt addig vinni, hogy a csevap egyfajta hagyom√°nyos t√∂rt√©nelmi soksz√≠nŇĪs√©get t√ľkr√∂z, hiszen van banjalukai, tuzlai, szarajev√≥i, m√≠g a big mac √©lettelen, √≠ztelen √©s virtu√°lis.

Putyin szerint a nyugat az √∂sszecsap√°ssal arra t√∂rekszik, hogy megŇĎrizze a maga glob√°lis vezetŇĎ szerep√©t. Hogyan lehet ellen√°llni ennek?

Nyugaton megjelentek a neokolonialista politikai t√∂rekv√©sek. Ennek a h√°tter√©ben az a felismer√©s √°ll, hogy a nyugat vagyona a vil√°g t√∂bbi r√©sz√©nek kizs√°km√°nyol√°s√°b√≥l sz√°rmazik. Ezzel szemben Oroszorsz√°g civiliz√°ci√≥s ellenf√©l, aki v√©di a saj√°t szuverenit√°s√°t. Ennek megfelelŇĎen az orosz politika a multipol√°ris vil√°gk√©pet t√°mogatja, amiben valamennyi szereplŇĎnek joga van az √©rdekei √©rv√©nyest√©s√©hez. Szerinte erre j√≥ p√©lda az orosz-k√≠nai egy√ľttmŇĪk√∂d√©s √©s a BRICS szervezete.

√Ėn eml√≠tette, hogy l√©tezŇĎ gyakorlat a nemzetk√∂zi egyezm√©nyek figyelmen k√≠v√ľl hagy√°sa, el√©g csak Koszov√≥ √©s Metohia eset√©re gondolni. Hogy lehets√©ges a XXI. sz√°zadban, hogy egyes nemzetk√∂zi szereplŇĎk ilyen fokban degrad√°lj√°k a nemzetk√∂zi int√©zm√©nyeket?

Kalabuhov szerint ez amiatt van, mert a t√∂rt√©nelem val√≥j√°ban nem tekinthetŇĎ line√°ris fejlŇĎd√©si p√°ly√°nak, ahogy azt sokan gondolj√°k. Vagyimir Putyin maga fejtette ki, hogy Oroszorsz√°gnak joga van az √∂nrendelkez√©shez √©s a ter√ľleti integrit√°shoz. Am√≠g mi (orosz f√©l) alm√°r√≥l, addig ŇĎk (a Nyugat) narancsr√≥l besz√©lnek. √ćgy lehets√©ges, hogy a Nyugat elismeri a Koszov√≥ √©s Metohia √ľgy√©ben hozott nemzetk√∂zi b√≠r√≥s√°gi d√∂nt√©st, amit Kalabuhov jogellenes jelzŇĎvel illetett. Ezzel szemben a nyugat a Kr√≠mben √©s a Donbasban tartott n√©pszavaz√°sok eredm√©ny√©t nem ismeri el.

Kalabuhov a tov√°bbiakban Nagy-Britanni√°t k√ľl√∂n kiemelet, mint olyan √°llamot, amely elismeri a Koszov√≥ √∂n√°ll√≥s√°ga kapcs√°n hozott nemzetk√∂zi b√≠r√≥s√°gi d√∂nt√©st, azonban a saj√°t sk√≥t lakoss√°ga k√∂r√©ben nem hagyja, hogy n√©pszavaz√°st √≠rjanak ki a f√ľggetlens√©grŇĎl. Majd k√∂ltŇĎi k√©rd√©sk√©nt tette fel, hogy lehets√©ges a Brexit ut√°n, hogy Nagy-Britannia t√°mogatja a nyugat-balk√°ni √°llamok uni√≥s integr√°ci√≥j√°t.

Hogy lehets√©ges az, hogy a Pristina‚ÄďBelgr√°d p√°rbesz√©d keret√©ben elfogadott eddigi √∂t egyezm√©ny ut√°n tov√°bbra is nyom√°st gyakorolnak Aleksandar Vuńćińá szerb √°llamfŇĎre?

Kalabuhov szerint minden n√©pnek meg kell v√©deni a saj√°t szuverenit√°s√°t. Oroszorsz√°g pontosan emiatt nem folytatott olyan politik√°t kor√°bban, amivel befoly√°solni akarta volna m√°s √°llamok k√ľlpolitikai c√©ljainak meghat√°roz√°s√°t. Az EU √©s a NATO integr√°ci√≥ k√©rd√©s√©ben is az illet√©kes boszniai szervezeteknek kell d√∂nt√©st hozniuk. Az EU kapcs√°n mindenki azt gondolja, hogy csak p√©nzt adnak, azonban azt is megk√∂veteik Kalabuhov szerint, hogy kinek hogy √©s mit kell tennie. Kalabuhov ekkor megjegyezte, hogy ŇĎszint√©n rem√©li, a j√∂vŇĎben nem fogja az uni√≥s integr√°ci√≥ negat√≠van √©rinteni Bosznia √©s Oroszorsz√°g k√∂zti kapcsolatokat. Erre a st√ļdi√≥ csendj√©t elsz√°nts√°gt√≥l duzzad√≥ hanglejt√©ssel bek√∂z√∂lte a “f√ľggetlen” mŇĪsorvezetŇĎ asszony, hogy ‚ÄěAz nem lehets√©ges!‚ÄĚ

Hogy ítéli meg Oroszország, hogy Bosznia-Hercegovina nem vezetett be szankciós intézkedéseket?

Kontaktlencse akci√≥ ¬Ľ

Oroszorsz√°g Bosznia-Hercegovin√°t bar√°ti √°llamnak tekinti. √ćgy Kalabuhov fel is sz√≥l√≠totta az ad√°sban a boszniai politikusokat, hogy haszn√°lj√°k ki a lehetŇĎs√©geiket a k√©t orsz√°g k√∂zti egy√ľttmŇĪk√∂d√©s erŇĎs√≠t√©s√©re. A boszniai √©s az orosz kapcsolatok a gazdas√°gi ter√ľleten t√ļlmutat√≥an lelki k√∂z√∂ss√©gen is alapulnak, √©s az itteni lakosok szeretik az orosz kult√ļr√°t a nagyk√∂vet tapasztalata alapj√°n. Ennek kapcs√°n eml√≠tette meg, hogy nemr√©g az egyik orosz sz√≠nt√°rsulat l√©pett fel a banjalukai v√°rosi sz√≠nh√°zban.

Hogy lehetséges, hogy minden orosz megjelenés kapcsán már orosz befolyási kísérletet sejtenek nyugaton, amikor Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság csak megkísérel semleges státuszt kialakítani?

Ez Kalabuhov szerint a nyugati vil√°gban az orosz kult√ļra elt√∂rl√©s√©re tett k√≠s√©rlet egyik r√©sze. Pedig szerinte a nyugati kult√ļra is sokat k√∂sz√∂nhet a kor√°bbi √©vsz√°zadokban oda emigr√°lt oroszok t√∂megeinek. Emellett megeml√≠tette, hogy sajn√°latosan vannak olyan emberek, akik zsigerbŇĎl gyŇĪl√∂lik az oroszokat, mert ruszof√≥bok. Ilyenek szerinte l√©nyegesen t√∂bben vannak az angolsz√°szok k√∂z√∂tt, mint a szl√°v n√©pek soraiban. A legjobb p√©lda erre a nemr√©g k√∂zz√© tett adat, miszerint az USA Kelet-Eur√≥p√°ban mintegy 80 milli√≥ USD √∂sszeget k√∂lt√∂tt tavaly az orosz befoly√°s cs√∂kkent√©s√©re. Kalabuhov szerint ez is azt mutatja, hogy nyugaton az oroszokkal szembeni fell√©p√©s √°llami feladat. Ennek kapcs√°n k√∂zz√© kellene tenni szerinte azt is, kik √©s milyen c√©lb√≥l kapt√°k meg ezt a p√©nzt.

Milorad Dodik a boszniai Szerb K√∂zt√°rsas√°g janu√°r 9-i √ľnnepnapj√°n kit√ľntette Vladimir Putyint, amire az EU Bizotts√°g, az USA szarajev√≥i nagyk√∂vets√©ge √©s az OHR felh√°borodottan √©s fenyeget√©ssel reag√°lt. Kit akartak ezzel megf√©leml√≠teni?

Kalabuhov szerint az a boszniai Szerb K√∂zt√°ras√°g eln√∂ke maga d√∂nti el, hogy kinek adja az √°ltala adom√°nyozhat√≥ elismer√©st. Ebben is megnyilv√°nult a kettŇĎs m√©rce, mert aki Boszni√°ba az amerikai √©rdekeket t√°mogatja, az elfogadott √©s t√°mogatand√≥, de ha valaki orosz √©rdekekkel teszi ugyanezt, az sz√∂rnyŇĪs√©ges √©s azonnal meg akarj√°k b√ľntetni. Ehelyett jobb lenne, ha a saj√°t politikai tev√©kenys√©g√ľkkel foglalkozn√°nak. Kor√°bban az USA volt az, aki pump√°lta a fegyvereket Ukrajn√°ba. L√°ttuk a laborokat, amiket Ukrajn√°ban megtal√°ltak, √©s az orosz genetikai √°llom√°nyt emberk√≠s√©rletekre haszn√°lt√°k fel. Ezzel kapcsolatban szerint√ľk nincs kifog√°solni val√≥.

Itt Kalabuhov t√∂rt√©nelmi t√°vlatban vette elŇĎ az USA-t, amikor megeml√≠tette, hogy √©rdemes megvizsg√°lni, min alapult az USA Jugoszl√°vi√°val szembeni fell√©p√©se. Azon az alapon puszt√≠tott√°k el Irakot szerinte, hogy Colin Powel az ENSZ k√∂zgyŇĪl√©s √ľl√©s√©n megr√°zogatott egy feh√©r porral teli √ľvegecsk√©t, majd ugyan√≠gy elpuszt√≠tott√°k L√≠bi√°t. Ezek mind megfelelnek az USA-nak, mert az ŇĎ √©rdekeit fenyegett√©k az eml√≠tett szereplŇĎk.

Várható-e, hogy ebben az évben béke lesz?

Tudja, aki b√©k√©t akar, annak k√©sz√ľlnie kell a h√°bor√ļra, tartja a r√©gi latin mond√°s. Most a b√©k√©√©rt harcolni kell. Az embereknek meg√©rtŇĎknek kell lenni√ľk, √©s mindenkinek seg√≠teni kell, ahogy tud. Azonban ismerve a vil√°gt√∂rt√©nelmet, √©szben kell tartanunk, hogy van az emberis√©gben egy saj√°tos negat√≠v potenci√°l, ami ki tud t√∂rni belŇĎle ilyen idŇĎkben.

Kontaktlencse akci√≥ ¬Ľ
Az olvas√°s folytat√°sa

Bosznia

BOSZNIAI KORM√ĀNYALAK√ćT√ĀS √Ātestek a biztons√°gi vizsg√°laton, mehetnek a korm√°nyba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Boszniai kormányalakítás
Dobojban tárgyalt a miniszeri helyek megosztásáról a HDZ BiH vezetése a baloldali pártszövetséggel, forrás: RTV Doboj
tolnai otto szemeremekszerek 3 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=TolnaiOtt%C3%B3%3ASzem%C3%A9rem%C3%A9kszerek3
Olvas√°si idŇĎ: 4 perc

Hamarosan megalakulhat Borjana KriŇ°to korm√°nya. A korm√°nyalak√≠t√°s elŇĎtt a bosznia-hercegovinai √Āllami Nyomoz√≥ √©s V√©delmi Hivatal (DrŇĺvna Agencijaza Istrage i ZaŇ°titu, SIPA) elv√©gezte a Borjana KriŇ°to √°ltal √∂ssze√°ll√≠tott korm√°nyzati n√©vsorban szereplŇĎ szem√©lyek ellenŇĎrz√©s√©t. A vizsg√°lat nem t√°rt fel √∂sszef√©rhetetlens√©gi probl√©m√°kat, illetve biztons√°gi kock√°zatot, √≠gy a boszniai parlament a k√∂vetkezŇĎ k√©t h√©tben szavazhat a jel√∂ltek szem√©ly√©rŇĎl.

Borjana KriŇ°to leadta a neveket

A bosznia-hercegovinai k√∂zjogi hagyom√°nyokt√≥l nem √°ll t√°vol, hogy az orsz√°gos v√°laszt√°st k√∂vetŇĎen majd hat h√≥napot kell v√°rni az √ļj korm√°ny megalakul√°s√°ra, a tavaly okt√≥ber 2-√°n megtartott voksol√°s eredm√©ny√©nek kihirdet√©s√©t k√∂vetŇĎen msot auonban rekord sebess√©ggel zajlottak a koal√≠ci√≥s t√°rgyal√°sok.

A szerb Milorad Dodik vezette F√ľggetlen Szoci√°ldemokrat√°k Sz√∂vets√©ge (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) √©s a Dragan ńĆovińá vezette bosznia-hercegovinai Horv√°t Demokratikus K√∂z√∂ss√©g (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) alig k√©t h√≥nap alatt meg√°llapodott a miniszt√©riumok feloszt√°s√°r√≥l a baloldali √©s multietnikus p√°rtokat t√∂m√∂r√≠tŇĎ Nyolcak (Osmorka) vezetŇĎivel.

Borjana KriŇ°to lassan befejezi a korm√°nyalak√≠t√°st

Borjana KriŇ°to lassan befejezi a korm√°nyalak√≠t√°st (Forr√°s: HDZ BiH)

Ennek √©nt tavaly decemberben az √°llameln√∂ks√©g javaslata alapj√°n a boszniai parlament als√≥ h√°za megszavazta a HDZ BiH sorait erŇĎs√≠tŇĎ Borjana KriŇ°tot a boszniai korm√°ny szerep√©t bet√∂ltŇĎ Miniszterek Tan√°cs (Vijeńáa Ministara) eln√∂klŇĎ miniszter√©nek, vagyis ŇĎ lesz a korm√°nyfŇĎ. EttŇĎl sz√°m√≠tottan KriŇ°tonak 30 napja volt, hogy a parlamentnek beterjessze j√≥v√°hagy√°sra a miniszterek n√©vsor√°t.

A kor√°bbi hetekben rendre jelentek meg a helyi sajt√≥ban h√≠rek a lehets√©ges jel√∂ltek szem√©ly√©rŇĎl, azonban a v√©gleges n√©vsorra mostan√°ig kellett v√°rni.

A jel√∂ltek biztons√°gi ellenŇĎrz√©s√©t elv√©gzŇĎ SIPA minap k√∂zz√©tett jelent√©se alapj√°n nem mer√ľlt fel egyik√ľkkel szemben sem biztons√°gi kock√°zat, √≠gy a boszniai-hercegovinai parlament az al√°bbi n√©vsor alapj√°n szavazhat k√©t h√©ten bel√ľl Borjana KriŇ°to kabinetj√©rŇĎl.

A bosnyák jelölteket kritizálják

A t√°rc√°k koal√≠ci√≥s partnerek k√∂zti megoszt√°sa m√°r janu√°r 1-re ismert volt, azonban a konkr√©t jel√∂ltek szem√©lye kapcs√°n sok√°ig komoly k√∂d√©s√≠t√©s zajlott a p√°rtok r√©sz√©rŇĎl.

A miniszt√©riumi helyek kapcs√°n kialakult vita miatt idŇĎk√∂zbe Hatokra (҆estorka) fogyatkozott Nyolcak Elmedin ‚ÄěDino‚ÄĚ Konakovińátyot, a jobbk√∂z√©p N√©p √©s Igazs√°goss√°g (Narod i Prvda, NP) p√°rt eln√∂k√©t jel√∂lt√©k k√ľl√ľgyminiszternek.

A nemzetk√∂zi kos√°rlabda karrierrel √©s h√°bor√ļs veter√°n m√ļlttal b√ľszk√©lkedŇĎ Konakovińá jel√∂lts√©ge osztotta meg legink√°bb a szavaz√≥kat. Sokan el√©gtelennek tartj√°k a jel√∂lt szakmai felk√©sz√ľlts√©g√©t √©s sportmenedzseri v√©gzetts√©g√©t ahhoz, hogy egy ilyen bonyolult k√ľlpolitikai helyzetben l√©vŇĎ orsz√°g k√ľl√ľgyeit ir√°ny√≠tsa.

A miniszteri posztot eddig bet√∂ltŇĎ Bisera Turkovińá (SDA) az Izetbegovińá csal√°dhoz fŇĪzŇĎdŇĎ szoros k√∂tŇĎd√©se √©s a k√∂zel-keleti olaj monarchi√°k vezetŇĎivel ki√©p√≠tett kapcsolati h√°l√≥ja miatt megoszt√≥ szem√©lyis√©gg√© v√°lt Boszni√°ban, a majd harminc √©ves diplom√°ciai tapasztalata miatt azonban senki sem k√©rdŇĎjelezte meg a szakmai alkalmass√°g√°t.

A t√°vk√∂zl√©si √©s k√∂zleked√©si t√°rca √©l√©re jel√∂lt Edin Forto, a baloldali Mi P√°rtunk (NaŇ°a Stranka, NS) eln√∂k√©nek szem√©lye kapcs√°n ugyanez a kritika fogalmaz√≥dott meg. A k√∂zv√©lem√©ny szerint k√©rd√©ses, hogy a sokszor ‚Äě√°ldatlan‚ÄĚ jelzŇĎvel illethetŇĎ boszniai t√°vk√∂zl√©si √©s k√∂zleked√©si viszonyokon mennyiben tud jav√≠tani egy √ļjs√°g√≠r√≥i v√©gzetts√©ggel rendelkezŇĎ szem√©ly.

A ҆estorka jel√∂ltjei k√∂z√ľl egyed√ľl Zukan Helez (SDP) nem kapott kritik√°t, aki a v√©delmi miniszteri posztra jel√∂ltek. Helez kapcs√°n is felvetŇĎd√∂tt, hogy pedag√≥gusk√©nt mennyiben lehet alkalmas a hadsereg vezet√©s√©re, amire az SDP mentŇĎ kommunik√°ci√≥s l√©p√©se az volt, hogy leporolt√°k a jel√∂lt n√©gy√©ves jugoszl√°v h√°bor√ļs m√ļltj√°t. Erre hivatkozva legal√°bb azt lehetett kommunik√°lni, hogy ŇĎ legal√°bb m√°r l√°tott katon√°t, √©s nem is ak√°rmilyen idŇĎkben.

Az elmezŇĎi v√©lem√©nyek szerint a ҆estorka a jel√∂ltekkel komoly √∂ng√≥lt r√ļghat, amennyiben azok szakmai alkalmatlans√°ga a hivatalba l√©p√©s√ľket k√∂vetŇĎen is felmer√ľl. Ugyanis mind Konakovińá, mind Forto egyben p√°rteln√∂k is, √≠gy a gyenge miniszteri szerepl√©s kihathat a p√°rtok t√°mogatotts√°g√°ra.

Dodik és a kormányalakítás

Az SNSD jel√∂lteji kapcs√°n egyed√ľl a biztons√°gi miniszteri poszt volt sok√°ig k√©rd√©ses. StaŇ°a KoŇ°arac (SNSD) k√ľlkereskedelmi √©s gazdas√°gi miniszteri helye biztos volt, tekintettel arra, hogy ezt a posztot t√∂lt√∂tte be a most lek√∂sz√∂nŇĎ korm√°nyban is. P√°rtt√°rsa, Zoran Tegeltija az elŇĎzŇĎ korm√°nyban az eln√∂klŇĎ miniszteri poszt√©rt felelt, most Milorad Dodik p√©nz√ľgyminiszternek jel√∂ltette √∂reg harcost√°rs√°t.

A legnagyobb meglepet√©st a teljes n√©vsorban a Demokratikus N√©pi Sz√∂vets√©g (Demokratski Narodni Savez, DNS) eln√∂k√©nek, Nenad NeŇ°ińánek a biztons√°gi miniszteri posztra val√≥ jel√∂l√©se okozta. NeŇ°ińá az elŇĎzŇĎ ciklusban meglehetŇĎsen viharos k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt l√©pett ki az SNSD vezette boszniai szerb korm√°nyb√≥l. Akkor mindenki azzal sz√°molt, hogy a DNS tart√≥san ellenz√©ki szerepre t√∂rekszik.

Dodik maga nem komment√°lta NeŇ°ińá jel√∂l√©s√©t, √©s azt a parlamenti matematika alapj√°n is neh√©zkes indokolni, mert az SNSD-nek a n√©gy koal√≠ci√≥s partner√©vel komoly t√∂bbs√©ge van a boszniai szerb t√∂rv√©nyhoz√°sban.

Kor√°bbi cikk√ľnkben √≠rtunk arr√≥l, hogy a h√°bor√ļs veter√°n √©s kor√°bbi rendŇĎrtiszt NeŇ°ińá testv√©r√©nek aut√≥j√°t p√°r nappal azt k√∂vetŇĎen gy√ļjtott√°k fel Kelet-Szarajev√≥ban, hogy a DNS eln√∂k√©nek jel√∂lts√©g√©t k√∂z√∂lt√©k a sajt√≥ban.

Akkor NeŇ°ińá maga arra k√©rte a rendŇĎri szerveket, hogy keress√©k meg az elk√∂vetŇĎt, m√≠g testv√©re az anyjuk √©let√©re is megesk√ľd√∂tt arra vonatkoz√≥an, hogy nem ismert elŇĎtte az ind√≠t√©k. A nyomoz√°st a rendŇĎrs√©g pirom√°ni√°s szem√©ly √°ltal elk√∂vetett gy√ļjtogat√°s gyan√ļja miatt ind√≠totta meg, vagyis el akart√°k ker√ľlni, hogy az √ľgy politikai √∂sszef√ľgg√©st kapjon.

A HDZ BiH fiatalít

Boszniai kormányalakítás, HDZ BiH

A HDZ BiH k√©t teljesen √ļj p√°rttagot jel√∂lt a koal√≠ci√≥s korm√°nyba. A kor√°bban HDZ BiH-es sz√≠nekben Ankica Gudeljevińá √°ltal vezetett t√°rc√°t a tervek szerint a nev√©vel ellent√©tben horv√°t Dubravka BoŇ°njak veszi √°t, m√≠g az igazs√°g√ľgyi miniszteri beoszt√°st a fiatal mostari szt√°r√ľgyv√©d, Davor Bunoza kapja meg.

Az egy√©b (ostali) nemzetis√©gek kv√≥t√°j√°ra fenntartott miniszteri posztra a p√°rton k√≠v√ľli Sevlid Hurtińáot jel√∂lt√©k, aki az emberi jogi √©s menek√ľlt√ľgyi t√°rca v√°rom√°nyosa.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Az olvas√°s folytat√°sa

IdŇĎj√°r√°s √©s szennyezetts√©g

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegr√≥ √Čszak-Maced√≥nia Rom√°nia Bulg√°ria G√∂r√∂gorsz√°g T√∂r√∂korsz√°g
Alb√°nia Ukrajna Oroszorsz√°g Egyes√ľlt √Āllamok Eur√≥pai Uni√≥ NATO

Napi hírlevél


A szerzŇĎ cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kult√ļra

Utaz√°s

Egészség

KONTAKTLENCS√ČK a legnagyobb gy√°rt√≥kt√≥l 30-60 sz√°zal√©k kedvezm√©nnyel, ak√°r ingyenes sz√°ll√≠t√°ssal, azonnal saj√°t rakt√°rr√≥l, 30 napos visszav√©teli garanci√°val az eOptika.hu kontaktlencse webboltb√≥l. V√°s√°roljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: