Connect with us

Bosznia

?: Magyarország 10. a boszniai eladási listán, az ?? onnan is szállít fegyvert Ukrajnába – Boszniai fegyvergyártás

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

FAÉKKEL A VILÁGPIACRA: Komoly exportbevételt produkáltak a boszniai fegyvergyártók 2022-ben
FAÉKKEL A VILÁGPIACRA: Komoly exportbevételt produkáltak a boszniai fegyvergyártók 2022-ben
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A korábbi években a boszniai fegyvergyártók által produkált exportbevétel növekedése nem tört meg 2022-ben sem. A bosnyák-horvát Föderációban 2012-ben indított exporttámogatási program első eredményei mostanra érnek be, aminek értelmében mára 45 országba jut az ottani fegyverekből és lőszerekből, amelyek természetesen feltűnnek a hozzánk legközelebb dúló háborúban, vagyis Ukrajnában is. Tehát a fegyvergyártásban történt technikai lemaradás ilyen szempontból előnyős is lehet, Bosznia pedig profitál a háborúból, mint az ebből a cikkből kiderül.

Ukrajnába is juthat

A boszniai kereskedelmi kamara által évvégén közzétett adatok alapján a 2022-es évben az ország fegyverexportból származó bevétele meghaladta a 140 millió eurót. A legnagyobb és lőszer vásárló az Egyesület Államok volt a tavalyi esztendőben.

A fegyver és lőszergyártás azon kevés gazdasági ágazat közé sorolható, amely évtizedek óta sikeres a balkáni csodaországban.

Ennek az alapját az képezte, hogy a jugoszláv katonai konfliktus kirobbanása előtti évtizedekben jelentős gyártási kapacitás került kialakításra a mai Bosznia- Hercegovina területén védelmi és stratégia okokból, a titói Jugoszlávia ugyanis a határoktól távolra telepítette a fegyvergyárak túlnyomó többségét.

Az üzemek javarészt már akkor is nehezen megközelíthető, bunkerszerű épületek mélyére került, így a gyártási kapacitás jelentős mértékben átvészelte az 1992 és 1995 közötti háborút.


2022 szeptembere

Boszniai fegyverszállítások 2022 szeptemberében
Egy helyi szakértő szerint Bosznia- Hercegovina csak tavaly szeptemberben 60 millió konvertibilis márka (BAM), azaz 30 millió euró értékben exportált fegyvereket, lőszereket és robbanóanyagokat a világ számos tájára, Közel- Keletre, Amerikába, Afrikába és Európába is. Abban a hónapban a legnagyobb ügyfél Szaúd- Arábia volt, beelőzte még a „tavalyi éves győztes Egyesült Államokat is, valamint Afrikából Egyiptomot, Európából pedig Lengyelországot.


Az orosz–ukrán konfliktus miatt felélénkült az igény a hagyományos, orosz/szovjet licence alapján gyártott eszközökre, vagyis ezek gyártása ma különösen jövedelmező!

A boszniai lőszergyártás ráadásul amiatt lehet a jövő év nagy nyertese, mert a NATO-szabvány mellett továbbra is nagy mennyiségben képesek orosz űrméretezés szerinti lőszert gyártani, így az USA és Németország innen elégítheti ki jórészt az ukrán hadsereg igényeit.

Az USA által lekötött beszerzések összértéke már 2022-ben is meghaladta a 33 millió eurót. Míg a németek 3,4 millió euróért, a csehek pedig 2,8 millió euróért vásároltak katonai felszerelést a bosnyákoktól. Vélhetően ezeknek a tételeknek a felhasználása is az ukrajnai hadszíntéren fog megtörténni.

A kamarai közlés szerint második helyen a beszerzési érték alapján Szaúd- Arábia végzett 27 millió euróval, míg Törökország 18 millió euróval a harmadik lett a képzeletbeli dobogón. A megkötött szerződések összértéke alapján Magyarország a 10. helyet foglalja el a listán a boszniai fegyvergyártóknak kifizetett 2,5 millió euróval.

A két ország közti feszült politikai helyzet miatt minimum „érdekesnek” minősíthető, hogy Szerbia mintegy 8,5 millió euró összegű boszniai fegyverbeszerzéssel a negyedik legfontosabb exportpiacot jelenti a Drina jobb partján működő fegyvergyártók számára.

A külföldön értékesített termékek 70%-a volt lőszer és maroklőfegyver.

A „faék” egyszerű és olcsó

A bosnyák-horvát Föderáció kormánya 2022-ben exporttámogatási programot indított a fegyvergyártók piacképességének megőrzésére. Ennek az alapját az a felismerés adta, hogy a boszniai hadsereg alapvetően csekély hazai igényei mellett a gyártók elsődlegesen exportra termelnek.

Készül a boszniai "csodafegyver" Novi Travnikban

Készül a boszniai „csodafegyver” Novi Travnikban


A Föderáció energetikai és ipari minisztériuma tíz éves fejlesztési tervet fogadott el még 2012-ben a fegyvergyártás fejlesztésére. Az első komoly eredmény az exportlehetőségek kiaknázása mellett a boszniai nehézfegyvergyártás újraélesztése volt.

Ennek jegyében született meg a nyitóképen látható H1 önjáró tarack, amihez komoly reményeket fűznek a fejlesztést és a gyártást végző BNT cégnél.

A nehéz tüzérségi monstrum 155 mm-es lövege 40 km távolságban is eltalálja a lakóház méretű célt. Az eszköz tervezése és gyártása teljes egészében Novi Travnikban zajlik a löveget szállító teherautót leszámítva.

A H1 lenne a cég és egyben a boszniai fegyvergyártás egyik legfontosabb exportterméke a jövőben, ami iránt eddig az Egyesült Arab Emirátusok és Pakisztán is érdeklődött potenciális vevőként.

A H1 exportesélyeit amiatt nem szabad alábecsülni, mert a szerkezet faék egyszerűsége mellett az ára kb. 25%-al alatta van a hatékonysága terén vele hasonlóságot mutató, azonban jóval komplikáltabban kezelhető szerbiai Soko vagy Perun nevű típusoknak.

Bosznia

ERŐDEMONSTRÁCIÓ: Az USA stratégiai bombázókkal gyakorlatozik a boszniai légtérben

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

bombázó, államelnökség, Cvijanovic
B-1B LANCER: A miheztartás végett az Egyesült Államok erőt demonstrál a Balkánon (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Felrázta a szerb politikai elitet az USA szarajevói nagykövetségének azon közleménye, amely szerint a holnapi napon két stratégiai bombázó gyakorlatozik a bosznia-hercegovinai légtérben. A kilencvenes években a Jugoszláv Néphadsereg ellen is bevetett típus megjelenését az USA külügyi vezetése vélhetően erődemonstrációnak szánja a nyugat-balkáni térségben egyre fokozódó feszültség csökkentésére. Kérdés azonban, hogy a B-1B bombázók megjelenése nem lesz-e olaj a (soha nem) szunnyadó parázsra.

Amerikai erődemonstráció

A szarajevói lakosok körében futótűzként terjedt a helyi média egyes felületein megjelent hír, hogy a holnapi napon, azaz május 30-án az amerikai légierő két B-1B Lancer típusú stratégiai nehézbombázója hajt végre alacsony átrepülést a boszniai főváros és más települések légterében.

Az USA szarajevói nagykövetségének közleménye alapján az átrepülés egy gyakorlat keretében valósul meg, amelyben az amerikai légierő és a boszniai hadsereg működik közre.

A gyakorlat célja egyes manőverek végrehajtásán túl, hogy demonstrálják a két ország hadereje közti tartós és stabil együttműködést.

A nyíltan vállalt politikai célzat pedig az, hogy az USA ez úton is kifejezze: „továbbra is kiáll Bosznia-Hercegovina szuverenitása, területi integritása és multietnikai karaktere mellett.”

James Hecker tábornok, az amerikailégierő európai és afrikai egységeinek parancsnoka elmondta, hogy a közös gyakorlattal az amerikai fél és a boszniai haderő együttesen kíván hozzájárulni a nyugat-balkáni térség békéjének és biztonságának megőrzéséhez.

A végrehajtandó manőverek kapcsán annyi vált ismertté, hogy az USA Bosznia-Hercegovinában állomásozó speciális alakulata működik majd együtt a boszniai szárazföldi erőkkel.

Ennek a légi támogatásában vesz részt a két stratégiai bombázóból álló kötelék. Az amerikai gépek a brit királyi légierő Fairfordban lévő bázisáról érkeznek. A gyakorlat pedig Tuzla környékén kerül végrehajtásra, azonban a két gép lényegében egész Bosznia-Hercegovina felett köröz majd, így indokolt volt felhívni a lakosság figyelmét az alacsonyan szálló monstrumokra.

bombázó, Cvijanovic, államelnökség

Nem is egy, hanem kettő jön belőle (Forrás: Twitter)

Az egyenként 23 tonnányi bombateher hordozására alkalmas gépek berepülése amiatt került a boszniai közbeszéd középpontjába, mert az Egyesült Államok szarajevói nagykövetsége a fentieken túl azt is jelezte: a gyakorlat azt szolgálja, hogy „az USA képes legyen kellően rövid idő alatt beavatkozni a régióban, amennyiben az a béke és biztonság fenntartása miatt indokolt lenne.”

A gépek kapcsán pedig jelezték, hogy „azok nagy mennyiségben képesek bármely ellenséggel szemben bevetni precíziós és más hagyományos robbanófejeket.”

Az amerikai külügy bekeményít

A géppár átrepülésével kapcsolatban irdatlan mennyiségű elmélet született a boszniai közírók tollából. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a gyakorlat mindenképpen erődemonstráció az USA részéről, amivel azt akarja az amerikai külügyi vezetés artikulálni a régió vezetői felé, hogy

 • lehet irdatlan sok kínai hitelt felvenni, ahogy azt tette a korábbi években Montenegró,
 • lehet hintapolitikát színlelni, mint Aleksandar Vučić szerbiai elnök,
 • lehet Moszkvába utazni, mint a múlt héten Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke,
 • lehet rendőri akciókkal nemzetiségi összetűzést provokálni, mint pár napja Albin Kurti koszovói miniszterelnök,
 • az USA azonban az egyetlen nagyhatalom jelenleg, amely a hagyományos diplomáciai és gazdasági eszközökön túl, katonai erővel is meg tud jelenni a nyugat-balkáni régióban.

  Az amerikai vezetés pedig ezt meg is teszi, ha kell.

  A katonai gyakorlat vélhetően amiatt kerül Bosznia-Hercegovinában megtartásra, mert a NATO-hoz való csatlakozás kérdése komolyan megosztja ugyan a társadalmat, a hadsereg azonban már megkezdte a felkészülési folyamatot, így be lehetett vonni egy közös gyakorlatba.

  Bármilyen katonapolitikai indok is áll a most megrendezett gyakorlat mögött, annyi biztosan kijelenthető, hogy az USA szarajevói nagykövetsége nem véletlenül kürtölte világgá a legnépszerűbb boszniai internetes hírportálok által a közös gyakorlatot.

  Ennek pedig az állhat a hátterében, hogy az elhúzódó ukrajnai háború miatt a washingtoni külügy egyre inkább elvárná a nyugat-balkáni szövetségesektől, hogy egységesen álljanak ki az amerikai külpolitikai álláspont mellett, és haladjanak az USA és az EU által kijelölt úton.

  Ezzel szemben a valóság az, hogy Koszovóban a helyzet egyre feszültebb, a boszniai politikai viszonyokban is egyfajta látszat egyetértés uralkodik a felszínen a januárban megalakult koalíciós kormány munkája kapcsán, a felszín alatt azonban a napi politikai döntések folyamatos gyanakvás mellett születnek meg.

  De a parázsló balkáni konfliktusok mellett nem felejthetjük el, hogy folyamatosan napirenden van a görög-török szembenállás a török részről egyre nyilvánvalóbb területi igényekkel, és ezen a mostani törökországi választások nem változtattak.

  A balkáni sort bezárva Bulgária, Észak-Macedónia, valamint Montenegró politikai stabilitása és gazdasági helyzete sem egy „geopolitikai matyóhímzés”.

  Mindez vélhetően elégségesnek bizonyult ahhoz, hogy az amerikai vezetés, látva a balkáni arcvonalban az elmúlt 25 évben leharcolódott diplomatáinak a tehetetlenségét, arra vetemedett, hogy stratégiai bombázók átrepülésével kommunikálja a politikai realitást a kereteket folyamatosan feszegetni próbáló helyi vezetőknek.

  Összecsaptak a szerbek a gyakorlat miatt

  A boszniai szerb politikai kurzus tagjai közül a szebb napokat megért, ellenzéki Demokratikus Fejlődés Platformjának (Platform Demokratskog Progresa, PDP) alelnöke, Igor Crnadak kísérelte meg politikai haszonszerzésre felhasználni a gépek érkezését.

  Crnadak a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) koalíciós partnerének számító Egyesült Szerbség (Ujedinjena Srpska, US) elnökébe, Nenad Stevandićba szállt először bele, aki a boszniai szerb törvényhozás házelnöke.

  Crnadak a házelnökhöz intézett kérdései között szerepelt ugyanis, hogy miért nem tudott a boszniai szerb vezetés az amerikai légierő tervezett manővereiről?

  bombázó, Cvijanovic, államelnökség

  RÖGTÖN INDULNAK: A B-1B a fairfordi reptéren (Forrás: Twitter)

  Stevandić sajátosan válaszolt Crnadak kérdésére, amikor megjegyezte, hogy a két amerikai gép átrepülésének ténye már korábban is ismert volt számára, és amiatt jön két repülő, hogy „az egyik ráijesszen a szerbekre, a másik meg megörvedeztesse őket”.

  Az amerikai légierő megjelenése kapcsán kifejtett elmés választ Crnadak a magyarral leginkább a „felszínes fecsegés” fogalmára lefordítható boszniai szleng „tuc-muc” jelzővel illette, majd indulatosan kifejtette, hogy a boszniai államelnökségnek kellett engedélyezni egy ilyen gyakorlatot, ergo a szerb államelnökségi tag pozícióját betöltő Željka Cvijanović is megszavazta azt.

  A kérdéses gépek kapcsán pedig Crnadak kijelentette, hogy ezek ahhoz a típushoz tartoznak, amellyel a NATO a volt Jugoszláviát, illetve annak főleg szerb részét bombázta a kilencvenes években.

  Crnadak Cvijanović szerepének kidomborításával közvetetten arra akarta felhívni a boszniai szerb szavazók figyelmét, hogy a szerb elnökségi tag annak ellenére kellett, hogy megszavazza a NATO gyakorlatot, hogy az őt a tagjai között tudó SNSD élesen ellenzi Bosznia-Hercegovina NATO csatlakozását.

  Végül Crnadak azzal a felvetéssel akarta Stevandićot is belerángatni a boszniai szerbeket komolyan megmozgató témába, hogy talán ő maga is hozzájárult a legutóbbi moszkvai útja során az amerikai bombázók boszniai átrepüléséhez.

  Az eset kapcsán érdemes felidézni, hogy a nyíltan oroszpárti politikát folytató Stevandić idén február 22-én utazott a boszniai szerb törvényhozás vezetőjeként hivatalos látogatásra Oroszországba, ahol az állami Duma vezetőivel tárgyalt.

  Crnadakot és a boszniai szerb ellenzék vezetőit amiatt érdekli kiemelten a moszkvai út, mert az ott történtekről Stevandić csak röviden és homályosan nyilatkozott.

  A Crnadak által kora délután adott interjú „nagyot ment” a helyi médiában, így az SNSD válaszára sem kellett sokat várni.

  Željka Cvijanović a Crnadak által tett kijelentést, miszerint megszavazta a gépek berepülését, hazugságnak minősítette, majd közölte, hogy az ügyben nem a boszniai Államelnökség döntött, és ő maga nem is tudott arról, hogy ilyen gyakorlatra kerül sor.

  Crnadakot pedig felszólította a vádaskodása kapcsán, hogy legközelebb tájékozódjon alaposabban, mielőtt valótlan kijelentéseket tesz.

  Végül jelezte, hogy ő maga az államelnökség tagjaként, illetve más pozícióban sem adna engedélyt egy NATO-hadgyakorlat megtartására.

  Főleg azok után, hogy a főnök, Milorad Dodik boszniai szerb elnök a belgrádi nagygyűlésen Oroszország éltetésével zárta a beszédét.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava