Connect with us

Bayraktar

TELITALÁLAT: A török hadsereg sikeresen tesztelte új, hiperszonikus rakétáját

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A török hadsereg új rakétát tesztelt (Screeenshot)
A török hadsereg új rakétát tesztelt (Forrás: Screenshot)
A cikk meghallgatása

Ezekben a háborús időkben a török hadsereg és a török védelmi ipar is kitesz magáért, a tavalyi év utolsó napjaiban teszteltek ugyanis egy új fegyvert, amely még inkább kívánatossá teszi a török drónokat. A pilóta nélküli harceszközök és a páncélozott szállítójárművek gyártása mellett a törökök új területen vitézkednek egyre ígéretesebb eredményekkel, ennek eredményeként december végén sor került az első ankarai fejlesztésű hiperszonikus rakéta kilövésére az utóbbi időben gyakran emlegetett török drón legmodernebb változatáról, a Bayraktar Akıncıról, amelyet 2021 nyarán állítottak hadrendbe a török hadseregnél.

Eredményes kilövés a török hadseregnél

A török rakétafejlesztésekért felelős Roketsan haditechnikai cég közleményben ismertette, hogy december végén eredményesen tesztelte legújabb, hiperszonikus rakétáját. Ennek során az eszköz a kilövési helytől több mint 100 kilométer távolságra lévő célt telibe találta.

Az ankarai székhelyű Roketsan bejelentése amiatt keltette fel a nemzetközi haditechnikai szaksajtó figyelmét, mert a TRG-230- HIA megjelöléssel ellátott rakétát ez esetben a török elnök vejének kezében lévő Baykar nevű cég által gyártott Bayraktar Akıncı nevű pilóta nélküli repülőgépről indították.

Korábban a TRG-230- HIA indítása csak földi kilövőállásról vagy a török légierő F-16 típusú vadászbombázóiról történt meg. A mostani teszt során a kilövés pillanatában a Bayraktar drón 7,62 km magasságban haladt, ami meghaladja az ukrajnai harctéren bevetett, nyugati gyártmányú kézi légvédelmi eszközök jelentős részének lőtávolságát.

A föld-levegő működtetésű eszköz várhatóan komoly exportpotenciállal fog bírni, ahogy a vele kompatibilis Bayraktar drón iránti kereslet is az egekbe szökött az azeri-örmény háború és az orosz-ukrán összecsapás során mutatott teljesítményének köszönhetően.

A most bemutatott eszköz technikai sajátosságairól annyit tudni, hogy a hatótávolsága 20 km és 150 km között változtatható, így nagyobb távolságban lévő célok elleni is bevethető.

Önellátó török hadsereg

A Roketsan és a Baykar cégek kooperációja illeszkedik a török hadseregnek korábbi években a teljes önellátás megvalósítása érdekében tett lépései közé.

Ennek a folyamatnak a része az egyre nagyobb harcértéket képviselő tengerészeti egységek törökországi gyártása és a komoly elrettentő erőt képviselő rakéták fejlesztése.

Emlékezetes, hogy 2022. októberében földi kilövőállásról indították az első, teljesen török gyártmányú ballisztikus rakétát.

A teszt akkor is sikeres volt, aminek során az eszköz a Fekete-tengerbe való becsapódása előtt 561 km távolságot tett meg az ankarai vezetés örömére, újabb nagyértékű katonai beszerzésekre ösztönözve a papíron NATO-szövetséges athéni kormányt.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava