Connect with us

Törökország

Törökország továbbra sem ratifikál, a svédek így megint kint maradnak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

FEJTÖRŐ A SVÉDEKNEK: Hogyan lehet bejutni a NATO-ba, hogy ne ütközzenek a törökökbe
FEJTÖRŐ A SVÉDEKNEK: Hogyan lehet bejutni a NATO-ba, hogy ne ütközzenek a törökökbe
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Törökország tájékoztatta a NATO-t, hogy Svédország csatlakozási kérelmének jóváhagyása nem történik meg a jövő hétig, amikor a katonai blokk külügyminiszterei üléseznek. A múlt héten a török parlament külügyi bizottsága elhalasztotta a szavazást Svédország NATO-tagsági kérelméről, hogy további tárgyalásokat folytasson a témáról.

A törökök (egyelőre) nem ratifikálnak

Hírügynökségi jelentések szerint a bizottság valószínűleg a jövő kedden vagy szerdán nyitja meg ismét a vitát a kérdésről.

A NATO külügyminiszterei ezalatt, vagyis november 28-án és 29-én találkoznak Brüsszelben. A nyugati védelmi blokkban egyesek azt remélték, hogy ezen az összejövetelen ünnepélyesen bejelenthetik Svédország csatlakozását.

Svédország és Finnország tavaly májusban kérte a NATO-csatlakozást, tekintettel Oroszország ukrajnai inváziójára.

Svédország úgy véli, hogy mindent megtett a török aggodalmak eloszlatása érdekében, így a svéd NATO-tagság ügye most a török törvényhozók kezében van.

A magyar parlament sem ratifikálta még a svéd tagságot, de a Nyugat fő akadálynak nem Budapestet, hanem Ankarát tekinti.

Megint csak török áfium

A török törvényjavaslatot a parlament külügyi bizottságának kell jóváhagynia, mielőtt a képviselők szavaznának róla. Erdoğan ezt követően írná alá a svéd csatlakozással kapcsolatos törvényt.

Miközben Ankara azt mondta, hogy többet vár Svédországtól a PKK terrorista csoport elleni küzdelemben, Erdoğan ebben a hónapban azt ígérte, hogy megpróbálja a lehető legnagyobb mértékben elősegíteni a ratifikációt.

Fuat Oktay, volt alelnök, aki jelenleg a parlament külügyi bizottságát vezeti, a hónap elején ugyanakkor közölte, hogy a kérdés nem olyan sürgős Törökország számára, ezért inkább rendes eljárással fogadnák el, és nem szentelnének rendkívüli ülést a svéd csatlakozásnak.

Oktay akkor úgy fogalmazott, hogy Svédország NATO-tagsága csak egyike a ratifikálásra váró nemzetközi megállapodásoknak.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

11
A török államfő aláírta a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet, amelyet beterjesztenek a Nagy Török Nemzetgyűlés elé

Elhárult minden akadály a svéd csatlakozás előtt?

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava