Connect with us

Törökország

MAJDNEM BELÜGY: A világ legnagyobb szimpátiatüntetése a palesztinok mellett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

belügy
Carlos Latuff politikai karikatúrista szerint Erdogan "szép szavakat" mondott a tömegnek, amelynek biztosan tetszett, hogy a török elnök terroristának nevezte Netanjahut, és szabadságharcosoknak a a Hamász tagjait. Latuff felteszi a kérdést, hogy Erdogan most megszakítja a kapcsolatokat Izraellel? - Kétlem. És tudod miért? Csak három betű: GÁZ! - írta Latuff az X-platformon.

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Isztambulban másfél millióan gyűlhettek össze a kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) helyi szervezete által életre hívott „Palesztina gyűlésen.” A rendezvény logikus folytatása volt az október 7-i Izrael elleni Hamasz-támadás után kialakuló törökországi helyzetnek, amelyben a kormányzat először megpróbált óvatosan mérsékelt hangnemet megütni, majd a gázai háborús események eszkalációja után úgy döntött, hogy a saját szavazótábora, különösen a konzervatívabb csoportok palesztinpártiságát kihasználva belügyet csinál az országtól 500 km-re zajló eseményekből.

Erdoğan belügyet csinál belőle

Törökországban már az első izraeli válaszcsapások után megindultak a tüntetések az izraeli főkonzulátus és a nagykövetség előtt (ráadásul ezekbe nemcsak vallásos, de baloldali csoportok is bekapcsolódtak), illetve országszerte jellemzően iszlamistákáltal szervezett szolidaritási felvonulások, tüntetések bontakoztak ki.

A gázai helyzetet ráadásul az ellenzék konzervatívabb, vallásos pártjai is megpróbálták napirendre tenni. A korábbi külügyminiszter-miniszterelnök, (ex-AKP-s) Ahmed Davutoğlu már az első napokban is a gázaiak kiszolgáltatott helyzetére igyekezett felhívni a figyelmet, október 15-én pedig a pártja (Jövő Pártja), a vele szövetséges iszlamista Boldogságpárttal együtt rendezett nagygyűlést Isztambulban, amihez ráadásul Erdoğan egyik koalíciós partnere, a kurd-iszlamista HÜDA PAR is betársult.

A rendezvényre még a szekuláris isztambuli főpolgármester, Ekrem İmamoğlu is videóüzenetet küldött.

A török média állandó beszámolóitól övezve egyre jobban fokozódik a küzdelem a gázai helyzet politikai kiaknázásáért, ezt a küzdelmet azonban egyértelműen – már csak helyzeti előnyéből következően is – Recep Tayyip Erdoğan nyeri.

A szerdai kijelentésével, amelyben a pártja gyűlésén elítélte Izraelt és a Hamaszt nemhogy nem terrorszervezetnek, de egyenesen szabadságharcosnak minősítette, gyakorlatilag véget vetett a másfél éve tartó török-izraeli diplomáciai közeledésnek (bár már sokasodtak a hangok, hogy haza kellene küldeni az izraeli nagykövetet, de ekkorra már az izraeli diplomaták jórésze hazatért).

Erdoğan ugyan elismerte, hogy nemrég kezet fogott Benjamin Netanyahuval, s már tervezték az izraeli utazását, ezután már biztosan nem fog menni.

belügy, Erdogan

Vajon kezet fognak-e még valaha? (Forrás: X-platform, Carlos Latuff)

Összerántja az iszlamista szavazótábort

Az Atatürk reptéren rendezett szombati gyűlésre helikopterrel érkező államfő tovább ostorozta Izraelt, miközben hangsúlyozta, hogy a törökök a palesztinok mellett állnak.

Rámutatott, hogy mivel a Nyugat adósa Izraelnek, emiatt nem szólhat az ügyben, de Törökország ezzel szemben semmiben nem adós és szabadon beszélhet. Erdoğan fejtegetésében oda jutott, hogy szerinte a PKK-t és a gülenista szervezetet is támogatja Izrael.

belügy, Erdogan

A karikatúrák régiek, erre figyelmeztetett az X-en az egyik hozzászóló, aki szerint az utóbbi években már történt egy s más, ami Törökország a térség legnagyobb gázkitermelőjévé teszi: 2 billió köbláb Caycuma-1 mezőn, 23 billió a Sakarya mezőben és 25 billió a Fekete-tengeren (Forrás: X-platform)

A szombati gyűlés, amely úgy tűnik, az október 7-e óta fellángolt konfliktus során nemzetközi szinten is a legnagyobb palesztinpárti megmozdulás volt, kiváló enumerációként szolgált a márciusban, alig öt hónap múlva esedékes önkormányzati választások előtt.

Ha nem is gyűlt össze másfél millió ember, de sok százezer biztosan. A fényképek tanúsága szerint török és palesztin zászlók valóságos erdejével az államfő demonstrálhatta, hogy a májusi választások utáni líragyengülés és újfent növekvő infláció ellenére (a héten a líra stabilitásának megőrzése érdekében újra emelte az alapkamatot a jegybank, 30 százalékról 35 százalékra) továbbra is jelentős számban vannak támogatói, ráadásul a koalíciós partnerei is felsorakoztak mellette.

A gyűlésen ott volt a Nemzeti Mozgalom Pártjának (MHP), a Nagy Unió Pártjának, a HÜDA PAR-nak a vezetője és még egy baloldali pártvezetőt is sikerült felsorakoztatni a palesztin nagykövet és a gyorsan odasiető Észak-ciprusi Török Köztársaság elnöke, Ersin Tatar mellé.

A képet azért árnyalja, hogy a feltörekvő Új Jólét Pártjának vezetője, Fatih Erbakan az előzetes bejelentésekkel szemben mégsem vett részt a gyűlésen.

A demonstrációt, ha nem is ekkorák, de számos megmozdulás követi, különösen abban az esetben, ha még véresebb fordulatot vesz a gázai háború.

Addig a török belpolitikai napirendet is főként ez uralja – sokan azért nehezményezik, hogy az október 29-én esedékes, a köztársaság kikiáltásának századik évfordulójának ünnepét is elhomályosítja –, ami annyiban kedvez Erdoğannak, hogy megint össze tudja rántani a vallásos, iszlamista szavazótáborát egy olyan ügyben, ami mellett az ellenzék színe-javának kénytelen-kelletlen, de fel kell sorakoznia.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

15
Milyen szerepet tölthet be Törökország a jelenlegi izraeli-palesztin konfliktusban?

Vajon Törökország közvetíthet-e Izrael és a palesztinok között?

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia4 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia6 nap telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia1 hét telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava