Connect with us

Horvátország

MÁR NEM ÍRNAK CIRILLÜL: Vukováron eltörölték a kétnyelvűséget

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

TRANSZPARENS, amelyet Zoki Bond nyilván nem látott (Forrás: Twitter)
TRANSZPARENS: Vukovár soha több nem lesz Вуковар (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A sok jó hír mellett – az euró bevezetése, a schengeni övezetbe történő belépés – bizonyára elsikkad egy döntés, amely még nagy gondot okozhat Horvátország számára, és újabb szerb méltatlankodást válthat ki, de akkor még enyhén fogalmaztunk, mert akár serény usztasázás is következhet. A Koszovó körüli huzavona miatt a szerbek figyelmét elvonta a vukovári közgyűlés döntése, amellyel módosította a város statútumát, és törölte a szerb nyelv és a cirill ábécé hivatalos használatára vonatkozó rendelkezéseket.

Öt százalék

A városi közgyűlésnek ezt nem kellett volna megtennie, de megtette, és aligha járunk messze az igazságtól, ha azt állítjuk, hogy a város hazafias vezetése örömmel tette meg. Vukovár polgármestere Ivan Penava, a BALK-on néha „Hazafias János”, az erősen jobboldali horvát Hazafias Mozgalom vezetője.

A kelet-horvátországi Vukovár képviselő-testülete többségi szavazattal csütörtökön (december 29-én) úgy döntött, hogy megszünteti a város hivatalosan kétnyelvű – horvát és szerb – státusát, és ezáltal kiiktatja a cirill betűk, és általában a szerb nyelv kötelező használatát.

Ez azt követően vált lehetővé, hogy a legutóbbi népszámlálás eredménye alapján egyharmad alá csökkent a magukat szerbnek valló vukovári lakosok aránya, és ennek alapján lehetőség nyílt arra, hogy töröljék a szerb nyelvet az önkormányzati ügyek intézése esetében.

A 2021-es népszámlálás számai szerint a szerbek aránya 29,73 százalékra csökkent a 2011-es 34,8 százalékról.

A szerb vezetők közül többen is reagáltak a horvátországi szerb vezetők közül, Srđan Milaković, a Szerb Demokrata Szövetség elnöke, volt vukovári polgármesterhelyettes szerint a testület tagja gúnyosan megjegyezte, hogy „a vukovári szerbek év végi ajándékként ezt kapták Ivan Penava polgármestertől”, vagyis – mint már ezt említettük, Hazafias Jánostól.

Milaković szerint ennek voltak előzményi, és a döntéssel egy tíz évvel ezelőtt kezdődött hadjárat ért véget, amelyet különböző állami testületek folytattak a szerb nyelv és a cirill írás ellen, nehogy a szerb közösség valaha is élni tudjon a nyelvhasználati jogával.

– Már nagyon várták a 2021-es népszámlálást annak reményében, hogy a szerb lakosság arányának csökkenése megoldhatja ezt a küzdelmet. Bár a szerbek aránya majdnem 30 százalék, az fel sem merült a politikai vezetésben, hogy esetleg megtartsa hivatalos nyelvnek a szerbet

– írta Milaković az általa kiadott közleményben, majd azt állította, hogy az egyik horvát tanácstag megjegyezte, hogy „nem lenne feltétlenül szükség” ennek a jognak a megvonására, értsd: a szerb nyelv „kivezetésére”, de ezt meg akarják tenni.

Milaković szerint a kétnyelvűség vukovári megszüntetésének az az üzenete, hogy a törvényben biztosított jogokat „kiskanállal mérik” és eseti alapon alkalmazzák, merthogy nincs jogi védelem a szerbek számára Horvátországban.

A horvátországi szerb politikus hozzátette, hogy a Horvát Köztársaság egyre inkább előre halad az integráció terén, ám civilizációs értelemben és az emberi jogok tekintetében nem azt mutatja, hogy oda tartozna.

A városban évtizedek óta folyamatos a feszültség, miután a nagyszerb nacionalizmust támogató Jugoszláv Néphadsere a szerb félkatonai alakulatokkal közösen 1991 végén elfoglalta a szétbombázott várost, majd közel háromszáz ember ölt meg egy közeli mezőgazdasági birtokon, ami miatt több szerb/jugoszláv katonatisztet ítéltek el Hágában háborús bűnök elkövetése miatt.

Horvátország

Pokolgépes merénylők fenyegettek meg egy abbáziai szállodát és egy kereskedelmi láncot

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

szálloda
A két elkövető (Forrás: Screenshot, HRT)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Miután áprilisban sikertelenül zsaroltak meg egy abbáziai szállodát – a tűzszerészek ártalmatlanították a robbanószerkezetet – a pokolgépes merénylők új áldozatot szemeltek ki, a fiumei székhelyű Plodine kiskereskedelmi láncot, amelynek székhelye közelében, a fiumei Tower Center mellett idéztek elő kisebb robbanást. A ök azután kapták el őket, hogy vasárnap éjjel fél egy tájt felrobbantották a második bombát is, a Pećina városrészben elhelyezkedő egyik bevásárlóközpont közelében. A rendőrség egy horvát és egy német állampolgárt ért tetten, a Fiume szomszédságában található Kostrena nyaralóhelyhez közeli erdőben pedig egy harmadik robbanószerkezetet találtak.

Mondtak is valamit, meg nem is

A hétfői rendőrségi sajtótájékoztató folyamán – nyilván a még mindig folyamatban lévő nyomozás érdekében – eléggé elnagyolt képet nyerhettünk az esetről, amit a következő módon foglalhatunk össze: a rendőrség egy 53 és egy 33 éves személyt ért tetten a Pećina városrészben elhelyezkedő bevásárlóközpont közelében.

Ők folyamatosan zsarolták a Plodine kiskereskedelmi láncot, fokozatosan növelve követeléseiket, hogy végül már mintegy 4,5 millió euró értékű kriptovalutát akarjanak legombolni az üzletláncról.

Szálloda

A fiumei Power Tower, amelynek a lábánál az egyik robbanás történt (Forrás: Twitter)

Minden valószínűség szerint egy nemzetközi bűnszövetkezet akciójáról van szó, amelyben a két letartóztatott férfi csupán végrehajtó volt.

A horvát rendőrség szerint a bűnözők magas technológiai tudással rendelkeznek, nagyon jól ismerik a csúcstechnológiákat és a szoftvereszközöket, amelyeket nemcsak a cselekmények elkövetésére, hanem a cselekmények eltitkolására is használtak.

Fizikailag Horvátországban tartózkodtak és robbanószerkezeteket helyeztek el, ezért a rendőrség úgy tartja, hogy kapcsolatban álltak valakivel, aki Horvátországból származik.

A jelentés értelmében nem használtak hagyományos eszközöket, jelentsen ez bármit is. A hétvégén végzett értékelés után a biztonsági szervek közvetlenül azután tartóztatták le őket, hogy bombát helyeztek el a bevásárlóközpont közelében és késleltetett cselekvéssel aktiválták.

Ilyennel még nem találkoztak

A sajtótájékoztatón a fiumei rendőrkapitányság arra hívta fel a figyelmet, hogy a támadók „tevékenységének módszertana közvetlen fenyegetést jelentett”.

Ez arra utalt, hogy komolyan kell kezelni a fenyegetést, miközben hatalmas összegeket követeltek.

– Ez az eset példátlan Horvátországban, alkalmazott technológia, tudás, módszerek tekintetében. A felhasznált eszközök alkatrészei csak a sötét weben (dark web) keresztül érhetők el. Ez nagy kihívás volt számunkra. Ezért különösen örülünk annak, hogy sikerült megoldani az ügyet

– közölték az illetékes hatóságok, amelyek a továbbiakban elmondták, hogy az első bűncselekmény Abbáziában történt. A zsarolók (áprilisban) nagy összeget, több millió eurót követeltek kriptovalutában.

Miután a szálloda nem állt kötélnek, nem hajtották végre a kilátásba helyezett bűncselekményt, viszont bombákat helyeztek el az említett bevásárlóközpontok előtt.

Hivatalos jelentések szerint a bűncselekmény egyetlen indítéka a zsarolásból származó anyagi haszonszerzés volt, és nincs szó terrorizmusról vagy egyéb szélsőséges cselekményről.

– Horvát állampolgárokat egyetlen esetben sem fenyegetett veszély. A rendőrség lépéseket tett a további fenyegetések megelőzése érdekében

– mondták a Tengermellék-Hegyvidék megye éber őrei.

– Az egyik eszközt Kostrenában, az erdőben találták meg, mielőtt még a bűnözők elhelyezték volna. Mindkét esetben olyan cégekről van szó, amelyek nagyon jól teljesítenek

– tették hozzá a fiumei zsaruk, akiknek vasárnap Davor Božinović belügyminiszter is gratulált a fogáshoz a Twitteren, elégedettségét fejezve ki a rend őreinek kiváló munkája felett.

Horogra akadt egy EP-s zoofil is

Kékre fényezett cikkünket azzal zárnánk, hogy a Jutarnji list híradása szerint letartóztatták a 47 éves Ivor Ivaniševićet, aki az Európai Parlament munkatársaként ez idáig sikeresen elkerülte a horvátországi elfogatóparancsot.

Néhány nappal ezelőtt akadt horogra Németországban, és jelenleg Belgiumban kiadatási őrizetben van.

Ezekre a lépésekre azt követően került sor, hogy európai szinten éveken át(!) figyelmen kívül hagyták Horvátország európai elfogatóparancsát, hogy aztán négy hónappal az elévülés előtt, és két héttel azután, hogy Ivaniševićet távollétében egy év feltétel nélküli börtönbüntetésre ítélték a zágrábi városi büntetőbíróságon.

Ivaniševićnek két kutyája szexuális bántalmazásáért kell ülnie, de a büntetés kimondásakor azt is figyelembe vették, hogy a világhálón zoofil anyagokat cserélt hasonló gondolkodású és beállítottságú emberekkel.

A bíróság ezen felül 4 278,52 eurós perköltség megfizetésére is kötelezte, amely magában foglalta az állatorvosi szakértői jelentést, a bírósági átalányösszeget és a hallásképességgel kapcsolatos pszichiátriai szakvéleményt.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava