Connect with us

Horvátország

ÁLLÍTÓLAG: A szerbek horvátországi rendőröket is mozgósítanak Koszovóval kapcsolatban

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

a Koszovó körüli feszültség közepette a belgrádi vezetés olyan szerbeket mozgósít a Vajdaságban, akik korábban Horvátországban rendőri feladatokat láttak el,
SÉTÁLÓUTCA A MÚLTBA: Újvidék ismét a radikálisok (mostani haladók) barlangja lehet, mint a kilencvenes években (Forrás: Twitter)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A CNN-hez közeli N1 televízió zágrábi csatornáján elhangzottak szerint a Koszovó körüli feszültség közepette a belgrádi vezetés olyan szerbeket mozgósít a Vajdaságban, akik korábban Horvátországban rendőri feladatokat láttak el, de vagyoncsere által a Vajdaságba költöztek vagy a Vihar hadművelet elől menekültek Szerbiába. Mario Radić, az erőteljesen jobboldali horvát Hazafias Mozgalom alelnöke ehhez hozzátette, hogy tudomása szerint a szerb hatóságok olyan rendőrök behívásával is próbálkoznak, akik jelenleg is Horvátországban teljesítenek szolgálatot.

Szerbia Horvátországból is mozgósít?

Az N1 televízió még ellenőrzi a fenti információt, miszerint a szerbiai hatóságok azokat a szerbeket is mozgósítják, akik Horvátországban rendőri feladatokat láttak el, mielőtt vagyoncsere által a Vajdaságba költöztek, vagy a kilencvenes évek környékén Szerbiába menekültek.

Erre reagálva Mario Radić, a Hazafias Mozgalom alelnöke az említett csatorna egyik műsorában úgy nyilatkozott, hogy értesülései szerint Szerbia ráadásul olyan szerbeket is regrutál, akik jelenleg is Horvátországban élnek, és a horvát rendőrségnél teljesítenek szolgálatot.

– Szerbia azokat mozgósítja Horvátországban, akik az itteni rendőrség kötelékébe tartoznak, ők most behívóparancsot kapnak. Azt hiszem, hogy ilyesmi a világon nincs. Olyan embereket mozgósítanak, akik egy másik ország rendőrségénél teljesítenek szolgálatot

– mondta Radić, aki szerint a horvát hatóságok közben úgy tesznek, mintha semmi sem történne.

A hír(esztelés) minden bizonnyal Vukovárról ered, ahol a Hazafias Mozgalom elnöke, Ivan Penava a polgármester, és ennek következtében sok mindenbe belelát. A nyilvánosság akkor találkozhatott először a fenti felvetéssel, amikor egy volt horvát rendőrszakszervezeti vezető a napokban beszámolt egy esetről a Facebookon.

nikola kajkic

Nikola Kajkić azt írta a világhálón, hogy november 7-én Milan Čujo szerb számazású horvát rendőr, aki horvát-szerb kettős állampolgár, és a Vukovár- Szerém megyei rendőrigazgatóságon dolgozik, írásos behívót kapott a szerb védelmi minisztériumtól és a BIA szerb titkosszolgálattól, hogy regrutáció és mobilizáció céljából jelenjen meg a szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica) Boško Palkovljević Pinki laktanyában, vagyis Szerbiában.

A volt horvát rendőri vezető úgy tudja, hogy Vukovár és Eszék térségéből legalább 15 szerb állampolgársággal is rendelkező horvát rendőr és 188 civil kapott behívót Szerbiából az említett szávaszentdemeteri laktanya mellet az újvidéki Arčibald Rajs (Archibald Reiss) kaszárnyába is.

Kitérőként említjük meg, hogy a horvátországi szerbek közül sokan telepedtek le Újvidéken az utóbbi évtizedekben, ami miatt a korábban magyar városrészként ismert Telep mára már elvesztette egykori jellegét. Ezért egyáltalán nem kell csodálkozni azon, hogy a Koszovó elleni készülődés egyik “táborhelye” éppen ez a város lett a Vajdaságban, amelynek korábbi polgármestere, Miloš Vučević most a szerbiai védelmi tárcát vezeti.

A Facebookon közzétett horvát bejegyzés szerint a vukovári szerb konzulátus a BIA szerbiai titkosszolgálattal egyetértésben minden olyan személyt konzultációra hívott be, akiket a szerb hatóságok a két horvátországi megyéből mozgósítottak.

Kajkić ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Szerbia ezek szerint horvát terültről is mozgósít, miközben Horvátország hallgat, majd hozzátette még, hogy “elég legyen már a szerb háborúkból”!

Horvát színészeket vertek meg Újvidéken

Kajkić arról is beszámolt a Facebookon, hogy a szerbiai média által történő uszításának vannak más következményei is, Újvidéken ugyanis a napokban megvertek két zágrábi színészt, állítólag azért, mert horvátul beszéltek.

Zárójelben jegyezzük meg, hogy a koszovói helyzet elmérgesedése előtt a belgrádi “hazafias média” javában “usztasázott”, és Horvátország ellen hergelte a szerbeket, beleértve ebbe az augusztus 4-re sebtében összerántott újvidéki nagygyűlést is, amelyen a horvátországi Vihar hadművelet alatt elűzött/távozott szerbek szenvedéseire emlékeztek, és amelyet az azóta védelmi miniszterré avanzsált, fent már említett Miloš Vučević szervezett meg, akkor még polgármesterként, az általa sokat magasztalt szerb elnök számára.

A szerbiai sajtó eléggé agyonhallgatta a horvát fiatal színészek megverését, amelyről először az újvidéki 021.rs hírportál számolt be, miután a zágrábi Teatar ITD (&TD) társulatának két tagját vasárnap, a korareggeli órákban fiatalok egy csoportja bántalmazta, amivel az orvosoknak is munkát csináltak.

– Remélhetőleg ez egy elszigetelt eset volt. Most várjuk kollégáink nyilatkozatát, hogy állást tudjunk foglalni, megkereshessük az illetékes minisztériumokat és az egyetemet

nyilatkozta a zágrábi egyetemi színpad egyik vezetője, aki elítélte az erőszak minden formáját, bár ez Szerbiában valószínűleg keveseket érdekel. Közben már hazatértek Zágrábba a bántalmazott horvát színészek, aki szerint támadóik azt kiáltozták, miközben verték őket, hogy “Usztasák, miért jöttetek ide?”

Az esetet követően néhány szerbiai ellenzéki párt a liberálisabb táborból és egy-két művelődési egyesület felemelte a szavát az erőszak ellen: az újvidéki székhelyű Vajdasági Szociáldemokrata Liga (Liga socijaldemokrata Vojvodine, LSV) például megjegyezte, hogy az lenne a legkevesebb, ha a szerb állam legalább bocsánatot kérne a zágrábi színészektől.

Megszólalt a szerbiai Szabadság és Igazságosság Pártja is, amely a legjelentősebb ellenzéki pártként arra figyelmeztetett, hogy a támadás annak a “nacionalista narratívának” az eredménye, amelyet a nemzeti (állami) frekvenciákon zúdítanak az emberek nyakába, miközben nem kizárt, hogy Újvidék ismét a “radikálisok barlangjává válik”, mint az 1990-es években.

A helyzetet kevésbé ismerők számára elmondanám, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök azidőtájt – mármint a kilencvenes években – a Szerbiai Radikális Párt második-harmadik számú embere volt, a pártot pedig a nem éppen a mások iránti toleranciájáról ismert Vojislav Šešelj csetnikvajda vezette, akit az utóbbi időben “lemosni sem lehet” a Pink Televízió képernyőjéről, a csatorna egyébként a szerbiai kormány tagjainak a legjelentősebb “médiafészke”. Šešelj ugyan nincs kormányon, de néha már az az érzésem, hogy a háttérből ő vezényli a parádét, és ezért hívják be őt is unos-untalan a stúdióba.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Bepirosodott a horvát külpolitikai lakmusz, és a megtalált illúziók

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

anyuci mm
Ursula és anyuci kedvenc Mikimausza (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Valahol egy okos ember azt mondta, hogy a kis nemzetek nem engedhetik meg maguknak a nagy hibákat. A horvátok úgy tetszik ezt megtanulták, mert ezeket a viharos időket széltől védett zugban igyekeznek átvészelni. Közben ügyesen meglovagolnak minden meglovagolhatót – lásd Ukrajna -, igyekszenek kedvében járni az USA-nak, de lényegében mindenben megtalálják a számításukat.

Már nem illúzió a kínai út

Ennek tükrében, igen érdekes, hogy az Európai Néppárt spliti ülésének időtartama alatt a horvát kormány aláírta a szerződést ugyanazzal a China Road and Bridge Corporationnal, amely a pelješaci hidat építette.

A kormány a kínai vállalat ajánlatát választotta mint gazdaságilag legelőnyösebbet az A1-es autópálya Vučevica összekötő útjának – a D8-as állami út csomópontjának – megépítésére kiírt közbeszerzési pályázaton.

A pályaszakasz, amelynek teljes hossza 6,85 kilométer, magában foglalja a 2,5 kilométer hosszú Kozjak-alagutat és a mintegy 4,3 kilométer hosszú adriai autópályához vezető bekötőutat.

A munkálatok értéke 74,6 millió euró, és a kínaiak vállalták, hogy az alagutat 36 hónap alatt megépítik. A projekt részét képezi még három felüljáró és két viadukt, de ezt a kínaiak csuklóból úgy megcsinálják, hogy közbe szinte észre sem veszik.

Új szelek fújnak

Ennek a világszinten aprócska infrastrukturális projekt jelentőségét az adja meg, hogy a horvátok alá merték írni a szerződést a kínai céggel.

A hosszabb emlékezetű olvasók nyilván még elő tudják kotorni az agyuk valamelyik rejtett zugából, hogy annak idején mennyire rossz néven vették némelyek, hogy a horvátok a kínaiakat bízták meg egy nagy EU-alapokból támogatott projekt (pelješaci híd) kivitelezésével.

Hogy mennyire nem volt szabad még gondolni sem arra, hogy Kínával, illetve kínai cégekkel kössön bárki is üzletet, ott van az ugyancsak horvátországi példa, amikor semmissé nyilvánították a rijekai konténer-terminál kiépítésére vonatkozó tendert, amelyen szintén a kínaiak nyertek, így a megismételt tendert már egy politikailag elfogadható cég, a skandináv Maersk nyerje meg.

illúziók kínai

A horvátok újabb szerződést írtak alá Kínával, az unió már nem akadékoskodik (Forrás: X-platform,
Andrej Plenković)

Más lapra tartozik, hogy ez nem vonatkozott a németekre és franciákra, spanyolokra és olaszokra, azaz a nagy és nagyobbacska nemzetekre, de hát így élünk mi az EU-ban.

Akárhogy is, most úgy tetszik, megváltozott a helyzet, mert nemcsak hogy nagyban folyik Pekingben az európai búcsújárás, de a horvátok is léptek, ami annak jele, hogy ismét szabad a vásár.

Az amerikaiaknak nyilván nem tetszik ez az egész, de a közelgő választások miatt nem érnek rá annyira foglalkozni vele.

Lehet, hogy 2024-et úgy fogjuk majd számon tartani, mint a nagy változások évét, illetve azt az évet, amikor az európaiak rájöttek, hogy a nagy geopolitikai játszmában mindenki nyer, csak Európa veszít. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ez távolról sem biztos, csupán elképzelhető.

Hétvégi csemege

Szokásomhoz hívem, ilyenkor a hétvégén igyekszem valamilyen érdekességet felkutatni – az élet közel sem olyan komoly dolog, mint ezt a sok kockafejű hirdeti – ezért beszéljünk a zágrábi Illúziók Múzeumáról.

Azok számára, akik eddig nem hallottak róla, ajánlom, hogy feküdjenek neki a guglinak, mert rendkívül érdekes múzeumról van szó, de visszatérve a hírhez, a zágrábiak ezüstérmet nyertek a brüsszeli European Franchise Awardon (Európai Franchise Nagydíj) a nemzetközi márkák (brandek) versenyében.

illúziók kínai

A megtalált illúziók (Forrás: Muzej illuzija)

Ennek kapcsán derült ki, hogy az Illúziók Múzeuma a világ legnagyobb magánmúzeum-lánca. A világ 25 országában, több mint 40 helyszínnel és 10 millió látogatóval.

Jelenleg új múzeumok megnyitásán dolgoznak Denverben, San Diegóban, Seattle-ben és Koppenhágában.

Teo Širola, a Metamorphosis horvát vállalat igazgatója, amely a franchise tulajdonosa és az Illúziók Múzeuma globális hálózatának vezetője, örömmel látja, hogy az emberek valóban felismerték ennek a projektnek az értékét szerte a világon, miszerint szórakozva is lehet tanulni.

Teó úr ugyanakkor bejelentette, hogy egyre közelebb kerülnek céljukhoz, a kereken 100 múzeum megnyitásához 2026 végéig.

Ha valaki a közeljövőben Zágrábba látogat, és kedve támad felkresni a múzeumot, az illúziókat nem adják ingyen: 1 felnőtt számára a belépődíj 9 euró, gyerekek (5-15 év) 7 euró, míg a családi (két felnőtt és két gyermek) látogatásra feljogosító belépő kerek 30 euróba kerül.

Mit lehet mondani? Kicsi a horvát, de erős.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava