...
Connect with us

Horvátország

ÁLLÍTÓLAG: A szerbek horvátországi rendőröket is mozgósítanak Koszovóval kapcsolatban

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

a Koszovó körüli feszültség közepette a belgrádi vezetés olyan szerbeket mozgósít a Vajdaságban, akik korábban Horvátországban rendőri feladatokat láttak el,
SÉTÁLÓUTCA A MÚLTBA: Újvidék ismét a radikálisok (mostani haladók) barlangja lehet, mint a kilencvenes években (Forrás: Twitter)
Olvasási idő: 4 perc

A CNN-hez közeli N1 televízió zágrábi csatornáján elhangzottak szerint a Koszovó körüli feszültség közepette a belgrádi vezetés olyan szerbeket mozgósít a Vajdaságban, akik korábban Horvátországban rendőri feladatokat láttak el, de vagyoncsere által a Vajdaságba költöztek vagy a Vihar hadművelet elől menekültek Szerbiába. Mario Radić, az erőteljesen jobboldali horvát Hazafias Mozgalom alelnöke ehhez hozzátette, hogy tudomása szerint a szerb hatóságok olyan rendőrök behívásával is próbálkoznak, akik jelenleg is Horvátországban teljesítenek szolgálatot.

Szerbia Horvátországból is mozgósít?

Az N1 televízió még ellenőrzi a fenti információt, miszerint a szerbiai hatóságok azokat a szerbeket is mozgósítják, akik Horvátországban rendőri feladatokat láttak el, mielőtt vagyoncsere által a Vajdaságba költöztek, vagy a kilencvenes évek környékén Szerbiába menekültek.

Erre reagálva Mario Radić, a Hazafias Mozgalom alelnöke az említett csatorna egyik műsorában úgy nyilatkozott, hogy értesülései szerint Szerbia ráadásul olyan szerbeket is regrutál, akik jelenleg is Horvátországban élnek, és a horvát rendőrségnél teljesítenek szolgálatot.

Szerbia azokat mozgósítja Horvátországban, akik az itteni rendőrség kötelékébe tartoznak, ők most behívóparancsot kapnak. Azt hiszem, hogy ilyesmi a világon nincs. Olyan embereket mozgósítanak, akik egy másik ország rendőrségénél teljesítenek szolgálatot

– mondta Radić, aki szerint a horvát hatóságok közben úgy tesznek, mintha semmi sem történne.

A hír(esztelés) minden bizonnyal Vukovárról ered, ahol a Hazafias Mozgalom elnöke, Ivan Penava a polgármester, és ennek következtében sok mindenbe belelát. A nyilvánosság akkor találkozhatott először a fenti felvetéssel, amikor egy volt horvát rendőrszakszervezeti vezető a napokban beszámolt egy esetről a Facebookon.

nikola kajkic

Nikola Kajkić azt írta a világhálón, hogy november 7-én Milan Čujo szerb számazású horvát rendőr, aki horvát-szerb kettős állampolgár, és a Vukovár-Szerém megyei rendőrigazgatóságon dolgozik, írásos behívót kapott a szerb védelmi minisztériumtól és a BIA szerb titkosszolgálattól, hogy regrutáció és mobilizáció céljából jelenjen meg a szávaszentdemeteri (Sremska Mitrovica) Boško Palkovljević Pinki laktanyában, vagyis Szerbiában.

A volt horvát rendőri vezető úgy tudja, hogy Vukovár és Eszék térségéből legalább 15 szerb állampolgársággal is rendelkező horvát rendőr és 188 civil kapott behívót Szerbiából az említett szávaszentdemeteri laktanya mellet az újvidéki Arčibald Rajs (Archibald Reiss) kaszárnyába is.

Kitérőként említjük meg, hogy a horvátországi szerbek közül sokan telepedtek le Újvidéken az utóbbi évtizedekben, ami miatt a korábban magyar városrészként ismert Telep mára már elvesztette egykori jellegét. Ezért egyáltalán nem kell csodálkozni azon, hogy a Koszovó elleni készülődés egyik „táborhelye” éppen ez a város lett a Vajdaságban, amelynek korábbi polgármestere, Miloš Vučević most a szerbiai védelmi tárcát vezeti.

A Facebookon közzétett horvát bejegyzés szerint a vukovári szerb konzulátus a BIA szerbiai titkosszolgálattal egyetértésben minden olyan személyt konzultációra hívott be, akiket a szerb hatóságok a két horvátországi megyéből mozgósítottak.

Kajkić ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Szerbia ezek szerint horvát terültről is mozgósít, miközben Horvátország hallgat, majd hozzátette még, hogy „elég legyen már a szerb háborúkból”!

Horvát színészeket vertek meg Újvidéken

Kajkić arról is beszámolt a Facebookon, hogy a szerbiai média által történő uszításának vannak más következményei is, Újvidéken ugyanis a napokban megvertek két zágrábi színészt, állítólag azért, mert horvátul beszéltek.

Zárójelben jegyezzük meg, hogy a koszovói helyzet elmérgesedése előtt a belgrádi „hazafias média” javában „usztasázott”, és Horvátország ellen hergelte a szerbeket, beleértve ebbe az augusztus 4-re sebtében összerántott újvidéki nagygyűlést is, amelyen a horvátországi Vihar hadművelet alatt elűzött/távozott szerbek szenvedéseire emlékeztek, és amelyet az azóta védelmi miniszterré avanzsált, fent már említett Miloš Vučević szervezett meg, akkor még polgármesterként, az általa sokat magasztalt szerb elnök számára.

A szerbiai sajtó eléggé agyonhallgatta a horvát fiatal színészek megverését, amelyről először az újvidéki 021.rs hírportál számolt be, miután a zágrábi Teatar ITD (&TD) társulatának két tagját vasárnap, a korareggeli órákban fiatalok egy csoportja bántalmazta, amivel az orvosoknak is munkát csináltak.

Remélhetőleg ez egy elszigetelt eset volt. Most várjuk kollégáink nyilatkozatát, hogy állást tudjunk foglalni, megkereshessük az illetékes minisztériumokat és az egyetemet

nyilatkozta a zágrábi egyetemi színpad egyik vezetője, aki elítélte az erőszak minden formáját, bár ez Szerbiában valószínűleg keveseket érdekel. Közben már hazatértek Zágrábba a bántalmazott horvát színészek, aki szerint támadóik azt kiáltozták, miközben verték őket, hogy „Usztasák, miért jöttetek ide?”

Az esetet követően néhány szerbiai ellenzéki párt a liberálisabb táborból és egy-két művelődési egyesület felemelte a szavát az erőszak ellen: az újvidéki székhelyű Vajdasági Szociáldemokrata Liga (Liga socijaldemokrata Vojvodine, LSV) például megjegyezte, hogy az lenne a legkevesebb, ha a szerb állam legalább bocsánatot kérne a zágrábi színészektől.

Megszólalt a szerbiai Szabadság és Igazságosság Pártja is, amely a legjelentősebb ellenzéki pártként arra figyelmeztetett, hogy a támadás annak a „nacionalista narratívának” az eredménye, amelyet a nemzeti (állami) frekvenciákon zúdítanak az emberek nyakába, miközben nem kizárt, hogy Újvidék ismét a „radikálisok barlangjává válik”, mint az 1990-es években.

A helyzetet kevésbé ismerők számára elmondanám, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök azidőtájt – mármint a kilencvenes években – a Szerbiai Radikális Párt második-harmadik számú embere volt, a pártot pedig a nem éppen a mások iránti toleranciájáról ismert Vojislav Šešelj csetnikvajda vezette, akit az utóbbi időben „lemosni sem lehet” a Pink Televízió képernyőjéről, a csatorna egyébként a szerbiai kormány tagjainak a legjelentősebb „médiafészke”. Šešelj ugyan nincs kormányon, de néha már az az érzésem, hogy a háttérből ő vezényli a parádét, és ezért hívják be őt is unos-untalan a stúdióba.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Horvátország

Nyugaton is tudnak lopni, miközben egy horvát rendőr sz@rik a főnökére

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

horvát rendőr
Olvasási idő: 3 perc

Annak idején, a kilencvenes években Kelet-Európában szinte mindenkinek a legkülönfélébb illúziói voltak a tükrös palota módjára villogó Nyugatról. Aztán ez idővel elmúlt, bár még mindig szép számmal akadnak olyanok akik úgy hiszik, hogy a tejjel-mézzel folyó Kánaán a Lajtán túl keresendő. Legtovább az a tévképzet tartotta fenn magát, hogy Nyugaton nincs korrupció, illetve hogy az urak nem lopnak. Ahogy azt Jánisz Varufákisz (extrabaloldali) görög expénzügyminiszter magyarázta meg ezt a nemrégiben, tényleg van különbség a Délen, meg Keleten folyó, és a fejlett országokban zajló csirkefogás között: a mienk egyszerű, alacsony értelmi szintű lopás, míg a nyugati ipari szintű, néha Nobel-díjas elméket megszégyenítő tiltott nyerészkedés. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem buknak le.

Komplikált nemzetközi vállalkozás

Így az Európai Ügyészség minap adott hírt arról, hogy az olasz rendőrség Parma, Potenza és Salerno városában végzett házkutatást, minek eredményeképpen – a zárolt bankszámlákkal egyetemben – 149 millió eurót koboztak el.

A vagyoni eszközök befagyasztását elrendelő határozatot egy pármai vizsgálóbíró hozta az Európai Ügyészség kérésére az üzemanyag-kereskedelemben részt vevő öt személlyel és két vállalattal szemben.

Ugyanakkor szintén az Európai Ügyészség kezdeményezésére három olasz állampolgár ellen indítottak eljárást, akik ügyleteiket Miamiból, Dubaiból és Salernoból irányítják.

Anélkül, hogy részletekbe mennénk, az alapötlet az volt, hogy Szlovéniában és Horvátországban vásárolt üzemanyagot csempésztek Olaszországba, ahol ezt ÁFA nélkül, nyomott áron értékesítették a benzinkutakon.

Az árut az egyik olasz állampolgár tulajdonában lévő horvát cég teherautóival szállították, és egyelőre úgy néz ki, hogy sem a szlovén, sem a horvát oldalon nem volt senki sem beavatva a dologba.

horvát rendőr

A rendőrségi akció nem nélkülözte a filmszerű jeleneteket, mert a házkutatások során a padlóba épített kazettákban több millió euró készpénzt találtak.

A varoufákiszi ipari szintre utal az is, hogy ez tulajdonképpen az olasz igazságszolgáltatási szervek által 2019-ben lefolytatott eljárás következő fejezete, amelynek során egy pármai székhelyű cégnél végzett kutatás során 1,5 millió euró készpénzt koboztak el.

A becslések szerint az olasz adóhivatalt 92 millió euróval károsították meg.

Nem sok változott két évezred alatt

Egyik kedvenc témám, hogy az ember keveset, vagy semmit sem változott az ókor, de valószínűleg a történelem elejének ködébe vesző korok óta sem.

A kvázi modern ember szinte semmiben sem különbözik a római birodalom polgáraitól, és erre egy tavaly, a northumberlandi Hexam városka közelében fekvő, ókori Vindolanda maradványait feltáró ásatások is rávilágítottak.

Az ásatások során ugyanis egy olyan követ találtak, amelybe akkurátusan egy pénisz volt belevésve, a következő szöveg kíséretében: „Secundinus cacator”.

Hogy ki volt a sz@ros Secundinus, teljesen mellékes, az üzenet nem sokban különbözik a mi városaink falaira felfújt firkáktól. Pláne, az indulat nem, ami arra késztet bennünket, hogy ország-világ színe előtt pocskondiázzuk embertársainkat.

Horvát rendőr

Visszakanyarodva a rendőrségi témákra, tegnap egy zágrábi rendőr ősi megnyilvánulásáról adott hírt a horvát média.

A Zágráb központjában elhelyezkedő Bauer-utcai rendőrkapitányságon egy főnökével nyilván roppant elégedetlen horvát rendőr a nagy dolgát a főnök irodájának kellős közepén végezte el, nyomatékosítva tiltakozását egy ütve fúróval, amivel a falakat lyuggatta ki.

A rendőr kilétét titok fedi, csak annyit tudunk, hogy garázdaság, hivatali ez-az megsértése miatt fegyelmi eljárás folyik ellene, viszont tudjuk, hogy a modern kori Secundinust, azaz a főnököt Joso Žugajnak hívják.

Hogy min különböztek össze az anonim rendőrrel, nem tudjuk, de biztos érdekes dolog lehetett. Ismerve némiképpen az embernek nevezett kétlábú emlősöket, csak két dologról lehet szó: vagy pénz, vagy nőügy van a dolog hátterében.

Apró piszkoskodás igazán nem szokta annyira kihozni az embert a sodrából, hogy lesz@rja a főnök irodáját, illetve a tehetetlen agresszió jeleként összefurkálja annak falait.

A rendőrségi közlemény szerint a szóban forgó rendőrt a közrend és a béke megsértése, azaz arcátlan viselkedés és a felettesének megsértése miatt büntették meg.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendőrt a zágrábi rendőrkapitányság vezetőjének döntése alapján a fegyelmi eljárás végéig ideiglenesen felmentik a szolgálatból

– közölték rendőri lakónikussággal.

Ha jobban belegondolok, még mindig jobb, mintha egy kilónyi robbanóanyaggal pakolta volna meg a „hatalom székhelyét”. A bűztől még senki nem halt meg, ezt minden katonaviselt ember tudja.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.