Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Horvátország

TÚLÉLTÉK: Lezuhant egy horvát MiG-21 a magyar határ közelében

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

eg a horvat ig 21
A cikk meghallgatása

Gyakorlatozás közben lezuhant egy MiG-21 vadászgép az észak-horvátországi Szlatinához (Slatina) közeli erdőben, Verőce- Drávamente megyében. Egy kétüléses gépről van szó, amely 2013/14-ben nagyjavításon esett át. Horvát médiajelentések szerint mindkét pilóta életben van. A horvát sajtó beszámolója szerint az elmúlt 12 évben hat súlyos repülőgép-baleset történt, négy pilóta vesztette életét.

A baleset 14 óra körül történt. A nehezen megközelíthető helyszínre érkező tűzoltók szerint a MiG kettévált, egyik része kiégett, csak a farka maradt meg.

Mindkét pilóta túlélte a katasztrófát, ezt megerősítette a zágrábi védelmi minisztérium is, amely szerint a pilóták katapultáltak és sikeresen földet értek.

Az egyik pilótát a horvát készenléti rendőrség találta meg, a másik a saját lábán ment el a földet éréséhez legközelebbi házhoz. Helikopterrel kórházba szállították őket: állapotuk stabil, egyikük a lábán sérült meg.

A baleset okát egyelőre nem tudni. A Jutarnji List című horvát napilap nem hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta: leállt a vadászgép motorja.

A tiranai Balkán-csúcson tartózkodó Andrej Plenković horvát miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a MiG-21 műszaki hiba következtében zuhant le, de hozzátette, hogy majd a vizsgálat deríti ki, hogy valójában mi is történt.

Horvátország egyetlen vadászrepülő százada nyolc szuperszonikus, általános nagyjavításon átesett MiG-21 BIS vadászgépből és négy UM gyakorló repülőgépből áll.

A gépek nagyjavítását komoly botrány kísérte: a horvát katonai ügyészség 2016 márciusában nyomozást indított, mert sorozatos hibák jelentkeztek a repülőgépek használata közben.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a horvátok által most igencsak támogatott Ukrajna annak idején ügyeskedett, és nem eredeti MiG-21-es vadászrepülőket adott el Horvátországnak, hanem több, más országból beszerzett alkatrészből összegányolt csotrogányokat. A megvásárolt repülőgépek sorozatszámait átütötték, és az alkatrészek sorozatszámai sem egyeztek meg a dokumentációkban lévőkkel.

Jelenleg mindössze néhány repül közülük, és azok is csak minimális időt töltenek a levegőben. Ugyanakkor 2023-tól már ezek a gépek sem szállhatnak fel, mert műszaki érvényességi idejük lejár.

Zágráb 2021 májusában döntött 12 Dassault Rafale F3R típusú, francia gyártású, használt vadászgép beszerzéséről, ezek a gépek azonban csak 2024-ben érkeznek meg Horvátországba.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava