Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Szerbia

SZERBIA-SVÁJC 2:3 – A nacionalista felhangok most sem maradtak el

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

xhaka jashari jo
A cikk meghallgatása

Szerbia elveszítette a Svájccal vívott ki-ki meccsett, és nem jutott be a katari labdarúgó világbajnokság egyenes kieséses szakaszába. Megpróbálták, de nem voltak képesek rá, főleg fejben nem, merthogy ezúttal is győztes pozícióból veszítettek, akárcsak Kamerun ellen. A moszkvai és a katari világbajnokságra történt kijutás azt jelzi, hogy ennyire képes a szerb labdarúgó-válogatott, és nem többre, mert továbblépni nem tud, de ez sem kevés, Magyarországnak eddig sem sikerül eljutnia. Az egész történetben a leginkább az a sajnálatos, hogy a szerb-svájci összecsapás ismét politikai konnotációkat kapott, akárcsak Moszkvában.

Koszovó ide is begyűrűzött

A stadion levegője, légköre nacionalizmustól volt terhelt, a svájci albánok provokáltak, miközben a lelátokról a szerb szurkolók azt skandálták, hogy “Koszovó Szerbia szíve”.

A némileg liberális belgrádi Blic médiaistállójához tartozó Sportal viszonylag visszafogottan számolt be arról, hogy a Szerbiával vívott meccs után Granit Xhaka, a svájci válogatott koszovói származású kiválósága miként ünnepelt. Xhaka fordítva öltött magára egy mezt, amelyen a JASHARI 26 felirat volt olvasható. Lásd a hirdetés alatti képen! (Forrás: Sportal, Reuters)

xhaka katar

A Sportal megjegyzi, hogy a szerbeket ez a felirat semmi jóra nem emlékezteti, a kezdőképen látható Adem Jashari volt ugyanis a Koszovói Felszabadító Hadsereg (Ushtria Çlirimtare e Kosovës, UÇK) egyik alapítója, akit az “UÇK atyjaként” is emlegetnek a koszovói albánok, és Koszovó függetlenségének 2008-as kikiáltása után posztumusz a “Koszovó Hőse” címet adományozták neki.

Ebből könnyen lehet arra következtetni, hogy Xhaka gesztusát a szerbek provokációként értelmezik, miután Svájcban erős koszovói albán közösség él, amely anyagilag is támogatta a szerb elnyomás ellen lázadó koszovói albán fegyveres alakulatot a kilencvenes években.

A svájci válogatott összekötőjének ugyanakkor megvan a maga változata a történtekkel kapcsolatban. A koszovói származású focista ugyanis azt állítja, hogy a mez viselésével “csak” Ardon Jasharinak, az FC Luzern labdarúgójának akart üzenni, akinek mezét viselte.

– Nincs politikai háttere. Ardon a csapatunk tagja, és sok időt töltünk együtt. Mondtam neki, hogy felveszem a mezét. Nem először csinálom ezt

– jelentette ki a meccs után Xhaka. A szerbek gyanúját azonban táplálja, hogy a svájci válogatott oszlopos tagja a moszkvai seregszemlén a szerbeket igencsak irritáló kézmozdulatokat tett az albán sas ábrázolására, az ezzel kapcsolatos kép kicsit lejjebb található.

Szerb reakciók

A szerb sajtó arról ír, hogy Xhaka már a meccs közben is provokálta a szerb játékosokat, a pályán összetűzött a szerb kapussal, Vanja Milinković Savićtyal is, majd ezt követően az “idegek háborúja” a középpályára tevődött át, ahol több incidens is történt.

Egy-két lap arra is kitér, amit a svájci válogatott kapitánya mondott a szerb focisták női felmenőivel kapcsolatban, miközben eléggé félreérthetetlen módon nyúlt a nemi szervéhez. Ezzel kapcsolatban egy videó is megjelent a közösségi portálokon, amelyben az állítólagos kijelentést idézték “szájról olvasás” alapján.

A szerb kormányhoz közeli, erősen nacionalista Novosti a moszkvai eseményekre is utalva egyik cikkének címében jegyezte meg, hogy “Xhaka provokátor volt, és az is maradt”, majd egy másik bejegyzésben arról írt, hogy a svájci válogatott kapitánya “piszkos módon” provokálta a szerb focistákat.

A szintén kormánybarát Informer “szánalmasnak és nyomorúságosnak” minősítette a “szkipetárnak” nevezett svájci játékosnak azt a gesztusát, hogy a JASHARI 26 feliratú mezt viselte a meccs lefújását követően.

A szerb lap brit forrásokat idézve a történtekért a FIFA közbenjárását várja, mert a “politikának semmiképpen sincs helye a futballban, de ezt a svájci válogatott kapitánya sehogy sem akarja megérteni”.

A szerb-svájci összecsapás végkimenetlének azonban van pozitív üzenete is, a szerbek vereségét követően ugyanis az már biztos, hogy a katari világbajnokságon nem találkozik Horvátország és Szerbia, így sikerült elkerülni egy “újabb balkáni háborút”.

Koszovói visszhang

A koszovói albánok közben úgy ünnepeltek, mintha nem is Koszovóban, hanem Svájcban élnének, vagy legalábbis ők lennének a Balkán Svájca. Az összecsapást követően valóságos autós felvonulás volt több koszovói városban, például a fővárosban, Pristinában is. A szirénázó járművekből kihajoló szurkolók albán, – nem tévedés – albán, és nem koszovói zászlókat lengettek, így ünnepelve meg Svájc győzelmét Szerbia felett.

A koszovói albánok azért örültek Svájc győzelmének, mert Granit Xhaka mellett az alpesi ország csapatában játszik a szintén koszovói származású Xherdan Shaqiri is, az előbbi a londoni Arsenal focistája, az utóbbi korábban a Liverpoolban játszott, de átigazolt az amerikai Chicago Fire-be.

albanok osmanio

A koszovói albánok Xhaka és Shaqiri sikerén túl annak még inkább örültek, hogy a szerbek elveszítették a mérkőzést, és ezzel Szerbia számára befejeződött a világbajnokság, mert hát a szerbek bármilyen kudarca számukra igazi örömünnep.

A svájci válogatott győzelme alkalmából megnyilvánult a koszovói államfő is, aki a Facebookon mindössze annyit üzent, hogy Bravó albánok!, a bejegyzéshez viszont csatolta a két említett koszovói albán focista moszkvai gólöröméről készült két fotót, amely négy évvel ezelőtt olyannyira felháborította a szerbeket, és ezzel állami szintre emelte az uszítást.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök szintén a közösségi médián keresztül szólalt meg, ahol annak az örömének adott hangot, hogy Szerbia nem megy tovább, és szintén Xhaka és Shaqiri fotójával gratulált Svájcnak, amivel a tetőfokára is hágott a szerbek és a koszovói albánok közötti undor, a FIFA legyen nekik irgalmas!

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava