Connect with us

Horvátország

A FORTENOVA-BOMBA: Arabok, és nem magyarok vásárolták meg az oroszok portfólióját, ami a horvátokat is meglepte
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A Fortenovát arabok vették meg a Sberbanktól
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Horvátországban felröppent a hír, hogy egy arab befektető szerezte meg a Fortenova konzorcium (volt Agrokor) korábban orosz kézben lévő részvényeit. A Fortenova azt közölte, hogy fogalma sincs semmiről, és a horvát kormány is hasonlóan nyilatkozott. A Sberbank, amely eddig a csoport részvényeinek 43,4 százalékát birtokolta, ugyanakkor azt állítja, hogy pont került az ügy végére, és már semmi közük a Fortenovához, Szaif Alketbi hivatala pedig örömmel jelentette be a hírt. Mindez azt jelenti, hogy a magyar kormánykörökhöz közeli Jellinek Dániel cége, az Indotek lecsúszott az ületről. A legújabb fordulat az, hogy a horvát titkosszolgált nem kíván részletekkel szolgálni az esettel kapcsolatban, mert – feltehetően – ők sem tudnak semmit.

Bombaként robbant a hír

A Sberbank szerda este (november 2-án) röppentette fel, hogy az Egyesült Arab Emírségekből származó Szaif Alketbinek adta el a Fortenova-csoport általa birtokolt részvényeit, az üzletet állítólag október utolsónapján kötötték meg.

Az állítólagos új tulajdonosról nem sokat tudni, legalábbis erre a megállapításra jutott a horvát sajtó, és azon belül a Večernji list arab származású újságírója, aki a térség szakértőjének számít, és aki szerint az Egyesült Arab Emírségek médiája alig, illetve szinte semennyire sem foglalkozott vele. Ezért akár még az sem zárható ki, hogy strómanról van szó, de erről lejjebb még szólunk más összefüggésben is.

A róla megjelent mindössze cikken kívül sehol sem említi az arab sajtó Szaif Alketbi nevét, ami arra utalhat, hogy nem túlzottan fontos és erős személyiség az arab világban, bár 2009 és 2015 között a lovassport kedvelői által talán ismert Maktúm bin Rásid Ál Maktúm dubai koronaherceg irodáját vezette.

A gyér információkból annyi derült ki róla, hogy jelenleg egy globális tapasztalattal rendelkező tanácsadó cég a Flatrace elnöke. A cég azokat a szervezeteket segíti, amelyek az összetett szabályozási, pénzügyi és irányítási döntések meghozásakor az érték maximalizálása törekszenek. Legyünk őszinték, egyszerű földi halandóknak ez a kacifántos pénzvilági megfogalmazás nem túl sokat mond.

Miután azonban 2015 óta már nem ő a dubai koronaherceg irodavezetője, az Egyesült Arab Emírségek médiájába nem sikerült beküzdenie magát, ennek ellenére jelent ma horvátországi nagybefektetőként, aki átvette a Sberbanktól a Fortenova-csoport részvényeinek 43,4 százalékát.

A Fortenovának fogalma sincs az esetről

A Fortenova a hír felröppenését követően először úgy reagált, hogy fogalmuk sincs az esetről.

– A Fortenova-csoportnak hivatalosan nincs tudomása a Sberbank részesedésének eladásáról. A Sberbank vagyona szankciók hatálya alatt áll, és az eladáshoz speciális engedélyek beszerzése van szükség a szankciók végrehajtásáért felelős hatóságoktól

– közölte a Fortenova. Ez ugyan jól hangzik, és akár megnyugtató is lehetne – tegyük fel – magyar szempontból is, csakhogy az arabok “nagy ívben tesznek” az Oroszország ellen bevezetett nyugati, illetve ezen belül az európai szankciókra.

Egyes feltételezések szerint az Egyesült Arab Emírségek egyike azon oázisoknak, ahol az oroszok a nyugati szankciók után is zavartalanul tevékenykednek, és mozgatják a tőkéjüket, ezért felmerülhet a kérdés, hogy a szóban forgó részvényeladás esetleg a szankciók kijátszását szolgálja-e az oroszok (és az arabok) részéről, vagyis – mint már említettük – Szaif Alketbi csak a stróman szerepét játssza el.

A magyarok tekintetében viszont ez szinte teljesen mindegy, mert az Indotek akkor is hoppon maradt, ha a Fortenovát szőröstől-bőröstől lenyelték az arabok, de az sem jelent sokkal jobb kilátásokat, ha a részvények átjátszása csak a szankciók megkerülése érdekében történik, mert annak lehet olyan felhangja, hogy az oroszok igazából nem akarnak megválni a Fortenovában szerzett részesedéstől, amihez paravánként (strómanként) nem a magyar céget, hanem dubai barátaikat használják. Horvát részről sem a magyar, sem az arab megoldástól nem boldogok.

Az oroszok senkinek sem szóltak

A Fortenova-csoport csütörtökön (november 3-án) délután közölte, hogy a rendelkezésükre álló hivatalos információk szerint az orosz állami bank részesedése a Fortenova-csoportban nem változott, de ebben a helyzetben érdemes megállapítani, hogy a csoport igazgatóságának tagjai lesznek az utolsó azok között, akiket a változásokról értesítenek, valószínűleg majd csak akkor szólnak nekik, amikor már a lemondásukat kell benyújtaniuk.

Ezt azért feltételezzük, mert a “tulajdonváltásról” Andrej Plenković horvát miniszterelnök is jóformán a sajtóból értesült.

– A Sberbank nem tájékoztatott senkit. Meglátjuk, kiről van szó, és hogy az igazi befektető valóban az, akinek a neve megjelent, illetve hogy jogszerű-e a tranzakció. Jól meg kell néznünk, hogy mi történik, aztán meghozzuk a döntéseket

– jelentette ki a Berlinben tartózkodó horvát miniszterelnök, aki szerint az a legfontosabb, hogy a Fortenova-csoport “normálisan működjön”. Az nem került kimondásra, hogy ebbe mi fér bele, esetleg a “titkos ügylet” következményeinek elfogadása is.

A horvát miniszterelnök egyébként “azt olvasta” valahol a sajtóban, hogy az új tulajdonos találkozni akar vele, de erről semmit nem tud, arról pedig nem akart beszélni, hogy mit tud a horvát titkosszolgálat, a SOA.

A horvát titkosszolgálat ennek hatására körülményes megfogalmazású közleményt tett közzé, amiből semmi sem derült ki, sem az, hogy tudtak a készülő meglepetésről, sem az, hogy fogalmuk sem volt róla. Mert ha tudtak, akkor az a baj, ha nem tudtak, akkor viszont az nincs rendjén. Ha tudtak, akkor miért nem szóltak a politikai vezetésnek, ha meg nem tudtak, akkor ez maga után vonja a kompetencia kérdését.

– Jogi és biztonsági okokból nem áll módunkban információkkal szolgálni a tevékenységünkről és az értesüléseinkről

– közölte a SOA a horvát média érdeklődésére, amihez még hozzátette, hogy az információikat majd a politikusokkal osztják meg, de az üggyel kapcsolatban a jelek szerint igencsak alulteljesítettek, így Davor Božinović horvát belügyminiszter is csak annyit tudott mondani, hogy folyamatban van a tranzakcióval kapcsolatos információk összegyűjtése.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava