Connect with us

Horvátország

A FORTENOVA-BOMBA: Arabok, és nem magyarok vásárolták meg az oroszok portfólióját, ami a horvátokat is meglepte

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A Fortenovát arabok vették meg a Sberbanktól
Olvasási idő: 4 perc

Horvátországban felröppent a hír, hogy egy arab befektető szerezte meg a Fortenova konzorcium (volt Agrokor) korábban orosz kézben lévő részvényeit. A Fortenova azt közölte, hogy fogalma sincs semmiről, és a horvát kormány is hasonlóan nyilatkozott. A Sberbank, amely eddig a csoport részvényeinek 43,4 százalékát birtokolta, ugyanakkor azt állítja, hogy pont került az ügy végére, és már semmi közük a Fortenovához, Szaif Alketbi hivatala pedig örömmel jelentette be a hírt. Mindez azt jelenti, hogy a magyar kormánykörökhöz közeli Jellinek Dániel cége, az Indotek lecsúszott az ületről. A legújabb fordulat az, hogy a horvát titkosszolgált nem kíván részletekkel szolgálni az esettel kapcsolatban, mert – feltehetően – ők sem tudnak semmit.

Bombaként robbant a hír

A Sberbank szerda este (november 2-án) röppentette fel, hogy az Egyesült Arab Emírségekből származó Szaif Alketbinek adta el a Fortenova-csoport általa birtokolt részvényeit, az üzletet állítólag október utolsónapján kötötték meg.

Az állítólagos új tulajdonosról nem sokat tudni, legalábbis erre a megállapításra jutott a horvát sajtó, és azon belül a Večernji list arab származású újságírója, aki a térség szakértőjének számít, és aki szerint az Egyesült Arab Emírségek médiája alig, illetve szinte semennyire sem foglalkozott vele. Ezért akár még az sem zárható ki, hogy strómanról van szó, de erről lejjebb még szólunk más összefüggésben is.

A róla megjelent mindössze cikken kívül sehol sem említi az arab sajtó Szaif Alketbi nevét, ami arra utalhat, hogy nem túlzottan fontos és erős személyiség az arab világban, bár 2009 és 2015 között a lovassport kedvelői által talán ismert Maktúm bin Rásid Ál Maktúm dubai koronaherceg irodáját vezette.

A gyér információkból annyi derült ki róla, hogy jelenleg egy globális tapasztalattal rendelkező tanácsadó cég a Flatrace elnöke. A cég azokat a szervezeteket segíti, amelyek az összetett szabályozási, pénzügyi és irányítási döntések meghozásakor az érték maximalizálása törekszenek. Legyünk őszinték, egyszerű földi halandóknak ez a kacifántos pénzvilági megfogalmazás nem túl sokat mond.

Miután azonban 2015 óta már nem ő a dubai koronaherceg irodavezetője, az Egyesült Arab Emírségek médiájába nem sikerült beküzdenie magát, ennek ellenére jelent ma horvátországi nagybefektetőként, aki átvette a Sberbanktól a Fortenova-csoport részvényeinek 43,4 százalékát.

A Fortenovának fogalma sincs az esetről

A Fortenova a hír felröppenését követően először úgy reagált, hogy fogalmuk sincs az esetről.

A Fortenova-csoportnak hivatalosan nincs tudomása a Sberbank részesedésének eladásáról. A Sberbank vagyona szankciók hatálya alatt áll, és az eladáshoz speciális engedélyek beszerzése van szükség a szankciók végrehajtásáért felelős hatóságoktól

– közölte a Fortenova. Ez ugyan jól hangzik, és akár megnyugtató is lehetne – tegyük fel – magyar szempontból is, csakhogy az arabok „nagy ívben tesznek” az Oroszország ellen bevezetett nyugati, illetve ezen belül az európai szankciókra.

Egyes feltételezések szerint az Egyesült Arab Emírségek egyike azon oázisoknak, ahol az oroszok a nyugati szankciók után is zavartalanul tevékenykednek, és mozgatják a tőkéjüket, ezért felmerülhet a kérdés, hogy a szóban forgó részvényeladás esetleg a szankciók kijátszását szolgálja-e az oroszok (és az arabok) részéről, vagyis – mint már említettük – Szaif Alketbi csak a stróman szerepét játssza el.

A magyarok tekintetében viszont ez szinte teljesen mindegy, mert az Indotek akkor is hoppon maradt, ha a Fortenovát szőröstől-bőröstől lenyelték az arabok, de az sem jelent sokkal jobb kilátásokat, ha a részvények átjátszása csak a szankciók megkerülése érdekében történik, mert annak lehet olyan felhangja, hogy az oroszok igazából nem akarnak megválni a Fortenovában szerzett részesedéstől, amihez paravánként (strómanként) nem a magyar céget, hanem dubai barátaikat használják. Horvát részről sem a magyar, sem az arab megoldástól nem boldogok.

Az oroszok senkinek sem szóltak

A Fortenova-csoport csütörtökön (november 3-án) délután közölte, hogy a rendelkezésükre álló hivatalos információk szerint az orosz állami bank részesedése a Fortenova-csoportban nem változott, de ebben a helyzetben érdemes megállapítani, hogy a csoport igazgatóságának tagjai lesznek az utolsó azok között, akiket a változásokról értesítenek, valószínűleg majd csak akkor szólnak nekik, amikor már a lemondásukat kell benyújtaniuk.

Ezt azért feltételezzük, mert a „tulajdonváltásról” Andrej Plenković horvát miniszterelnök is jóformán a sajtóból értesült.

A Sberbank nem tájékoztatott senkit. Meglátjuk, kiről van szó, és hogy az igazi befektető valóban az, akinek a neve megjelent, illetve hogy jogszerű-e a tranzakció. Jól meg kell néznünk, hogy mi történik, aztán meghozzuk a döntéseket

– jelentette ki a Berlinben tartózkodó horvát miniszterelnök, aki szerint az a legfontosabb, hogy a Fortenova-csoport „normálisan működjön”. Az nem került kimondásra, hogy ebbe mi fér bele, esetleg a „titkos ügylet” következményeinek elfogadása is.

A horvát miniszterelnök egyébként „azt olvasta” valahol a sajtóban, hogy az új tulajdonos találkozni akar vele, de erről semmit nem tud, arról pedig nem akart beszélni, hogy mit tud a horvát titkosszolgálat, a SOA.

A horvát titkosszolgálat ennek hatására körülményes megfogalmazású közleményt tett közzé, amiből semmi sem derült ki, sem az, hogy tudtak a készülő meglepetésről, sem az, hogy fogalmuk sem volt róla. Mert ha tudtak, akkor az a baj, ha nem tudtak, akkor viszont az nincs rendjén. Ha tudtak, akkor miért nem szóltak a politikai vezetésnek, ha meg nem tudtak, akkor ez maga után vonja a kompetencia kérdését.

Jogi és biztonsági okokból nem áll módunkban információkkal szolgálni a tevékenységünkről és az értesüléseinkről

– közölte a SOA a horvát média érdeklődésére, amihez még hozzátette, hogy az információikat majd a politikusokkal osztják meg, de az üggyel kapcsolatban a jelek szerint igencsak alulteljesítettek, így Davor Božinović horvát belügyminiszter is csak annyit tudott mondani, hogy folyamatban van a tranzakcióval kapcsolatos információk összegyűjtése.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Horvátország

Nyugaton is tudnak lopni, miközben egy horvát rendőr sz@rik a főnökére

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

horvát rendőr
Biztonság és bizalom, ez a horvát rendőrség jelszava, de vannak, akik tesznek rá (Forrás: Kalesijska)
Olvasási idő: 3 perc

Annak idején, a kilencvenes években Kelet-Európában szinte mindenkinek a legkülönfélébb illúziói voltak a tükrös palota módjára villogó Nyugatról. Aztán ez idővel elmúlt, bár még mindig szép számmal akadnak olyanok akik úgy hiszik, hogy a tejjel-mézzel folyó Kánaán a Lajtán túl keresendő. Legtovább az a tévképzet tartotta fenn magát, hogy Nyugaton nincs korrupció, illetve hogy az urak nem lopnak. Ahogy azt Jánisz Varufákisz (extrabaloldali) görög expénzügyminiszter magyarázta meg ezt a nemrégiben, tényleg van különbség a Délen, meg Keleten folyó, és a fejlett országokban zajló csirkefogás között: a mienk egyszerű, alacsony értelmi szintű lopás, míg a nyugati ipari szintű, néha Nobel-díjas elméket megszégyenítő tiltott nyerészkedés. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem buknak le.

Komplikált nemzetközi vállalkozás

Így az Európai Ügyészség minap adott hírt arról, hogy az olasz rendőrség Parma, Potenza és Salerno városában végzett házkutatást, minek eredményeképpen – a zárolt bankszámlákkal egyetemben – 149 millió eurót koboztak el.

A vagyoni eszközök befagyasztását elrendelő határozatot egy pármai vizsgálóbíró hozta az Európai Ügyészség kérésére az üzemanyag-kereskedelemben részt vevő öt személlyel és két vállalattal szemben.

Ugyanakkor szintén az Európai Ügyészség kezdeményezésére három olasz állampolgár ellen indítottak eljárást, akik ügyleteiket Miamiból, Dubaiból és Salernoból irányítják.

Anélkül, hogy részletekbe mennénk, az alapötlet az volt, hogy Szlovéniában és Horvátországban vásárolt üzemanyagot csempésztek Olaszországba, ahol ezt ÁFA nélkül, nyomott áron értékesítették a benzinkutakon.

Az árut az egyik olasz állampolgár tulajdonában lévő horvát cég teherautóival szállították, és egyelőre úgy néz ki, hogy sem a szlovén, sem a horvát oldalon nem volt senki sem beavatva a dologba.

horvát rendőr

A rendőrségi akció nem nélkülözte a filmszerű jeleneteket, mert a házkutatások során a padlóba épített kazettákban több millió euró készpénzt találtak.

A varoufákiszi ipari szintre utal az is, hogy ez tulajdonképpen az olasz igazságszolgáltatási szervek által 2019-ben lefolytatott eljárás következő fejezete, amelynek során egy pármai székhelyű cégnél végzett kutatás során 1,5 millió euró készpénzt koboztak el.

A becslések szerint az olasz adóhivatalt 92 millió euróval károsították meg.

Nem sok változott két évezred alatt

Egyik kedvenc témám, hogy az ember keveset, vagy semmit sem változott az ókor, de valószínűleg a történelem elejének ködébe vesző korok óta sem.

A kvázi modern ember szinte semmiben sem különbözik a római birodalom polgáraitól, és erre egy tavaly, a northumberlandi Hexam városka közelében fekvő, ókori Vindolanda maradványait feltáró ásatások is rávilágítottak.

Az ásatások során ugyanis egy olyan követ találtak, amelybe akkurátusan egy pénisz volt belevésve, a következő szöveg kíséretében: „Secundinus cacator”.

Hogy ki volt a sz@ros Secundinus, teljesen mellékes, az üzenet nem sokban különbözik a mi városaink falaira felfújt firkáktól. Pláne, az indulat nem, ami arra késztet bennünket, hogy ország-világ színe előtt pocskondiázzuk embertársainkat.

Horvát rendőr

Visszakanyarodva a rendőrségi témákra, tegnap egy zágrábi rendőr ősi megnyilvánulásáról adott hírt a horvát média.

A Zágráb központjában elhelyezkedő Bauer-utcai rendőrkapitányságon egy főnökével nyilván roppant elégedetlen horvát rendőr a nagy dolgát a főnök irodájának kellős közepén végezte el, nyomatékosítva tiltakozását egy ütve fúróval, amivel a falakat lyuggatta ki.

A rendőr kilétét titok fedi, csak annyit tudunk, hogy garázdaság, hivatali ez-az megsértése miatt fegyelmi eljárás folyik ellene, viszont tudjuk, hogy a modern kori Secundinust, azaz a főnököt Joso Žugajnak hívják.

Hogy min különböztek össze az anonim rendőrrel, nem tudjuk, de biztos érdekes dolog lehetett. Ismerve némiképpen az embernek nevezett kétlábú emlősöket, csak két dologról lehet szó: vagy pénz, vagy nőügy van a dolog hátterében.

Apró piszkoskodás igazán nem szokta annyira kihozni az embert a sodrából, hogy lesz@rja a főnök irodáját, illetve a tehetetlen agresszió jeleként összefurkálja annak falait.

A rendőrségi közlemény szerint a szóban forgó rendőrt a közrend és a béke megsértése, azaz arcátlan viselkedés és a felettesének megsértése miatt büntették meg.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendőrt a zágrábi rendőrkapitányság vezetőjének döntése alapján a fegyelmi eljárás végéig ideiglenesen felmentik a szolgálatból

– közölték rendőri lakónikussággal.

Ha jobban belegondolok, még mindig jobb, mintha egy kilónyi robbanóanyaggal pakolta volna meg a „hatalom székhelyét”. A bűztől még senki nem halt meg, ezt minden katonaviselt ember tudja.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: