Connect with us

Horvátország

NÉGY MINISZTER IS LOPOTT? A legvidámabb barakk a lágerben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Ff oCNLWAAEpCrS
A cikk meghallgatása

Bár a meghatározás még a régi időkből származik, amikor ez a kifejezéssel a kádári Magyarországot illették, de azt hiszem, hogy nem akkora nagy túlzás ezt Horvátországra vonatkoztatni. Mert mi történt már megint? Egyszerre hivatalosan is megvádoltak nem egy, nem kettő, de kerek négy ex-minisztert, mindenféle korruptív ügyben, ami a hivatalos visszaélésektől az EU-alapok megcsapolásáig terjed. A kvartett első hegedűje mindenképpen Damir Horvat ex-gazdasági miniszter, akiről éppen a napokban reppent fel a hír, hogy szerencsésen munkát kapott a zágrábi Končarban. A konszern különben trafókat, villanymozdonyokat, ilyesfajta apróságokat állít elő, és exportál világszerte. Az ő ügyében szimatolgatva terjedt ki a vizsgálat a többiekre, hogy végül a vádiratban nyolc személy neve szerepeljen.

Fárasztó tényfelsorolás

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) szerdán vádat emelt a volt miniszterelnök-helyettes és három volt miniszter (Darko Horvat, Borisz Milošević, Tomislav Tolušić és Josip Aladrović) és négy másik gyanúsított ellen az állami támogatások odaítélésében történő állítólagos törvénytelenségek miatt indított vizsgálat részeként.

Az USKOK nem nevezte meg őket, de nyílt titok, hogy a volt miniszterek mellett Horvat asszisztense, Ana Mandac, Velimir Žunac, a regionális fejlesztési minisztérium volt államtitkára, Katica Mišković, a támogatott területek igazgatóságának igazgatója és Damir Juzbašić volt županjai polgármester ellen is vádat emeltek.

A horvát igazságszolgáltatás történetében még soha nem fordult elő, hogy egy vádirat négy miniszterre vonatkozott volna, de lehet hogy világrekordról van szó, hacsak a kínaiak, vagy a szovjetek nem viszik el a pálmát ezen a téren.

Horvát szemszögből és horvát léptékben elhanyagolható aprópénzekről van szó, kicsit több 300 ezer euróról, a többi meg teljesen szokásos mindennapi csirkefogás, munkahelyhez juttatták valakinek a valakijét.

Plenković fejét követelik

Bár mostanra mind a négyen távoztak hivatalukból, az ellenük folyó vizsgálat idején, idén februárban hárman: Darko Horvat gazdasági miniszterként, Borisz Milošević a kormány (szerb nemzetiségű) alelnökeként és Josip Aladrović munkaügyi miniszterként ültek a jelenlegi kormányban. A negyediket, Tomislav Tolušić gazdasági minisztert hét hónappal korábban menesztette a miniszterelnök.

Az ellenzék természetesen lecsapott az alkalomra, és fulmináns beszédekben követelte Andrej Plenković miniszterelnök azonnali lemondását, Plenx azonban nem nagyon idegeskedett. Sőt, kijelentette, hogy az ellenékre akár keresztet is lehetne vetni.

– Az információt megkaptam. Mit fog tenni az ellenzék? A tegnapi közvéleménykutatás adatai után sokan már elgyászolták őket. Most egyik témáról a másikra ugrálnak, hogy egyáltalán életjelet adjanak magukról. Ez most az ügyészségre tartozik, most pedig lépjünk tovább

– mondta Plenković, akit megkérdeztek, hogy fáradt-e bele annak szajkózásába, hogy zéró toleranciát kell tanúsít a korrupcióval szemben, a kormányfő úgy válaszolt, hogy szeretné, ha ugyanazt az mércét alkalmazzák mindenkire.

A miniszterelnök egyúttal annak a véleményének is hangot adott, hogy ez semmiképpen sem terhelheti a kormányt, mert a szóban forgó személyek nem tagjai a kormánynak, bár ezt csak jelen időben lehet emlegetni, “közelmúlt időben” azonban nem.

– Az én felelősségem a választásokon kapott választói bizalommal kezdődik és ér véget, a programok végrehajtásánál, a Magyarországra vezető vasútvonal megépítésénél, a schengeni és az euróövezeti tagságnál. Én azzal foglalkozom, ami számít

– mondta Plenković, akinek az nem jutott az eszébe, bár igen hatásos lett volna, hogy Horvátországban, legalább bíróság elé kerülnek a vétkes hatalmasságok, ami más országokra egyáltalán nem jellemző mostanság Balkánon innen és túl.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava