Connect with us

Horvátország

NÉGY MINISZTER IS LOPOTT? A legvidámabb barakk a lágerben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Ff oCNLWAAEpCrS
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Bár a meghatározás még a régi időkből származik, amikor ez a kifejezéssel a kádári Magyarországot illették, de azt hiszem, hogy nem akkora nagy túlzás ezt Horvátországra vonatkoztatni. Mert mi történt már megint? Egyszerre hivatalosan is megvádoltak nem egy, nem kettő, de kerek négy ex-minisztert, mindenféle korruptív ügyben, ami a hivatalos visszaélésektől az EU-alapok megcsapolásáig terjed. A kvartett első hegedűje mindenképpen Damir Horvat ex-gazdasági miniszter, akiről éppen a napokban reppent fel a hír, hogy szerencsésen munkát kapott a zágrábi Končarban. A konszern különben trafókat, villanymozdonyokat, ilyesfajta apróságokat állít elő, és exportál világszerte. Az ő ügyében szimatolgatva terjedt ki a vizsgálat a többiekre, hogy végül a vádiratban nyolc személy neve szerepeljen.

Fárasztó tényfelsorolás

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) szerdán vádat emelt a volt miniszterelnök-helyettes és három volt miniszter (Darko Horvat, Borisz Milošević, Tomislav Tolušić és Josip Aladrović) és négy másik gyanúsított ellen az állami támogatások odaítélésében történő állítólagos törvénytelenségek miatt indított vizsgálat részeként.

Az USKOK nem nevezte meg őket, de nyílt titok, hogy a volt miniszterek mellett Horvat asszisztense, Ana Mandac, Velimir Žunac, a regionális fejlesztési minisztérium volt államtitkára, Katica Mišković, a támogatott területek igazgatóságának igazgatója és Damir Juzbašić volt županjai polgármester ellen is vádat emeltek.

A horvát igazságszolgáltatás történetében még soha nem fordult elő, hogy egy vádirat négy miniszterre vonatkozott volna, de lehet hogy világrekordról van szó, hacsak a kínaiak, vagy a szovjetek nem viszik el a pálmát ezen a téren.

Horvát szemszögből és horvát léptékben elhanyagolható aprópénzekről van szó, kicsit több 300 ezer euróról, a többi meg teljesen szokásos mindennapi csirkefogás, munkahelyhez juttatták valakinek a valakijét.

Plenković fejét követelik

Bár mostanra mind a négyen távoztak hivatalukból, az ellenük folyó vizsgálat idején, idén februárban hárman: Darko Horvat gazdasági miniszterként, Borisz Milošević a kormány (szerb nemzetiségű) alelnökeként és Josip Aladrović munkaügyi miniszterként ültek a jelenlegi kormányban. A negyediket, Tomislav Tolušić gazdasági minisztert hét hónappal korábban menesztette a miniszterelnök.

Az ellenzék természetesen lecsapott az alkalomra, és fulmináns beszédekben követelte Andrej Plenković miniszterelnök azonnali lemondását, Plenx azonban nem nagyon idegeskedett. Sőt, kijelentette, hogy az ellenékre akár keresztet is lehetne vetni.

– Az információt megkaptam. Mit fog tenni az ellenzék? A tegnapi közvéleménykutatás adatai után sokan már elgyászolták őket. Most egyik témáról a másikra ugrálnak, hogy egyáltalán életjelet adjanak magukról. Ez most az ügyészségre tartozik, most pedig lépjünk tovább

– mondta Plenković, akit megkérdeztek, hogy fáradt-e bele annak szajkózásába, hogy zéró toleranciát kell tanúsít a korrupcióval szemben, a kormányfő úgy válaszolt, hogy szeretné, ha ugyanazt az mércét alkalmazzák mindenkire.

A miniszterelnök egyúttal annak a véleményének is hangot adott, hogy ez semmiképpen sem terhelheti a kormányt, mert a szóban forgó személyek nem tagjai a kormánynak, bár ezt csak jelen időben lehet emlegetni, „közelmúlt időben” azonban nem.

– Az én felelősségem a választásokon kapott választói bizalommal kezdődik és ér véget, a programok végrehajtásánál, a Magyarországra vezető vasútvonal megépítésénél, a és az euróövezeti tagságnál. Én azzal foglalkozom, ami számít

– mondta Plenković, akinek az nem jutott az eszébe, bár igen hatásos lett volna, hogy Horvátországban, legalább bíróság elé kerülnek a vétkes hatalmasságok, ami más országokra egyáltalán nem jellemző mostanság Balkánon innen és túl.

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava