Connect with us

Bosznia

FELTÉTELEST KAPOTT: Az Európai Bizottság feltételesen javaslatot tett Bosznia-Hercegovina tagjelöltségére

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

brusszel bosznia partnersg
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Az Európai Bizottság elfogadta az ajánlást Bosznia- Hercegovina uniós tagjelölti státuszának feltételek melletti megadásáról. A végső szót decemberben az Állam és Kormányfők Tanácsa, azaz az Európai Tanács mondja ki, a Bizottság által most meghatározott nyolc feltétel alapján azonban nagy eséllyel kijelenthető, hogy továbbra is komoly távolságban van az EU-tagság Bosznia- Hercegovina számára. A döntésre már reagált Milorad Dodik, boszniai szerb politikus, akinek mindenről ugyanaz jut eszébe, konkrétan és történetesen az, hogy meg kell szüntetni a főképviselői funkciót.

Porhintés a szembe

Idén júniusban az EU Bizottság javaslata alapján az Állam és Kormányfők Tanácsa elfogadta Ukrajna és Moldávia tagjelölti státuszának megadását. Több nyugat-balkáni állammal egyetemben Bosznia- Hercegovina is elesett a tagjelölti státusztól, annak ellenére, hogy évek óta komolyan hangoztatja a boszniai politikai elit az uniós integrációs törekvéseit.

Minden kétségen felül áll, hogy az EU vezetése geopolitikai okok miatt biztosította a két említett kelet-európai országnak a nyugati orientáció ígéretével kecsegtető tagjelöltséget. Tény azonban az is, hogy az albán, macedón és boszniai politikai vezetés a korábbi években komoly belső és külső feszültséget vállat fel azért, hogy ugyanezt a státuszt megszerezze.

A legtöbb szakértő ugyanakkor egyetértett abban, hogy az EU a tagjelöltség nyugat-balkáni államoktól történő visszatartásával – plasztikusan fogalmazva – lábon lőtte magát, mert a Brüsszelből nézve nehezen besúlyozható elvi, ideológiai és vallási vitákkal terhelt régió lakói komoly pofonként élték meg az uniós vezetők kihátrálását a folyamatból.

A nyár folyamán a boszniai választási kampány megmutatta, hogy az EU hátralépését követően a boszniai szerb kormány tagjai rendszeresen Moszkvába kezdtek utazni, míg a legnagyobb bosnyák pártként működő Demokratikus Akciópárt (Stranka Demokratske Akcije, SDA) vezetése a fényességes török portával erősítette a kapcsolatait.

Az EU vezetése így kénytelen volt legalább a “gesztuspolitizálás” szintjén rendezni a számára negatív irányba induló folyamatot, és megállítani a régiós pozícióvesztést.

Az EU Bizottság áthidaló megoldásként elfogadott egy évközi jelentést a boszniai helyzetről, amiben nyolc feltételhez kötötte, hogy a tagjelöltség megadásáról a Tanács decemberben szavazhasson.

Csökkenő számú feltételek

A Bizottság az alábbi nyolc feltételt határozta meg a boszniai vezetés számára:

  • a Legfőbb Bírói és Ügyészi Testület (Visko Sudsko i Tužilačko Viječe, VSTV) működésére vonatkozó törvény uniós jognak megfelelő módosítása,
  • a boszniai bíróságok működésére vonatkozó, uniós joggal összhangban álló törvény megalkotása,
  • a közhivatalok betöltéséhez kötődő összeférhetetlenségi szabályokat tartalmazó törvény elfogadása,
  • a korrupció és a szervezetbűnözés elleni harc terén érdemi lépések megtétele,
  • működőképes menekültügyi rendszer létrehozása, a migrációs és határrendészeti tevékenység színvonalának javítása,
  • kínzás és embertelen bánásmód elleni nemzetközileg szabályozott megelőző mechanizmusnak való megfelelés,
  • a szólás- és médiaszabadság biztosítása, az újságírók és médiában dolgozók hatékony védelme,
  • az uniós joggal való harmonizáció, valamint az uniós vívmányok átvételére vonatkozó nemzeti program elfogadása.

A Tanács decemberben szavazhat

Bár szám szerint az Európai Bizottság tizennégyről nyolcra csökkentette a Bosznia- Hercegovinával szemben támasztott feltételeket, a tagjelölti státusz azonban nem került érdemben közelebb a nyugat-balkáni “Csodaországhoz”.


Dodik álláspontja

Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai elnökség távozó szerb tagja üdvözölte az Európai Bizottság “régvárt döntését”, köszönetet mondott Várhelyi Olivérnek és Josep Borrellnak, és egyúttal kijelentette, hogy ezzel eljött az ideje a főképviselői hivatal (OHR) bezárásának. Ezzel kapcsolatban annak a reményének adott hangot, hogy ezzel befejeződik nemzetközi beavatkozás időszaka Bosznia- Hercegovinában.

– Úgy gondolom, hogy a tagjelölti státusz összefügg a főképviselői funkció megszüntetésével, mert az mindenképpen törvénytelen

– írta a Twitteren a boszniai szerb politikus, aki a nemzetközi színtéren jóformán csak Oroszország és Magyarország, és némileg Törökország támogatását élvezi.


A Bizottság továbbra is megkövetel olyan feltételeket, amelyek teljesítése széles körű politikai összhangot feltételezne.

A fenti nyolc elem közül a bíróságok újraszabályozása, és a Legfelsőbb Bírói és Ügyészi Tanács működésének uniós jogharmonizációja a korábbi években rendre megrekedt a politikai oldalak közti tárgyalások szintjén.

Az összeférhetetlenségi szabályok megalkotása pedig a jelenlegi politikai szereplők nagyrészének biztosan nem áll az érdekében, mert tömegesen fordul elő, hogy egy politikai szereplő három-négy közhivatalt tölt be egyidejűleg, aminek a támogatására a rokonai között osztja szét a pozícióihoz kötődő munkahelyeket.

Fontos emellett megjegyezni, hogy a brüsszeli bizottság a korábbi tizennégy feltétel közül hatot nem tekint továbbra sem teljesítettnek, így azok számonkérését “átütemezte”, nem pedig elengedte.

Ez azt jelenti, hogy a most közzé tett nyolcas lista azokat az elemi feltételeket tartalmazza, amelyek ahhoz kellenek, hogy Bosznia egyáltalán megkapja a tagjelölti státuszt.

A jogállamisági kritériumok és az olyan alapvető emberi jogi követelmények, mint az egyenlő választhatóság érvényesülése majd a csatlakozási kérelem benyújtása előtt kerül számonkérésre.

A Bizottság valószínűleg abban bízik, hogy a fenti nyolc feltétel teljesítésével járó összepolitikai hacacáré vagy fejlődési pályára állítja a boszniai politikai folyamatokat, vagy akkora alkotmányos káoszhoz vezet, amikor már nem az EU tagság elnyerése, hanem az államiság megőrzése lesz a legfontosabb kérdés Bosznia- Hercegovinában.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Európai Unió

Az Európai Unió tényleg komolyan gondolja a 2030-as bővítést?

Közzététel:

a megjelenés dátuma

bővítés
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 7 perc

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke újraizesített rágócsontként dobta be a résztvevők közé nemrégiben Bledben, hogy az Európai Uniónak 2030-ig fel kell készülnie a további bővítésre, amivel az új tagországok felvétele ismét a brüsszeli politikai menetrend egyik kiemelt témája lesz. Természetesen csak akkor, hogy ha ezt bárki is komolyan veszi, mert hogy most a Nyugat-Balkánnak csúfolt térségben minden és bármi közelebbnek tűnik, mint a bővítés, illetve az uniós csatlakozás.

Hogyan került elő a bővítés?

Az Európai Unió sosem szeretett időpontot említeni, amikor a nyugat-balkáni bővítésről volt szó. A brüsszeli illetékesek inkább olyan üres frázisokat pufogtattak, mint például az “érdemeken alapuló integráció”, vagy mint “az uniós elvárások teljesítése”, ez az utóbbi sok esetben mozgócélpontnak számított.

Charles Michel augusztus végén Bledben arról beszélt, hogy az Uniónak 2030-ra készen kell állnia az új tagok integrálására, és hozzátette, hogy ha az EU hiteles akar maradni, akkor beszélni kell a menetrendről. Michel szózatának elhangzása óta el lehetett tűnődni azon, hogy vajon 2030 reális határidő-e, merthogy az Európai Tanács elnöke könnyen ígérget, neki 2026-ban lejár a mandátuma, így a bővítési folyamatot nem neki kell levezényelnie, kudarc esetén pedig nem neki kell magyarázkodnia.

Ráadásul nem ő az első uniós vezető, aki nyilvánosan licitált a nyugat-balkáni országok felvételének időpontjára, 2018-ban az Európai Bizottság volt vezetője, Jean-Claude Juncker tette ugyanezt, amikor egy bővítési stratégiai dokumentumban bejelentette, hogy Szerbia és Montenegró “2025-ig” csatlakozhat az EU-hoz, felsorolva az ehhez vezető szakaszokat.

bővítés

SÖTÉT LÓRA TETT: Amikor még nagy, illetve nagyobb volt az egyetértés Brüsszel és Belgrád között, a kép 2018. februárjában készült (Forrás: X-platform, EcoDev EU)

A tagállamok azóta diszkréten elutasították a dokumentumot, a 2025-ös határidő pedig feledésbe merült, ahogy Jean-Claude Juncker támolygó alakja is eltűnt a történelem gomolygó ködében. Csakhogy 2018 és 2023 között nincs semmi hasonlóság, az ukrajnai háború kitörésével ugyanis új dinamika alakult ki Európában.

Angela Merkel politikai jelenléte talán lassította az agresszív orosz politika előre nyomulását, az viszont biztos, hogy a Mutti a Berlini Folyamattal képes volt összecsődíteni a balkáni vezetőket, amely által valósulhatna meg egyébként az a német elképzelés, amely alapján a Nyugat-Balkán az uniós közös piacba integrálódna, és ez lehetne az Európai Unió bővítésének egyik lehetséges forgatókönyve, amiről még majd szó lesz.

Az ukrajnai háború kitörését követően az Európai Unió részéről ugyan nagyobb a politikai akarat a bővítésre, ami azonban nem garantálja a sikert, bár a jelen pillanatban nem vagyunk abban a helyzetben, hogy végtelenül sokat lehessen szórakozni a bővítéssel, mondjuk újabb húsz évet, mint a 2003-as Thesszaloniki Nyilatkozat után. Szerbia és Montenegró több mint egy évtizede, Észak-Macedónia pedig még régebb óta várakozik.

A közvélemény és a politikai elit ellenállása a bővítéssel szemben azóta sem szűnt meg sem itt, sem ott, és a vita előrehaladtával ismét növekedhet akár az Európai Unióban (Franciaország, Hollandia, Bulgária, Horvátország), akár a “szerb világban”, ahol a belgrádi és a banjalukai vezetésnek sikerült redukálnia a csatlakozási kedvet a szerb népesség körében. További problémát jelenthet, hogy a jelölteknek igazodniuk kell az európai külpolitikai álláspontokhoz, miközben Szerbia európai szempontból erős szimpátiákat táplál Moszkvával szemben.

Charles Michel bledi kiállását vagy elszólását követően – nézőpont kérdése – az uniós vezetők bővítési hajlandóságának első nagy próbája az október 6-i granadai csúcstalálkozó lesz. Az állam- és kormányfők Granadában az új tagok befogadására való hajlandóságot tesztelik majd a három fő kérdés megvitatásával, aminek keretében azzal foglalkoznak, hogy milyen legyen a döntéshozatal a bővített unión belül, mit tartalmazzon az európai szinten követendő politika és hogy azt miből finanszírozzák.

Szegényházi vásár

Hat nyugat-balkáni ország (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró, Szerbia és Koszovó), Ukrajna és Moldova pályázik a csatlakozásra (Törökország esetében az eljárás befagyasztásra került). A volt Jugoszlávia néhány országa már évekkel ezelőtt megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat, míg az EU decemberben dönt arról, hogy ezt lehetővé teszi-e Kijev és Kisinyov számára is. Charles Michel szerint Grúzia, amelynek jelenleg csak “európai perspektívája” van, még felzárkózhat a többiekhez, “ha megteszi a szükséges előrelépéseket”.

A nagyszámú szegény tagjelölt ország felvétele elkerülhetetlenül hatással lesz a közös költségvetésre. A tagjelölt országok bruttó hazai terméke jóval az európai átlag alatt van, ami azt jelenti, hogy az uniós költségvetés nettó kedvezményezettjei lesznek. Ugyanakkor néhány jelenlegi kedvezményezett országnak a bővítést követően nagyobb mértékben kell hozzájárulnia az EU költségvetéséhez. Lehet barkóbázni, hogy melyik korábban csatlakozott országnak tetszik majd a legkevésbé, hogy mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, miközben a balkáni bővítés gyengítheti az ukrán csatlakozásra fordítható támogatást, és ez további turkálást jelenthet a zsebekben.

Önmagában a nyugat-balkáni bővítés nem jelentene különösen nagy pénzügyi kihívást, mivel a régió összlakossága 17 millió körül van, ami egy közepes méretű tagállamnak felel meg. Ukrajna viszont különleges eset a többi tagjelölt országhoz képest több mint 40 milliós lakossága, és a tönkrement, illetve szétbombázott infrastruktúrája miatt.

Egy másik nehezen megoldható kérdés a döntéshozatali folyamat esetleges megváltoztatása és az egyhangúság elvének elhagyása bizonyos területeken. Ez a vita éles ellentéteket válthat ki a tagországok között, különösen, ha a jelenlegi európai szerződések módosításának kérdése is felmerül. Ez tovább késleltetheti a bővítési döntést, és meghosszabbíthatja a tagjelölt országok várakozási idejét, tehát egyáltalán nem abba az irányba mutat, amit Charles Michel Bledben felvázolt.

A bővítési dinamika gyorsulását észlelve a francia elnök a nagykövetek párizsi értekezletén elővette a többsebességű Európára vonatkozó elképzelést, miközben az Európai Bizottság bejelentette, hogy október közepén közzéteszi a progresszív integrációval kapcsolatos tervet, amelynek alapján a tagjelölt országok lépésről lépésre csatlakozhatnának az EU különböző intézményeihez: a közös piachoz és az európai politikákhoz azokon a területeken, ahol sikeresen lezárták a tárgyalásokat – mindeközben pedig Ursula von der Leyen az előcsatlakozási alapok növelését és egy “növekedési tervet” is bejelentett a Nyugat-Balkán számára.

bővítés

Brüsszeli elképzelések szerint ez a megközelítés segíthetné a jelölteket abban, hogy útközben néhány kisebb győzelmet arassanak, ami keményebb munkára ösztönözné őket a végső cél elérése érdekében. Ez szép elgondolás, csak nem biztos, hogy a Balkán erre a srófra működik, könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a tagjelölt országok megrekednek a csatlakozás valamelyik szakaszában, megfelelő szabályok hiányában pedig folytatják az egymással való acsarkodás, vagy éppen elárasztják magukkal Európát.

A nyár elején a német Kereszténydemokrata Unió (CDU/CSU) arra az álláspontra helyezkedett, hogy az uniós tagság nincs napirenden, helyette a tagjelölt országoknak inkább azt ajánlják fel, hogy 2030-ig csatlakozhassanak az európai közös piachoz. Ez egy “köztes szakasz” lenne a tagsághoz vezető úton, de ez a köztes szakasz határozatlan ideig is tarthatna. Ez a megközelítés – a progresszív integrációhoz hasonlóan – megszabadítaná a tagjelölt országokat a jelenlegi mindent vagy semmit logikától, vagyis a bent vagy kint állapottól.

Szkepticizmus a Nyugat-Balkánon

A nyugat-balkáni országok politikai vezetőinek hozzáállása sem elhanyagolható az új bővítési terveket és időpontokat illetően. Edi Rama albán miniszterelnök és Ivica Dačić szerb külügyminiszter szkeptikusan reagált a 2030-as bővítési dátumra, Ana Brnabić szerb miniszterelnök pedig azzal vádolta meg az EU-t, hogy folyamatosan változtatja a szabályokat és a feltételeket.

Az észak-macedóniai politikusok ugyanakkor rámutattak arra, hogy az integráció folyamatos halogatása miatt csökken az EU-támogatottsága az országban. Montenegróban némi beképzeltséggel úgy vélik, hogy ők tekinthetők a tagsághoz legközelebb álló országnak, így akár 2030 előtt csatlakozhatnak az EU-hoz, ezért úgy gondolják, hogy a fokozatos tagsággal kapcsolatos elképzelések feleslegesen elterelnék a figyelmet a fő célról.

bővítés

Ugyanakkor, ha ezek az országok a tükörbe néznének, akkor azt látnák, hogy tele vannak megoldhatatlan problémákkal, kezdve a foglyul ejtett államtól, a diszfunkcionális gazdaságon keresztül a befagyott konfliktusokig, amelyekkel mindegyik ország küzd a múlt terhes örökségeként, arról nem is beszélve, hogy jócskán megerősödtek a térségben azok az erők, amelyek kitöltötték az Európai Unió által az utóbbi húsz évben üresen hagyott teret.

Amennyire örömteli lehet a 2030-as csatlakozási időpont meghatározása, az legalább annyira frusztrálhatja is a balkáni vezetőket, az előttük álló hat-hét évben ugyanis teljesíteniük kellene, amihez egyáltalán nem voltak hozzászokva, besöpörték ugyanis az ilyen-olyan címen érkező támogatásokat, majd tettek is valamit, meg nem is.

Nekik egyáltalán nem lesz könnyű hozzászokniuk ahhoz, hogy várnak is tőlük valamit, és ezért idegesek az olyan javaslatoktól, mint amilyet Charles Michel tett Bledben, mert az időpont meghatározása visszahelyezi a hangsúlyt a reformok terén elért, illetve el nem ért eredményekre, és elejét veszi a további időhúzásnak a Balkánon, egyúttal pedig megszünteti a vernyogást, miszerint ők készen állnak a csatlakozásra, csak az EU nem akarja a bővítést – ezekután mindenkinek egy dolga van: forduljon arccal 2030 felé!

(A Les Echos és a Le Courrier des Balkans nyomán)

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava