Connect with us

Horvátország

VERBÁLIS SZUMÓMECCS: Ha valakinek ilyen ellenségei vannak, kinek kellenek a barátok?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

andrej plenkovic mark rutte ursula
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A rendszeresen megújuló horvát-szerb verbális szumómeccs érdekes módon mindig akkor robban ki, amikor az belpolitikailag is alkalmas a feleknek. Így Plenkovićnak kétségkívül kapóra jött a szomszédból érkező usztasázás, mert így elterelte a közvélemény figyelmét az INA-ügyről. Emlékeztetőül, a paralmenti korrupcióellenes bizottság kihallgatta Dragan Kovačevićet, a JANAF volt igazgatóját az INA körüli korrupció kapcsán. Kovačević, aki különben maga is súlyos korrupciós ügyben várja a bírósági tárgyalást, itt igyekezett minél kedvezőtlenebb fényben beállítani a kormányt, ám szavahihetősége eléggé kétséges, az előbb említett várakozás miatt. Mindenesetre az ellenzék megkísérelt valamiféle tőkét kovácsolni az esetből – szokásos hazaárulósdi, egyebek – de akkor Vučić jóvoltából leszakadt a mennyezet, és mindenki a szerbeken szörnyülködik, vagy kárörvend, vérmérsékletével összhangban.

Plenković megmagyarázta

Az ex katedra, tanáros stílust kedvelő horvát miniszterelnök szokásához híven tiszta vizet kívánt önteni a pohárba, mondván, hogy a szerbek alapvetően félreértettek mindent. Véleménye szerint, egyáltalán nem arról van szó, hogy Horvátország követelésére hozták meg a döntést, hogy Szerbia nem fog kivételezett helyzetet élvezni az orosz kőolaj beszerzésével kapcsolatban.

– Először is, az EU együtt fogadott el egy szankciócsomagot, nem Horvátország, hanem mind a 27 tagállam Oroszországgal szemben. Szerbia semmilyen módon nem bizonyította, hogy ez számára bármilyen energiafenyegetést jelentene, vagy hogy az orosz olajimport az utolsó esély a szerb állampolgárok számára, hogy benzint kapjanak. Nincs egyetlen érvük sem


Kell a cirkusz

Itt jegyzendő meg, hogy a BALK már augusztusban írt arról, hogy Szerbiai november 1-től nem tud olcsó orosz kőolajat beszerezni, és ezt akkor éppen a mindenben illetékes szerb elnök jelentette ki. Lásd a kapcsolódó cikkben a további részleteket! Persze, egy kis cirkusz mindig jól jön.


– mondta Andrej Plenković. A horvát kormányfő szerint egyáltalán nem arról volt szó, hogy a Vučić kiharcolta a döntést elhalasztását. Ezt nem halasztották el, mert mindenki számára december 1-jén lép hatályba.

Plenković szerint a szerbek ok nélkül hőbörögnek, mert Szerbia a krki terminál, illetve a az adriai olajvezeték közvetítésével az orosz olaj kivételével bármilyen olajat importálhat, mert az EU úgy döntött, hogy szankciókat érvényesít az orosz olajimporttal szemben.

– Milyen EU-s szankciót alkalmazott Szerbia Oroszországgal szemben? Hadd tegyék közzé minden médiájukban, hogy mit tettek azért, hogy összhangban legyenek az Oroszországgal szembeni szankciók politikájával? Miért vannak a szankciók? Mert Oroszország megtámadta Ukrajnát, erről beszélünk itt… A szerb felet hallgatva, az a kép alakul ki, hogy Horvátország állt elő szankciókkal, mert nincs más dolga, mint gáncsot vetni Szerbiának, ami nevetséges. Sértő és durva tézis. Nagyon fontos, hogy megértsük az üzenetet, hogy bárki, aki az EU-ban akar lenni, annak néhány szankciócsomagot is el kell fogadnia

– fejezte be oktató jellegű nyilatkozatát Andrej Plenković.

Mozgolódnak a tanügyi munkások is

Némileg off-topic ugyan, de tekintettel a magyarországi tüntetésekre, körbejárjuk egy kicsit a horvátországi tanügyi munkások helyzetét.

A 2019-es több mint egy hónapig tartó sztrájk után a horvát középiskolai tanárok fizetése meghaladja az 1000 eurót, a statisztika egészen precízen 8709 kunát emleget, ami az 1100 euróhoz közelít. Nem akarok sót dörzsölni a magyar pedagógusok vérző sebeibe, de ez az összeg a kiváló teljesítményt mutató tanárok esetében akár az 1500 eurót is elérheti. (Persze, hogy ki állapítja meg a kiváló teljesítményt és milyen kritériumok alapján az egy másik történet.)

Szóval közép-európai szemmel nem állnak rosszul, picit az ezer eurós horvát átlag felett vannak a fizetések. Viszont, ahogy mondani szokás, evés közben jön meg az étvágy, a szakszervezetek újabb tárgyalási körbe bocsátkoztak a kormánnyal.

Az egyezkedés nem jött össze, mert a szakszervezetek 15 százalékos fizetésemelést követeltek, mire a kormány 4 százalékot ajánlott fel. Az alkudozás végén a szakszervezetek lementek 13 százalékra, a kormány feljött hatra, de akkor feladták és kisétáltak a tárgyalásokról, mondván, hogy a kormány ajánlata nevetséges, és kilátásba helyeztek egy újabb pedagógussztrájkot.

Ahogy ismerem a feleket, sztrájkra csak akkor kerül sor, ha a kormány nagyon köti az ebet a karóhoz, de valószínűnek tűnik, hogy végül kiegyezniek 8 százalékban, amit távlatilag még 2-3 százalék követ. Szóval beszélgetnek, és valami majd lesz.

A világvége hangulatot terjesztő médiák legnagyobb sajnálatára Horvátországban ugyanis nem beszélhetünk forró politikai őszről, mert itt egyszerűen nem így működnek a dolgok.

Az ország harmincéves fennállása óta csak egyetlen esetben került sor igazi tüntetésekre, méghozzá 1996-ban, amikor a zágrábiak tömegesen kivonultak az utcákra a közkedvelt 101-es Rádió műsorszolgáltatási engedélyének bevonását követően. Egyébként meg szórványosan tüntet, aki úgy gondolja, hogy erre szükség van, de ezzel a hírlapírókon kívül, kevesen törődnek.

Az ország működésére különben sokkal inkább rávilágít az a hír, hogy az elmúlt pár évben élesen megugrott az ingatlanok készpénzzel történő vásárlása. A Horvát Nemzeti Bank szerint ez eléri az ingatlanforgalom 48 százalékát.

Állítólag senki sem tudja, miről van szó, pedig a napnál világosabb, hogy az emberek menekítik a “schwarz pénzeket” a beköszönő euró elől. Az eddig “föld alatt” kerengő kunákat ugyanis nem lehet majd észrevétlenül átváltani euróra az EU pénzmosás elleni rendeletei miatt, így az ingatlanvásárlás tűnik az igazi megoldásnak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Jön az új BMW, kínai-horvát-magyar akkumulátor csomaggal?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

akkumulátor rimac
A Rimac Technology és az EVE Energy partnerségre lépett: az együttműködés során a két vállalat egyesíti erőit, hogy 2027-től Európában akkumulátorcellákat gyártsanak (Forrás: Rimac)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A müncheni IAA mobility vásáron történt, hogy a köztudomásúan bajor BMW és a kínai EVE Energy szerződést írt alá, amelynek értelmében a Neue Klasse-t, a híres BMW 3-as vonalának elektromos változatát a kínai gyártó akkumulátor csomagjával látják el. Miután ugyanez a rendezvény folyamán írták alá a horvát Rimac és az EVE együttműködési megállapodását, nem volt nehéz kitalálni, hogy a Neue Klasse-ban nemcsak kínai, de horvát technológiai is lesz. Esetleg magyar is, mert az EVE debreceni akkugyára nyilván benne van a képletben.

Mit gondol a horvátországi tudósító?

A BALK feltűnően mogorva, mondhatni blazírt tudósítója szerint egyértelmű, hogy a brüsszeli hisztérikus regulatíva kijátszása érdekében járják a fátyoltáncot. A BMW, ha játékban, illetve ha egyáltalán életben akar maradni, nem kerülheti meg a kínai beszállítót.

A kvázi horvát-magyar eredetű akkupakkra azért van szükség, hogy félig-meddig európai eredetűnek lehessen feltüntetni a dolgot, ezzel biztosítva lehet, hogy Guy Verhofstadt nem kap sikoltozva szívéhez az Európai Parlamentben. A Rimac természetesen lelkendezik, mert bódító pénzszaga van az egésznek.

Ha valaki kíváncsi rá, a hivatalos nyilatkozat szerint a Rimac 2027-et és az európai akkumulátor-cellagyártás megkezdését látja a két vállalat közötti együttműködés csúcsának.

– Az EVE a cellagyártásra összpontosít, míg a Rimac Technology a nagy mennyiségű akkumulátormodul és cellatároló platform fejlesztésére és gyártására

– áll a nyilatkozatban. Rimacék azt is elárulták, hogy az Eve Energy világszerte a lítium-ion akkumulátorok egyik legfontosabb gyártójaként ismert, és ugyanakkor vezető szerepet tölt be a 46XX hengeres cellaformátum terén, amely számos előnnyel rendelkezik más típusú akkumulátorokkal szemben.

Azok számára, akik egy szót sem értenek a technomaszlagból a horvát cég elmagyarázta, hogy a 46-os szám a hengeres cellák átmérőjére utal milliméterben, az “XX” pedig ezek magasságát jelzi.

A 46xx hengeres cellák egyik legfontosabb előnye, hogy megfelelnek a hőterjedésre vonatkozó változó előírásoknak – a lítium-ion akkuk egyik csúf szokása, hogy üzem közben hőt termelnek, és ezzel összhangban felpuffadnak.

A henger alakú formátum a szakik egybehangzó véleménye szerint alkalmas az optimális hőkezelésre, ami kulcsfontosságú az elektromos járművek biztonsága és megbízhatósága szempontjából.

2023 09 25 192513

Az akkumulátorcellákat a Rimac Technology 46xx platformjához használják majd, amely versenyképes áron és teljesen testreszabható konfigurációkkal lehetővé teszi a nagy teljesítményű akkumulátor-rendszerek működését (Forrás: Rimac)

Maga Mate Rimac – a horvát elektromos fősámán, akit hol Nikola Teslához, hol Elon Muskhoz hasonlítanak -, a jövőbe révülve azt mondta, hogy “az EVE Energy az elsődleges lítium akkumulátorok egyik legnagyobb gyártója a világon, és az akkumulátor cellatechnológia terén szerzett óriási tapasztalatát bocsátja a partnerek rendelkezésére.

– A lítium akkumulátorok fejlesztése iránti elkötelezettsége tökéletesen illeszkedik az elektromos járművek ágazatának átalakítására és az energiatárolásra vonatkozó elképzelésünkhöz. Örömmel jelentjük be ezt az együttműködést, amely hosszú távon megbízható partnert biztosít a 46XX platformunk számára

– mondta Mate Rimac, hej regő rejtem.

Apróságok

Miután a fenti téma kimerítettnek tűnik, azon somolyogtam, hogy Vajdaságban (mi echte, tősgyökeres déliek névelő nélkül tituláljuk a világ e szegletét) ezt az egész hercehurcát batribiznisznek tudnák be, mint ahogy Debrecenben, egyebütt az anyaországban, nem akkugyár, hanem batrigyár épül. Ehhez nyilván Balkanac kolléga is hozzá tudna szólni, “telepi dzserekként”, ám attól tartok, hogy ő még mogorvább és blazírtabb mint az alulírott.

Viszont, ha már ilyen ex-jugoszláv vizekre eveztünk, azt is elmondom, hogy ma tudtam meg, hogy a zágrábi Ledo fagyigyár egyidős velem, azaz 65 éves. A korporációs ünnepi maszlagból kiderült, hogy az első Ledo által gyártott fagyi a Snjeguljica, azaz Hófehérke volt, egy príma minőségű pálcikás vaníliafagyi, abszolút utolérhetetlen ízű csokimázzal. (Figyelem! Aki azt merészeli mondani, hogy jégkrém, azonnal ledöföm! Szerk. megjegy.: Hordósi kollégával kellene megbeszélni a párbaj időpontját!)

Különben tiszteletre méltó korán kívül, igen kevés a hasonlatosság köztem és a Ledo gyár között. Ők rengeteg pénzt kerestek, én nem, őket megvásárolta pár évvel ezelőtt egy nagy nemzetközi multi, utánam senki sem érdeklődött üzletileg.

Persze, szeretném azt hinni, hogy nincs az a pénz a világon, amiért megvásárolnának, pláne most, hogy már lassan Kháron számára gyűjtögetem az obulusokat, de hát sose lehet tudni. Ronaldo is elment focizni Szaúd-Arábiába…

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava