Connect with us

Szerbia

ROMÁN OLAJMEZŐK: Nem zárható ki, hogy a románok nacionalizálni akarják az orosz-szerb tulajdonban lévő olajlétesítményeket

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nis petrol belgrad beograd gigapixel lines scale
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A román hatóságok nyomozást indítottak a NIS Petrol temesvári fióktelepének négy alkalmazottja ellen, mert érzékeny információkat szivárogtattak ki a romániai olajlelőhelyekről. A szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészek bejelentették, hogy a nyomozás részeként a rendőrség razziázott a cég bukaresti és temesvári irodájában, valamint házkutatást tartott több alkalmazott otthonában. A szerb olajtársaság cáfolta a vádakat. Szerb részről azt kommunikálják, hogy szó sincs kémkedésről, az ügynek politikai vetülete van, és a Szerbiára nehezedő (nyugati) nyomással hozható összefüggésbe, de az sem zárható ki, hogy a románok nacionalizálni akarják a orosz-szerb tulajdonban lévő romániai olajmezőket.

Kémkedés vagy politikai nyomás

Román médiajelentések szerint a rendőrség azt gyanítja, hogy a NIS Petrol alkalmazottai eljuttatták Belgrádba és Moszkvába az olajtartalékokkal kapcsolatos érzékeny információkat az orosz Gazprom többségi tulajdonában lévő szerb cégen keresztül.

A román média közben arról számolt be, hogy a NIS Petrol két romániai fiókjában a román állampolgárokon kívül moldovai állampolgárok töltenek be fontos pozíciókat.

A NIS Petrol 2014-ben több helyszínen is olaj és után kezdett kutatni Temes megyében, a Bánság romániai részén. Szerbia 2008-ban adta el a szerb olajcég többségi részesedését az orosz Gazprom Nyeftynek, így a temesvári és a bukaresti kirendeltség is orosz fennhatóság alá esik.

Az Adevarul román hírportál értesülései szerint a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni román ügyészség (DIICOT) szolgálati titkok megsértésével és Románia ásványkincseiről szerzett minősített adatok jogosulatlan kiszolgáltatásával gyanúsítja a NIS Petrol több alkalmazottját.

A multinacionális vállalat bukaresti és temesvári irodáiban rendezett házkutatásokat követően a DIICOT hétfőn a cég nyolc alkalmazottját állította elő, kihallgatásukat követően pedig négyüket szolgálati titoksértéssel és számítógépes adatok jogosulatlan továbbításával gyanúsította meg.

Az ügyészek szerint a gyanúsítottak a kőolajkitermelést szabályozó törvényt megszegve nem nyilvános információkat továbbítottak Románia ásványkincseiről a multinacionális vállalatcsoport szerbiai központjának.

Naná, hogy cáfolnak

A migrációról rendezett magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozón részt vevő szerb elnök Budapesten azt mondta, hogy a vizsgált személyek között nincs szerb állampolgár, és az esetnek semmi köze sincs Szerbiához.

Aleksandar Vučić újságírói kérdésre válaszolva úgy értékelte, hogy a „kémtörténetnek” nincs köze az energiaháborúhoz, viszont újabb ürügy lesz arra, hogy egyesek ismét fegyelmezni próbálják az engedetlennek tartott Szerbiát. A szerb elnök – szokásához híven” ezúttal is „bújtatott alanyról” beszélt.

Vučić nem zárta ki a NIS „bűnösségét”, de szerinte „ott főleg oroszok vannak”, és biztos abban, hogy nem szerb állampolgárokról van szó.

A Szerbiai Olajtársaság (NIS) közben cáfolta a titoksértés vádját, közleményük szerint ugyanis ők az üzleti életnek azt az alapelvét követik, hogy tevékenységüket a fogadó ország hatályos törvényeinek szigorú betartásával végzik.

A Beta hírügynökséghez eljuttatott közleményük szerint teljes mértékben együttműködik minden illetékes hatósággal annak érdekében, hogy tisztázzanak a cég és az alkalmazottak romániai tevékenységével kapcsolatos „minden aspektust”.

Zorana Mihajlović, szerbia bányászati ​​és energiaügyi miniszter az olajfinomítójáról ismert Pancsovában tett látogatás alkalmával újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy beszélt a NIS igazgatójával, és hozzátette, hogy az olajcégnek kötelessége tiszteletben tartani a törvényeket, ami az egyébként nyugatbarát politikusnak tartott Mihajlović szerint azt jelenti, hogy ha Romániában működnek, akkor a tevékenységüket az ottani törvényekkel összhangban kell folytatniuk.

Szerb szakértői vélemény

Az esettel kapcsolatban a Jelica Putniković a „Balkán energiája” című magazin főszerkesztője az N1 televíziónak – tehát nem egy szerb nemzeti csatornának – úgy nyilatkozott, hogy szerinte ez nem kémügy, a botrány kirobbantása mögött inkább geopolitikai okok húzódnak meg.

– A NIS 2011-12 óta van Romániában, bizonyos mennyiségű olajat már találtak, és a kitermelés is megkezdődött, a NIS-nek vannak ott kútjai, amelyek a Gazprom márkanevet használva működnek

– jelentette ki Putniković, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az ukrajnai háború kirobbanását követően a románok egyre hangosabbak lettek a NIS Petrol nacionalizálását illetően. Ezzel összhangban gyakoribbá váltak a különböző ellenőrzések a temesvári és a bukaresti fiókban, és kisebb bírságokat is kiróttak, merthogy ők sem dolgoznak ingyen.

– Aztán elcsendesedett az ügy, most viszont a Moszkva és Kijev közötti újabb politikai fejleményekkel és az Északi Áramlattal kapcsolatos eseményekkel párhuzamosan néhány EU-országban újra megindult a szóbeszéd arról, hogy államosítják az orosz energiavállalatokat

– nyilatkozta Putniković, aki emlékeztetett arra, hogy a NIS az EU- és az amerikai szankciók elkerülése érdekében módosította a tulajdonosi struktúráját, és így nem esik az EU által bevezetett hatodik szankciós csomag hatálya alá (sem).

A főszerkesztő szerint gázügyekben nem csak Németországra nehezedik brüsszeli és washingtoni nyomás, hanem Szerbiára is.

– Mindennapos a nyomás Szerbiára, hogy államosítsa a NIS-t, és hogy vezessen be a szankciókat Oroszország ellen, de akármilyenek is tulajdonosi viszonyok, a NIS kollaterális kárnak számít, és lehet, hogy Románia most ezzel akarja megmutatni, hogy nem oroszbarát politikát folytat

– mondta Putniković, aki különösen érdekesnek tartotta, hogy a nyilatkozata elhangzásáig egyetlen román politikus sem szólalt meg az üggyel kapcsolatban.

Koszovó

KOSZOVÓI ELNÖK: Szerbiának nincs helye az európai nemzetek között, plusz 1 kecske

Közzététel:

a megjelenés dátuma

kecske 2
EGÉSZEN PONTOSAN: Plusz egy kecske menyasszonyi fátyollal (Forrás: Twitter)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A koszovói elnök az európai politikai közösség Chisinauban tartott csúcstalálkozóján kijelentette, hogy és a bűnözői struktúrák felelősek az erőszak eszkalációjáért. Vjosa Osmani az előbbi mondatból azt a számára logikus következtetést vonta le, hogy Szerbiának nincs helye sem a moldovai csúcson, sem a nemzetek európai közösségében. A szerbek közben a leposavići Lulzim Hetemi polgármesterről neveztek el egy kecskét.

A szerbiai hatóságok bűnözőkkel barátkoznak?

Osmani a belgrádi Danasnak nyilatkozva azt mondta, hogy az észak-koszovói bűnszervezetek tagjai nemzetközi körözés alatt állnak, és a szerb hatóságok nagyon szoros kapcsolatokat ápolnak velük.

Osmani ehhez kapcsolódóan leszögezte, hogy Szerbia nem tartozik az európai közösséghez, mert Oroszország szatellitje.

– Azért vagyok itt, hogy a partnereim támogatását kérjem ennek a trendnek a leküzdéséhez, és annak a megelőzéséhez, amit ez kivált

– mondta a koszovói elnök, aki segítséget szeretne kérni a hazája északi részében működő bűnözői csoportok elleni harchoz, mert véleménye szerint ezek a csoportok destabilizálják az országot.

Osmani hozzátette, hogy nem tervez találkozót Aleksandar Vučić szerb elnökkel, és ragaszkodik a megállapodások végrehajtásához.

Az újságírók megkérdezték a csúcstalálkozón szintén részt vevő szerb elnököt is, hogy találkozik-e valakivel a koszovóiak közül, Aleksandar Vučić úgy tett mintha nem tudná, hogy ki képviseli Koszovót a konferencián.

A szerb ellenzéki Danas hírportál ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a résztvevők kilétét előre közölték a szervezők, ráadásul Osmanit, nem sokkal Vučić előtt fogadta Maia Sandu moldovai államfő.

Osmani kikosarazta Vučićot

A szerb elnökben később tudatosulhatott, hogy Koszovót ki képviseli a konferencián, miután Xavier Bethel luxemburgi miniszterelnöknek nem sikerült összehoznia a szerb államfő és a koszovói elnök találkozóját.

– Valószínűleg hallotta már, hogy Xavier Bethel éppen ezt a kérdést vetette fel a beszélgetésünk során. Szeretett volna kapcsolatot teremteni köztünk és a pristinai hatóságok között, de Vjosa Osmani nem akart találkozni velünk

– mondta Vučić, aki szerint Osmani közölte Bethellel, hogy szervezzenek kétoldalú csúcstalálkozót Brüsszelben, arra majd Kurti elmegy és beszélget a szerb elnökkel.

– Én vele szerettem volna beszélni. Mi mindig és mindenkivel beszélni akarunk, mert párbeszédre van szükség

– bizonygatta a jóindulatát a szerb elnök és értetlenkedve tette fel a kérdést, hogy mi a baj a párbeszéddel, mi a baj a kompromisszumokkal?

Rasszizmus vagy állatkínzás?

A koszovói szerbek közben az albánok elleni, egyelőre politikai harcba bevontak egy kecskét is, amelynek a hátára piros festékkel írták fel a leposavići „3%-os polgármester”, Lulzim Hetemi nevét, a vezetéknevét a kecske egyik, a keresztnevét pedig a másik oldalára.

A kecskét a KFOR által őrzött polgármesteri hivatal elé vezeték, ahol jóadag pékárúval látták el, amit az állat jóízűen falatozni kezdett.

A slusszpoén persze az, hogy a kecskére egy menyasszonyi fátylat is tettek, ami elég erős utalás bizonyos zoofil tevékenységre.

Akinek kétségei lennének a fenti állítás felől, annak segít a zenei aláfestés, amely Halid Muslimović Nevjesta (Menyasszony) című dalának egy részlete, ahol éppen az hangzik el, hogy „jön a menyasszony, és olyan szép, mint a királylány”. (Az egész dal itt hallgatható meg.

Az interneten terjedő videóhoz egy kommentelő azt írta, hogy „a szerb rezsim által irányított szélsőségesek a rasszizmus és az állatkínzás csúnya kombinációját mutatták be Észak-Koszovóban”.

Ehhez valaki rögtön csatolta a brit Mirror egyik 2017-es cikkét, amely szerint a beteg britek Szerbiába utaznak, hogy akár 60 fontért kutyákkal szexeljenek az ottani állatbordélyokban. Ennek a részleteit itt most nem fejtenénk ki.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava