Connect with us

ENSZ

HIÚSÁGI KÉRDÉS: Vučić szerint őt kétszer annyian nézték, mint Zelenszkijt, pedig az ukrán elnök a szupersztár

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szupersztar okicsinysege
Listen to this article

A szerb államfő azzal dicsekedett, hogy a közgyűlés előtt mondott beszédét az ENSZ hivatalos csatornáján kétszer annyian nézték, mint az ukrán elnök üzenetét. Volodimir Zelenszkij videólinken keresztül tartotta meg beszédét, Aleksandar Vučić pedig őt követően az ülésteremben mondta el nem éppen acélos szózatát, amelynek fő kérdése az volt, hogy a “bújtatott alany“, amelyről már többször írtunk, miért mér kettős mércével, amikor Ukrajna és Szerbia szuverenitásáról és területi integritásáról van szó. A szerb elnök arról nem nyilatkozott, hogy vajon milyen számláló mérte & mutatta ki az általa említett adatokat, amely szerint ő népszerűbb volt, mint ukrán kollégája, de egyébként ez mindegy is, mert ilyen számláló aligha létezik.

Zelenszkij vagy Vučić a szupersztár?

A szerb elnök alá kormánybarát újságírók (Pink televízió & Tanjug hírügynökség) adták a lovat, vagyis – mint mondani szokás – kérdeztek alá.

– Kétszerannyian néztek ezen a csatornán, mint Zelenszkijt, de ez nem sokat jelent. Számunkra, akik mindenütt ott vagyunk, nem muszáj, hogy éppen ezen a csatornán nézzenek bennünket, de hát ő (Zelenszkij) nagy sztár, mi meg kicsik vagyunk. Tetszik, vagy nem tetszik, hogy egy sztár, ez nem is kérdés, ráadásul egy jóval nagyobb ország elnöke, mint a mi hazánk

– jegyezte meg Vučić, aki az is beismerte, hogy a figyelem középpontjában most Zelenszkij áll, de ezért nem biztos, hogy szerencsésnek érzi magát.

A szerb államfő úgy fogalmazott, hogy a világ több országának misszióvezetői odamentek hozzá, hogy gratuláljanak neki, miután távozott a szószékről, és hozzátette, hogy az említett misszióvezetők között voltak a legnagyobb országok képviselői is. Ha tekintetbe vesszük, hogy Oroszország a világ legnagyobb országa, Kína pedig a Föld legnépesebb állama, akkor ez akár igaz is lehet, de most ettől tekintsük el, és koncentráljunk inkább a hiúsági tényezőre.

– A beszédem felkeltette a figyelmet, mert más volt, mint a többieké. Mert valaki, aki kicsi, ki merte mondani az igazságot. Tegnap este megkerestek a világ legfontosabb országainak misszióvezetői, hogy gratuláljanak a beszédemhez

– mondta a szerb elnök, aki azonban nem árulta el, hogy melyik ország képviselői “voltak a tettesek”, nyilván nem akarta kompromitálni őket. Vučić azonban nem elégedett meg ennyivel, hanem folytatta az öntömjénezést.

– Kijöttek a teremből, hogy megvárjanak a szónoki emelvény mögött, ahová vittek, és azt mondták, hogy az utóbbi 10 évben nem hallottak ilyet, ami a bátorságot és minden mást illett. Pedig én csak azt mondtam, amit gondolok

– jelentett ki Vučić, aki hozzátette, hogy szerinte ez a beszéd “valami jót tett” Szerbiának, és ezt az állítását rögtön meg is indokolta.

– Szenvedélyesen és érvekkel nagyon is alátámasztva védtük meg az álláspontunkat, amivel mindenkinek megmutattuk, hogy nem egy marék zab vagyunk, amelyet lenyelhetnek, mert ők nagyok, mi pedig kicsik vagyunk

– tette hozzá a szerb államfő, aki két centi híján két méter magas, arról nem is beszélve, hogy “őkicsinysége” itt már áttért a királyi többesre, illetve hát csapongott az egyik személyes névbásból a másikba.

Vučić szerint beszéde által “emelkedett” Szerbia tekintélye (ára/értéke), mert megmutatták, hogy Szerbia meg tud küzdeni a pozíciójáért.

Létező vagy nem létező non paper

A szerb elnök beszélt arról a franca-német javaslatról is, amelyet állítólag a német kancellári & francia elnöki megbízott akart átadni neki, és amelyet szerbiai hivatalos körökben a “non paper” kategóriába sorolnak, meg nem nevezett brüsszeli forrásokra hivatkozva pedig “nem létezőnek” minősítenek.

– Hát hülye vagyok én, hogy olvastam egy olyan papírt, amelyik nem létezik? Mások is kérdeztek erről. Nem akartam átvenni, mert azt mondták, hogy az én hibám, hogy ez megjelent a nyilvánosság előtt

– mondta az elnök, bár arra nem adott egyértelmű választ, hogy miként utasította el a nem létező papír átvételét, merthogy korábban nem cáfolta a dokumentum létezését, csak nem akart vele foglalkozni, mert “fájt a feje”. A fejfájás persze, még nem zárja ki a non paper létezését, arra azonban valóban nem non papert, hanem fájdalomcsillapítót kell fogyasztani, ajánlani viszont csak annak a gyógyszergyárnak a termékét fogjuk a szerb elnöknek, amelyik megszponzorálja a BALK-ot.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava