Connect with us

Koszovó

KISZIVÁRGOTT: A koszovói miniszterelnök újabb három hónappal elhalasztja a vitatott döntések végrehajtását

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Ll ajcak kurti escobar
play icon A cikk meghallgatása

A koszovói Klan Televizija tegnap este arról értesült, hogy Pristina három hónappal elhalasztja a szerb rendszámtáblákkal és dokumentumokkal kapcsolatos döntésének végrehajtását, amelyeket előbb tavaly, majd idén augusztusban, legutóbb pedig most szeptemberben akart bevezetni. A BALK megbízható forrásokból közvetve úgy értesült, hogy hitelesnek tekinthető az információ.

A hír azt követően látott napvilágot, hogy Miroslav Lajčák az Európai Unió különleges képviselője és Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni kérdésekben illetékes helyettes államtitkára közrefogta Albin Kurti koszovói miniszterelnököt.

Lajčák és Escobar azt kérte Kurtitól, hogy három hónappal halassza el a szerb rendszámtáblákkal és dokumentumokkal kapcsolatos viszonossági határozatainak végrehajtását.

Az Európai Unió különleges képviselője koszovói tárgyalásait követően úgy fogalmazott, hogy a nemzetközi közösséget aggasztják a július 31-én történt események.

A szerbek akkor homokkal és kaviccsal megrakott teherautókkal állták el az utakat, és lövések is eldördültek. Az Egyesült Államok koszovói nagykövete július végén egy hónapos halasztást kért, ezt követte a mostani, három havi halasztásra vonatkozó kérés.

Lajčák a Twitteren azt írta, hogy mélyreható megbeszélést folytatott Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel és Bislimi Besnik helyettes kormányfővel a múlt heti magas szintű (brüsszeli) találkozóról, többek között a mozgásszabadságáról, illetve arról, hogy Koszovó milyen úton haladjon előre a párbeszéd során.

A nyugat-balkáni ügyekben illetékes amerikai helyettes államtitkár ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy meggyőződése szerint Pristina nem akarja a helyzet eszkalálódását. Miután Escobarnak nincs se Twitter-, se Facebook-profilja, vagy jól elrejtette őket, így az ő tevékenységéről csak közvetve, a partnerek által lehet értesülni.

Így például kiderült, hogy az amerikai-uniós duó járt Vjosa Osmani koszovói államfőnél is, akivel megvitatta a legújabb politikai fejleményeket, beleértve ebbe Szerbia “dezinformációs és destabilizáló kampányát” Észak- Koszovóban, mint Osmani fogalmazott.

Albin Kurti miniszterelnöknek ugyanakkor van Twitter-profilja, de azon az éjszaka semmiféle közlés nem látható a közvetítőkkel folytatott megbeszéléssel kapcsolatban, így egyelőre ő még nem erősítette meg a halasztást.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava