Connect with us

Bosznia

DÜHBE GURULT A “JÓ EMBER”: Christian Schmidt főképviselő kiosztotta a boszniai politikai elit tagjait

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

christian schmidt
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Augusztus 17-én Christian Schmidt, a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője a Goraždében tett látogatása után tartott sajtótájékoztatón tőle nem megszokott kirohanást “mutatott be”. A sajtóban azóta hosszas elemzésnek alá vetett, alig több mint egy perces felvételen a főképviselő dühös hangnemben osztotta ki az intenciót a komplett boszniai politikai elitnek, miközben a sajtó jelenlévő képviselőit is rendre utasította abban a tekintetben, hogy kihez milyen jellegű kérdéseket kellene intézniük.

A “Jó Ember” rossz hangulatban

Christian Schmidt a goraždei polgármesterrel folytatott egyeztetést követően rövid sajtótájékoztatót tervezett. Ekkor nyílt lehetősége az N1 Bosna hírportál tudósítójának arra, hogy az általunk gyakran csak “Jó Embernek” nevezett politikust a választási törvény kapcsán tervezett lépéseiről kérdezze.

Schmidtnek akkor ment fel hirtelen a vérnyomása, amikor az újságíró arra vonatkozó kérdést tette fel neki, hogy a bosznia-hercegovinai parlament megkerülésével életbe lépteti-e a választási törvény módosítását a politikai patthelyzet megoldása érdekében, vagyis él-e a bonni felhatalmazásokkal.

1997. óta az úgynevezett “bonni felhatalmazások” alapján a nemzetközi közösség boszniai főképviselője jogosult rendeleti úton elfogadni olyan jogszabályokat, amelyeket az államalkotó nemzetek közti politikai ellentét miatt a törvényhozás nem tud megtenni.

A korábbi években a főképviselők rendre óvakodtak a komoly politikai beavatkozást jelentő hatáskörök alkalmazásától, tekintettel arra, hogy az muníciót szolgáltatott minden esetben a daytoni békerendszer kritikusainak ahhoz, hogy a nyugat balkáni “csodaországra” akasszák a nem túl hízelgő “nemzetközi protektorátus” jelzőt.

Legutóbb Schmidt elődje, az osztrák Valentin Inzko 2021. augusztusában, leköszönése előtt pár nappal léptette életbe ilyen módon a büntető törvénykönyv módosítását. Akkor ez a lépés a boszniai szerbség körében nagy port kavart, mert a srebrenicai népírtás tagadásának büntethetőségét teremtette meg.

Az azóta is vitatott módosítás eredménye pedig egy majd nyolc hónapos politikai blokád lett, aminek keretében a szerb nemzetiség kollektívan távol maradt a közhivatalok gyakorlásától, blokkolva ezzel a bosznia-hercegovinai állam működést.

Tiszta szemétség

A sajátos hangvételűre sikeredett válaszban a Jó Ember ezúttal érzékelhetően elvesztette a türelmét. Idegesen remegve közölte, “nem azért jöttem ide, hogy karba tett kézzel üljek, hanem azért, hogy Bosznia- Hercegovina érdekében járjak el. Elegem lett a helyi politikusok játszmáiból”. Egy ponton még a “full rubbish”, vagyis a tiszta szemét(ség) kifejezést is használta a boszniai politikai elit teljesítményének plasztikus ábrázolására. A következő videót nézve nem csak arra érdemes figyelni, hogy Schmidt mit mondott, hanem arra is, hogy miként mondta, amit mondott.

A helyzet komolyságának érzékeltetése végett kijelentette azt is, hogy nem lehet addig uniós tagságról álmodozni Boszniában, amíg a választási reform végrehajtására nem képesek az érintek felek, vagy inkább az érintett hármak.

Schmidt ezzel utalt az unió által majd tíz éve meghatározott 14 csatlakozási kritériumra, amelyekből azóta Bosznia- Hercegovina “magasan kvalifikált politikai vezetése” egyet sem tudott keresztül verni a belső ellentétek miatt. A csatlakozási folyamat még a tagjelölti státusz elnyerését megelőzően elakadt, ráadásul idén februárban Ursula van der Leyen az EU Bizottság elnöke jelezte, hogy Bosznia- Hercegovina nem juthat be “surranó pályán” az EU-ba.

A drámai hangvételűre sikerült mostani monológ végén Schmidt még meg is fenyegette a bosnyák-horvát Föderáció vezetését, amikor kijelentette, hogy “amennyiben az október 2-i választást követően nem oldják fel a Föderációban négy éve uralkodó alkotmányos válsághelyzetet, akkor lépéseket ő tesz lépéseket, de annak többen nem fognak örülni”.

Ezt követően többször a homlokáig emelt tenyerével jelezte, hogy képletesen fogalmazva “addig van” a helyi politikai viszonyokkal.

Érdekes, hogy Schmidt nem tájékozódott a “helyi sajátosságokról”, mielőtt elvállalta a főmegbízotti tisztséget, és hogy senki sem tanácsolta neki – miután elkövette ezt a hibát – , hogy mindig legyen a zsebében három marék idegcsillapító, mert bármikor szüksége lehet rá. Ez ugyanis egy olyan hely, ahol könnyen beleragadhat a “politikai pocsolyába”, és akkor még szerencsésnek mondhatja magát, hogy nem az előmocsár nyelte el.

A Der Spiegel hazahívná

A Schmidt által kifejtettek nem csak Boszniában, hanem a főképviselő óhazájában is megdöbbenést váltottak ki.

A mai német politikai kommunikációs stílustól meglehetősen távol álló megnyilvánulási formát legélénkebben az németországi Szociáldemokrata Párthoz (SPD) közeli Der Spiegel elemezte ki.

Eszerint Schmidt túl messzire merészkedett azzal, hogy nem uralkodott az érzelmein, amikor megnyilvánult a sajtó előtt.

A lap felvetette annak is a lehetőségét, hogy Schmidtet haza kellene hívnia Annalena Baerbock külügyminiszternek, illetve elegánsabb lenne, ha a Jó Ember maga adná be a lemondását, miután lejáratta magát.

A német lap érzékelhetően nincs tisztában a boszniai politikai kommunikációs boszorkánykonyhában uralkodó áldatlan állapotokkal, mikor Schmidten fegyelmezett magatartást kér számon, elég csak a Dodik által képviselt “suttyó színvonalról” készült írásunkat felidéznie az olvasónak.

Legtöbben meglapultak

A Schmidt-monológ értelmezésébe leginkább csak a helyi sajtó mert belebonyolódni, a boszniai politikusok többsége – a korábbi évek gyakorlatával szemben – meglapult a dühödt német láttán.

Érdeminek nem nevezhető észrevételt egyedül Milorad Dodik az államelnökség szerb tagja, és Željko Komšić az államelnökség horvát nemzetiséget megillető posztját bitorló “bosnyák báb” tett.

Dodik a Schmidt kapcsán korábban alkalmazott sablon retorikát vette elő, miszerint a főképviselő illegitim, mert a kinevezését az ENSZ Biztonsági Tanács nem szavazta meg. Majd kifejtette, hogy a boszniai szerbek a boszniai Szerb Köztársaságért, és nem Bosznia- Hercegovináért adták az életüket.

Szerinte a nemzetközi közösség egyes tagjai által manipulált főképviselő egy bosnyák dominancia mentén működtetett, centralizált Boszniát akar létrehozni, amit rá akar erőltetni a szerbségre.

A jelenleg már zajló választási kampányban az “egységes boszniai identitás” gondolatával házaló Komšić sokkal inkább Dodik megnyilvánulására reagált, mint “a Jó Ember” által elmondottakra.

Komšić a helyi népek olvasztótégelyén alapuló ideál unásig ismételt gondolata után azt találta mondani, hogy “voltak azonban olyan szerb nemzetiségű személyek, akik Boszniáért harcoltak és haltak meg a háborúsorán.”

Meg kell jegyezzük, hogy ezek száma azonban nem volt szignifikáns, különben nem úgy alakultak volna az események, ahogy alakultak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bosznia

Hamis titkosszolgálati igazolványt találtak egy Szerbiában elfogott boszniai képviselőnél

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

igazolvány
Tiszteletbeli ügynökként működött a bosnyák Föderáció egyik képviselője (Forrás: Klix)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 6 perc

Salko Zildžić, a Demokratikus Akció Pártjának (Stranka Demokratske Akcije, SDA) tuzlai vezetőjét lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt vették őrizetbe a Szerbiába történő belépésekor a határőrök, a személygépjárműve átvizsgálásakor pedig felleltek egy a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavjestajna i Sigurnosna Agencija, OSA) által kibocsátott „tiszteletbeli szolgálati igazolványt”. Bár a honatya kiadatása azóta megtörtént, az eset kapcsán parlamenti vizsgálat indul a nyugat-balkáni Csodaországban.

Fegyver helyett igazolványt találtak

Annak ellenére, hogy a nyári politikai uborkaszezon után a boszniai közvélemény érdeklődésének centrumában változatlanul a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) “alkotmányos szabadságharca” áll, a korábbi napokban újfent a bosnyák konzervatívok zászlóshajójának minősülő SDA-ra terelődött a figyelem.

A párttal kapcsolatos legfrissebb botrány érintettje Salko Zildžić, a horvát-bosnyák Föderáció parlamentjének képviselője, és az SDA tuzlai alapszervezetének vezetője, akit még szeptember 19-én vettek őrizetbe a szerb határőrök a Drina szerbiai oldalán fekvő Bajina Bašta határátkelőhelyen.

Zildžić elfogása kapcsán a szerbiai hatóságok kezdetben mindössze annyit közöltek, hogy a boszniai föderációs honatya által használt személyautó átvizsgálása során egy maroklőfegyvert találtak 15 darab lőszerrel. Zildžićnek a fegyverre ugyan volt engedélye, azonban azt Szerbiába nem vihette volna magával.

igazolvány

Nem mindennapi igazolvánnyal rendelkezett Salko Zildžić, a bosnyák-horvát entitás parlamenti képviselője (Forrás: Klix)

Az užicei bíróság nem volt rest mindezek alapján elrendelni a boszniai föderációs honatya előzetes letartóztatását.

Az eset további körülményei ettől a mozzanattól kezdődően eltérő értelmezés alá esnek az érintettek részéről, annyi azonban bizonyos, hogy Zildžić előzetes letartóztatásba vételét követően a szerbiai illetékesek tüzetesebben átvizsgálták a járművét, vélhetően további fegyverek után kutatva.

Így találták meg a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavještajna i Sigurnosna Agencija, OSA) igazolványát Zildžić nevére kiállítva.

A nyugat-balkáni sajtóviszonyokat és a hivatalos szervek adatkezelési gyakorlatát jól leképezi, hogy vélhetően előbb jelent meg a nem mindennapi hír a mindig jól értesült szarajevói Klix hírportálon, mint ahogy a BIA-t vezető Aleksandar Vulint tájékoztatták volna az okmány lefoglalásáról.

Az igazolvány kapcsán a szerbiai illetékesek nem is igen tudtak mit kezdeni a helyzettel. Egyfelől azért nem, mert annak birtoklása önmagában még nem valósít meg semmilyen bűncselekményt, így legfeljebb kellemetlen kérdések hada várhatta Zildžićet emiatt a fogdában.

Másfelől pedig a dokumentumon öles betűkkel a „tiszteletbeli szolgálati igazolvány” (Počasna službena iskaznica) felirat szerepelt, ami miatt annak eredetiségével kapcsolatban komoly aggályok merülhettek fel.

Hogyan kaphatott igazolványt?

Zildžić személye kapcsán nem ismert, hogy a korábbi években bármilyen kapcsolatban állt volna az OSA-val. Sőt, az önéletrajza meglehetősen letisztult, mondhatni transzparens, mivel a 2006-ban megkezdett politikai karrierje előtt is széles körben ismert volt a boszniai nyilvánosság előtt, mint élsportoló, aki bokszolóként és cselgáncsozóként jeleskedett nemzetközi szinten.

Az OSA működését szabályozó törvény ugyan lehetőséget ad a szervezet vezetőjének, hogy diszkrecionális jogkörében eljárva, egyedi esetekben adományozzon olyan igazolványt, amin a „tiszteletbeli” jelző szerepel, azonban az N1 Bosna csatorna értesülése szerint ezt a gyakorlatot a korábbi években kizárólag a komoly szakmai teljesítményt nyújtó, nyugállományba vonulók esetében követték a szervezetnél.

Zildžić tekintetében nyugállományról és komoly szakmai teljesítményről nem lehet szó, a sportszakmai karrierje mellett azért sem, mert mindössze 42 éves.

Parlamenti vizsgálat lesz

Önmagában Zildžić elfogása és előzetes letartóztatásba vétele nem érte el a boszniai politikai ingerküszöböt, a nem mindennapi okmány fellelése azonban nagy lendületet adott az eseményeknek.

Elsőként a bosnyák konzervatívok által szerbpárti nézetei miatt évek óta támadott Aleksandar Vranješ, Belgrádba akkreditált boszniai nagykövet jelezte a sajtóban, hogy tud a fogva tartás tényéről, teendője azonban nincs, tekintettel arra, hogy Zildžić nem kért konzuli közbenjárást az ügyében.

Sabina Čudić, a liberális Naša Stranka parlamenti képviselője nyilatkozatában jelezte, hogy kezdeményezte az OSA működését felügyelő parlamenti bizottság rendkívüli ülésének összehívását az eset kapcsán. Szerinte egy vizsgálat keretében kell tisztázni, hogy a korábbi években kik és milyen okból kaptak hasonló igazolványt.

Čudić nyilatkozatára reagálva Ilija Cvitanović, a HDZ 1990 parlamenti képviselője jelezte, hogy mint az illetékes bizottság elnöke megtette a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy a bizottság rendkívüli ülésére 10 napon belül sort kerítsenek. Az ülésen meghallgatják Almir Džuvót, az OSA idén tavasszal kinevezett vezetőjét, akinek válaszolni kell az igazolvány keletkezésével kapcsolatos kérdésekre.

Cvitanović bejelentése csak részben nyugtatta meg a közvéleményt, mert az eset kapcsán lényegében mindenki Osman Mehmedagić, az SDA-t vezető Bakir Izetbegovićtyal szoros kapcsolatban álló korábbi OSA-vezető érintettségét feltételezi. Mehmedagić a vele kapcsolatban megjelent híresztelésekre reagálva közleményt adott ki, amelyben tagadta, hogy ő adott volna utasítást a kérdéses dokumentum kiállítására.

Össze-vissza védekezik

Zildžić az ominózus igazolvány léte és eredete kapcsán az ügy kirobbanása óta több variációt ismertetett a nagyérdeművel. Még a szerbiai fogva tartása alatt ügyvédje útján azt közölte, hogy az igazolvány létezik, az azonban nem eredeti, hanem egy másolat, amit „hülyeségből készítettek neki a barátai, akikkel a Državna Bjezbednost (magyarul Állambiztonság) nevű Viber-csoportot alkotják.”

Zildžić azt is elárulta, hogy mintegy 10 fő tagja ennek a csoportnak, azonban konkrét személyeket nem nevezett meg. Ezen túlmenően arra sem akart magyarázatot adni, miért volt szüksége egy ilyen jellegű dokumentumra, és azt miért vitte magával Szerbiába.

A szeptember 27-i Szarajevóban adott sajtótájékoztatóján Zildžić egy eddig ismeretlen külső tényező vagy a józan logika hatására módosította a védekezését. A szerbiai fogságban ugyanis sem ő, sem az ügyvédje nem számolt azzal, hogy a dokumentum létének és birtoklásának elismerése miatt a boszniai ügyészség okirathamisítás és azzal visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendel el.

Így az ügyészek munkáját nehezítendő Zildžić utóbb azzal állt elő, hogy nem is volt nála a kérdéses igazolvány, az nem az övé. Ebből adódóan azt nem találhatták meg nála. A különös nevű Viber csoport létezik ugyan, azonban tagadta, hogy annak a tagjai készítették volna „hülyéskedve” a dokumentum másolatot.

Az általa csak felhajtásnak minősített ügy céljaként pedig a személye lejáratását jelölte meg, továbbá azt, hogy ismeretlen okból minél tovább Szerbiában tartsák.

Tagadta továbbá, hogy valaha használta volna az igazolványt, és perdöntő bizonyítékként arra hivatkozott, hogy az okmányon a róla készült kép régi, így az a közreműködése nélkül kellett, hogy készüljön.

A lőfegyver és a lőszerek kapcsán konzekvensen azzal a magyarázattal állt elő, hogy azok a sajátjai, amiket engedéllyel tartott magánál, csak éppen elfelejtette kivenni az autójából, amikor Szerbiába indult. Azt pedig nem tartotta kommentárra érdemesnek, hogy milyen indokok miatt tartott a személygépjárművében egy lőfegyvert honatyai minőségben.

Megegyezett a szerbekkel

Zildžić kiadatására szeptember 25-én került sor. Ezt megelőzően a lőfegyver és a lőszerek jogosulatlan határon való átvitele miatt az užicei ügyészség gyorsított eljárásban megegyezést kötött vele.

Ennek keretében Zildžić elismerte bűnösségét, és elfogadta az egy éves szabadságvesztést azzal, hogy kiadják Bosznia-Hercegovinának a büntetés végrehajtása végett.

Utóbbi amiatt volt fontos számára, mert a szabadságvesztést meglehetősen szerényen osztó boszniai büntetőjog keretében lehetősége nyílik a jövőben a szerbiai büntetést, mint rövid időtartalmú szabadságvesztést pénzbírsággal megváltani, így a 365 nap szabadságvesztés helyett 365.000 konvertibilis márka, vagyis megközelítőleg 72 millió forint kifizetése ellenében mentesül a szabadságvesztés végrehajtása alól.

Már csak azt kell tisztáznia a parlamenti bizottság és az ügyészség felé az eddigieknél hihetőbb módon, hogy miként került az arcképe egy olyan okmányra, ami a Klix portál által megkérdezett szakértők szerint teljesen egyezik az OSA által kiadott igazolvánnyal.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava