Connect with us

Vajdaság

TŰZSZEZON: A szerb helikopterek mindenütt oltottak, kivéve a Vajdaságot

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Nemrégiben szerb helikopterek vettek részt a szlovéniai tűzvész megzabolázásában, most pedig ugyanez történik a bosznia-hercegovinai Trebinje közelében felcsapott lángok esetében is. Ellenzéki hírportálok közben arról számoltak be, hogy a hatóságok a Versec közelében pusztító lángok megfékezésébe ugyanakkor nem vontak be sem repülőket, sem helikoptereket, pedig a város közelében repülőtér is van.

Tűzszezon

Nemrégiben a BALK is beszámolt arról, hogy két szerbiai helikopter is segédkezett a pusztító szlovéniai tűzvész megzabolázásában, amibe számos külföldi ország ország is bekapcsolódott, ki előbb, ki később.

Szerb részről viszonylag gyorsan reagáltak, két nap elteltével pedig a szerb belügyminiszter is követte a helikoptereket, bár ő nem vett részt a tűzoltásban, viszont szórta mindenfelé a dicséreteket és ontotta az észt.

– Egyetlen ország sem tud egyedül megbirkózni egy olyan természeti katasztrófával, mint a jelenlegi szlovéniai tűz. Ez bárkivel megtörténhet, és egy ilyen pillanatban mindannyiunknak szüksége lehet a segítségre, és mindazokra számíthatunk, akik rendelkeznek megfelelő eszközökkel

– nyomta a sódert a maga utólérhetetlen stílusában az általunk gyakran csak Sándor 2-nek nevezett szerb belügyminiszter, miközben egy időre feltartotta ottani kollégáját Tatjana Bobnar szlovén belügyminisztert és Marjan Šarec védelmi minisztert.

Vulin egyúttal azt is szükségesnek tartotta elmondani, hogy Szerbia elég jól felkészült az idei “tűzszezonra”, öt tűzoltófelszereléssel rendelkező helikoptere van, amelyhez megfelelő létszámú személyzetet is tud biztosítani. A szerb belügyminiszter hozzátette, hogy hazája várhatóan még idén nyáron megkapja az Oroszországtól várt speciális tűzoltó helikoptereket.

– Megtiszteltetés számunkra, hogy segíthetünk, és reméljük, hogy segítségünk megfelelő eredményeket hoz. Szerbia olyan ország, amely gondoskodik a régió helyzetéről, és mindig készen áll arra, hogy elsősorban a szomszédjain segítsen

– “folytatta a hasbeszélést” Sándor 2, Szerbia pedig nem sokkal később ismételten bizonyított.

A trebinjei tűz

Belgrádi médiabeszámolók szerint Szerbia ma két helikoptert küldött a boszniai Szerb Köztársaság déli részén fekvő Trebinjébe, amelynek környékén éppen tűzvész pusztít.

A viharos múlttal rendelkező Trebinje – amely egy ideig az Osztrák- Magyar Monarchia egyik déli bástyája volt – Dubrovnik közelében fekszik, csak a hegy túlsó oldalán, és mindig fontos katonai erődítmény volt, jelenleg is hatalmas laktanyával és katonai infrastruktúrával dicsekedhet, Szerbia ráadásul repülőteret kíván építeni a városban.

Talán ezzel magyarázható, hogy a szerbiai helikoptereket egyenesen a szerb elnök, Aleksandar Vučić utasítására küldték Trebinjébe, ahol már tegnap is részt vettek a tűz oltásában.

A szerb belügyminiszter a szlovéniai esetében “bemutatott” gyakorlathoz híven folytatja a “tűzdiplomáciát”, és helyi szerb politikusokkal tárgyalt, egyúttal megdicsérte a trebinjei tűz oltásában résztvevő szerbiai helikopterek legénységét, jelezvén, hogy a szerbiai helikopterek addig maradnak, amíg csak szükség lesz rájuk.

Itt is mondott néhány oltári közhelyet, amiről külön már nem számolunk be, ami rossz hír azok számára, akik esetleg az vulini szó- és észjárásból szeretnének diplomázni.

Ahol nem repültek

Közben Szerbiában is volt két nagyobb tűzeset, egyik a déli, főleg albánok lakta preševoi község területén, a másik pedig a vajdasági Versec környékén.

Preševó térségében – ahol mintegy 50 hektárnyi területen égett a fenyőerdő – a múlt pénteken csaptak fel a lángok, de a tüzet alig 24 óra alatt sikerült megfékezni nem utolsó sorban a helikopteres támogatásnak köszönhetően.

Arról nincsenek értesülések, hogy a szerb belügyminiszter felkereste-e az albán többségű körzetet, de ez azért sem valószínű, mert azidőtájt a szerbek által “Szent Hegyként” is emlegetett Hilandar-kolostorban járt, ahol “szerzetesi” vacsorát is rendeztek a tiszteletére, miközben ő átadta Aleksandar Vučić szerb elnök üdvözletét, és rámutatott, hogy Hilandar nélkül “a szerb nemzet nem lenne az, ami”.

Vulin a “verseci tűzre” azonban már hazaért, és folytatta a “tűzdiplomáciát”, a városba látogatva ugyanis áldás helyett dicséreteket osztogatott a “vészhelyzeti szektor” tagjainak, akik a verseci dombokon lángoló tűz oltásával töltötték az idejüket.

A szerb kormánypárti Novosti beszámolója szerint egy helikopteres egység is készenlétben állt, de nem került sor a bevetésére.

Közben az ellenzéki Demokrata Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselői azt iránt érdeklődtek a hatóságoknál, hogy ha már központilag nem küldtek helikoptereket, akkor miért nem vonták be a város mezőgazdasági gépeit a tűz oltásába, mivelhogy a pilótáknak van tapasztalatuk tűzoltás terén, ráadásul repülőtér is van a város mellett.

– Különösen fontos hangsúlyozni, hogy a tűzoltásban nem segítettek a repülőgépek és a helikopterek. A kormánynak meg kellene magyaráznia az embereknek, hogy ezek a gépek miért nem vettek részt a lángok megfékezésében

– húzta alá a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, amely nem kimondottan kedvelt párt kormánykörökben. A kérdés ugyanakkor azért is indokolt, mert a legfrissebb hírek szerint az éjszaka Versec környékén a tűz több helyen is feléledt.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava