Connect with us

Szlovénia

AZ ESŐ OLTJA EL? Tizenöt faluból 700 embert evakuáltak a szlovéniai tűzvész során

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

OLTÁS: Vizet vesz fel az oltásban résztvevő egyik helikopter
A cikk meghallgatása

Az olasz határ menti szlovéniai területeken a tűzoltók nagy erőfeszítései ellenére is terjednek a lángok. A tűzoltók a szárazföldről és a levegőből is próbálják megfékezni a tűz térhódítását, de a jelek szerint változást csak a jövő hétre jósolt csapadékos idő hoz, vagyis az igazi segítséget majd csak az eső jelenti.

Égi áldásra várva

A már nyolcadik napja pusztító tüzet jelenleg hat helikopter, a szlovén hadsereg Pilatus típusú gépe és egy horvát Canadair tűzoltó repülőgép oltja, a Delo ljubljanai napilap beszámolója szerint ma késő délután nagy oltóképességű román gépek is érkeznek a szlovének kisegítésére.

– Három nagyobb kapacitású román katonai repülőgép segítségére számítunk, amelyeknek késő délután kell Szlovéniába érkezniük

– jelentette ki Ervin Čurlič a szlovén polgári védelem képviselője, miután a román kormány jóváhagyta két 6000 literes, a Canadairekhez hasonló Spartan repülőgép és egy támogatást nyújtó Hercules Szlovéniába küldését.

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter is a helyszínre látogat, hogy személyesen vegye szemügyre a helyzetet, és üdvözölje azoknak szerbiai helikoptereknek legénységét, amelyeket Szerbia küldött Szlovéniába.

A tűzzel két szerb helikopter mellett egy szlovák helikopter is küzd, amelyek egy szlovén rendőrségi és két szlovén katonai helikopternek segítenek. A legfrissebb jelentések szerint az oltásban már 11 helikopter vesz részt.

A többség hazatérhet

A szlovén hatóságok pénteken tizenöt falu hétszáz lakóját telepítették ki, a szombat reggeli jelentések szerint az evakuáció már csak két falura terjed ki, a többiek hazatérhetnek.

Szlovénia több körzetéből is mintegy 800 tűzoltó érkezik a helyszínre, hogy segítsen a fáradt társaknak, akik éjjel tartották a “tűzvonalat” az olasz határ közvetlen közelében lévő Opatje Selo előtt, ahol újabb gócpontok alakultak ki.

Az ország minden tájáról érkező tűzoltók és az önkéntesek nyolcadik napja oltják a tüzet, így már eléggé elfáradtak – írja a Delo.

Sokan a nyaralásukat szakították meg, ezért a kormány úgy döntött, hogy mindenkit kártalanít, aki részt vesz a tűzoltásban.

Napi nyolc órás oltásért 63 eurót, a nyolc óránál tovább tartó részvételért pedig 94,5 eurót kapnak a szlovén tűzoltók.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava