Connect with us

Horvátország

MEGBÉKÉLÉSI FOLYAMATLANSÁG: A húsz méteres horvát zászló, mint Iwo Jima-motívum

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vihar knin
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Ma állami ünnep van Horvátországban. A Vihar hadműveletről emlékezett meg a horvát politikai elit a napmelegtől égő Knin városkában, az emberek meg már tegnap leosontak az Adriára, hogy kihasználják a munkaszüneti nappal meghosszabbított hétvégét. Az ünneplés idén tehát valahogy visszafogottan megy, nyilván azért is mert a legnagyobb kormánypártnak jól áll a szénája, viszont a rendezvényen ezúttal nem jelentek meg a horvátországi szerbek képviselői. Milorad Pupovac, a kormánykoalícióhoz tartozó SDSS (Samostalna Demokratska Srpska stranka – Önálló Demokrata Szerb Párt) és a Szerb Nemzeti Tanács elnöke szerint ez azzal magyarázható, hogy megtorpant a megbékélési folyamat az országon belül. Az ünnepségen nem szerepeltek a frissen vásárolt francia Rafale harci repülők, csupán az ősrégi MIG-ek dübörögtek az égen.

Miről is van szó valójában?

27 évvel ezelőtt ezen a napon kezdődött meg a horvátok által „honvédő háborúnak” titulált, 1991 és 1995 között vívott horvát-szerb háború záróakkordja, a Vihar . Ennek során a horvát hadsereg 84 óra alatt 10 500 négyzetkilométert, vagyis az állam csaknem egyötödét szabadított fel a szakadár szerb erők ellenőrzése alól. A viharos gyorsaságú akció befolyásolta a bosznia-hercegovinai háború alakulását is, és lehetővé tette a „Duna visszaillesztését” Horvátország alkotmányos rendjébe.

A műveletben horvát részről mintegy 200 ezer ember vett részt. A hivatalos adatok szerint a horvát veszteségek 196 halott és 1100 sebesült, 15 személyt pedig eltűntnek nyilvánítottak. A Vihar hadművelet alatt és után 667 civil vesztette életét. 2008 óta, augusztus 5-i nemzeti ünnep, a „győzelem és a nemzeti hálaadás napja, amelyet a horvát veteránok napjaként is számon tartanak.

A szerb hatóságok által elrendelt evakuáció következtében a térséget mintegy 250 ezer szerb nemzetiségű horvát állampolgár hagyta el, akik Szerbiában, de zömében a Vajdaságban telepedtek le, a BALK által is figyelemmel kísért újvidéki nagygyűlés lelkes látogatottsága is ezzel magyarázható.

Brilliáns győzelem

A minden oldalról fenyegetett és megszorongatott Slobodan Milošević szerb elnökkel szemben, a Vihar hadművelet egy briliáns katonai győzelem volt, amely a későbbi boszniai horvát hadműveletek sikere után végül nemcsak a horvátországi, de bosznia-hercegovinai háborúnak is véget vetett. Erről a tisztánlátás érdekében csak annyit, hogy a horvát hadsereg egységei először sikeresen felmentették az ostromlott bihaći enklávét, mert félő volt, hogy Srebrenica sorsára jut, hogy azután az ütközetek sorozatában megfutamítsák a „Vastábornoknak” becézett – és Hágában elítélt -, Ratko Mladić boszniai szerb csapatait, és eljussanak Banja Luka közvetlen közelébe.

A horvát villámháborút végül Washington állította le, mert tartott a megismétlődő nagy menekülthullámtól (a boszniai szerbek részéről). A volt osztrák Határőrvidéken – erre utal a Krajina elnevezés – elkövetett atrocitásoktól eltekintve, a horvátok főbűne a szerbek szemében az, hogy győztek, és ezzel alaposan megtépázták a „dicsőséges szerb hadsereg” nimbuszát.

A Duna túlsó partjáról érkező mostani jajveszékelés, azt is mondhatni, süket fülekre talált a Kninben az izzadságban és a dicsfényben fürdő horvát vezetésnél.

Plenković miniszterelnök ugyan küldött üzenetet Szerbiának, amelyben hangsúlyozta, hogy Horvátország továbbra is a békéért, a jószomszédi kapcsolatokért, a stabilitásért és a párbeszédért fog dolgozni, de elvárja, hogy ezt minden szomszédja szintén megtegye.

Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Horvátország nem engedi meg, hogy megkérdőjelezzék a hazáért vívott háború tisztességes és legitim jellegét, és nem fogadja el háborús hősei elleni vádiratokat sem.

– A közelmúltban Horvátországot ismét hamis és hasztalan vádak érték a szerb lakosság Horvátországból történő 1995-ös kiűzésével kapcsolatban, bár közismert, hogy a lázadó szerbek vezetése Belgráddal együttműködve kényszerítette a lakosságot Horvátország elhagyására. Ezt a szerb vádlottak maguk is megerősítettek hágai vallomásukban, és ezt dokumentumok is alátámasztják

– jelentette ki Plenković.

Zoran Milnaović köztársasági elnök elsősorban a boszniai horvátok szomorú sorsa felett kesergett, hervadt szóvirágai közül csak egy teszünk közzé.

– Érdemeink és eredményeink nagyok, hibáink, mint minden emberi tevékenységben, elkerülhetetlenek, azonban nincs mit szégyellnünk. Azok az emberek, akik életüket adták Horvátországért, úgy gondolom, hogy ma sem lennének boldogtalanok

– mondta a megboldogultakra utalva Milanović, igencsak poétikus kedvében. Persze, beszéd beszédet követett, felszólalt Gordan Jandroković házelnök, Tomo Medved a kormány alelnöke és a veteránok minisztere, Mladen Markač nyugalmazott tábornok, stb. És mindez történt akkor, amikor Kninben 43 fokot mértek a napon, a glédában álló katonák pedig üdítő zuhanyról álmodoztak.

Miután idén Ante Gotovina tábornok nem jelent meg a knini ünnepségen, a sajtóban megindult a találgatás, hogy ez mit jelenthet. Ante Kotromanović volt védelmi miniszter hűtötte le a kedélyeket az N1-es tévének nyilatkozva, mondván, hogy nyilván nem volt kedve felutazni, meg különben is, a veteránok nem szívesen beszélnek a háborúról vagy a politikáról.

– Horgászatról, főzésről, normális emberi dolgokról beszélünk, nagyon keveset a politikáról. Bár előfordulnak ezek az alkalmi ünnepségek, és a legtöbben megpróbáljuk elkerülni őket, de néha csak el kell jönnünk, és le kell rónunk a tiszteletünket.

Végezetül elmondjuk a címben szereplő húsz méteres horvát zászló történetét. Ezt a zászlót a győzelem jelképéül a knini vár fokára tűzték ki, és még ma is megjelennek itt-ott a képsorok, amint a megboldogult Franjo Tuđman elnök győzelmi mámorában megcsókolja és visszaveti a lobogót a szélbe. Ez amolyan Iwo Jima-féle, ikonikus jelenete a horvát történelemnek. És a horvátokat egyáltalán nem érdekli őket, mit gondolnak erről Belgrádban, vagy éppen Újvidéken.

Horvátország

Sztrájkügyben a bíróság a kormány ellen döntött, új multiplex mozi nyílt Koszovóban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sztrájk, multiplex
Széleskörű találkozó a kormány "tartalék főhadiszállásán" (Forrás: Twitter, Andrej Plenković )
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Hétfőn Horvátországban azzal kezdődött a nap, hogy tíz óra tájban a zágrábi Megyei Bíróság bejelentette a döntését, amely lehetővé teszi a köztisztviselők és közalkalmazottak sztrájkját az igazságszolgáltatásban. Tehát az összes bírósági tisztviselő, gyorsíró, sofőr, takarítónő és más alkalmazott, aki ma reggel 7 órakor kezdte meg a sztrájkot, immár legálisan folytathatja a megmozdulást. Ezzel a bíróság lényegében a kormány ellen döntött, mert a kabinet a sztrájk betiltását követelte.

Szabad sztrájkolni

Történelmi nap ez a szakszervezetek, különösen a „nem reprezentatívak” számára, mert a bíróság kimondta, hogy törvényes a munkavállalók sztrájkja a bíróságokon és az ügyészségeken.

– Délelőtt 10 órakor ott voltunk a megyei bíróságon a sztrájkot jogszerűnek nyilvánító ítélethirdetésen, 10 óra 5 perckor pedig meghívást kaptunk Ivan Malenica igazságügyi minisztertől, hogy ma fél háromkor menjünk be tárgyalni. Nos, ez a megmozdulás legalább arra jó volt, hogy létrejöjjön a találkozó

– mondta Iva Sušković, az Állami és Helyi Alkalmazottak Szakszervezetének (SDLS) elnöke a zágrábi városi polgári bíróság előtt röviddel déli 12 óra előtt tartott tüntetésen.

Salamoni döntés

A kormány „tartalék főhadiszállásán”, a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban Andrej Plenković miniszterelnök fél tízkor találkozott a közszolgálati szakszervezetek képviselőivel.

A találkozón a miniszterelnök mellett részt vett Oleg Butković miniszterelnök-helyettes és tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Marko Primorac pénzügyminiszter, Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter, Davor Filipović gazdasági és fenntartható fejlődési miniszter, Marin Piletić a munkaügyi kérdésekért és a nyugdíjrendszerért, valamint a család- és szociálpolitikáért felelős miniszter, Vili Beroš egészségügyi miniszter, valamint Radovan Fuchs tudományos és oktatási miniszter.

sztrájk, multiplex

Andrej Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Nem sokkal 11 óra után véget ért a találkozó, amelyet követően Plenković miniszterelnök és Sanja Šprem a Horvát Pedagógus Szakszervezetek képviselője állt ki a sajtó munkatársai elé.

– A párbeszéd keretében arra jutottunk, hogy a következő napokban egyetértési megállapodást kötünk, amely megelőlegezi a kormány döntését az állami alkalmazottak és a köztisztviselők ideiglenes illetménykiegészítésének kifizetéséről

– jelentették be a találkozót követően tartott sajtótájékoztatón.

– Ezt a köz- és állami alkalmazottak fizetéséről szóló új kidolgozásával összefüggésében kell érteni

– nyilatkozta Plenković miniszterelnök, hozzátéve, hogy a törvénynek január 1-jéig hatályba kell lépnie, és hozzátette, hogy két különböző rendeletet fogadnak el, egyet az állami tisztviselők, és egyet a köztisztviselők vonatkozásában.

Plenković szerint a közös döntések 219 000 alkalmazott bérét érintik, és bejelentette, hogy a legalacsonyabb bérek 100 euróval emelkednek.

Azok, akiknek valamivel magasabb fizetésük van, 80 vagy 60 euró növekedéssel számolhatnak. Ugyanakkor a kormányfő azt is közölte, hogy a nyaralási pótlék mindenki számára azonos lesz, azaz 300 euró.

Új mozi Koszovóban

Amíg Európa döntő többsége egy újabb háború kirobbanásával ijesztgeti magát Szerbia és Koszovó között, a német-horvát Blitz Cinestar, amely a régió legnagyobb filmszínházhálózatát működteti, bejelentette, hogy június 2-án, pénteken megnyitotta eddigi legnagyobb, 15 moziteremmel büszkélkedő megaplexét Koszovó fővárosában, Prištinában.

megamozi pristian

Fő a kényelem, a pristinai megamozi egyik terme a tizenötből (Forrás: Cineuropa)

A megamozi Európa azon részének legnagyobb bevásárlóközpontjában, a Prishtina Mallban működik, fittyet hányva mindenféle vérgőzös jóslatnak.

A prištinai CineStar Megaplex a legnagyobb, legmodernebb, és egyben a legszebb mozi Koszovóban.

A Wall-to-wall Harkness vásznakat, a Barco 4K RGB lézerprojektorokat, a Real D Ultimate 3D-t, a JBL hangszórókat és a Crown audioerősítőket magában foglaló technológia mellett a prištinai CineStar belső berendezése, a zágrábi Franić & Šekoranja tervezőiroda munkáját dicséri.

A zágrábi tervezőiroda más, díjnyertes CineStar mozik belső berendezéséért is felelős, köztük a 2018-as Európa legjobb új építésű mozijának díjával büszkelkedő CineStar Split belső berendezése is az ő terveik után készült.

Körülbelül ennyit a háborúról, ami körül szakértők sora aggodalmaskodik Belfasttól České Budějovicéig.

Addig amíg nem zárják be a Ferizaj (szerbül Uroševac) melletti Camp Bondsteelt, illetve az amerikaiak nem vonulnak ki Koszovóból, nyugodtan lehet fagyizni és moziba járni, főleg most, hogy már van hova a CineStar jóvoltából.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava