Connect with us

Montenegró

KI AZ ORSZÁG URA? Kirúghatják a montenegrói miniszterelnököt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Hallgasd meg ezt a cikket!

Milo Đukanović montenegrói elnök bejelentette, hogy a jövő héten hivatalosan is felveti a kormány leváltásának kérdését, ha a Dritan Abazović miniszterelnök által bejelentett módon írják alá az alapszerződést a szerb pravoszláv egyházzal. Đukanović az az elmozdíthatatlan erő Montenegróban, amely immár három évtizede megpecsételi hazája sorsát.

A legnagyobb túlélő

Ráadásul kimondottan büszke arra, hogy legalább harminc éve a montenegrói politikai színtér legfontosabb – megkerülhetetlen és átugorhatatlan – szereplője.

– Időközben nemzedékek születtek, akik szavazati jogot szereztek, beléptek a politika világába és elkezdenek politikailag gondolkodni, és valahol mindig találkoznak velem a politikai életben, mint olyan személlyel, aki jelentősen befolyásolja Montenegró politikáját

– mondta Đukanović az N1 televízió belgrádi részlegének. A szerbiai ellenzéki csatornával minden bizonnyal a közös ellenfél/ellenség, Aleksandar Vučić személye okán “melegedett össze”.

Đukanović az interjúban “büszkén sajnálkozott” azon, hogy még mindig a politikában kell lennie, bár arra a kérdésre nem válaszolt, hogy indul-e ismét az államfői posztért a 2023-as elnökválasztáson, ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy erről még nem döntött.

– Privátilag mindig közelebb állok ahhoz, hogy kilépjek a politikából, mert ha valaki ennyi időt tölt valamilyen nehéz munkával, akkor elfárad. És azt hiszem, egy normális embernek talán ki kell pihennie ezt a munkát

– mondta Đukanović, aki arról beszélt, hogy szívesebben unokázna, minthogy politizáljon, de azt még fel kell mérnie a munkatársaival, hogy szükség van-e rá a politikai életben.

Kirúgja a miniszterelnököt

De mielőtt valami csoda folytán mégis lelépne, addig még tesz ezt-azt, például kirúgja a miniszterelnököt, miután számára vörös vonalnak számít a tervezett alapszerződés aláírása a szerb ortodox egyház montenegrói “lerakatával”.

-(Dritan) Abazović úr meglehetősen hirtelen döntött úgy, hogy újrafogalmazza a kormány prioritásait, és előtérbe helyezte a megállapodás aláírását a montenegrói kormány és a szerb ortodox egyház közös érdeklődésre számító ügyeiről

– fogalmazott Đukanović, aki szerint minden, ami ezen a téren történt, az nagyon felületesen lett végrehajtva, hiszen még a szakértői csoport sem állt fel, amely segíthette volna a kormány munkáját, vagyis sugallta volna, hogy ő mit akar.

– Világosan kimondtuk, hogy Montenegró állami érdekei nem élveznek kellő védelmet a szerződés szövegében

– nyilatkozta királyi többesre átváltva a montenegrói államfő, aki nem hagyott kétséget a felől, hogy ha a kormány a jövő héten aláírja az alapszerződést a szerb ortodox egyházzal, akkor elindítja a kabinet leváltására irányuló folyamatot.

Dritan Abazović – aki jelenleg a harmadik albán származású miniszterelnök a Balkánon – Isten és Đukanović kegyelméből kormányozhat Montenegróban, bár lehet, hogy a sorrend nem teljesen felel meg a valóságnak, mert Montenegróban még mindig Đukanović az Isten.

Abazović “erősen kisebbségi kormánya” április végén kapott bizalmat a montenegrói parlamentben, a kabinetnek mindössze 15 mandátuma van a 81 fős törvényhozásban.

A miniszterelnöknek & kabinetnek három hónap alatt sikerült eljátszania a Milo Ðukanović által uralt Szocialisták Demokrata Pártjának bizalmát, amely a maga 30 mandátumával kívülről szponzorálta a kormányt, vagyis az ablakon keresztül mászott vissza a hatalomba az “albán báb” segítségével, akinek a fejére koppintanak, ha mást akar csinálni, mint amit a “Nagyúr” szeretne.

Szembeszáll a Nagyúrral

Dritan Abazović montenegrói miniszterelnök az állami televízió által üzent vissza Đukanovićnak, közölve, hogy aláírják az alapszerződést a szerb ortodox egyházzal, és mindenki maga felel a saját lépéseiért. Abazović azt mondta, hogy megérti az elnöki kijelentés politikai kontextusát, de nem támogat olyan variációkat, amelyek által feltételeket szabnak a kormánynak.

– Azokat a kérdéseket, amelyek még mindig kételyeket ébresztenek, oly módon kell levenni a napirendről, hogy Montenegróban minden vallási közösség az őt megillető és a többiekkel azonos bánásmódban részesüljön

– fogalmazott Abazović, akinek ezek szerint meg vannak számlálva a napjai a kormány élén.Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava