Connect with us

Montenegró

KI AZ ORSZÁG URA? Kirúghatják a montenegrói miniszterelnököt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

djukanovic n1
Olvasási idő: 2 perc

Milo Đukanović montenegrói elnök bejelentette, hogy a jövő héten hivatalosan is felveti a kormány leváltásának kérdését, ha a Dritan Abazović miniszterelnök által bejelentett módon írják alá az alapszerződést a szerb pravoszláv egyházzal. Đukanović az az elmozdíthatatlan erő Montenegróban, amely immár három évtizede megpecsételi hazája sorsát.

A legnagyobb túlélő

Ráadásul kimondottan büszke arra, hogy legalább harminc éve a montenegrói politikai színtér legfontosabb – megkerülhetetlen és átugorhatatlan – szereplője.

Időközben nemzedékek születtek, akik szavazati jogot szereztek, beléptek a politika világába és elkezdenek politikailag gondolkodni, és valahol mindig találkoznak velem a politikai életben, mint olyan személlyel, aki jelentősen befolyásolja politikáját

– mondta Đukanović az N1 televízió belgrádi részlegének. A szerbiai ellenzéki csatornával minden bizonnyal a közös ellenfél/ellenség, Aleksandar Vučić személye okán „melegedett össze”.

Đukanović az interjúban „büszkén sajnálkozott” azon, hogy még mindig a politikában kell lennie, bár arra a kérdésre nem válaszolt, hogy indul-e ismét az államfői posztért a 2023-as elnökválasztáson, ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy erről még nem döntött.

Privátilag mindig közelebb állok ahhoz, hogy kilépjek a politikából, mert ha valaki ennyi időt tölt valamilyen nehéz munkával, akkor elfárad. És azt hiszem, egy normális embernek talán ki kell pihennie ezt a munkát

– mondta Đukanović, aki arról beszélt, hogy szívesebben unokázna, minthogy politizáljon, de azt még fel kell mérnie a munkatársaival, hogy szükség van-e rá a politikai életben.

Kirúgja a miniszterelnököt

De mielőtt valami csoda folytán mégis lelépne, addig még tesz ezt-azt, például kirúgja a miniszterelnököt, miután számára vörös vonalnak számít a tervezett alapszerződés aláírása a szerb ortodox egyház montenegrói „lerakatával”.

(Dritan) Abazović úr meglehetősen hirtelen döntött úgy, hogy újrafogalmazza a kormány prioritásait, és előtérbe helyezte a megállapodás aláírását a montenegrói kormány és a szerb ortodox egyház közös érdeklődésre számító ügyeiről

– fogalmazott Đukanović, aki szerint minden, ami ezen a téren történt, az nagyon felületesen lett végrehajtva, hiszen még a szakértői csoport sem állt fel, amely segíthette volna a kormány munkáját, vagyis sugallta volna, hogy ő mit akar.

Világosan kimondtuk, hogy Montenegró állami érdekei nem élveznek kellő védelmet a szerződés szövegében

– nyilatkozta királyi többesre átváltva a montenegrói államfő, aki nem hagyott kétséget a felől, hogy ha a kormány a jövő héten aláírja az alapszerződést a szerb ortodox egyházzal, akkor elindítja a kabinet leváltására irányuló folyamatot.

Dritan Abazović – aki jelenleg a harmadik albán származású miniszterelnök a Balkánon – Isten és Đukanović kegyelméből kormányozhat Montenegróban, bár lehet, hogy a sorrend nem teljesen felel meg a valóságnak, mert Montenegróban még mindig Đukanović az Isten.

Abazović „erősen kisebbségi kormánya” április végén kapott bizalmat a montenegrói parlamentben, a kabinetnek mindössze 15 mandátuma van a 81 fős törvényhozásban.

A miniszterelnöknek & kabinetnek három hónap alatt sikerült eljátszania a Milo Ðukanović által uralt Szocialisták Demokrata Pártjának bizalmát, amely a maga 30 mandátumával kívülről szponzorálta a kormányt, vagyis az ablakon keresztül mászott vissza a hatalomba az „albán báb” segítségével, akinek a fejére koppintanak, ha mást akar csinálni, mint amit a „Nagyúr” szeretne.

Szembeszáll a Nagyúrral

Dritan Abazović montenegrói miniszterelnök az állami televízió által üzent vissza Đukanovićnak, közölve, hogy aláírják az alapszerződést a szerb ortodox egyházzal, és mindenki maga felel a saját lépéseiért. Abazović azt mondta, hogy megérti az elnöki kijelentés politikai kontextusát, de nem támogat olyan variációkat, amelyek által feltételeket szabnak a kormánynak.

Azokat a kérdéseket, amelyek még mindig kételyeket ébresztenek, oly módon kell levenni a napirendről, hogy Montenegróban minden vallási közösség az őt megillető és a többiekkel azonos bánásmódban részesüljön

– fogalmazott Abazović, akinek ezek szerint meg vannak számlálva a napjai a kormány élén.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Montenegró

Nincs aki dolgozzon a montenegrói tengerparton, 30 százalékkal nőhetnek az árak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Petrovac, Montenegrói tengerpart
Petrovaci tengerpart, ahol a jelek szerint egyre kevesebb a turista (Forrás: Internet)
Olvasási idő: 2 perc

A montenegrói tengerparton arra panaszkodnak, hogy hiányzik a munkaerő, mert a helyiek átmennek Horvátországba dolgozni, ahol többet tudnak keresni, és ahol a jobban fizető vendégek dominálnak. A délszláv nyelvek hasonlósága miatt nincsenek megértésbeli akadályok a montenegrói munkaerő és a horvát munkáltatók között.

Nincs aki dolgozzon a montenegrói tengerparton

Mindjárt itt a nyári turisztikai szezon, Montenegróban azonban a turizmusban szervezési problémákkal küzdenek, a dolgok jelenlegi állása szerint ugyanis nem lesz elegendő ember, aki ellássa a vendégeket.

Ilija Armenko, turisztikai szakember a podgoricai Dan hírportálnak nyilatkozva rámutatott, hogy a helyzet rendkívül összetett, mert Montenegró, bár vonzó úti célként ismert, kezdi elveszteni a lépést a régióval.

Mindenki panaszkodik, hogy munkaerőhiány van, mert Horvátországba magasabbak a bérek, és ott a jobban fizető vendégek dominálnak. A helyzet az, hogy még a vendéglők kinyitásához sincs elegendő munkaerő

– jelentette ki Armenko, aki szerint hiába emelik a montenegrói vendéglősök a béreket, amikor a szomszédos Horvátországban akár 3500 eurót is kereshet egy főszakács.

Nálunk 30-40 százalékkal magasabbak a fizetések, mint korábban, így egy főszakács fizetése 2000 euró, Horvátországban viszont a főszakácsok 3500 eurót is megkeresnek, ezért a legtöbben oda mennek. A munkaerő odamegy, ahol jobbak a feltételek

– mondta a turisztikai szakember, aki szerint az is problémát jelent, hogy rövid a szezon, amely körülbelül július elsején kezdődik, és mintegy 40 napig tart. Legalábbis ez vonatkozik a montenegrói tengerparton lévő Petrovacra, ahol ő dolgozik.

Nagyok az adóterhek

A Dan informátora szerint Montenegróban a turizmus nyugati szemmel nézve a szociális ellátás szintjére szállt le, mivel egy félpanzió napi 30-40 euróba kerül, ami azt jelenti, hogy a nyugatiaknak jobban kifizetődik Montenegróban nyaralni, mint otthon maradni.

Egy haltálért nálunk körülbelül 33 euró kell fizetni, miközben Dubrovnikban ugyanez 120 euróba kerül. Ugyanakkor a vállalkozók terhei egyre nagyobbak, és már veszélyezbe sodorják a működést

Petrovac, Montenegrói tengerpart

– vázolta fel a helyzetet Ilija Armenko, aki szerint a szolgáltatások ára ezért legalább 30 százalékkal emelkedik a nyáron, mivel magasabbak az „inputok”.

Emelnünk kell a túlélés érdekében, ez egy lehetetlen küldetés, ami még inkább befolyásolja a szezont

– jegyezte meg a turisztika szakértő, aki szerint tükörbe kellene néznie, és mérlegelni kellene, hogy hogyan tovább, mert Montenegró egyre kevésbé versenyképes a turizmus terén a régió más országaival szemben.

A szakember úgy fogalmazott, hogy a turizmus mindenhol fejlődik, viszont Montenegróban semmi sem történik, a kilátástalanságot pedig növeli, hogy nemigen vannak foglalások, ami nem jó jel a közelgő szezont illetően.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: