Connect with us

Albánia

FORDULT: Bulgária visszavonta a vétót, a francia elnök üdvözli a döntést
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az albán és a macedón miniszterelnöknek már nem kell a következő évszázadig várnia
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A bolgár parlament pénteken felhatalmazta az általa két nappal ezelőtt megbuktatott kormányt, hogy vonja vissza a vétót, amellyel Szófia akadályozta Észak- Macedónia és Albánia csatlakozási tárgyalásainak megkezdését. Az EU soros elnökséget betöltő Franciaország a héten azt javasolta, hogy Bulgária és Észak- Macedónia a csatlakozási tárgyalások keretében rendezze a kétoldalú vitákat, a bolgárok azonban ezt is elutasították. A fordulat azután következett be, hogy sikertelenül zárult az EU- Nyugat- Balkán csúcs, amelyet követően Kiril Petkov bolgár miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy ő köteles a parlamenttől kapott felhatalmazások alapján eljárni.

A bolgár parlament

A jelek szerint a bolgár parlament engedett az erős nemzetközi nyomásnak, és pénteki ülésén a vétó visszavonása mellett döntött, de feltételül szabta, hogy Szkopje alkotmányosan garantálja az Észak- Macedóniában élő bolgárok jogait.

– A határozat 170 igen szavazattal, 37 ellenében és 21 tartózkodás mellett került elfogadásra


Megjött Godot

Még mindig Godot-ra vársz? Nem, hozzászoktunk ehhez a színjátékhoz, és minden eddiginél jobban elkötelezettek vagyunk országaink és régiónk modernizálásának előmozdítása mellett, megingathatatlan európai szellemben – írta a Twitteren Edi Rama albán miniszterelnök a brüsszeli EU- Nyugat- Balkán csúcson “elért kudarcot” követően.


– jelentette be Atanasz Atanaszov, a bolgár parlament alelnöke.

Bulgária 2020 óta követelte, hogy Észak- Macedónia ismerje a macedón nyelv bolgár eredetét, valamint alkotmányos nyilvánítsa kisebbségneka bolgárokat, és vessen véget a Bulgária elleni “gyűlöletbeszédnek”.

A pénteki döntés feltételei közé tartozik az is, hogy kompromisszumként nem várhatják el Bulgáriától, hogy hivatalos nyelvnek tekintse a macedónt. Pontos dátumot ugyan nem jelöltek meg a feltétel életbe léptetésére, de a bolgár parlament döntése jelentősen felgyorsíthatja az Észak- Macedónia és Albánia EU-csatlakozásáról szóló tárgyalásokat.

Az Európai Unió korábban azt tűzte ki célul, hogy egyszerre kezdi meg az csatlakozási tárgyalások megkezdését Észak- Macedóniával és Albániával, így Albánia is a bolgár vétő szenvedő alanya volt.

Francia siker

A bolgár vétó visszavonására reagálva Emmanuel Macron úgy fogalmazott, hogy a bolgár lépés lehetőséget ad az Észak- Macedónia és Albánia EU-csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdésére.

– Az Európai Unió üdvözli a bolgár parlament döntését, hogy Szófia visszavonja az Észak- Macedónia és Albánia EU-csatlakozását akadályozó vétót, s ez megnyitja a lehetőséget arra, hogy az EU rövid időn belül megnyissa az európai utat a két ország előtt

– jelentette ki Emmanuel Macron, az Európai Unió Tanácsának elnökségét betöltő Franciaország elnöke Brüsszelben.

Macron, az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján közölte: az EU Tanácsának francia elnöksége “már a következő órákban” azon fog dolgozni, hogy mihamarabb uniós szintű megállapodás születhessen a két ország európai uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdéséről.

A brüsszeli csúcs előtt megnövekedett a nyomás Bulgáriára, a franciák mellett Várhelyi Olivér bővítési biztos, Olaf Scholz német kancellár és Mark Rutte holland miniszterelnök is megpróbálta jobb belátásra bírni a bolgárokat, Edi Rama albán miniszterelnök pedig minden sajtómegnyilvánulása során “tüzelt” Bulgáriára.

Rama úgy fogalmazott, hogy szégyen egy NATO-tagállamra, hogy két másik országot tart túszul. Az albán miniszterelnök kijelentésére a bolgár külügyminisztérium szinte azonnal reagált.

– Az ilyen alacsony nyelvi regiszterben megfogalmazott gonosz célzások már nem igazolhatók a jellemvonásokkal és az európai kommunikációs készségek hiányával. Elvárjuk az albán miniszterelnöktől, hogy kifejezési eszközeit olyan nyelven formálja meg, amely megfelel egy EU-tagjelölt ország politikusának

– közölte a bolgár külügyminisztérium, amely megjegyezte, hogy Bulgária mindig is azon uniós tagállam közé tartozott, amelyek támogatják az albán nép európai törekvéseit. A parlamenti döntést követően ez már igaz a jelenlegi helyzetre is. Elég sokat – mintegy két évet – kellett tipródni rajta.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava