Connect with us

Horvátország

KEDVET KAPTAK: Szerdától Horvátországban is hatósági áras lesz az üzemanyag

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

benzin horvatorszag
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A horvát kormány ülését követően Andrej Plenković miniszterelnök bejelentette, hogy az általa vezetett testület beavatkozásának köszönhetően szerdán enyhe árcsökkenés várható a benzinkutakon. Ezt az teszi lehetővé, hogy a horvát kormány csökkentette az üzemanyagok jövedéki adóját és az árréseket.

Jóval több, mint Magyarországon

A horvát kormány beavatkozása ellenére Horvátországban még így is jóval többet kell fizetni a benzinkutakon, mint Magyarországon.

Az új intézkedés értelmében a 95-ös benzin ára legfeljebb 13,5 kuna (kb. 697 forint), a gázolaj ára 13,08 kuna (kb. 676 forint), a szintetikus, kék benzin ára pedig 9,45 kuna (kb. 488 forint) lehet.

Az árakat egy hónapra fagyasztják be, két hét múlva azonban lehetséges, hogy kisebb korrekciót hajtanak majd végre, egy hónap múlva pedig újraértékelik a helyzetet.

Plenković beszámolt arról is, hogy az intézkedés költségét körülbelül havi 130 millió kunára (6,7 milliárd forint) becsüli, és elmondta, hogy mindenkinek, beleértve a kiskereskedőket és a forgalmazókat is, alkalmazkodnia kell az új körülményekhez.

Lesznek-e következmények?

Néhányan arra figyelmeztetnek, hogy az állami beavatkozás mesterségesen növeli a keresletet, ami később magasabb árakat eredményezhet.

– Már ma is dízel- és benzinhiánnyal nézünk szembe a piacon. Az orosz olajjal szemben bevezetett EU-embargó miatt azonban újabb ellátási zavarok, és a kiskereskedelmi árakra nehezedő nyomás növekedése várható

– közölte a Petrol benzinkútlánc egyik illetékese, aki szerint a korlátozott üzemanyag-kínálat közepette az állami árkorlátozás mesterségesen ösztönzi a kereslet növekedését.

A Večernji list beszámolója szerint az INA ezzel szemben úgy fogalmazott, hogy a korábbiakhoz hasonlóan, most is tiszteletben tartja a kormány döntését, nem hivatalos értesülések szerint ezentúl is a “normális és biztonságos ellátásra törekszik, így a fogyasztók megnyugodhatnak”.

Davor Štern energetikai szakértő szerint nem kellene, hogy a horvát korány mostani intézkedése fennakadásokat okozzon az ellátásban.

– Ez nem befolyásolja a kínálatot, mert nem olyan drasztikus a csökkenés: a tíz lipás változás nem akkora, ami csapást mérne a rendszeres ellátásra

– mondta Štern, aki támogatja, hogy szükség esetén az állam beavatkozzon a piaci mechanizmusokba.

A horvátországi intézkedés elvben azt is jelentheti, hogy szerdától a horvát állampolgárok is kedvezményes áron tankolhatnak Magyarországon, miután a magyar kormányrendelet szerint a magasabb benzinár nem vonatkozik azokra a külföldiekre, akiknek hazájában szintén hatósági áras a benzin.

Az erre vonatkozó rendelkezésről itt írtunk, igaz szerb vonatkozásban, de mint már fent is megjegyeztük, a horvátországi ár jóval magasabb, mint a magyar, ezért nem lehet kizárni, a benzinturizmus feléledését. És azt sem, hogy a magyarországi intézkedés indukálta a horvát kormány mostani döntését.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

A Horvát Demokratikus Közösség befolyása alá kerül a regionális sajtó?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

regionális horvát
A kormányközeli Media Solutions hirtelen megtáltosodott, és elindult megmenteni a tönk szélén szédelgő horvát regionális lapokat
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Újságíró Egyesület (Hrvatsko novinarsko društvo, HND) november 23-án, szombaton nyilatkozatot kért a horvát Gazdasági Versenyhivataltól (Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, AZTN) a Glas Slavonije, a Novi list, a Glas Istre és a Zadarski List tulajdonjogának koncentrációjával kapcsolatban. Az újságírószövetség közlésének értelmében a versenyhivatal válaszolt az Istra24 portál megkeresésére, miszerint augusztus 4-én értesítést kaptak a vállalkozások összefonódásának megvalósítására irányuló szándékról, és felkérték a Media Solutionst, hogy egészítse ki a bejelentést, amelyet még nem nyújtottak be az AZTN-hez szeptember 18-án, amikor a regionális napilapok tulajdonjogának konszolidációjáról szóló szöveget közzétették”.

Mi itt a gond voltaképpen?

A Horvát Újságíró Egyesületet egyrészt a Media Solutions tulajdonosi szerkezete aggasztja – a tulajdonosok egyértelműen a kormánypárthoz kötődnek – másrészt az a tény, hogy annak ellenére, hogy a vállalat pénzügyi nehézségekkel küzd, ezért a Glas Slavonije dolgozóinak fizetése hónapokat késik, és a számlájuk blokkolva van -, most hirtelen terjeszkedésbe kezd.

Ez a horvát kollégák szerint politikai konnotációt kölcsönöz ennek az üzleti tranzakciónak. Arról nem is beszélve, hogy a fúziót a 2024-es szuperválasztási év előtt hajtják végre, amikor megválasztják a kormányt, a köztársasági elnököt és az európai parlamenti képviselőket.

horvát sajtó

Az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosa, Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert (Forrás: LiderMedia)

Gyors vizsgálódásunk eredményeként kiderítettük, hogy az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosai Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert dubrovniki ügyvéd/üzletember és Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának, Vladimir Šeksnek az unokaöccseként látta meg a világot.

A képet – nyilván szándékosan -, még egy kicsit homályosabbá teszi, hogy az üzletben társként rész vesz a szlovák JOJ Media House médiaholding is.

Persze, amíg a Horvát Újságíró egyesület sötét ármányt és cselszövést lát a dologban, Oleg Uskoković a Media Solutions vezérigazgatója egészen másként vélekedik.

Szerinte, a Media Solutions csupa szívjóságból és a polgárok minőségibb tájékoztatását szem előtt tartva vállalkozott a fúzióra.

Oleg Uskoković szerint az akvizíció és a Glas Slavonijevel való jövőbeli egyesülés célja, hogy konszolidálja a regionális napilapokat, miután az elmúlt években számos olyan válsághelyzeten mentek keresztül, amelyek erősen befolyásolták üzleti tevékenységüket, mint például a 2020-as Covid-válság, a papír árának 2021-es rendkívüli emelkedése, és végül az energiaárak 2022-es erőteljes növekedése kétségessé tette fennmaradásukat.

A Media Solutions vezetője valahol július végén, amikor a tranzakcióra sor került, és azt bejelentették a horvát Gazdasági Versenyhivatalnál, hangsúlyozta, hogy a fúzió lehetővé teszi a napilapok számára a gazdasági jövőt egy rendkívül versenyképes környezetben.

horvát sajtó

Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának az unokaöccseként látta meg a világot

Spekuláljunk egy kicsit horvát fejjel!

Minden esetleges félreértés elkerülése végett, a következőket nem tudjuk semmilyen dokumentummal vagy egyéb bizonyítékkal alátámasztani, így akár népmesének is felfogható, amit most mondunk, viszont egyike a valószínű forgatókönyveknek, amelyek szerint az egész lejátszódott.

Az írott sajtót sújtó válságok miatt a regionális lapok igencsak lerongyolódott állapotban voltak, így a választások előtt remek ötletnek tűnt ezek aprópénzért történő felvásárlása.

Erre bármely politikai párt szívesen vállalkozott volna, de Horvátországban az ilyesmit kizárólag csak a kormánypárt tudja végrehajtani.

Természetesen az ügylethez szükséges tőke semmiképpen sem követhető vissza a HDZ-hez, kis millió módja van annak, hogyan lehet pénzt juttatni valakinek akár az állami költségvetésből is, nem beszélve a szövevényes kompenzációkról, ahol valaki megelőlegezi a szükséges pénzt saját számlájáról, hogy máshol igen kedvező feltételek mellett kössön üzletet.

Meg aztán létezik burkolt, vagy szimpla zsarolás, donorhálózat, ígérgetés, fenyegetés, hogy ne soroljuk már tovább a politika eszköztárát.

Akárhogy is volt, az anyagi nehézségekkel küszködő Media Solutions egy pillanat alatt megtáltosodott, és elindult megmenteni – külföldi (szlovák) partnerével közösen :o) – a tönk szélén álló horvát regionális lapokat.

A kérdés most csak az, és lényegében ez áll a Horvát Újságíró Egyesület aggodalmának hátterében, hogy milyen sors vár a most “kézhez vett” regionális sajtóra.

A legjobb esetben hasznos kis fogaskeréknek bizonyulnak, ha a kormánypárt továbbélteti őket némi állami segéllyel, viszont az is előfordulhat, hogy a választások után a felszámolás vár rájuk, bár ez nem lenne bölcs dolog, lévén, hogy ezúton olyan területekre sikerült a kormánypártnak betörnie a Glas Istre és a Novi list révén, mint Fiume, vagy Isztria, ahol az ellenzék volt és van hatalmon.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava