Connect with us

Magyarország

RECIPROCITÁS: A szerbek és a szlovénok hatósági áron tankolhatnak Magyarországon

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerbek és a szlovénok is hatósági áron juthatnak hozzá az üzemanyaghoz Magyarországon, ezt kormányrendelet is szabályozza. Így a rezsicsökkentés rájuk is vonatkozik, ennek oka a reciprocitás elvében keresendő. Vagyis a legújabb értelmezés szerint van aki külföldi, és van aki külföldibb.

“Visszaélnek vele”

A szerb és a szlovén rendszámtáblával közlekedő autókra nem vonatkozik az a magyar intézkedés, amely alapján a külföldi autókba csak piaci áron lehet benzint tankolni – írja az Újvidéki Magyar Szó.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter május 26-i sajtótájékoztatóján közölte, hogy a külföldiek “visszaélnek azzal, hogy Magyarország képes a 480 forintos árat fenntartani”, és emiatt a határok mentén olyan benzinturizmus alakult ki, ami már az ellátást fenyegeti.

Gulyás közölte, hogy a visszaélések megakadályozására vezetik be, hogy csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóknak lesz lehetőségük, hogy 480 forintos áron tankoljank. A miniszter még hozzátette, hogy a külföldiek is tankolhatnak, de “piaci áron”.

Külföldiek és külföldibbek

Kiderült azonban, hogy vannak külföldiek és külföldibbek, mert a szerb és a szlovén rendszámú autók tulajdonosaira nem vonatkozik az üzemanyag piaci árának bevezetése Magyarországon, ami a többi külföldi rendszámú gépkocsi vezetőjét érinti.

A szlovéniai és szerbiai gépkocsikra vonatkozó kivételezés azzal magyarázható, hogy ezekben az országokban is befagyasztották az üzemanyagok árát, vagyis hatósági üzemanyagár van érvényben, és nem tesznek különbséget a hazai és a külföldi gépkocsik között, vagyis a magyaroknak ott nem piaci áron kell fizetniük a benzinért.

Ezt tartalmazza a május 26-i kormányrendelet, amely a Magyar Közlöny 88. számának 41. oldalán olvasható:

– Hatósági áras üzemanyaggal tölthető a külföldi rendszámú gépjármű, ha a külföldi rendszámú gépjármű államjelzése szerinti országban az üzemanyag hatósági áras termék, és a külpolitikáért felelős miniszter rendeletben megállapítja, hogy ezen országban a magyar rendszámú gépjármű – a hatósági ár mértékét ide nem értve – legfeljebb a magyar szabályozás szerinti korlátozásokkal, hatósági áras üzemanyaggal tölthető.

A szerb és a szlovén autókba hatósági áras benzin tölthető

Szerbiai sajtóértékelések szerint, mivel Szerbiában is hatósági ár van érvényben, a szerb rendszámtáblájú gépjárművekre is vonatkozik a magyar kormányrendelet, ezért a szerbek is hatósági áras benzint tankolhatnak Magyarországon.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava