Connect with us

Menekültek

ELNÖKI SEGÍTSÉG: Találtak a szerb elnöknek néhány ukrán menekültet, viszont oroszra fordítottak nekik

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

VUCIC VOLT A KAPUS
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A szerb elnök beváltotta ígéretét, amelyet nemrégiben tett Ukrajna újonnan Belgrádba kinevezett nagykövetének. Aleksandar Vučić május 18-án vette át Volodimir Tolkacs megbízólevelét, és akkor megígérte, hogy közösen keresik fel a Szerbiába érkezett ukrán menekülteket, így most együtt mentek el a dél-szerbiai Vranjeba. Az ott tartózkodó menekültek egy része Bucsából érkezett Szerbiába.

Alig vannak

A BALK akkor megjegyezte, hogy ukrán menekültből – őszintén szólva – nincs túl sok Szerbiában. Nem akartunk politikai összefüggéseket keresni azzal kapcsolatban, hogy miért nincs, mivel tudjuk, hogy az ukránok számára Szerbia semmiképpen sem számít célországnak, és nem is logikus útvonal a célországok felé.

Lehetne itt Szerbiával kapcsolatban mindenféle összefüggéseket keresni pro és kontra, de túl sok értelme nincs. Ugyanakkor visszatetsző a szerb elnök igyekezete, hogy medializálja, és a maga, illetve hazájára fényezésére használja fel annak a kevés ukrán menekültnek a szerencsétlenségét, aki valamilyen érthetetlen okból Szerbiába tévedt. A látogatásról a Tanjug hírügynökség közel egy órás videót tett közzé, aligha van ember Szerbiában, aki azt végignézte.

Vučić pénteken, június 3-án Volodimir Tolkacs ukrán nagykövet társaságában kereste fel a szerbiai menekültügyi hivatal vranjei befogadó központját, ahol 67 ukrajnai menekült tartózkodik. A szerb elnök “békét és hazatérést” kívánt nekik, majd kijelentette, hogy aki akar közülük, az “élhet és dolgozhat” Szerbiában, s ezt bármikor megteheti.

Vučić szerint rettenetesen fontos, hogy az ukrajnai gyerekeknek “normális és tisztességes” gyermekkoruk legyen Szerbiában, az idősebbek pedig emberhez méltó életet élhessenek. Ehhez igyekezett személyesen is hozzájárulni, és focizott egy kicsit az ukrajnai gyerekekkel.

– Érezzék magukat otthon, mi pedig további segítséget adtunk a vranjei befogadó központnak

– mondta a szerb elnök, és hazájára részéről a sebesültek ellátását is bevállalta. Később kiderült, hogy a menekültek között van egy orvos is, a szerb elnök azonnal intézkedett az őt elkísérő Zlatibor Lončar egészségügyi miniszternél, hogy a doktornő státuszát hétfőn rendezzék.

– Ha szükséges, akkor bármilyen módon készek vagyunk segíteni, sok embert fogadni Ukrajna területéről, orvosi ellátást nyújtani, és mindenben, amiben csak tudunk, segíteni a jövőben, a betegeken, a sebesülteken és a sérülteken, vagyis mindenkin

– nyilatkozta a szerb államfő, aki arról is beszélt, hogy honfitársai tökéletesen megértik az ukrajnai menekülteket, merthogy sokan közülük maguk is voltak hasonló helyzetben. Mondjuk, nem teljesen ilyenben, de a menekültsors senkinek sincs ínyére, még akkor sem, amikor az embernek netalán magába kellene néznie.

– Remélem, érzik, hogy szívük van az Önök jó házigazdáinak, és látják, hogy mennyire szeretjük Önöket, és megértjük az Önök nehéz sorsát, mert a mi nemzetünk is sokszor átélte a menekültsorsot, a súlyos kínokat és a nagy szenvedéseket

– jelentette ki Vučić, aki elnézést kért azért, hogy a tolmács oroszra, és nem ukrán nyelvre fordította, néha pedig “szenvedte át” a szavait, úgy hogy végül maga váltott oroszra, majd nyelvészeti fejtegetésekbe bocsátkozott a szláv nyelvek közötti átjárás tekintetében. A tolmács azonban nem hagyta magát lerázni, rendületlenül fordított oroszra.

Szót kapott Volodimir Tolkacs nagykövet is, aki köszönetet mondott a szerbiai hatóságoknak és a szerb népnek az ukrajnai polgárok iránt tanúsított vendégszeretetért és törődésért.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

HORVÁT VÁLTOZATOSSÁG: Egyre távolabb a háború: közeleg a turistaidény

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

korenica
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Ami Horvátországot illeti, az ukrajnai háború kezd kikerülni a figyelem középpontjából. Ez az újságok címlapján is nyomon követhető, ahol a belpolitika, az idegenforgalmi idény és a szokásos celebes csacskaságok lassan visszahódítják a hasábokat, a távolibb szomszédságban zajló tragédia még jelen van, de már közel sem olyan intenzitással, mint teszem azt, tíz nappal ezelőtt.

Áldott/áldatlan tudatlanság

A magyar választások eredménye némiképpen meglepte a sajtó itteni munkásait, de főként azért, mert gyakorlatilag senki sem tud semmit a szomszédos országról, az információk másod-, harmadkézből jutnak el az itteni nyilvánossághoz.

A narratíva így a nyugati fogcsikorgatást tükrözi a legfrissebb kétharmad hallatán, különösen, hogy a választásokat megelőzően szintén a globalista-liberális körökből származó forrásokra támaszkodva, szinte már bejelentették Orbán bukását.

A szerbiai választások eredményét ezzel szemben elfogulatlanul megjósolták/elfogadták, ugyanis ott elmaradt a lebutítás, a horvátok értik a nyelvet, ismerőseik vannak a határ túloldalán, így tudták azt, amit mi mindannyian, hogy Vučić, akárcsak Orbán, méterhosszan megnyeri a választásokat.

Egyes, az elvont gondolkodásra hajlamos – sajnos elkeserítően kisszámú – kollégák már elkezdték pedzegetni, hogy a kétharmados választási eredmény Horvátországban is összejöhet. Az ellenzék objektíve szinte már nem létezik, az esetenkénti hőbörgésen kívül, nem rendelkezik igazi stratégiával, nem tudják megszólítani a választópolgárokat.

Ha nem áll be valamilyen látványos fordulat, Plenkovićék simán megnyerik a 2024-es választásokat, és amennyiben az ellenzék nem ocsúdik fel időben, akár a kétharmados többséget is megszerezhetik.

Ami a hivatalos Zágrábot illeti, senki sem kommentálta a szomszédban lezajlott választások eredményeit, csupán a győzteseknek gratuláltak, a további jószomszédi viszonyok reményében.

Homo turisticus

A háború miatt ez az emberfajta megszeppent egy kicsit, de most már ismét előbújt: helyfoglalás ugyan egy pillanatra kicsit megtorpant, de azóta már a megszokott tempóban folytatódik.

A horvát gazdasági élet legfontosabb időszaka, az idegenforgalmi idény már nagyban közeleg. Az idegenforgalmi dolgozók az előszezon zavartalan lebonyolítását célzó tevékenységekkel múlatják & mulatják el az idejüket, de a háború kirobbanása okozta kezdeti riadalom átadta helyét a mérsékelt bizakodásnak.

A gazdag és leggazdagabb oroszok és ukránok kimaradását az előrejelzések szerint kompenzálni fogják a tavalyinál nagyobb számban Horvátországba látogató amerikaiak, de várhatóan növekszik az ázsiai, közel-keleti turisták száma is.

A helyfoglalás – booking – pillanatnyilag rendelkezésre álló adatai arra engednek következtetni, hogy az idei idény rekordokat dönt, persze, ha a covid/háború kombó nem piszkít megint bele.

Viszont, hogy ne maradjunk éppen háborús hír nélkül, arról a legendás hírű likai vendéglős Željko Orešković Macola gondoskodott.

A Pöröly – Macola – becenévre hallgató úr megnyitotta korenicai szállodáját és bungalóit az ukrajnai menekültek előtt, ahol most 250 zömében nő és gyermek tartózkodik.

A Poslovni dnevnik üzleti napilap híradása szerint két menekült asszonynak már munkát is adott szállodájában, a szóban forgó hölgyek ugyanis képzett szakácsok, akik otthon is a vendéglátó iparban dolgoztak.

Damir Trut, a Polgárvédelem Igazgatóságának vezetője a Poslovninak nyilatkozva elmondta, hogy a korenicai menekültek közül 60 gyermek már elindult az iskolába, ami lehetővé teszi a szülők munkába állását, de Trut véleménye szerint a többiek is minden bizonnyal gyorsan munkához jutnak, ha nem is Korenicában, de a közeli Plitvice nemzeti parkban biztosan.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava