Connect with us

Szerbia

CSETNIKNÓTA: A szerb államfő díszvendég volt Šešelj vajda fiának esküvőjén

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nőta
A szerb elnök éppen hörpintget, a balról mellette ülő Vojislav Šešelj csetnikvajda takarásban van (Screenshot)
A cikk meghallgatása

Hatalmas botrányt kavart a balkáni régióban, de nemzetközi szinten is a hír, miszerint Aleksandar Vučić szerb államfő vasárnap részt vett Vojislav Šešelj fiának, Aleksandar Šešeljnek a templomi esketésén, majd az azt követő ünnepségen is. Az interneten nagyon gyorsan elterjedtek a felvételek, amelyeken az látható, hogy a szerb elnök Šešelj vajda társaságában iszogat, miközben a Pavle Đurišić második világháborús csetnikvezért éltető és dicsőítő nótát húzza nekik a banda. Szerbiában vasárnap volt negyven napja, hogy a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában a 14 éves K.K. kilenc diáktársát és az iskola biztonsági őrét gyilkolta meg.

Nem először mulatozik

Vojislav Šešelj a Nova.rs-nek elárulta, hogy a lakodalomban részt vett Vučić édesapja, Anđelko és fia, Danilo is.

– Vasárnap Aleksandar fiam templomi esketése és két gyermekének keresztelője volt. Az ünnepi ebédet a Radmilovac étteremben tartottuk. Engedélyeztük, hogy felvételek készüljenek, de a videót, amiről beszélnek, nem láttam

– mondta Šešelj a Nova.rs-nek.

A szerb elnök nem először mulatozott, Aleksandar Vučić ivott már együtt az azóta szerbiai érdemrenddel kitüntetett Richard Grenellel, és közösen danászott a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével Pásztor Istvánnal is, bár az utóbbiról nem bizonyítható, hogy énekelt is, vagy csak társaságot csinált.

Azoknak a mulatozásoknak akkor visszhangjuk nem volt, de jól felvázolták a szerb elnök habitusát.

Horvátországban is reagáltak

Tomo Medved, horvát védelmi miniszter hétfőn arról beszélt, hogy Aleksandar Vučićnak a mulatozás helyett inkább az országában uralkodó helyzettel kellene foglalkoznia.

A horvát sajtó kiemeli, hogy Šešeljt a Hágai Nemzetközi Törvényszék elítélte a vajdasági Herkócán elkövetett emberiesség elleni bűntettek miatt, aminek következtében mintegy 450 horvát család hagyta el az otthonát.

A zágrábi Index is lehozta azt a Twitter bejegyzést, amelyet Čedomir Stojković ügyvéd, az Október nevű egyesület elnöke tett közzé.

Ő többek között azt írja, hogy Szerbia elnöke együtt részegedik le a bűnöző Vojislav Šešeljel, akivel éppen akkor hörpintenek, amikor a Pavle Đurišićot éltető nóta szól, amely akár a srebrenicai népirtást elkövető egységek „primitív dallama“ is lehetett, merthogy Đurišić muszlimokat is gyilkolt.

– Erről az egyszerű tényről beszélek a külföldieknek már régóta, miszerint ők ketten semmiben sem különböznek egymástól

– írta többek között a belgrádi ügyvéd, aki arra emlékeztetett, hogy Pavle Đurišić montenegrói szerb csetnikvezér alakulatai a második világháború alatt bűncselekményeket követtek el (a boszniai és a szandzsáki muszlimok ellen), majd ő maga csatlakozott a Független Horvát Állam (NDH) egységeihez, végül pedig az 1943-as Weiss hadműveletben összefogott a náci erőkkel, és a “mi lakosságunkra támadt”.

nóta

Stojković megjegyzi, hogy az általa az “emberiség szégyenének” nevezett szerb elnöknek még véletlenül sem sikerült semmilyen jó modorra szert tennie 11 éves országlása alatt azoktól a külföldiektől, akikkel az akaratuk ellenére találkozik.

Megemlékezés helyett

A szarajevói Klix is kiemeli, hogy a szerb elnök az elítélt Šešelj mellett ünnepel, miközben egy második világháborús csetnikvezért istenítő dalt énekel az őket szórakoztató előadó.

A Klix a belgrádi ellenzéki ügyvéd bejegyzéséből azt emeli ki, hogy a szerb elnök úgy fogja a borospoharat, mintha az sör lenne, és úgy veti hátra a fejét, miközben iszik, mintha pálinkát döntene magába.

Szerbiában egyébként vasárnap volt éppen negyven napja, hogy a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában a 14 éves K.K. kilenc diákot és az iskola biztonsági őrét is meggyilkolta.

Egy nappal később még egy tömegmészárlás történt, Mladenovac mellett, ahol az elkövető nyolc fiatalt ölt meg, tizennégyet pedig megsebesített.

Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava