Connect with us

Szerbia

CSETNIKNÓTA: A szerb államfő díszvendég volt Šešelj vajda fiának esküvőjén
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

nőta
A szerb elnök éppen hörpintget, a balról mellette ülő Vojislav Šešelj csetnikvajda takarásban van (Screenshot)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Hatalmas botrányt kavart a balkáni régióban, de nemzetközi szinten is a hír, miszerint Aleksandar Vučić szerb államfő vasárnap részt vett Vojislav Šešelj fiának, Aleksandar Šešeljnek a templomi esketésén, majd az azt követő ünnepségen is. Az interneten nagyon gyorsan elterjedtek a felvételek, amelyeken az látható, hogy a szerb elnök Šešelj vajda társaságában iszogat, miközben a Pavle Đurišić második világháborús csetnikvezért éltető és dicsőítő nótát húzza nekik a banda. Szerbiában vasárnap volt negyven napja, hogy a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában a 14 éves K.K. kilenc diáktársát és az iskola biztonsági őrét gyilkolta meg.

Nem először mulatozik

Vojislav Šešelj a Nova.rs-nek elárulta, hogy a lakodalomban részt vett Vučić édesapja, Anđelko és fia, Danilo is.

– Vasárnap Aleksandar fiam templomi esketése és két gyermekének keresztelője volt. Az ünnepi ebédet a Radmilovac étteremben tartottuk. Engedélyeztük, hogy felvételek készüljenek, de a videót, amiről beszélnek, nem láttam

– mondta Šešelj a Nova.rs-nek.

A szerb elnök nem először mulatozott, Aleksandar Vučić ivott már együtt az azóta szerbiai érdemrenddel kitüntetett Richard Grenellel, és közösen danászott a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével Pásztor Istvánnal is, bár az utóbbiról nem bizonyítható, hogy énekelt is, vagy csak társaságot csinált.

Azoknak a mulatozásoknak akkor visszhangjuk nem volt, de jól felvázolták a szerb elnök habitusát.

Horvátországban is reagáltak

Tomo Medved, horvát védelmi miniszter hétfőn arról beszélt, hogy Aleksandar Vučićnak a mulatozás helyett inkább az országában uralkodó helyzettel kellene foglalkoznia.

A horvát sajtó kiemeli, hogy Šešeljt a Hágai Nemzetközi Törvényszék elítélte a vajdasági Herkócán elkövetett emberiesség elleni bűntettek miatt, aminek következtében mintegy 450 horvát család hagyta el az otthonát.

A zágrábi Index is lehozta azt a Twitter bejegyzést, amelyet Čedomir Stojković ügyvéd, az Október nevű egyesület elnöke tett közzé.

Ő többek között azt írja, hogy Szerbia elnöke együtt részegedik le a bűnöző Vojislav Šešeljel, akivel éppen akkor hörpintenek, amikor a Pavle Đurišićot éltető nóta szól, amely akár a srebrenicai népirtást elkövető egységek „primitív dallama“ is lehetett, merthogy Đurišić muszlimokat is gyilkolt.

– Erről az egyszerű tényről beszélek a külföldieknek már régóta, miszerint ők ketten semmiben sem különböznek egymástól

– írta többek között a belgrádi ügyvéd, aki arra emlékeztetett, hogy Pavle Đurišić montenegrói szerb csetnikvezér alakulatai a második világháború alatt bűncselekményeket követtek el (a boszniai és a szandzsáki muszlimok ellen), majd ő maga csatlakozott a Független Horvát Állam (NDH) egységeihez, végül pedig az 1943-as Weiss hadműveletben összefogott a náci erőkkel, és a “mi lakosságunkra támadt”.

nóta

Stojković megjegyzi, hogy az általa az “emberiség szégyenének” nevezett szerb elnöknek még véletlenül sem sikerült semmilyen jó modorra szert tennie 11 éves országlása alatt azoktól a külföldiektől, akikkel az akaratuk ellenére találkozik.

Megemlékezés helyett

A szarajevói Klix is kiemeli, hogy a szerb elnök az elítélt Šešelj mellett ünnepel, miközben egy második világháborús csetnikvezért istenítő dalt énekel az őket szórakoztató előadó.

A Klix a belgrádi ellenzéki ügyvéd bejegyzéséből azt emeli ki, hogy a szerb elnök úgy fogja a borospoharat, mintha az sör lenne, és úgy veti hátra a fejét, miközben iszik, mintha pálinkát döntene magába.

Szerbiában egyébként vasárnap volt éppen negyven napja, hogy a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában a 14 éves K.K. kilenc diákot és az iskola biztonsági őrét is meggyilkolta.

Egy nappal később még egy tömegmészárlás történt, Mladenovac mellett, ahol az elkövető nyolc fiatalt ölt meg, tizennégyet pedig megsebesített.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava