...
Connect with us

Szlovénia

AZ ILLIBERÁLIS KORMÁNYZÁS VÉGE: Totális fordulat Szlovéniában, máris megerősítették a Janšára kimondott 3 hónapos felfüggesztettet

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

1202186.2e16d0ba.fill
Olvasási idő: 4 perc

Az új kormánykoalíciót alkotó három baloldali párt vezetői hivatalosan is aláírták a koalíciós megállapodást, amely szabályozza/segíti a Szlovén Köztársaság 15. kormányának munkáját. A szlovén parlament szerdán várhatóan 55 szavazattal választja meg miniszterelnöknek Robert Golobot, akit Borut Pahor köztársasági elnök javasolt tegnap a posztra. Az új miniszterelnök ezt követően miniszteri listát terjeszt elő, június 3-ig ugyanis szeretné átvenni a kormányzást.

1 + 2 miniszterelnök egyszerre

A koalíciós megállapodás megerősítette, hogy Robert Golob a Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda) vezetője lesz az új kormányfő, míg a vele koalícióskötésre nyitottnak mutatkozó Tanja Fajon, a Szociáldemokrata Párt (SD) elnöke tölti be a külügyminiszteri posztot. A koalíció harmadik tagjaként a Baloldal (Levica) párt elnöke, Luka Mesec a meglehetősen atipikus, de hangzatos szolidáris jövőért felelős miniszteri pozíciót kapja meg.

A 2022. április 25-én tartott szlovéniai parlementi választást megelőzően a baloldali pártok már jelezték, hogy a Janez Janša Szlovéniai Demokrata Pártja (Slovenska demokratska stranka, SDS) által vezetett jobbközép koalíció helyett „baloldali progresszív tömörülést” akarnak létrehozni.

Az áprilisi választásokon Janša pártja ugyan csak 2,5%-al kapott kevesebb szavazatot a négy évvel korábbi eredményhez képest, de az így elnyert 22,5% kevésnek bizonyult, mert a koalíciós partnerei közül a kereszténydemokrata Nova Slovenija 6,5%-on maradt, míg a nyugdíjasokra építő DeSUS, és az alapító Miro Cerarról elnevezett liberális SMC be sem jutott a törvényhozásba.

A szavazatok összesítését követően egyértelművé vált, hogy a Golob vezette hárompárti koalíciónak 53 képviselővel bőven elegendő többsége lesz kormányalakításhoz a 90 fős törvényhozásban. Az utóbbi napokban a szlovéniai sajtóban rendre jelentek meg arra vonatkozó találgatások, ki melyik tárcát „söpörheti be”. Az mellékelt névsorban szereplő személyek kapcsán már konkréten is elhangozott a leendő kormányfő részéről, hogy melyik területen számít a munkájukra. Hangsúlyozzuk, hogy ez még nem a hivatalos miniszteri lista, de jelentős eltérések nemigen várhatók.


Miniszteri posztra esélyesek

Bojan Kumer – klímavédelmi és energetikai miniszter,
Luka Mesec – szolidáris jövőért felelős miniszter,
Tanja Fajon – külügyminiszter,
Tatjana Bobnar – belügyminiszter,
Marjan Šarec – védelmi minisztérium,
Daniel Bešič Loraden – egészségügyi miniszter,
Igor Papič – felsőoktatás, tudományos és innovációs ügyekért felelős miniszter,
Klemen Boštjančič – pénzügyminiszter.
Alenka Bratušek – infrastrukturális fejlesztésekért felelős miniszter


A kormányalakítási tervek kapcsán május közepén tett bejelentésekből az már kiderült, hogy Golob a vele szemben támasztott választói elvárásoknak eleget téve, nem riad vissza attól, hogy eltérjen a korábbiakban alkalmazott strukturális megoldásoktól. Akkor 19 tárcáról és egy tárca nélküli miniszteri pozícióról beszélt a három pártvezető. A kormány három alelnöki posztját Tanja Fajon és Luka Mesec mellett az egészségügyi miniszteri poszt várományosaként a Szabadság Mozgalom soraiból érkező Daniel Bešič Loraden kaphatja.

Itt jegyzendő meg, hogy az új kormányban egyszere három (1 + 2) miniszterelnök is lesz, a kabinet munkáját irányító Golobon kívül ugyanis két volt kormányfő is szerephez jut, Marjan Šarec, a védelmi poszt várományosa, valamint az infrastrukturális fejlesztésekért felelős miniszteri posztra pályázó Alenka Bratušek.

Az új kormányról várhatóan június 3-án szavaz a parlament, így a többi kormánytag kijelölésére még szűk két hetük marad a koalíciós partnereknek.

Fókuszban a jövő

Az alapvetően baloldali, szociális jogok érvényesítése mentén programot hirdető koalíció három területre akarja összpontosítani az erőforrásokat. Ezek a zöld beruházások és a klímavédelem előmozdítása, a digitális társadalmi szolgáltatások fejlesztése, valamint a szociális biztonság.

Utóbbi kapcsán a szlovén egészségügyi rendszer „kerülhet rivaldafénybe”. Az ágazattal kapcsolatos problémák a korábbi években komoly figyelmet kaptak a lakosság körében. Ennek ellenére az elmúlt 15 évben egy kormány sem kísérelte meg az ágazat reformját. Az egészségügy problémáinak kezelésére a Golob-kormány 500 millió eurót szeretne elkölteni a következő 18 hónapban.

Az egészségügyi minisztérium munkájának letisztulását várják a Luka Mesecre testálni tervezett szolidáris jövőért felelős minisztériumtól. A különös megnevezésű tárca a szociális támogatásokkal, gondozással, időskori ellátással kapcsolatos feladatokat fogja majd össze.

Mesec a kormány legfontosabb feladatának a „szolgáltató és szociális állam” funkcióinak megeremtését minősítette.

Igazodás az uniós centrumhoz

A külkapcsolatok építéséért és az európai uniós politikáért felelős Tanja Fajon a megállapodás aláírása kapcsán kijelentette, hogy „Szlovénia visszatér az európai maghoz”, vagyis lényegesen kevesebb hangsúlyt kap a szlovén külpolitikában a magyar és a lengyel kapcsolat, mint korábban.

Fajon kijelentette, hogy az új kormány felállását követően Németország és Franciaország külpolitikai irányvonala lesz Szlovénia számára az irányadó.

Horvátország schengeni övezethez való csatlakozása kapcsán felmerült a korábbiakban, hogy az új kabinet azt attól teszi függővé, hogy Horvátország végrehajtja-e a két állam közti vitatott területekkel kapcsolatos választott bírósági döntést.

Maga Fajon is tett erre irányuló kijelentést a korábbiakban, azonban most szlovén részről egyértelművé tették, hogy a leendő kormány baráti kapcsolatra törekszik Horvátországgal, és nem teszi függővé a horvát csatlakozást a választottbírósági döntés elfogadásától/végrehajtásától.

A két tárgykört a szlovén kormány külön fogja kezelni, ami azonban azt is jelenti, hogy továbbra is követelik a horvát féltől a választottbírói határozat végrehajtását.

A „prostizás” nem jött be

Szlovéniában kétségtelenül új szelek fújnak, és ez abból is látszik, hogy a szlovén legfelsőbb bíróság megerősítette a volt szlovén miniszterelnökre első fokon kimondott három hónapos felfüggesztett börtönbüntetést, bár Janez Janša majdnem megúszta, a holnapi nappal ugyanis elévült volna az ügye.

A büntetőeljárás 2016 márciusa óta húzódik, amikor Janša egy tweetjében „nyugdíjas prostituáltaknak” nevezte a szlovén állami televízió két újságírónőjét, Eugenija Carlt és Mojca Šetinc Pašeket, az utóbbi jelenleg parlamenti képviselő.

A két újságírónő magánvádas eljárást indított Janša ellen, akit idén februárban bűnösnek találtak a perújítás során. Ahogy az várható is volt, Janša fellebbezett az ítélet ellen, az ügy múlt héten, május 18-án került a Legfelsőbb Bíróság elé, amikor már mindenki tisztában volt a választások eredményével.

Másnap az ügyet Andrej Pavlina bíróra bízták, aki még aznap nyilvános fellebbezési tárgyalást hívott össze, és ezzel megelőzte, hogy Janša az elévülés okán kicsússzon a büntetés alól.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Horvátország

A horvát gazdasági miniszter üdvözli az OMV Slovenija átvételét a MOL & INA részéről

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Horvát gazdasági miniszter
A horvát gazdasági miniszter szerint az INA szempontjából kedvező fejlemény, hogy nem csak a saját kútjainak tud szállítani, hanem elláthatja a MOL szlovéniai hálózatát is (Forrás: Nova TV)
Olvasási idő: 2 perc

A horvát gazdasági miniszter úgy véli, hogy az INA szempontjából „jó lépés” az OMV szlovéniai kútjainak átvétele. Davor Filipović erről a zágrábi Nova TV stúdiójának nyilatkozott. Az INA horvát olajipari vállalat és a MOL tavalyelőtt, vagyis 2021 nyarán állapodott meg az OMV Slovenija többségi részesedésének felvásárlásáról. Ennek kivitelezéséhez uniós jóváhagyásra van szükség, aminek a feltétele, hogy a MOL adja el 39 szlovéniai benzinkútját.

Az utolsó szakasz

Az INA kedden (március 14-én) közölte, hogy a MOL-csoport eladja 39 szlovéniai benzinkútját, ezzel szeretne ugyan is eleget tenni az OMV Slovenija 92,25 százalékos részesedésének átvételéhez támasztott uniós feltételeknek.

Ezzel összhangban a MOL-csoport 2023. március 9-én az említett szlovéniai benzinkutakkal kapcsolatban adásvételi szerződést kötött a Shell-lel, az eladott kutak egy része a MOL Slovenijához, néhány pedig az OMV Slovenijához tartozott.

Nem ő gazdasági miniszter

Eljön a búcsú ideje (Forrás: YouTube, OMV Slovenija)

Az INA sajtóközleménye szerint „a MOL-csoport ezzel a lépéssel megerősítette elkötelezettségét a piaci versenyképességre vonatkozó valamennyi uniós követelmény teljesítése és az átvételi folyamat befejezésére mellett a következő hónapokban”.

Az OMV Slovenija a második legnagyobb kiskereskedelmi hálózattal rendelkezett Szlovéniában, amely 120 benzinkutat foglalt magába, és több különböző márkanév alatt működött, úgymint OMV, Euro Truck és Avanti/DISKONT.

Az INA eddig 7,75 százalékos részesedéssel rendelkezett az OMV Slovenijaban, a MOL-lal kötött szerződés értelmében ezt a részesedést 33 százalékra növeli, amit a horvát gazdasági miniszter üdvözölt, mint az a következő alcím után kiderül.

A horvát gazdasági miniszter üdvözölte

Davor Filipović, horvát gazdasági miniszter kedden este a zágrábi Nova TV vendége volt, és az OMV Slovenija átvételét „jó lépésnek” nevezte az INA szempontjából.

Az INÁ-nak jelenleg öt benzinkútja van Szlovéniában, az átvételt követően ez 25-30-ra emelkedik, és ezáltal értékesítni tudja a szlovén piacon azokat a termékeket, amelyek a fiumei (Rijeka) finomítóban készülnek

– jelentette ki a horvát gazdasági miniszter, aki ezért „jó dolognak” nevezete, hogy az INA „terjeszkedik” a szlovén piacon.

Davor Filipović horvát gazdasági miniszter a Nova TV studiójában (Forrás: Nova TV)

Davor Filipović horvát gazdasági miniszter a Nova TV studiójában (Forrás: Nova TV)

Filipović megjegyezte még, hogy az is kedvező az INA szempontjából, hogy nem csak a saját kútjainak tud szállítani, hanem elláthatja a MOL szlovéniai hálózatát is, ami összességében több mint száz benzinkutat jelent Szlovéniában.

A Nova televízió minden bizonnyal azért fordult a horvát gazdasági miniszterhez az INA és a MOL szlovéniai terjeszkedésével kapcsolatban, mert a horvát állam közvetlen tulajdonosa az INÁ-nak, elletéttel Magyarországgal, ahol ez „áttéttelesen valósul meg” a MOL-on keresztül.

Magyar részről ezért szokták a kormányzati szereplők azzal elhárítani az INÁ-val kapcsolatos kérdéseket, hogy a horvátokkal fennálló „osztozkodásban” nem a magyar kormány, hanem a MOL illetékes.

A termelési kapacitások hasznosítása

A MOL közleményében megerősítette a fent említett tranzakció részleteit, és egyebek között azt írta, hogy az OMV Slovenija megvásárlása erősíti a versenyképességet a szlovén piacon.

A közlemény szerint a tranzakciókat és a régiós terjeszkedést követően a MOL-csoport teljes termelési, logisztikai és feldolgozó kapacitását a jelenleginél nagyobb mértékben tudja hasznosítani, és mint láthattuk, ez is tetszett a horvát gazdasági miniszternek.

A közleményben a MOL „fényezte” is egy kicsit magát azzal, hogy „a regionális piacon a kőolajtermékek egyik vezető független beszállítója, minekután sikeresen irányítja és fejleszti a teljes logisztikai láncot”.

Az ügylet lebonyolítása alatt az összes benzinkút – beleértve az eladott 39-et is – változatlanul üzemel.

A MOL szlovén nyelvű internetes oldalán közölte, hogy a Shell-lel kötött adásvételi szerződésben vállalt kötelezettségeknek megfelelően az adásvétel tárgyát képező benzinkutak dolgozói igény szerint megtarthatják a munkahelyüket.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Az olvasás folytatása

Horvátország

Cipész és a kaptafa: Milanović némileg magyarázkodott

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Milanović horvát elnök szlovén kollégáját látja vendégül
Milanović horvát elnök szlovén kollégáját látja vendégül (Forrás: Facebook, Nataša Pirc Musar)
Olvasási idő: 3 perc

Zoran Milanović horvát elnök ma (szerdán, február 1-jén) Zágrábban találkozott Nataša Pirc Musar szlovén elnökkel, majd a találkozó után sajtótájékoztatót tartottak, amelyen egy cipészes mondás is előkerült. Az általunk gyakran a legendás brit nulla-nullás ügynökök legnevezetesebbikéhez hasonlított Milanović, a Dnevnik.hr-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a beszélgetés kellemes volt, és hogy a nyitott kérdésekről volt szó köztük, például a választott bíróság határozatáról, de beszéltek a régióról is. Pirc Musar karácsony környékén történt beiktatásakor jelezte, hogy első külföldi útja a Balkánra fog vezetni, hogy folytassa elődje, Borut Pahor térségre összpontosító erőfeszítéseit a térségre összpontosító Brdo-Brijuni-folyamatban.

Jogászok egymás közt

A szlovén elnök nem feledkezett meg azidőtájt tett ígéretéről, és most megerősítette, hogy a Brdo-Brijuni folyamat esetében ott szeretné folytatni, ahol elődje abbahagyta.

Azt szeretném tovább ápolni. Amíg a régió politikusai beszélgetnek, az csak hasznos lehet. Hálás vagyok Milanović elnök úrnak, aki velem együtt fog dolgozni ezen a projekten. Ami a választott bíróság határozatát illeti, álláspontunk egyértelmű, mindketten jogászok vagyunk. Ebből kiindulva arra kérem a kormányainkat, hogy kezdjék el megvitatni ezt a kérdést

– mondta Pirc Musar, aki még hozzátette, hogy tudni fogják, miként oldjuk meg a problémákat.

A szlovén elnök elárulta, hogy lényegében már a következő találkozón gondolkozik.

Rejtett kívánságom, hogy a fiatalokra helyezzük a hangsúlyt, ők azok, akik elhagyják a régiót

– jelentette ki a szlovén elnök, majd megjegyezte, hogy szeretne eltávolodni az ideológiai témáktól.

Ki a megtévesztett szerető?

Milanović nem volt hajlandó kommentálni a szomszédos országban zajló kémügyet, de ugyanakkor Ukrajnával kapcsolatosan is alaposan begombolkozott. Úgy nyilatkozott, hogy nem beszéltek Ukrajnáról.

Van egy közmondás, amely azt mondja, hogy a cipész maradjon a kaptafánál, én ezúttal ragaszkodtam a kaptafához

– mondta Milanović. Persze, a visszafogottsággal kissé elkésett, miután a „szabad világ” kollektíve felhördült afelett ahogy Krím és Koszovó sorsáról értekezett. A Krím-ügyet meg sem kísérelte megmagyarázni, viszont Koszovóval kapcsolatban megosztott egy pár gondolatot az újságírókkal.

Az elmélázó cipész

Arra a kérdésre, hogy beszélt-e a szerb elnökkel, Milanović azt mondta, hogy Vučić elnökkel utoljára 2015 őszén beszélt telefonon.

Abban az időben mindketten miniszterelnökök voltak. Emlékezetünk szerint Milanović az akkori „titkos beszélgetés során” arra kínált megoldást Vučićnak, hogy a magyarok háta mögött miként kezeljék az Európára zúduló migránsáradatot!

A horvát elnök most követendő példának nevezte Vučić hozzáállását, aki azt mondta, hogy mielőtt bármit mond Milanović Koszovóról tett kijelentéséről, tüzetesen át akarja tanulmányozni, hogy mit mondott a horvát elnök. (Vučić azért „nem volt képben”, mert az inkriminált horvát elnöki nyilatkozat idején búcsúlátogatáson látta vendégül Belgrádban „öreg barátját”, Miloš Zeman cseh elnököt.)

Ám Zoki Bond, ha már mikrofon közelében volt, sietve megállapította, hogy Szerbia nyugati csatlakozásához néhány dolognak meg kell változnia.

Az ukrajnai helyzet egy látszólagos szerb-orosz románc végének a pillanata, vagy éppenséggel a kezdete, amely által Szerbia végül megértheti, hogy ő a megtévesztett szerető

– mondta Milanović. Azt is hozzátette, hogy Szerbiának valahogy el kell ismernie Koszovót.

Tudom ez most nem fog tetszeni nekik

– viccelődött a horvát köztársasági elnök.

Milanović egyúttal röviden kitért a legújabb korrupciós botrányféleségre – napvilágra került ugyanis a korrupcióval vádolt Gabriela Žalac és a knini ex-polgármester Josipa Rimac levelezése a WhatsAppon – amire rádobott még néhány lapáttal a Nacional nevet viselő bulvárlap, nyilvánosságra hozva a Horvát Erdőgazdaság (Hrvatske šume) letartóztatott vezetőjének, Krunoslav Jakupčićnak a mobiltelefonjáról származó üzeneteket.

A botrány körülbelül arról szól, hogy a horvát vezetők egyike-másika hogyan szerzett munkát valamelyik ismerőse ismerősének.

Milanović véleménye szerint ez nagyon komoly dolog, szemben a kormányfővel, aki röviden „nemtémának” nyilvánította az egészet.

Visszatérve a kaptafához

A Horvát Köztársaság viselt dolgairól az átlagnál kissé jobban tájékozott hírlapíróként most én térnék vissza a kaptafához.

A kígyót-békát kiáltó kollégák, ellenzéki politikusok egy teljesen hétköznapi dologból szeretnének affért kreálni, Horvátország megalapítása óta, már több mint három évtizede, így működnek a dolgok. Ti., ha valakinek van valahol valakije a hatalmi struktúrákban, könnyen, vagy könnyebben jut jól fizető szinekúrához, mint az, aki ilyennel nem rendelkezik.

Persze, ez nem igazán horvát különlegesség – nagy a gyanúm, hogy már réges-régen is nagyobb eséllyel pályázhatott az ember a varázslói státusra, ha jóban volt a törzsfőnök feleségével – valahogy ez a legliberálisabb demokráciákat sem kerülte el. Sőt az autokráciákat, vagy az átkos kommunizmust sem.

Amióta világ a világ, az járt jól, aki megfelelő ismeretségekkel rendelkezett. Ez természetesen felháborító, de vajmi keveset tehetünk ellene.

A meritokrácia – ha ilyen valaha is létezett -, amelyben csak az ember tehetsége, tudása, rátermettsége számít, nem a Földnek nevezett bolygó „nevezetessége”, és ezért fordul elő, hogy a jól fizető állásokban rendre azokat az emberek találjuk, akik az égvilágon semmihez sem értenek, csak egyvalamihez: az érvényesüléshez.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Szlovénia

A „szlovén bagoly” orosz kémfészekre bukkant Ljubljanában

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Orosz kémfészeken tartja a szemét az szlovén bagoly
Orosz kémfészeken tartja a szemét az szlovén bagoly, vagyis a szlovén titkosszolgálat, a SOVA (Forrás: Delo.si)
Olvasási idő: 3 perc

A szlovénok orosz kémeket fogtak. Mint ezt már a fél világ hírül adta, a szlovén FBI, a Nemzeti Nyomozóiroda (Nacionalni preiskovalni urad -NPU) a szlovén Hírszerző és Biztonsági Ügynökséggel (Slovenska obveščevalno-varnostna agencija – SOVA, a szó jelentése „bagoly”) karöltve letartóztatott két argentin állampolgárt, María Rosa Mayer Munost és Ludwig Gischt (ha ez a valódi nevük), annak gyanújával, hogy az orosz SVR-nek (Külső Hírszerző Szolgálat) dolgoztak, de az is felmerült, hogy a katonai titkosszolgálatnak, a GRU-nak jelentettek. A szlovénok szerint tulajdonképpen orosz állampolgárokról van szó, akik argentin útlevéllel és fedőnevekkel igyekeztek mindenféle titkot kiszimatolni, valószínűleg elsődlegesen a NATO-val kapcsolatosan.

Orosz kémek bárhol

Az egyelőre nem derült ki, hogy konkrétan mivel gyanúsítják a két letartóztatott személyt – elvégre titkosszolgálatról van szó – viszont Szlovéniában nagy horderejű esetként tekintenek az ügyre.

Internetes beszámolók szerint az USA elhárító szervei által „illegálisoknak” nevezett orosz kémhálózat tagjairól van szó, akik jobbára dél-amerikai útlevelekkel felszerelten nyüzsögnek világszerte.

Például José Assis Giammarias brazil akadémikust és a Tromsø Egyetem kutatóját tavaly októberben tartóztatták le Norvégiában.

Amint azt a norvég hírszerzés akkoriban felfedezte, a brazil kutató valójában az orosz hírszerző szolgálat tisztje, Mihail Mikushin volt.

Tavaly nyáron az AIVD holland hírszerző szolgálat Hágában letartóztatta Viktor Müller Ferreira brazil állampolgárt, aki valójában Szergej Vlagyimirovics Cserkaszov GRU-ügynök volt. Kapcsolatfelvétel útján megpróbált beszivárogni a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságba, amely az esetleges ukrajnai orosz háborús bűnöket vizsgálja.

Különböző médiajelentések szerint a közelmúltban orosz ügynököket és az orosz titkosszolgálatok munkatársait is észlelték Svédországban, Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Magyarországon, Lengyelországban, Moldovában és Lettországban.

Köztük voltak parlamenti képviselők, tisztviselők, a fegyveres erők tagjai, üzletemberek, valamint egy lettországi vasúti munkás, aki lefényképezte és filmezte a NATO-csapatok mozgását, és elküldte a felvételeket orosz hírszerző kapcsolatainak.

A bagoly jelenti

Visszatérve két frissen elkapott kémre, a SOVA-nak több hónapig követte a Ljubljanától északkeletre élő házaspárt, és adatokat kellett gyűjtenie róluk.

Az orosz kémek fészke (Forrás: Facebook)

Az orosz kémek fészke (Forrás: Facebook)

A két feltételezett orosz kém egyes értesülések szerint 2018, más beszámolók szerint 2017 óta élt Szlovéniában, és a 5’14 Művészeti Galériát használták paravánul, amelyet a pár női tagja vezetett.

María Mayer az Art Gallery 5’14 igazgatója volt, amely hivatalosan ingatlankereskedelemmel, valamint műalkotásokkal és ortodox ikonokkal foglalkozott, partnere, Gisch pedig a DSM & IT d.o.o. igazgatójaként tevékenykedett.

A galéria (a honlapja itt található: kattints ide!) azt állította magáról, hogy 90 művésszel dolgozott együtt a világ minden tájáról. A galéria nemzetközi vásárokra is ellátogatott, a Facebook közösségi oldaláról kiderül, hogy volt kiállítóterük a zágrábi vásáron is. Az alábbi kép balfelső sarkában látható a zágrábi vásáron bérelt kiállítóhelyük.

A szlovén hírportálok feltételezik, hogy a Bagyoly, vagyis a szlovén biztonsági és hírszerző hatóságok az akció előtt alaposan ellenőrizték a feltételezett orosz kémek anyagi forrásait.

A szlovén médiában ezzel kapcsolatban felmerült, hogy a műalkotásokkal történő kereskedés kényelmes módszernek számít a nagy mennyiségű pénz legalizálására, azt azonban nem tudni, hogy csak az orosz titkosszolgálatokhoz köthető cégeknek adtak-e el műalkotásokat.

Itt fészkeltek az orosz kémek?

Itt fészkeltek az orosz kémek?

A pár 2017-ben 50 ezer euróért vásárolt egy irodát, a pénz eredete nyilvános forrásokból nem derült ki.

A pár férfi tagjának információs megoldásokra szakosodott cége volt/van, a DSM & IT céget Ljubljanában jegyezték be 2017-ben, és 7500 euró alaptőkével indítottak. 2021-ben mintegy 44 000 euró bevétele volt, 26 000 kiadás mellett.

A házaspár, ahogy a fent említett úgynevezett illegálisokra, vagyis a titkos orosz kémekre jellemző, látszólag normális életet élt, és gyermekük az egyik ljubljanai általános iskolába járt.

Szlovén lapbeszámolók szerint a kémkedéssel gyanúsított két argentin állampolgárról semmilyen más nyilvánosan elérhető információ nem található. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy személyazonosságukat gondosan „megtisztították”.

Még nyomoznak

A nyomozás külföldi hírszerzésnek való kémkedés és hamis személyazonosság megadásának bűntettének gyanújával folyik.

Az illetékes ljubljanai államügyészség megerősítette, hogy a SOVA feljelentése alapján megkezdték a tárgyalást megelőző eljárást, miután tavaly december elején a ljubljanai kerületi bíróság vizsgálati osztálya nyomozási kérelmet nyújtott be két természetes személy ellen kémkedés bűntette miatt.

Psszt! Az orosz kémek figyelnek!

Psszt! Az orosz kémek figyelnek!

Kémkedés miatt hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel kell szembenézniük, a hamis személyazonosság megadásának bűncselekménye miatt pedig három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők.

Az orosz kémek „lefülelésére” Tanja Fajon szlovén külügyminiszter is reagált, aki súlyosnak és nemzetközi visszhangot keltőnek minősítette az ügyet, viszont még nem hívatják be az orosz nagykövetet, miután a nyomozás még folyamatban van.

Az általános háborús pszichózist Horvátországban még egy picit magasabb szintre emelte a védelmi minisztérium bejelentése, hogy a horvát pilóták első csoportja elutazott Franciaországba, a frissen vásárolt Rafale harci repülőkre való átképzésre.

Az orosz kémek ezen is biztos rajta tartják a szemüket, ezért ahogy ezt egy II. világháborús plakát üzente, mindenki tartsa meg magának, amit tud. Mert ugye, az „illegális orosz kémek” nem alszanak.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Vámos Miklós: Visz a vonat

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.