Connect with us

Szlovénia

ÚJ PROGRAM: Szlovénia elfordul a Visegrádi Négyektől és megakadályozhatja Horvátország schengeni csatlakozását

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

FORDULAT: Az új szlovén külügyminiszter, Tanja Fajon már a kormány beiktatás előtt vihart kavart
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Ljubljanában közzétették az új szlovén kormány prioritásait, amelyek jelentős irányváltást jelentenek az előző szlovén kormány politikájához képest külpolitikai téren is. Ezeket a prioritások a koalíciós megállapodásba is belefoglalták, amely meghatározza a Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda), a szociáldemokraták (SD) és a Baloldal (Levica) által létrehozott új kormány irányvonalát és tevékenységét. A változások külpolitikai téren érintik a Visegrádi Négyeket, ezáltal Magyarországot is.

A koalíciós megállapodás szövegét a kormányt vezető Szabadság Mozgalom juttatta el szombaton a STA szlovén hírügynökséghez, a szlovén sajtó ennek alapján számolt be a ljubljanai kormány terveiről.

A formálódó koalíció számos pénzügyi- és gazdasági intézkedést tervez, például a személyi jövedelemadóval és a költségvetési szabályozással kapcsolatban. Az új kabinet a társadalmi párbeszédhez való visszatérést is bevette programjába a gazdasági és szociális tanácson belül, de szerepel a dokumentumban a minimálbér növelése, és az árak szabályozása, különösen a legkiszolgáltatottabbak esetében.

A leendő koalíció pártjai már összehangolták, de még nem véglegesítették a megállapodás egészségügyi részét, amely lehetővé tenné a kannabisz gyógyászati ​​célú felhasználását, és mindez egészen más stílusú kormányzást jelent.

A koalíciós megállapodás alapján a leendő szlovén kormány jelentős változtatást tervez a külpolitikában is, ami érinti a közvetlen szomszédságot is. Az eddigi kurzussal való szakítást annyira fontosnak tartották, hogy a koalíciós szerződésbe is belefoglalták az elfordulást az eddigi külpolitikai irányvonaltól, így az előző kormánnyal ellentétben ezentúl nem tekintik prioritásnak a visegrádi csoport országaival való kapcsolatok erősítését.

Az új szlovén kormány támogatja az Európai Unió fejlesztési orientációját és a “zöld jövő” erősítését, valamint az ambiciózusabb és hatékonyabb közös uniós kül- és biztonságpolitikát.

A szlovén külügyeket a következő időszakban Tanja Fajon, a szociáldemokraták eddigi EP-képviselője vezeti majd, aki már a kormány beiktatása előtt vihart kavart, a koalíciós megállapodás megkötése után ugyanis kijelentette, hogy mielőbb meg kell újítani a schengeni övezetet, mert “világos és átlátható” szabályozásra van szükség.

Hozzátette, hogy támogatja Horvátország mielőbbi schengeni csatlakozását, de az említett szabályok között kell szerepelnie egy választottbírósági határozat végrehajtásának, amely a Horvátország és Szlovénia közötti határra vonatkozik.

A két ország vitájában eljáró választottbíróság körüli botrány miatt a horvát parlament korábban egyhangúlag és visszavonhatatlanul elállt a két ország közötti határral kapcsolatos döntés végrehajtásától, mert Szlovénia képviselője a horvátok szerint törvénytelen eszközökkel befolyásolta az eljárást.

A jelenlegi kabinet leváltása annyira sürgősnek tűnik, hogy az új szlovén kormány rekordidőn belül megalakul, és várhatóan már június 3-án, mindössze 40 nappal a parlamenti választások után megkezdi munkáját.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava