Connect with us

Horvátország

A HORVÁTOK FEKVÉSE: Ez a harc lesz a végső?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szabad világ és a demokrácia védelme nem könnyű dolog. Sőt esetenként komplikált is, pláne, ha az íróasztal mellett megszerkesztett gazdasági szankciók nemcsak a címzettet sújtják, hanem a nemzetgazdaságokat is. Így a Večernji list brüsszeli tudósítója jól értesült körökre hivatkozva jelentette, hogy Horvátország is kérni fogja mentesítését az orosz olajimportra és az orosz olajtermékekre vonatkozó EU-s embargó alól. Az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások folyamán Horvátország azt kérte, hogy a hathónapos alkalmazkodási időszak után is importálhassa az orosz ún. vákuumgázolajat a fiumei (Rijeka) finomító számára.

A horvátok fekvése

A szóbanforgó VGO (Vacuum Gas Oil) egyfajta nehéz dízel, származékos termék, amelyből gyorsabban és könnyebben nyerik a dízel üzemanyagot, amelyet a benzinkutaknál értékesítenek.

Az INA fiumei finomítója, amely a közelmúltban újraindította a feldolgozást, ugyan nem függ közvetlenül Oroszországtól a nyersolaj tekintetében, de egyértelműen úgy ítélték meg, hogy az olcsó orosz vákuumgázolaj beszerzése érdekében úton érdemes diplomáciai küzdelmet folytatni.

Mint ez már régen bizonyosságot nyert, az ember, de ebben az esetben a gazdaság is, nemcsak igével él.

Ezzel Horvátország csatlakozott Magyarországhoz és Szlovákiához, de ahogyan a határidő közeledik nyilván mások is jelentkezni fognak.

Az embargó esetleges horvát vetületeiről Davor Štern energetikai szakértő beszélt a Nova TV csütörtöki híradójában. Véleménye szerint Horvátországban az üzemanyag még mindig túl drága. Arra a kérdésre, hogy Horvátország mennyire függ az orosz olajtól, Štern azt mondta, hogy ez a függőség jelenleg nem túlzottan kifejezett.

– Horvátországnak számára a MOL szerzi be a kőolajat, nem tudom pontosan, hogy ebben mekkora az aránya az orosz és az azerbajdzsáni kőolajnak. De Horvátország mindig vásárolt bizonyos mennyiségű orosz kőolajat amely tengeri úton érkezett az omišalji terminálba. Jelenleg Horvátország attól függ, hogy hogyan alakul Magyarország helyzete az embargó esetén

– hangsúlyozta Štern, és ezt meg is magyarázta:

– Ha megvalósul az, hogy miről beszélnek, hogy Magyarország és Szlovákia mentesül a szankciók alól, akkor szerencsés helyzetben leszünk, mert a MOL tulajdonában vannak a finomítók Magyarországon és Szlovákiában. A két országból származó származékos termékek a korlátozásoktól függetlenül fognak érkezni Horvátországra.

Ha viszont ez nem valósul meg, akkor Horvátország ismét csak jobb helyzetben lesz, mint a szomszédos országok, mert a kőolaj a horvátországi Adria-kőolajvezetéken fog érkezni, így a vezetéket üzemeltető cég, vagyis a Janaf (Jadranski naftovod) bevétele növekszik meg.

Kim Kardashian hátsó fele

Ez azonban sovány vigasz, mert Štern szerint a kőolaj ára elérheti a 130-140 dollárt hordóként. Ez a dollár erősödését is figyelembe véve oda vezethet, hogy az üzemanyag literje akár 20 kunára (kb. 2,8 euró) is felszökhet.

Az energetikai szakértő egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy amennyiben Európának tartósan le kellene mondani az orosz kőolajimportról, az komoly ellátási zavarokhoz vezethet.

– Más termelők, az OPEC-országok, de különösen Venezuela, Oroszország barátai, és nem valószínű, hogy növelik a termelést. Oroszországnak ugyanakkor más módja is van az olajexportra, mert ezek nem ENSZ-szankciók, hanem csak európaiak

– mondta Štern, aki más irányból is megközelítette a kérdést.

– Arról nem is beszélve, hogy India, Kína és más távol-keleti országok továbbra is vásárolhatnak orosz kőolajat, függetlenül a szankcióktól. India már bejelentette, hogy hordónként 30-35 dolláros kedvezménnyel vásárolja az orosz kőolajat, amely így számukra nagyon olcsóvá válik

– tette hozzá a horvát szakértő. Ez véleménye szerint új helyzetet teremt, és lehetővé teszi az ázsiai országoknak, hogy az olajkereskedelemmel sok pénzt keressenek.

Mindennek kapcsán egy játékos gondolat motoszkál a fejemben: vajon akkor is ilyen vehemensen fogjuk mi, mármint az EU védelmezni a szabadságot és demokráciát, ha valaki egy kis jelentéktelen országot támad meg?

Mint ezt egy horvát kolléga találóan megjegyezte, Kim Kardashian hátsó fele több helyet kapott a médiákban, mint az összes afrikai háború együttvéve.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava