Connect with us

Horvátország

A HORVÁTOK FEKVÉSE: Ez a harc lesz a végső?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kim
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A szabad világ és a demokrácia védelme nem könnyű dolog. Sőt esetenként komplikált is, pláne, ha az íróasztal mellett megszerkesztett gazdasági szankciók nemcsak a címzettet sújtják, hanem a nemzetgazdaságokat is. Így a Večernji list brüsszeli tudósítója jól értesült körökre hivatkozva jelentette, hogy Horvátország is kérni fogja mentesítését az orosz olajimportra és az orosz olajtermékekre vonatkozó EU-s embargó alól. Az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások folyamán Horvátország azt kérte, hogy a hathónapos alkalmazkodási időszak után is importálhassa az orosz ún. vákuumgázolajat a fiumei (Rijeka) finomító számára.

A horvátok fekvése

A szóbanforgó VGO (Vacuum Gas Oil) egyfajta nehéz dízel, származékos termék, amelyből gyorsabban és könnyebben nyerik a dízel üzemanyagot, amelyet a benzinkutaknál értékesítenek.

Az INA fiumei finomítója, amely a közelmúltban újraindította a feldolgozást, ugyan nem függ közvetlenül Oroszországtól a nyersolaj tekintetében, de egyértelműen úgy ítélték meg, hogy az olcsó orosz vákuumgázolaj beszerzése érdekében úton érdemes diplomáciai küzdelmet folytatni.

Mint ez már régen bizonyosságot nyert, az ember, de ebben az esetben a gazdaság is, nemcsak igével él.

Ezzel Horvátország csatlakozott Magyarországhoz és Szlovákiához, de ahogyan a határidő közeledik nyilván mások is jelentkezni fognak.

Az embargó esetleges horvát vetületeiről Davor Štern energetikai szakértő beszélt a Nova TV csütörtöki híradójában. Véleménye szerint Horvátországban az üzemanyag még mindig túl drága. Arra a kérdésre, hogy Horvátország mennyire függ az orosz olajtól, Štern azt mondta, hogy ez a függőség jelenleg nem túlzottan kifejezett.

– Horvátországnak számára a MOL szerzi be a kőolajat, nem tudom pontosan, hogy ebben mekkora az aránya az orosz és az azerbajdzsáni kőolajnak. De Horvátország mindig vásárolt bizonyos mennyiségű orosz kőolajat amely tengeri úton érkezett az omišalji terminálba. Jelenleg Horvátország attól függ, hogy hogyan alakul Magyarország helyzete az embargó esetén

– hangsúlyozta Štern, és ezt meg is magyarázta:

– Ha megvalósul az, hogy miről beszélnek, hogy Magyarország és Szlovákia mentesül a szankciók alól, akkor szerencsés helyzetben leszünk, mert a MOL tulajdonában vannak a finomítók Magyarországon és Szlovákiában. A két országból származó származékos termékek a korlátozásoktól függetlenül fognak érkezni Horvátországra.

Ha viszont ez nem valósul meg, akkor Horvátország ismét csak jobb helyzetben lesz, mint a szomszédos országok, mert a kőolaj a horvátországi Adria-kőolajvezetéken fog érkezni, így a vezetéket üzemeltető cég, vagyis a (Jadranski naftovod) bevétele növekszik meg.

Kim Kardashian hátsó fele

Ez azonban sovány vigasz, mert Štern szerint a kőolaj ára elérheti a 130-140 dollárt hordóként. Ez a dollár erősödését is figyelembe véve oda vezethet, hogy az üzemanyag literje akár 20 kunára (kb. 2,8 euró) is felszökhet.

Az energetikai szakértő egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy amennyiben Európának tartósan le kellene mondani az orosz kőolajimportról, az komoly ellátási zavarokhoz vezethet.

– Más termelők, az OPEC-országok, de különösen Venezuela, Oroszország barátai, és nem valószínű, hogy növelik a termelést. Oroszországnak ugyanakkor más módja is van az olajexportra, mert ezek nem ENSZ-szankciók, hanem csak európaiak

– mondta Štern, aki más irányból is megközelítette a kérdést.

– Arról nem is beszélve, hogy India, Kína és más távol-keleti országok továbbra is vásárolhatnak orosz kőolajat, függetlenül a szankcióktól. India már bejelentette, hogy hordónként 30-35 dolláros kedvezménnyel vásárolja az orosz kőolajat, amely így számukra nagyon olcsóvá válik

– tette hozzá a horvát szakértő. Ez véleménye szerint új helyzetet teremt, és lehetővé teszi az ázsiai országoknak, hogy az olajkereskedelemmel sok pénzt keressenek.

Mindennek kapcsán egy játékos gondolat motoszkál a fejemben: vajon akkor is ilyen vehemensen fogjuk mi, mármint az EU védelmezni a szabadságot és demokráciát, ha valaki egy kis jelentéktelen országot támad meg?

Mint ezt egy horvát kolléga találóan megjegyezte, Kim Kardashian hátsó fele több helyet kapott a médiákban, mint az összes afrikai háború együttvéve.

Horvátország

VÁLASZTÁSOK: A horvát kormány ismertette az új választókerületekről szóló törvényt

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

választás
Andrej Plenković horvát miniszterelnök és Ivan Malenica igazságügyi és közigazgatási miniszter (Forrás: GONG)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Úgy tetszik, hogy a horvát kormány/kormánypárt csütörtökön elvégezte a végső simításokat a jövő évi választásokkal kapcsolatos előkészületeken, bemutatva az új választókerületekről szóló törvényt. Ezzel teljesen felkészülten várja a hivatalos választási kezdetét. A horvátországi választásokkal 1997 óta foglalkozó, GONG nevet viselő civil szervezet úgy véli, hogy a horvát kormány elmulasztotta a választási kerületek ésszerűsítését.

Az alkotmánybíróság is elvárta

Bár a játékszabályok szerint a mindenkori kormánypárt az, amely a választókerületek újraszabásával kísérelheti meg választási sikerének megkönnyítését, a Plenković kormány ezúttal abban a kellemes helyzetben volt, hogy még nem is kellett magyarázkodnia, mert körülbelül két hónappal ezelőtt a legfelsőbb bíróság utasította erre a kormányt.

A helyzet ugyanis az volt, hogy a demográfiai erózió, illetve a migrációs folyamatok következtében egyes választói kerületekben kevesebb ember választott azonos számú képviselőt, mint a nagyobb lélekszámú kerületekben, így szavazatuk aránytalanul felértékelődött.

A legfelsőbb bíróság ezt a helyzetet tarthatatlannak ítélte meg, és a polgárok egyenjogúsága érdekében döntött a fent említett módon.

A 10/14 szabály tovább él

A választások lebonyolítása felett őrködő horvát civil szervezet, a GONG (Građani organizirano nadgledaju glasanje – A Polgárok Szervezetten Ellenőrzik a Szavazást) véleménye szerint az új választókerületekről szóló törvénnyel a kormány tovább élteti a 10/14-es szabályt (10 választókerületben 14 képviselőt választanak), és ez véleményük szerint eléggé sajnálatos dolog, mert ezzel a kabinet nem csak hogy elmulasztotta a választókerületek meghatározásának ésszerűsítését, hanem gyakorlatilag a választókerületek vég nélküli átszabását tette lehetővé a népesség számának változásával összhangban.

A GONG hat választókerületet tart ideálisnak, a jelenlegi tíz helyett.

választások

A jelenlegi választási körzetek, és a GONG által ideálisnak tartott hat körzet. (Forrás: GONG)

A GONG rossz megoldásnak tartja a kormány és a kormánypárt által elfogadott Pokos-féle modellt (Nenad Pokos demográfus, a javaslatot kidolgozó munkacsoport vezetője után), mert tovább rontja az ún. Frankenstein-választókerületek területileg logikátlan megjelenését azzal, hogy a szlavóniai Novszkát és Vir szigetét vagy Eszéket és Kaproncát egy egységbe egyesíti, illetve fenntartja Zágráb több választási egységre való felosztását.

– Továbbra is nagyon logikátlan a területi megosztás, ráadásul a Pokos-modell egyes részeiben a meglévő modell regressziója. A miniszterelnök azt mondta, hogy a választókerületek rendezése technikai kérdés, de a HDZ mindent megtesz azért, hogy ez ne csak technikai kérdés legyen. Ezzel a megközelítéssel a választási törvényhozás problémájának megoldására a HDZ minden jövőbeli kormányra bízza az egységek újrarajzolását demográfiai változások esetén

– magyarázta Goran Čular, a GONG kutatásának szerzője és a zágrábi Politikatudományi Kar professzora.

Az ellenzék kisebb-nagyobb variációkkal ezt a véleményt ismétli, és abban reménykedik, hogy a választók majd átlátnak a szitán, és az ellenzékre szavaznak az álnok kormánypárt ellen.

Ez persze majd akkor következik be, amikor a malacok szárnyra kapnak, ahogy ezt az amerókusok szokták volt mondani.

Plenković szerint minden rendben van

Plenx szerint minden rendben van, és lényegében kisebb „technikai jellegű” változtatásokról van szó, mert a választópolgárok túlnyomó többsége, 78 százaléka továbbra is azokban a választókerületekben marad, ahol eddig parlamenti képviselőt választott.

A miniszterelnök sajtótájékoztatóján azt állította, hogy ez „a meglévő választókerületi térkép kisebb módosítása”, mivel Horvátország megtartja az eddigi 10 választókerületet, amelyekben továbbra is 14 képviselőt választanak.

– Zágráb városán kívül, amelynek egy ilyen választási rendszerben a mérete miatt több választási egységben kell lennie, és most 4 helyett 3 választókerületben van, egyetlen más város vagy önkormányzat sem oszlik meg területileg különböző választókerületekre

– mondta Plenković miniszterelnök.

A kormányfő egyúttal nem felejtette el hangsúlyozni, hogy ez a javaslat az igazságügyi minisztérium egyik munkacsoportjában elvégzett munka eredménye, és azok a történetek, hogy ezt a kormánypárt készítette, ellenzéki fantazmagória.

A főnök szavait visszhangozó Ivan Malenica közigazgatási és igazságügyi miniszter a horvát közszolgálati televízió (HTV) esti híradójában kijelentette, hogy ezzel a kormány teljesítette az alkotmánybíróság elvárásait.

Véleménye szerint az új rendszer több választási cikluson keresztül is fenntartható.

Miután az alkotmánybíróság változtatásokat kért a választókerületek választói létszámában mutatkozó túlzott eltérések miatt, a kormány benyújtotta a javaslatát, amely szerint az eltérés a 10 választókerület egyikében sem haladja meg a 2,2 százalékot.

– Az új modell szerint a legtöbb változás Zágráb városát érinti, amely négy helyett most három választókerületre oszlik

– mondta Malenica.

Az ellenzék hat választókerületre vonatkozó javaslatára és az átláthatóság hiánya miatti kritikákra reagálva, Malenica képmutatással vádolta meg a szociáldemokratákat, mondván, hogy 2015-ben a GONG és néhány képviselő megtette a hat választókerületre vonatkozó javaslatát, de ezt az SDP akkor kormánypártként elutasította.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava