Connect with us

Bosznia

FORGYOGÓ RÉZÜST: Boszniában kiírták a választásokat, ami miatt tovább bonyolódik a helyzet

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A bosznia-hercegovinai horvátok körében és Horvátországban is hatalmas hullámokat vert fel, hogy a boszniai választási bizottság annak ellenére kiírta a választásokat, hogy nem sikerült módosítani a választási törvényt, amelynek kijátszásával a bosnyákok korábban megkárosították a horvátokat. A szerbeket ez kevésbé érdekli, nekik ugyanis a daytoni szerződés külön országrészt biztosított, amelynek önállóságát igyekeznek folyamatosan erősíteni. A választások kiírása azért sem teljesen ésszerű, mert nincs meg a megtartásukhoz szükséges pénzforrás.

Ez nem akadálymentesítés

A boszniai választási bizottság mindezt figyelmen kívül hagyta, és szerdán október 2-ra írta ki az általános választásokat. A testület hét tagja közül hat támogatta a döntést, ellene csak a horvát származású Vlado Rogić szavazott a bizottság két horvát tagja közül. A bosnyák sajtó azonnal meg is vádolta, hogy a zágrábi álláspontot képviselte.

Az amerikai és európai illetékesek korábban többször elmondták, hogy a választásokat mindenképpen meg kell tartani, és a jelek szerint az sem jelentett akadályt, hogy nincs meg a biztos törvényi háttér, és hogy hiányzik a választások megtartásához szükséges pénz, bár az utóbbi még változhat.

A központi választási bizottság közlése szerint a választások finanszírozását a kiírást követő 15 napban meg kell oldani, ellenkező esetben büntetőjogi eljárás indulhat a kormány vagy egyes politikusok ellen, de a választási bizottság elnöke más kényszermegoldásokban is gondolkodik.

A pénz előteremtése azonban nem lesz egyszerű, miután a szükséges összeg nem került elkülönítésre a központi költségvetésben, az Európai Unió pedig ezúttal nem nagyon kívánja átvállalni a költségeket. Bosznia- Hercegovina esetében egyébként is érdemes óvatosnak lenni, amikor bárminek is a megoldásáról beszélünk.

Tehát, fogalmazzunk inkább úgy, hogy ha minden igaz, akkor október első vasárnapján általános választástások várhatók Bosznia- Hercegovinában, amikor jó esetben megválasztják a háromtagú államelnökség szerb, bosnyák és horvát tagját, a szövetségi parlament képviselőit, illetve az országrészek parlamentjeinek képviselőit.

A választások kiírása leginkább a bosnyákoknak kedvez, Horvátországban mindeközben áll a bál, mert már most megjósolható, hogy a bosznia-hercegovinai államelnökségbe a boszniai horvátok nevében nem az a politikus kerül, aki Zágráb számára is elfogadható. A szerbek meg úgy csinálnak, mint akinek édesmindegy, ők építgetik a saját kis államukat, amely vélhetően még kevesebb szállal kötődik majd a “közös hazához”, mint eddig.

Milorad Dodik ezzel kapcsolatban éppen ma délután üzente meg Olaf Scholz német kancellárnak – aki nem sokkal korábban látta vendégül Aleksandar Vučić szerb elnököt – hogy a szerbek részéről nincs szó semmiféle szecesszióról, ők csak alkotmányos jogaikért küzdenek, amit olyan fontos államférfinak, mint Scholz, illene tudnia.

Mindezek után megállapítható, hogy a bosznia-hercegovinai általános választások kiírása nem járul hozzá a “politikai akadálymentesítéshez”, hanem inkább még súlyosabbá teszi a helyzetet, amit a jelek szerint Brüsszelben, de még inkább Washingtonban nem látnak, vagy nem akarnak látni. Ráadásul az USA ezzel újabb ürügyet szolgáltat Oroszországnak, hogy a boszniai szerbek mögé bújva még inkább belekeverjen a “fortyogó boszniai rézüstbe”.

Pofon Horvátországnak

A Zágráb kedvencének számító Dragan Čović levelező tagozaton politizál, a választások kiírását követően ugyanis levelet írt a nemzetközi közösség közelebbről meg nem nevezett képviselőihez, amelyben radikalizmussal vádolta meg a bosnyák politikusokat, akik a bosnyák nemzeti állam megteremtésén dolgoznak. Čović annyira el akarta juttatni levelét mindenkinek, hogy még a Twitterre is feltette, amelyet az utóbbi négy évben csak egyszer használt.

Bakir Izetbegović, az SDA vezetője, aki apja örökébe lépve a bosnyákok legfőbb vezetője, a bosnyák Demokratikus Akciópárt (máshol a Demokratikus Cselekvés Pártja, vagyis az SDA) elnökségének csütörtök délelőtti ülését követően Dragan Čović levelével kapcsolatban kijelentette, hogy számos hazugságot és valótlanságot tartalmaz, mivelhogy a horvátok több pozícióval rendelkeznek, mint amennyi az alkotmány szerint megilletné őket.

Tehát a bosnyákok sem cseréltek lemezt, ez is “régi sláger”, amit Izetbegović már számtalanszor elmondott.

Čović közben Zágrábban járt, ahol találkozott ottani fő mentorával, Andrej Plenković miniszterelnökkel, aki a megbeszélésről beszámolva annyit jegyzett meg a világhálón, hogy Boszniában a választási reform hiányában nem biztosított az államalkotó nemzetek legitim képviselete és az intézmények működőképessége, majd elutazott Varsóba, ahol Ursula von der Leyen karjaiba vetette magát (értsd euroatlanti politizálás), miközben Horvátország nevében 5 millió eurót ajánlott fel Ukrajnának.

Plenković távollétével teret biztosított arra, hogy mások “hangolják fel a témát”, így a zágrábi kormány nevében a más esetekben végsőkig udvarias Gordan Grlić Radman arról biztosította a boszniai horvátokat, hogy Horvátország nem fog tétlenül álldogálni, és nem fogja tétlenül nézi a boszniai horvátok jogfosztását és destabilizálását, plusz továbbra is védelmezi őket a különböző külföldi forgatókönyvekkel szemben.

Zoran Milanović horvát államfő Bosznia- Hercegovina miatt levélben fordult Andrej Plenković miniszterelnökhöz, és javasolta neki a horvát nemzetbiztonsági tanács ülésének összehívását, merthogy “fennáll a veszélye annak, hogy a bosznia-hercegovinai horvátok nem tudják megválasztani képviselőiket a kormányzati szervekbe, elveszítik az egyenlőségüket és alkotmányos jogaikat”.

Reggelig nem lehetne befejezni ezt a cikket, ha a bosnyákok és a horvátok közötti adok-kapok összes mozzanatát felsorolnánk, a lényeg azonban az, hogy Horvátország az utóbbi egy-két évben hiába tett bármit is a bosznia-hercegovinai választási törvény módosítása érdekében, nem talált meghallgatásra sem Brüsszelben, kiváltképp pedig Washingtonban.

Ezt nevezhetnénk a horvát diplomácia eddigi legnagyobb kudarcának, vagy az amerikai külpolitikai establishment csökönyösségének, amely valamilyen “háborús romantika által vezérelve” még mindig a bosnyákokat támogatja, amivel megteremti a lehetőséget más külföldi szereplők számára, hogy hozzáférjenek az előbb említett rézüsthöz.

Ezt a zágrábi Jutarnji list kommentátora úgy foglalta össze, hogy Milanović horvát elnöknek szembe kell néznie azzal a “keserű igazsággal”, amely szerint “nincs az a blokád, amely megoldja a bosznia-hercegovinai válságot”, vagyis a horvát elnök hiába fenyegetődzött Finnország vagy Svédország, korábban pedig Ukrajna NATO-tagságának megvétózásával, Bosznia- Hercegovinával kapcsolatban a horvát kérések süket fülekre találnak.

A zágrábi reggeli lap kommentátora ezzel kapcsolatban még megjegyezte, hogy az “Európai Unió ismét tehetetlennek bizonyult, ami nem újdonság”.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava