Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Koszovó

HOGYAN MŰKÖDIK A PROPAGANDAGÉPEZET? A brit nagykövetség cáfol, a Novosti tovább uszít, avagy anyahajók Koszovónak

brit nagykovetseg belgrad

Olvasási idő: 5 perc

A belgrádi brit cáfolta a szerb Novosti hírportál/napilap állításait, amelyek szerint Nagy-Britannia páncéltörő fegyvereket szállított Koszovónak. A napokban a BALK is beszámolt arról, hogy az említett szerbiai hírportál szerint London állítólag “Javelin” és “NLAW” rakétákat küldött a balkáni országnak. Már akkor megjegyeztük, hogy “ha igaz a hír”, mivel tudjuk, hogy milyen “értékeket” képvisel a Novosti hírportál, amely továbbra is erőteljesen uszít. Az állítólagos fegyverszállításról szóló hírt átvette a szerb kormányközeli Infromer is, amelytől szintén nem áll távol az uszítás, ebben azonban nem könnyű eligazodni, mert az említett lapok igencsak túllicitálják egymást ezen a téren.

A brit cáfolat

Nagy-Britannia belgrádi nagykövetsége cáfolta azokat sajtó- és értesüléseket, miszerint a szigetország páncéltörő rakétákat szállított Koszovónak, és koholmánynak nevezte azokat.

Teljes mértékben koholmánynak számítanak azok az állítások, amelyek a belgrádi média egyes szereplői terjesztenek az Egyesült Királyságból Koszovóba irányuló fegyverexportról. Ezekben az állításokban egy szemernyi igazság sincs– áll a közleményben. A nagykövetség egyúttal “szívélyesen felkérte” a szerb médiát, hogy közlés előtt ellenőrizze az információkat, és ezzel akadályozza a téves vagy hamis hírek terjedését.

A szerbiai kormányközeli napilapok & hírportálok korábban arról számoltak be, hogy az Egyesült Királyság már 50 NLAW könnyű páncéltörő rakétát szállított Koszovóba, és további 20 Javelin rakéta leszállítását tervezi.

A Novosti és az Informer is megjegyezte, hogy olyan fegyverekről van szó, amelyeket az ukránok vetnek be az orosz erők ellen Ukrajnában.

A belgrádi Informer még azt is tudni vélte, hogy a páncéltörő fegyverek leszállítása annak az egyezmények az alapján történt, amelyet Boris Johnson brit miniszterelnök február végén kötött Albin Kurti “hamis/hazug” államával, mármint Koszovóval, amelyet a háborúra készít fel.

A brit cáfolat ellenére a Novosti, és természetesen az Informer is folyamatosan uszít, a két lap több cikkében is kiemelt helyen említi meg az állítólagos brit fegyverszállítási ügyet, amellyel véleményük szerint Nagy-Britannia “olajat önt a tűzre”.

A térségben uralkodó amúgy is nagy feszültséget tovább fokozta, hogy a britek páncéltörő rakétákat szállítottak a pristinai hatóságoknak. Ezek a rendkívül hatékony NLAW és “Javelin” rendszerek, amelyeket a nemzetközi radaroktól (közérdeklődéstől) távol rendelt meg a hivatalos Londonból. Ugyanazokról a fegyverekről van szó, amelyekkel az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és NATO-szövetségeseik az elmúlt hónapokban az ukránokat árasztották el, hogy segítsék az orosz erők elleni harcukatírja egyik kommentárjában a Novosti, amely csak ezzel a bekezdéssel több célt is elér: párhuzamot vont például az ukrajnai és koszovói helyzet között miután megállapította, hogy a térségben, mármint a Balkánon, amúgy is nagy a feszültség. (Ilyen sajtó mellett ezen ne is csodálkozzunk.)

A párhuzamot erősíti, hogy a nyugat ugyanazokkal a fegyverekkel látja el a pristinai vezetést, amely már évek óta saját hadsereg létrehozására törekszik. A szóhasználat sem véletlenszerű, hiszen annak, hogy a Nyugat az utóbbi hónapokban “elárasztotta” fegyverekkel Ukrajnát, a szerbek fülében van “negatív konnotációja”, főleg annak tudatosítása után, hogy az ukránok ezeket a fegyvereket az oroszok elleni harchoz kapták.

Az uszítás művészete

Egyáltalán nem zárható ki, hogy központilag kitervelt sajtókampányról van szó, amely során a kormányközeli lapok meg nem nevezett forrásokra és egymásra hivatkoztak. Aligha a véletlen műve, hogy a hírre azonnal “rácuppant” az egyre inkább radikalizálódó Ana szerb miniszterelnök, és Aleksandar Vulin belügyminiszter, “a szerb világ” egyik legnagyobb szószólója.

kijelentette, hogy “komolyan aggasztja” Koszovó felfegyverzése, és különösen az az információ, hogy “mindennek Nagy-Britannia áll a háttérben”.

Látjuk ezeket üzeneteket, amelyek teljesen világosak és nyilvánvalók. Mennyire destabilizálja ez az egész régiót? Nagyon. Nem marad más hátra, minthogy erről teljesen nyíltan beszéljünk

– mondta Brnabić a Prva televízió egyik műsorában. A Prva mentségére szolgáljon, hogy a csatorna kedd esti híradójában a brit nagykövetség cáfolatát is beolvasta.

Brnabić nyilatkozatával szinte egy időben az Informer hírportárral/napilappal “szoros kapcsolatokat ápoló” Pink televízióban feltűnt Aleksandar Vulin, a “nemzeti ügyekben” elmaradhatatlan szerb belügyminiszter, aki röviden és velősen “ellenséges cselekedetnek” nevezte az állítólagos brit fegyverszállítást.Fegyvert adtok a terroristáknak, pusztító fegyvert adtok a terroristáknak. (…) Nem lehet a békében reménykedni, miközben terroristákat felfegyvereztek fel

– mondta Vulin, aki gyakorlatilag úgy fogalmazott, mintha már háború dúlna.

A szerb belügyminiszter arról beszélt, hogy türelmetlenül várja: mit mond minderről (Aleksandar) Vučić, akit korábban a Novosti is megidézett, jelezvén, hogy a szerb 48 órán belül tiltakozni fog Boris Johnson brit kormányfőnél.

Ez azóta sem történt meg, vagy legalábbis Vučić nem számolt be róla Instagram-profilján, ahol néha már azt is jelzi, hogy melyik televízióban mikor fog szerepelni, a fanoknak azért, hogy el ne mulasszák a műsort, az ellendrukereknek pedig azért, hogy mikor ne kapcsoljanak oda.

Miért éppen a britek?

Mivel érdemelték ki a britek az ilyen nagyfokú figyelmet a szerbek részéről? Leginkább azzal, hogy a brit külpolitika az utóbbi időben erőteljesen aktivizálta magát a Balkánon, amiről korábban többször is írtunk.

Ennek egyik eklatáns példája, hogy London nemrégiben szankciókat vezet be boszniai szerb vezető és Željka Cvijanović ellen, az utóbbi névlegesen a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, vagyis Dodik egyik közeli embere.

A szerbek most minden bizonnyal azt gondolják, hogy ezt meg kell bosszulni, amire kitűnő lehetőség kínál Nagy-Britannia erőteljesen ukránbarát politikája.

A példamutatásban elől jár a fent már idézett brit nagykövetség, amely minden internetes felületét ukrán zászlóval díszítette fel, mintha nem is Nagy-Britannia, hanem nagykövetsége lenne, ami kellős közepén nemigen tekinthető barátságos gesztusnak.

A szerbek számára kapóra jött az is, hogy a brit speciális erők tagjai képezik ki az ukránokat a tankelhárító rakéták használatára. Erről öt nappal ezelőtt számolt be a The Times egy ukrán parancsnokra hivatkozva, aki szerint a brit instruktorok az ukránok kiképzését a Kijev egyik külvárosában állomásozó két zászlóaljnál végzik.

Jurij Mironenko kapitány, akinek zászlóalja a Kijev északi külvárosában található Obolonban állomásozik, elmondta a Timesnak, hogy a brit katonai kiképzők újoncokat és újonnan besorozott ukrán katonákat készítenek fel a NLAW-ok, vagyis a britek által szállított páncéltörő rakéták használatára, amelyeket a britek rögtön azt követően szállítottak le, hogy az orosz invázió megkezdődött.

A szerbek valószínűleg arra játszottak és játszanak rá ma is, hogy a Times értesülésének lehet áthallása, ha gyorsan gyártanak egy hírt, amelyben ráadásul még párhuzamot is vonnak az ukránok által is használt NLAW-rakétákkal, és a britek ottani kiképző tevékenységével.

Ebben leginkább az a félelmetes, hogy a briteket gyalázó híreket átvették a szerbiai baráti média “legvidékibb” nyúlványai is, tehát a Novosti és az Informer nemcsak saját olvasóit áltatja, merthogy a szerbiai kormánypárti sajtó apraja és nagyja ezt sulykolja, miközben a brit cáfolat “nem jut le a bázisba”.

A pofára esés részünkről az lenne, ha ad absurdum kiderülne, hogy a britek tényleg szállítottak valamilyen vagy akármilyen, netalán éppen ilyen fegyvereket Koszovónak, de a szerbek már ennek feltételezésével is elérték a céljukat, a britek ugyanis nehezen másznak ki ebből a “kabátlopási ügyből”, mivelhogy a Szerbiában uralkodó médianyomás hatására a szerbek egy része talán még azt is elhinné, hogy Nagy-Britannia anyahajókat szállított le Koszovónak.

Hab a tortán

Az már csak hab a tortán, hogy Sasa Toumz ezredes, brit védelmi megbízott és Nebojša Svjetlica ezredes, a szerb védelmi minisztérium és a nemzetközi katonai-együttműködési igazgatóságának vezetője egy héttel ezelőtt aláírta az Egyesült Királyság és a Szerbia közötti kétoldalú katonai együttműködési tervet.

A szerb védelmi tárca közleménye szerint a két minisztérium képviselői hazájuk készségét fejezték ki az “eddigi fejlett és érdemi együttműködés” folytatására.

Miközben a szerb kormánypárti médiában megy az emberek hülyítése ezerrel.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Friss

Horvátország

A délelőtti órákban, kivétel nélkül minden horvát bíróságra névtelen bejelentés érkezett, amit utána még néhány, a bevásárlóközpontoknak küldött bejelentés követett. Az átvizsgálás során a...

Szerbia

Tomislav Mićović, a Szerbiai Olajvállalatok Szövetségének főtitkára a tengeren érkező orosz kőolajra vonatkozó uniós embargó életbe lépésével kapcsolatban kijelentette, hogy Szerbiában az elkövetkező időszakban...

Horvátország

Kalapács alá kerül a Royal Romance, amely Trogirban vesztegel. A jacht Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli barátjának és oligarchájának, Viktor Medvedcsuk ukrajnai képviselőnek a...

Horvátország

Horvátországnak összesen négy Black Hawk helikoptere van, amelyből kettőt az Egyesült Államok kormánya adományozta februárban Horvátországnak, a mostani kettőt pedig a horvát védelmi minisztérium...

Bulgária

A holland kormány miniszterei pénteki (december 2-i) tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy támogatják Románia és Horvátország csatlakozását az Európán belül szabad mozgást biztosító schengeni övezethez,...

Magyarország

Olvasási idő: 5 perc Az energetikai infrastruktúra összekötése Magyarország és Szlovénia között szimbolizálja a két nép jövőbe vetett reményét is – jelentette ki Orbán...

Horvátország

Olvasási idő: 3 perc Az európai Vc közlekedési korridor horvátországi szakasza egészen közel, mintegy 5 kilométernyire jár a magyar határtól, a ma (december 2-án)...

Szerbia

Olvasási idő: 1 perc Horgoson letartóztattak két marokkói férfit, akiknél csaknem 10 ezer eurót és 202 hamis személyi igazolványt találtak. Hivatalos adatok szerint idén...

Magyarország

Olvasási idő: 2 perc A horvát államfő kedden (november 29-én) Zágrábban a horvát-szlovén gazdasági fórumon úgy fogalmazott, hogy Magyarország érzelmi, nem pedig racionális okokból...

Magyarország

Olvasási idő: 1 perc A szerb rendőrök hétfőn a preševói határátkelőnél 268 ezer eurót találtak, amelyet két férfi akart átcsempészni Észak-Macedóniába. A szerb belügyminisztérium...

Magyarország

Szerbia

Olvasási idő: 3 perc A szerbiai menekültügyi biztos a csütörtöki, horgosi lövöldözést követően azt ígérte, hogy ezentúl “nulla tolerancia” lesz azokkal a migránsokkal szemben,...

Horvátország

Olvasási idő: 3 perc Az elmúlt napokban Horvátországban elképesztő békevilág volt. Elmaradt a szokásos anyázás, jobbára senki sem mondott semmi jelentőset, nem jelentettek be...

Magyarország

Olvasási idő: 2 perc A belgrádi liberális Danas napilapban a Vajdasági Szociáldemokrata Párt szóvivője azon méltatlankodik, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök „Nagy-Magyarország” térképével díszített...

Szerbia

Olvasási idő: 5 perc Vajdasági származású magyarként mindig féltem attól, hogy közeleg az év vége, mert alig múlt el esztendő, hogy ez idő tájt...

Magyarország

Olvasási idő: 1 perc Nemcsak az alkalmassági vizsgákon esnek ki sokan a határvadásznak jelentkezők közül Magyarországon, van ugyanis, akit a bűnmegelőzési célú átvilágítást végző...

Magyarország

Olvasási idő: 2 perc Adománygyűjtésbe kezdtek a migránsbarát szervezetek az Észak-Szerbiában, vagyis a magyar határ mentén tartózkodó migránsok megsegítésére a kettőskereszt Égesd az erdőt,...

Friss
Bezár

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: