Connect with us

Bűnügy

BŰNCSÁRDA: Őrizetbe vették a montenegrói legfelsőbb bíróság volt elnökét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A montenegrói legfelsőbb bíróság volt elnöke
Listen to this article

Montenegróban is szükség van az Europol segítségére. A “támogatásnak” köszönhetően a podgoricai repülőtéren letartóztatták a montenegrói legfelsőbb bíróság volt elnökét. Vesna Medenica 17 évig töltötte be a posztot, a tisztségről 2020 végén mondott le.

Egy irányba váltott jegyet

A montenegrói Vijesti televízió értesülése szerint a volt elnökasszonyt vasárnap nem sokkal 22 óra után vették őrizetbe, amikor Belgrádba akart utazni.

Két bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt fosztották meg szabadságától: az egyik bűnszervezet létrehozása, a másik pedig illegális befolyásolás.

Medenicát azután vették őrizetbe, hogy átadta úti okmányait a határrendészeknek. Sajtóbeszámolók szerint csak egy irányba váltott jegyet, de azt nem mondták ki, hogy a volt elnökasszony Szerbiába akart szökni.

Az éjszaka a podgoricai rendőrség vendégszeretetét élvezte, és ma kellett volna megjelennie a különleges ügyészség előtt, de reggel rosszul lett, ezért a montenegrói klinikai központ sürgősségi osztályára szállították.

Ismét csak az Europol segített

Éppen a napokban írtunk arról, hogy a balkáni országok önerőből nem képesek letartóztatni a legnagyobb bűnözőket, és ez az újabb eset csak alátámasztja állításunkat.

Februárban a montenegrói különleges ügyészség megkapta az Europoltól azoknak a telefonbeszélgetésnek az átiratait, amelyek Miloš Medenica, a montenegrói legfelsőbb bíróság volt elnökének fia és Darko Lalović beszélgetéseiről készültek, az utóbbi hosszú évekig az “édesanya” testőre volt.

Ezek áttekintését követően márciusban hivatalosan is megerősítették, hogy Medenica titkosított telefont használt, és azon beszélte le a Kolumbiából származó kábítószer beszállítását, valamint a cigarettacsempészettel kapcsolatos ügyleteit.

Medenica ezekben a beszélgetésekben árulta el azt is, hogy édesanyja tisztában van/volt piszkos ügyeivel, de szükség esetén megvédi őt, mert “sokat tud róluk”, ami utalás volt a cigarettacsempészetben utazó versenytársakra.

A montenegrói különleges ügyészség ezeknek a beszélgetéseknek alapján eljárást indított Miloš Medenica ellen, akit bűnözői csoport szervezőjeként nevezett meg.

Az ügynek az a tanulsága, hogy akkor se hencegj vagy fecsegj a telefonban, ha titkosított készüléket használsz, mert – mint már korábban kifejtettük – a mobil egy olyan megfigyelőeszköz, amellyel telefonálni is lehet.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava