Connect with us

Bűnügy

BŰNCSÁRDA: Őrizetbe vették a montenegrói legfelsőbb bíróság volt elnökét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A montenegrói legfelsőbb bíróság volt elnöke
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Montenegróban is szükség van az Europol segítségére. A „támogatásnak” köszönhetően a podgoricai repülőtéren letartóztatták a montenegrói legfelsőbb bíróság volt elnökét. Vesna Medenica 17 évig töltötte be a posztot, a tisztségről 2020 végén mondott le.

Egy irányba váltott jegyet

A montenegrói Vijesti televízió értesülése szerint a volt elnökasszonyt vasárnap nem sokkal 22 óra után vették őrizetbe, amikor Belgrádba akart utazni.

Két bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt fosztották meg ától: az egyik bűnszervezet létrehozása, a másik pedig illegális befolyásolás.

Medenicát azután vették őrizetbe, hogy átadta úti okmányait a határrendészeknek. Sajtóbeszámolók szerint csak egy irányba váltott jegyet, de azt nem mondták ki, hogy a volt elnökasszony Szerbiába akart szökni.

Az éjszaka a podgoricai rendőrség vendégszeretetét élvezte, és ma kellett volna megjelennie a különleges ügyészség előtt, de reggel rosszul lett, ezért a montenegrói klinikai központ sürgősségi osztályára szállították.

Ismét csak az Europol segített

Éppen a napokban írtunk arról, hogy a balkáni országok önerőből nem képesek letartóztatni a legnagyobb bűnözőket, és ez az újabb eset csak alátámasztja állításunkat.

Februárban a montenegrói különleges ügyészség megkapta az Europoltól azoknak a telefonbeszélgetésnek az átiratait, amelyek Miloš Medenica, a montenegrói legfelsőbb bíróság volt elnökének fia és Darko Lalović beszélgetéseiről készültek, az utóbbi hosszú évekig az „édesanya” testőre volt.

Ezek áttekintését követően márciusban hivatalosan is megerősítették, hogy Medenica titkosított telefont használt, és azon beszélte le a Kolumbiából származó kábítószer beszállítását, valamint a cigarettacsempészettel kapcsolatos ügyleteit.

Medenica ezekben a beszélgetésekben árulta el azt is, hogy édesanyja tisztában van/volt piszkos ügyeivel, de szükség esetén megvédi őt, mert „sokat tud róluk”, ami utalás volt a cigarettacsempészetben utazó versenytársakra.

A montenegrói különleges ügyészség ezeknek a beszélgetéseknek alapján eljárást indított Miloš Medenica ellen, akit bűnözői csoport szervezőjeként nevezett meg.

Az ügynek az a tanulsága, hogy akkor se hencegj vagy fecsegj a telefonban, ha titkosított készüléket használsz, mert – mint már korábban kifejtettük – a mobil egy olyan megfigyelőeszköz, amellyel telefonálni is lehet.

Szerbia

SZERB LELEMÉNY: A kutyára tette a lábbilincset, ő meg a városban flangált

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

lábbilincs nélkül szabadlábon
HATÁRTALAN LELEMÉNYESSÉG: A háziőrizetben lévő kutyuska (Forrás: Blic)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Levette a lábára szerelt jeladó készüléket, vagyis az elektromos lábbilincset az a szerbiai férfi, akit a bíróság egyéves háziőrizetre ítélt, mert megverte Zoran Lilić volt kisjugoszláv bábelnök fiát. Zoran Lilić az 1994 és 1997 közötti időszakban volt a Kis- elnöke, de túl sok köze nem volt a saját munkájához, mert az országot a háborús bűnök elkövetésével megvádolt Slobodan Milošević irányította.

Lábbilincs nélkül szabadon

A szerbiai rendőrség annak gyanújával vette őrizetbe Dejan Vuksanovićot (29), hogy akadályozta az ítélet végrehajtását, valamint megsemmisítése, illetve megrongálta mások tulajdonát, és ezáltal újabb bűncselekményeket követett el.

Az 12 hónapos háziőrizetre vonatkozó ítéletet október végén mondta ki egy belgrádi bíróság, miután vádalkut kötött Vuksanovićtyal, aki beismerte bűnösségét, és ennek értelmében a büntetésvégrehajtás elektromos jeladót szerelt a lábára.

kutya labbilincs

Forrás: Privát archívum

A belgrádi Blic hírportál/napilap beszámolója szerint az elítélt férfi azonban eltávolította a lábáról az elektronikus bilincset, amelyet a lakásban tartott kutyájának nyakába tett, ő pedig a városban flangált.

A két újabb bűncselekmény elkövetése miatt Vuksanovićot a napokban hallgatja meg az illetékes ügyészség, az előzetes eljárási bíró és a büntetésvégrehajtási igazgatóság biztosa pedig arról dönt, hogy a házi őrizetet rendes börtönre változtatja-e.

Vuksanović egy másik férfival közösen októberben bántalmazta a volt kisjugoszláv államfő fiát, amit egy térfigyelő kamera rögzített.

A másik férfi, Aleksandar Relić ellen elfogatási parancs van érvényben, miután egy sokkal súlyosabb bűncselekmény miatt is keresik.

Relić 2019 első napján, egy újévi ünnepséget követően kialakult vita során közvetlen közelről fejbe lőtt egy férfit a Duna partján, a Paradicsom-sziget közelében, és ugyanazzal a golyóval a barátnőjét is megsebesítette.

A gyilkosság miatt első fokon 8 év és 10 hónap börtönt kapott, a fellebbviteli bíróság azonban megsemmisítette az ítéletet a büntetőeljárási rendelkezések jelentős megsértése miatt, az ítélet szövege állítólag ugyanis érthetetlen, és ellentétes az indoklásban foglaltakkal.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava