Connect with us

Drón

CSOKOLÁDÉ FOKHAGYMÁVAL: Tudományos parasztvakítás felsőfokon, de minek?

Avatar photo

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

dron ami maradt
visky andras kitelepites 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=ViskyAndr%C3%A1s%3AKitelep%C3%ADt%C3%A9s&t=pi
Olvasási idő: 3 perc

Bár már mindenki nagyjából elfelejtette, a horvát fővárosra zuhanó ex-szovjet robotrepülőgép története ismét újabb fordulatot vett. Mint tudjuk, arról van szó, hogy több mint egy hónappal ezelőtt, Zágrábban éjfél körül lezuhant egy repülőgép nagyságú, hattonnás szerkezet. Az viszont továbbra sem világos, hogy milyen robbanóanyaggal volt “felfegyverezve”, így tehát folytatódik a lassan kabaréjelleget öltő dróndráma.

Elkenték a drónügyet

A kütyüt a szakértők Tu-141-es szovjet gyártmányú felderítő robotrepülőgépként azonosították, amely a hidegháború termékeként a 70-es évek technológiáját képviseli. A micsodát valószínűleg az ukrán Vinnicja közeléből lőttek fel, átrepült a román és a magyar légtéren, hogy végül a horvát fővárosban “landoljon” egy 1200 egyetemi hallgatónak otthont adó kollégium közelében.

Ez a NATO egyesített légtérvédelmének csúfos felsülése volt, amit időközben elkentek valahogy, de a horvát védelmi minisztériumban és a horvát hadseregben sem görbült meg a haja szála senkinek sem, pedig illett volna valakinek felelnie.

A horvát közvélemény valószínűleg már réges-régen megfeledkezett volna az esetről, ha a kormány, illetve a kormány-védelmi minisztérium-köztársasági elnök “Bermuda-háromszögben” tomboló vihar következtében az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok cunamija nem söpörné még mindig maga előtt.

Először a védelmi miniszter rukkolt ki a szenzációval, amelynek értelmében a drón egy százkilós repülőbombát rejtegetett, a köztársasági elnök szimplán csak lehülyézte, a miniszterelnök pedig egy bombarepeszeket dokumentáló fotót lobogtatott a hüledező újságíróknak.

Ez lenne nagyon távirati stílusban az eset – bővebben régebbi írásainkban lehet olvasni róla – és ehhez csatlakozott a vizsgálatot végző szakértők csapatának mai, szerdai sajtótájékoztatója, amelyen folytatódott a “lufihámozás”.

900 kilométeres sebesség

Reálisan nézve az esemény nem érdemli meg, de a szakma szabályai megkívánják: így felsoroljuk a sajtókonferencián felszólaló szakértőket, tisztségviselőket, nem mintha sokan lennénk, aki közülük egyet is ismer.

A zágrábi megyei államügyészséget Jurica Ilić képviselte, a katonai rendőrség kriminalisztikai osztályát Jadranko Karlušić ezredes, a bizottság elnöke Mario Počinok ezredes volt, a horvát fő katonai légifelügyelője, Mile Tomić őrnagy a Logisztikai Operatív Központ osztályvezetője, fő tűz- és robbantási szakértője, valamint Ivana Bačić az Ivan Vučetić Forenzikai Központ illetékese. Tehát, mind nagykutyák a maguk területén.

A hosszúra sikeredett sajtótájékoztató folyamán a katonai rendőrség beszámolt arról, hogy az incidens következtében 96 gépjármű károsodott, a kár összesen mintegy 600 ezer kunára (több mint 80 ezer euró) rúgott, de ez a károsultakon kívül senkit sem érdekel.

Mario Počinok ezredes a robotrepülőgép viselkedését elemezte a horvát légtérben – ezt úgy lehet összefoglalni, hogy a drón stabil pályán repült, majd egy pillanatban belekezdett a beprogramozott leereszkedési manőverbe.

A Tu-141 nem repülőként ereszkedik a földre, hanem ejtőernyők és egy kis fékezőrakéta segítségével. Hogy ez most a Tu-141-es átalakítása vagy egyszerű meghibásodása miatt nem így történt, azt a főinspektor nem tudta megmondani, ezért a sajtónak be kellett érni annyival, hogy a drón fékezőrakétája nem indult be, és a repülő szerkezet kicsúszott a fékezőernyő hámjából, majd a földnek csapódott – több mint 900 kilométeres sebességgel.

Közúti értelemben több mint tízszeresen túllépte a megengedett sebességet.

Mile Tomić őrnagy ismertette, hogy a helyszínen egy cirill betűjelzéssel ellátott gyújtószerkezetet találtak, ami az összegyűjtött repeszekkel együtt kétségtelenné teszi, hogy a drón orrában nem a megszokott műszerek voltak, hanem egy szovjet gyártmányú OFAB 100-as repülőbomba. Hogy ezt mindenki számára világosság tegyék, bemutatták a repeszek 3D-s beszkennelt rekonstrukciójának eredményeit.

Gázos állapot

A show sztárjává végül Ivana Bačić forenzikus lépett elő, aki szigorú hangon magyarázta el a precíziós műszeres vizsgálat eredményét, amely szerint a repülőbombaként elkönyvelt tárgy valóban robbanás következtében szakad darabokra, a műszerek azonban nem mutatták ki semmiféle katonai robbanóanyag jelenlétét.

A robbanóanyagot a zágrábi forenzikusok így nem tudták beazonosítani, mert az maradéktalanul átment “gázos állapotba”, és nem hagyott hátra semmilyen nyomot maga után.

Bačić asszony elzárkózott a találgatásoktól azzal kapcsolatban, hogy melyik az a titokzatos robbanóanyag, amely kipukkasztotta a repülőbomba köpenyét, de különösebb kárt nem okozott a környezetben.

Annyit viszont hajlandó volt elárulni, hogy a robotrepülőgép a jelek szerint jól karban volt tartva, és hogy az eredeti festés felett kék és sárga színű festékrétegeket találtak, amelyeket “szorgos kezek” utólag vittek fel.

Ami háborús körülmények között semmit nem jelent, de jelentheti annak éppen az ellenkezőjét is.

A szakértők az újságírók kérdéseire nem voltak hajlandók válaszolni, csupán a már ismertetett információkat ismételgették. Bár a kollégák küzdöttek, mint a NATO a légtérrel, ez a helyzeten nem változtatott: a jól karbantartott drón megtett vagy ezer kilométert, hogy végül 900-zal csapódjon a földbe Zágrábban.

Származása, feladata és célja továbbra is ismeretlen, miközben állítólag valaki módosította, hogy elrejtsen benne egy ügyesen ártalmatlanított repülőbombát, amely könnyen felszívódó robbanóanyaggal volt tele.

A kérdés csak az, hogy ki hülyít itt kit, és hogy ezt miért teszi?

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html

Drón

MEGBÜTYKÖLTÉK? A Zágrábra zuhant drónon mégis volt bomba, vagy mégsem

Közzététel:

a megjelenés dátuma

harom fa
Kézzel festett farmerek
Olvasási idő: 2 perc

A Nova TV értesülései szerint a Zágrábra zuhant drónt átalakították, és volt rajta bomba. Az említett csatorna ezt a nyomozás eredményére hivatkozva jelentette, amelyhez még a hivatalos közzététel előtt hozzájutott.

Megbütykölték vagy nem bütykölték meg?

Horvátországban tovább folytatódik az “itt a bomba, hol a bomba” elnevezésű közéleti játék, amelyben most mintha azok jutottak volna egy “bombahossznyi” előnyhöz, akik szerint a zágrábi tudósítónk által csak “ócska, szovjet kasztninak” nevezett Tu-141-es járgány mégis csak “fel volt fegyverezve”!

A horvátok által alkalmazott szokatlan megfogalmazás azt hivatott jelenteni, hogy a drónon volt bomba, amelyet állítólag a kamera helyére szereltek be, legalábbis ezt állapította meg a vizsgálat, amelynek eredményéhez a Nova TV jutott hozzá.

A Zágráb Megyei Állami Főügyészség többféle szakvélemény elkészítését rendelte el, és kikérte a légiközlekedési szakma műszaki véleményét is

– volt hallható a tudósításban, amely szerint az ügyészség további részleteket nem közölt. Zágrábban tehát most csak éppen annyit hoztak nyilvánosságra, amennyi elegendő lehet a kíváncsiság felkeltéséhez, hogy kellő figyelem irányuljon majd a hivatalos bejelentésre.

Volt-e robbanóanyag?

A Nova TV szerint azt is tisztázni kellene, hogy valójában volt-e a drónon 40 kilogramm robbanóanyag, és hogy pontosan mi robbant fel, ami a kémiai-fizikai leletekből derülhet ki.

Szakértőre van szükség, aki képes felfedni a robbanóanyag nyomait, és meg tudja különböztetni a rakéta üzemanyaga és a robbanóanyag közötti különbséget. Tudjuk, hogy mit nevezünk robbanóanyagnak. Ha a bomba felrobbant volna, ahogy ők állítják, akkor ötven méteres körzetben nagy károkat okozott volna, ezt meg én állítom

– jelentette ki Josip Milošević légibaleset-szakértő, aki szerint robbanás esetén a becsapódás helyszínén jóval nagyobb kráternek kellett volna keletkeznie.

Milošević foglalkozott a drón megbütykölésével is, szerinte ugyanis nagyon kell ismernie ezt a dróntípust és a gyártási szabványokat annak, aki átalakításról beszél.

Tehát továbbra is sok a talány a Zágrábra zuhant Tu-141-es robotrepülőgép körül, arról nem is beszélve, hogy az “ócska szovjet kasztni” három NATO-ország felett repült át egy hónappal ezelőtt, de senki sem mozdította meg a füle botját sem, beleértve ebbe a NATO-t is, ami komoly légtérvédelmi hiányosságaira utal nemzeti és NATO szinten egyaránt.

A becsapódás következtében keletkezett lyukat már betemették Zágrábban, és három facsemetét ültettek a helyszínen annak jelképeként, hogy az élet megy tovább, lásd a fenti képet!

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Időjárás és szennyezettség

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegró Észak-Macedónia Románia Bulgária Görögország Törökország
Albánia Ukrajna Oroszország Egyesült Államok Európai Unió NATO

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: