Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Ingatlanok

SZERB INGATLANPIAC: A gazdag oroszokra várnak

belgrad ujepites
Belgrádban egy újépítésű lakás négyzetmétere 1500 és 2000 euró között van (Forrás: Prodaja Stanova, Twitter)

Olvasási idő: 2 perc

Annyian vannak, mint az , és ez mostanában esetében mindinkább igaz, mivel több és több tűnik fel a fővárosban. A belgrádi hírportálok beszámolója szerint gyakrabban látni orosz családokat az utcákon, az éttermekben, a tömegközlekedési eszközökön, mint korábban, az új körülmények pedig komoly változásokat idéznek elő a belgrádi ingatlanpiacon.

Belgrád a Londongrad nyomában?

Belgrádban sosem voltak olcsók az ingatlanok, az miatt pedig a lakásárak még inkább az egekbe szöktek. Ennek legfőbb oka, hogy az oroszok esetében baráti országnak számít, ezért jó menedék azok számára, akik el akarják hagyni Oroszországot. Ellentétben az európai politikát a szólamok szintjén szolgamód követő Montenegróval, ahol talán a legtöbb az egy négyzetméterre eső oroszok száma a Balkánon.

Belgrád ugyan még nem egészen olyan, mint Londongrad, de abba az irányba halad.Nemrég egy belgrádi ingatlaniroda majdnem eladott egy dedinjei villát – a Dedinje városrész Belgrád Rózsadombja – az eladó azonban az utolsó pillanatban visszalépett, pedig az ajánlat 2,5 millió euróról, vagyis majdnem egy milliárd forintról szólt.

Egyértelműen megmondta, hogy azért lép , mert jó esélye van arra, hogy drágábban adja el a házat az oroszoknak

– árulta el a Blicnek a meg nem nevezett ingatlaniroda munkatársa, aki hozzátette, hogy egyre több hasonló esettel találkoznak.

Bérelnek vagy vásárolnak

Az oroszok érkezése felkavarta a kedélyeket a belgrádi ingatlanpiacon. Egy másik ingatlaniroda vezetője szerint sokan bérelnek lakást Szerbiában, illetve a szerb fővárosban, de még kevesen szeretnének lakást venni.

Uroš Jovanović, az Art nekretnine ügynökség igazgatójának becslése szerint jelenleg a Szerbiába érkező oroszok 95 százaléka szeretne lakást bérelni, és csak 5 százalékuk érdeklődik a vásárlás iránt.

A helyi ingatlanirodák állítása szerint az oroszok a jó helyen lévő, kényelmes, két-három hálószobás és a még az annál is nagyobb lakásokat keresik, amelyeknek parkolójuk is van.A szerb fővárosba érkező oroszok többsége fiatal, de mindenképpen 45 év alatti, többségük Belgrádból szeretné tovább végezni a munkáját. Az ingatlanirodáknak az a benyomásuk, hogy a szerb fővárosba érkező oroszoknak van pénzük.

Vásárláskor a lakások esetében alsó szinten 2500 eurót (kb. egymillió forintot) adnak négyzetméterenként, így az ingatlanok sokszor több mint 200 ezer euróba (75-80 millió forint) kerülnek.

A házakat leggyakrabban viszont nem magánszemélyek, hanem oroszországi vagy nyugat-európai cégek veszik meg oroszországi vagy ukrajnai (nem kötelezően ) alkalmazottaik számára, a pénzt pedig nem sajnálják.

Belgrád azért válhatott népszerűvé, mert Montenegróban odaveszhetnek az orosz tulajdonban lévő ingatlanok, ha a kis balkáni kis állam nem csak szavak szintjén csatlakozik az uniós szankciókhoz, hanem a valóságban is tesz valamit az uniós rendelkezések bevezetése terén, ami akár közel 20 ezer, orosz tulajdonban lévő luxusingatlan lefoglalását is jelentheti.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: