Connect with us

Oroszország

LONDONGRAD: A megagazdag oroszok vagyona biztonságban van, ők nem aggódnak az ukrajnai válság miatt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

londograd 1
Olvasási idő: 4 perc

Erről a londoni The Times ír, amely szerint a Putyinnal szembeni szankciók sehova sem vezetnek, az őt hatalmon tartó oligarchák már régen Nagy-Britanniába költöztették a pénzüket. A cikket az az Oliver Bullough jegyzi, akinek a Világ komornyikja: Hogyan lett Nagy-Britannia az iparmágnások, adócsalók, kleptokraták és bűnözők szolgája című könyve március közepén jelenik meg.

Putyin választótestülete

A cikk szerzője szerint az utóbbi időben a legtöbben azt kérdezik tőle, hogy miért nem állítja meg senki az orosz elnököt? Ennél talán csak az merül fel gyakrabban, hogy „Vlagyimir Putyin megtámadja-e Ukrajnát?

Bullough azt írja: ez jó kérdés lenne, ha úgy működne, mint más európai ország, de nem úgy működik, és Putyin ezért viselkedhet rossz férj gyanánt, aki nem akarja elengedni Ukrajnát.

Ennek megértéséhez két dologra van szükség. Az egyik az, hogy Oroszország az egyike azoknak az országoknak a világon, ahol a felnőtt lakosság 0,001 százalékának több vagyona van, mint az ország 99,8 százalékának. Vagyis mintegy 500 ember anyagi javainak értéke nagyobb, mint 114,6 millió polgártársának. Ők alkotják „Putyin választótestületét” – ők azok az emberek, akikre az orosz elnök számíthat.

A helyzet megértése szempontjából a másik fontos tény, hogy ez az apró „Putyin-klub” minden adandó alkalommal demonstratívan kimutatja ugyan hazaszeretetét, viszont vagyonának nagy részét külföldön tartja. Tehát a Kreml cimborái hátradőlhetnek, és teljes kényelemből nézhetik végig, hogy Putyin feldob egy érmét, ha fej, akkor tovább terjeszkedhetnek; ha meg írás, akkor viszont a kastélyaik és a szuperjachtjaik amúgy is biztonságban vannak.

Ez természetesen további kérdést vet fel. Hogyan helyezték el vagyonukat Nagy-Britanniában a Brit Virgin-szigetek, a londoni City és Jersey érintésével? Az ehhez szükséges készségeket a moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézete nem tanította, szóval hol tanulták mindezt?

És attól tartok, hogy ez a mi hibánk. Senki sem tett többet az pénzáradat kicsatornázásáért Oroszországból, mint a londoni jogászok, bankárok és könyvelők serege; senki sem volt befogadóbb Putyin oligarcháival szemben, mint a brit politikusok; és ebből kifolyólag senki sem hibáztatható jobban azért, hogy Oroszország leggazdagabbjai látványsportként kezelik a háborút, mint mi

– írja Oliver Bullough a The Times hétvégi kiadásában. A szerző igencsak beleásta magát ebbe a témába, a Covid-járvány előtt ugyanis a Kleptocracy Tours nevet viselő londoni buszos túra idegenvezetője volt. A túra azt mutatta be az érdeklődőknek, hogy milyen mélyen is ágyazódott be Londongradban az orosz elit.

Az észak-londoni Highgate-ből, St John’s Wood-on át Knightsbridge-be mentünk, és megmutogattuk az érdeklődőknek, hogy hol vannak az orosz kormány egyik miniszterének, egy volt parlamenti képviselőnek, valamint Putyin barátainak és családtagjaik ingatlanjai. És mindig arra törekedtünk, hogy áthaladjunk az Eaton Square-en, London talán legkívánatosabb részén, ahol utasaink az orosz alumínium-, olaj- és gázipar titánjainak kastélyaiban gyönyörködhettek

– jegyezte meg még a tekintélyes lap szerzője.

A Downing Street azzal vádolja Németországot, hogy kielégíti a putyini igényeket, miközben a brit kormány lehetővé teszi az orosz vezető cégei és oligarchái számára, amelyek és akik alapvetően a hadi kincstárának részét képezik, hogy szabadon tevékenykedjenek Londonban

– mondta Roman Borisovich, orosz származású bankár, aki a kleptokrácia-körutakat kitalálta, és azok újraélesztését tervezi idén, a járvány lecsengését követően.

London szerepe a Kreml agressziójának finanszírozásában sokkal nagyobb, mint Berliné

– tette még hozzá Borisovich.

Áramlik a pénz Londonba

A The Times szerint azonban nehéz pontosan megmondani, hogy a brit vagyon mekkora része van orosz oligarchák tulajdonában, mert ők adóparadicsomokon keresztül védik a tulajdonukat. Angliában és Walesben csaknem 100 000 ingatlan van offshore-tulajdonban, és a Transparency International több mint egymilliárd font értékű ingatlant azonosított be, amelyeket gyanús forrásokból származó oroszországi vagyonból vásároltak.

Valószínűleg dollárok billiói hagyták el Oroszországot a kommunizmus összeomlása óta, egyedül a Danske Bank 200 milliárd eurót mosott tisztára észt fiókján keresztül 2014-ig. Az Egyesült Királyság ebben is központi szerepet játszott, mivel a legjelentősebb számlákat Nagy Britanniában bejegyzett társaságok kezelték, amelyeknek a brit törvények szerint nem kellett nyilatkozniuk a valódi tulajdonosokról.

A brit lap szerint a londoni kormány nemcsak hogy nem zárta be ezeket a kiskapukat, amikor kitört a botrány, hanem inkább tovább deregulálta a szerkezeti struktúrát, mondván, hogy meg kell védeni a város (pénzpiaci) versenyelőnyét. Ennek eredményeként a csalók és a korrupt hivatalnokok továbbra is büntetlenül visszaélnek a helyzettel a cégnyilvántartásokat illetően.

A kriptovalutával ügyletelők, értsd: csalók (akik között sok az orosz) azt állítják, hogy szintén az Eaton Square-en van a székhelyük. Valójában azonban nem, de senki sem ellenőrzi, hogy hazudnak-e, miközben az előkelő címek használatával igyekeznek vékony jégre vinni áldozataikat.

Az embernek az az érzése, mintha Londonban két világ találkozna. Az Eaton Square az orosz milliárdosok kedvenc tartózkodási helye, miközben ezek az ingatlanok mind offshore tulajdonban vannak. És most egy csomó orosz kriptocsaló választotta ki helyszínként az általuk alakított cégek számára. Ha valami azt mutatja, milyen nagy szükség lenne a dolgok leporolására, akkor ez az

– mondta Graham Barrow, szabadúszó nyomozó, aki felfedezte ezt a legújabb átverést.

Nem minden politikus reagált rövidlátó módon arra a veszélyre, amit az orosz készpénzbeáramlás Nagy-Britanniára jelent. 2018-ban a parlament külügyi bizottsága vizsgálta az Egyesült Királyságba érkező az orosz pénzek ügyét, és ajánlásokat is tett további lépésekre vonatkozóan, amelyek a Kremlhez kötődő oligarchák szankcionálásra vonatkoztak, beleértve ebbe a brit adóparadicsomok feltörését, hogy azokat az oroszok ne használhassák fel piszkos pénzeik elrejtésére.

Azóta csak annyi történt, hogy a brit kormány tervezi a vizsgálatot folytató bizottság vezetőjének meghallgatását ugyanebben a témában. Boris Johnson közben azt ígérte Joe Biden amerikai elnöknek, hogy rákényszeríti az Egyesült Királyságban működő offshore cégeket tulajdonaik bejelentésére, és hogy új jogosítványokkal ruházzák fel a rendőrséget az Egyesült Királyságban bejegyzett fedőcégekkel visszaélő bűnözők elleni küzdelemben, ám a brit kormány később elvetette ezt a lehetőséget.

Ez azt jelenti, hogy Boris Johnson két hónapon belül megszegte Bidennek tett ígéretét, így nem meglepő, hogy egyesek Amerikában most azon töprengenek, hogy vajon Nagy-Britannia olyan erős szövetségese-e a Putyin elleni küzdelemben, mint ahogy azt állítja. A liberális Center for American Progress a múlt héten elemzést tett közzé azzal kapcsolatban, hogy a Fehér Ház milyen nehézségekkel néz szembe a Kreml elleni fellépésben. Ez Nagy-Britannia számára nem lesz könnyű olvasmány.

A tanulmány ugyanis megjegyzi, hogy az Egyesült Királyság vált az orosz oligarchák paradicsomává, London pedig elnyerte a „Londongrad” nevet, ezért a Kremlhez kötődő oligarchák kipaterolása lehet az igazi Nagy-Britannia számára, tekintettel az orosz tőke összefonódására a kormányzó Konzervatív Párttal, a sajtóval, valamint az ingatlan- és pénzügyi szférával.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Szerbia

VUČIĆ: Éljen a szerbek és a magyarok, Szerbia és Magyarország barátsága!

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Barátság
BARÁTSÁG: A szerb-magyar-orosz háromszögben vajon ki kinek a barátja? És Magyarországnak vissza kellene-e vonnia Koszovó elismerését?
Olvasási idő: 3 perc

Aleksandar Vučić szerb államfő – aki erős barátsággal viseltetik a magyar miniszterelnök iránt – még hétfőn este tette közzé Instagram-profilján, hogy beszélt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, de a rövid bejegyzésből nem derült ki, hogy a beszélgetés milyen formában és körülmények között zajlott. Közben a kormánybarát Informer némi kommentárral megspékelve számolt be a Bloomberg értesüléséről, miszerint Magyarország megvétózta az EU tagállamainak közös állásfoglalásfoglalását az orosz elnök ellen elfogató parancsot kiadó Nemzetközi Büntetőbíróság támogatására.

Nagyon rövid hír

A szerb elnöknek több profilja van a különböző közösségi oldalakon, a „hivatalos csatornának” azonban az egyik Instagram-fiók számít, a szerb államfő ezen keresztül kommunikál a sajtóval és a szervezett csápolókkal, ám ez nem az egyetlen vučići fiók az Instán.

Igazi baráti beszélgetés Orbán Viktorral a régió, Európa és a világ minden kulcsfontosságú kérdéséről. Találkozó hamarosan Belgrádban. Éljen a szerbek és a magyarok, Szerbia és Magyarország barátsága!

– írta még hétfő este Vučić, aki semmilyen más részletet nem árult el sem a beszélgetéssel, sem a találkozóval kapcsolatban.

A közlemény tehát mindössze ennyi volt, a rövidségnek köszönhetően viszont szinte minden szerb hírportál átvette abban a formában, amelyben a szerb elnöki Instagramon megjelent, a szorgalmasabbak a bejegyzést eredeti formájában építették be a saját honlapjukba.

De részletekre senki sem volt kíváncsi, és miután részletek nem voltak, így a kommentárok is elmaradtak, a keddi nap eseményei pedig maguk alá temették ezt a hírt.

Szerbiában az utóbbi napokban elég magas hőfokon zajlik az élet, ennek folytán folyamatosan túltermelés van az információgyártás terén – ezerrel zakatolnak a gépek – főleg ami a Koszovó körüli iszapbirkózást illeti.

Barátság extrákkal

Az Orbánnal folytatott „titokzatos” beszélgetés hírét így sehol sem taglalták a médiatérben, viszont nagy tetszést aratott a „szervezett csápolók” körében, szerda hajnalig 3344 szívecskét kapott a bejegyzés, ami az átlagosnál némileg nagyobb kedveltséget jelent.

Orbán úr jó államférfi, kivételes ember, és amennyire én tudom, nagyon elvszerű, nagyon örülök, hogy kivételes együttműködést alakított ki vele! ÉLJEN SZERBIA ❤️

– olvasható az egyik egyáltalán nem „kivételes” hozzászólás az elnöki bejegyzés alatt, amelyet viszont egy olyan követ, amely már elég erős elvárást fogalmaz meg Magyarország irányában.

Magyarországnak vissza kellene vonnia Koszovó elismerését

– írta valaki a trollfarm tagjai közül, akinek a thomastano92 néven található profilját minden bizonnyal azzal a céllal hozták létre, hogy pozitív bejegyzések érkezzenek róla a vučići Instagramra.

Barátság

Egy kamu profil, amelyről erős állásfoglalást fogalmaztak meg Magyarországgal szemben (Forrás: Instagram, https://www.instagram.com/thomastano92/)

Az ilyen internetes magatartás miatt korábban a Meta már több mint ezer úgynevezett „belföldi befolyási műveletekkel” foglalkozó fiókot törölt az Instagramról, amelyeknek az volt a feladatuk, hogy „koordinált, nem hiteles viselkedéssel” széles körű és alulról jövő támogatást mutassanak fel Aleksander Vučić szerb elnök és a Szerb Haladó Párt mellett.

Miután thomastano92 valószínűleg egy „vučići Avatar”, ezért az üzenetet is úgy kell felfogni, mint a szerb elnök, vagy a belgrádi vezetés, és nem az „Avatar” kívánságát, vagyis valószínűleg nem thomastano92 őszinte meggyőződéséről van szó, hanem egy olyan belgrádi politikai álláspontról, amelynek népszerűsítése ma még csak az Instagramon történik, de ki tudja, hogy mikor jön el a pillanat, amikor a hivatalos elvárás szintjére emelkedik Magyarországgal szemben.

Az Informer kommentárja

Néhány szerbiai hírportál közzétette a Bloomberg információját, amely szerint Magyarország megvétózta, hogy a közelgő EU-csúcson a résztvevők közösen támogassák a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését, amellyel elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir ellen.

Az viszont valamilyen oknál fogva nem került bele a szerbiai hírforgalmazásba, hogy Paczolay Máté külügyi szóvivő hazugságnak nevezte a vétózással kapcsolatos hírt, vagy nem hitték el, vagy nem jutott el a hír Szerbiáig. Vagy nem volt elég bombasztikus.

Egyébként a szerb portálok a Bloomberg által világgá röpített hírhez sem fűztek kommentárt, általában csak magát a tényt rögzítették, ha egyáltalán rögzítették.

Barátság

Kivéve az erőteljesnél is erőteljesebben kormánypárti Informert, amely úgy reagált, hogy a hírbe ugyan „nem babrált bele”, viszont a címben erőteljes véleményt fogalmazott meg, miszerint „Orbán nem adja Putyint, a Nyugat magánkívül (van)”.

A baráti hírportál azonban rövidnek találta ezt a címet, ezért a fenti álláspontot azzal toldotta meg, hogy „a magyarok fellázadtak az orosz vezető letartóztatására vonatkozó terv ellen”.

Az Informernek még ez sem volt elég, mert még hozzátette, hogy ezt a lépést a „Nyugat nem bocsátja meg nekik”, mármint a magyaroknak.

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: